:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 229
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Британски експерт предупреждава, че Земята е заплашена от космическа катастрофа

По Коледа ни дебнел астероид

Небесен пришълец профучал на 770 000 км от планетата
Точно преди Коледа небесен обект с диаметър 50 метра е минал покрай Земята на 770 000 км, което в космически мащаби си е почти катастрофа, предадоха Прес асосиейшън и БТА. Ако траекторията му е била малко по-различна, "сега планетата ни щеше да е в окаяно състояние", казва сър Криспин Тикъл, ректор на университета в Кент.

На годишната конференция на Кралското географско дружество в университета в Плимут (Великобритания) ученият представи доклад, озаглавен "Катастрофите от Космоса: перспективи за планетарна защита", в който предупреди, че Земята може "всеки момент" да бъде блъсната от астероид.

По негово мнение вероятността човек да загине в самолетна катастрофа е 1 на 20 000, вследствие сблъсък с метеорит или астероид - 1 на 25 000, в наводнение - 1 на 30 000, а от хранително отравяне - 1 на 3 милиона. Основната тревога на Тикъл е, че хората не знаят какво ги дебне от Космоса и не вземат предпазни мерки. Сър Тикъл все пак смята, че през следващите 50 години Земята едва ли ще бъде ударена от небесно тяло с диаметър по-голям от 1 км, но предупреди, че в планетата ни могат да се врежат по-малки обекти.

Последният подобен сблъсък е бил през 1908 г., когато в Източен Сибир е паднал Тунгуският метеорит с ширина 16 метра, който унищожил гори на 2000 кв. км.

Миналата година британското правителство създаде комисия от експерти, които да помогнат да се предотврати рискът от евентуален сблъсък на Земята с космически тела. По данни на британските специалисти средно по един път на век в Земята се врязва астероид с разрушителна сила колкото атомна бомба.
388
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД