:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 501
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
7 чернокожи съдят компанията на Бил Гейтс

"Майкрософт" обвинена в расова дискриминация

Иск за $ 5 млрд. срещу компютърния гигант
Срещу компютърния гигант "Майкрософт", основан от милиардера Бил Гейтс, в сряда бяха отправени едни от най-сериозните в историята на САЩ обвинения в расова дискриминация. Седем бивши и настоящи служители на "Майкрософт" внесоха съдебен иск за 5 млрд. долара.

В иска се посочва, че корпорацията прилага дискриминационен подход по отношение на националните малцинства и по-конкретно при оценката на работата, заплащането, поощренията и повишенията. Що се отнася до огромната сума, поискана като компенсация, според флоридския адвокат на ищците Уили Гери "тя е съизмерима с мащаба на корпорацията".

В мотивите си Уили Гери се позовава на официални статистически данни от 1999 г., според които само 2,6 на сто от общо 21 429 служители на "Майкрософт" и само 1,6 на сто от 5155 мениджърите са чернокожи.

Дебора Уилингъм, шеф на отдела за човешки ресурси на "Майкрософт", отказва коментар по въпроса, но посочва, че компанията се отнася сериозно към повдигнатите обвинения.

Представителят на компютърния гигант Дин Кац заяви, че по най-нови данни националните малцинства съставляват 22,7 на сто от всички служители на "Майкрософт". Той е категоричен, че компанията не допуска прояви на расова дискриминация по отношение на своите служители и се придържа към принципа на справедливо отношение към целия персонал.

Според данните на Американското статистическо бюро по труда чернокожите съставляват 11 на сто от работната сила в САЩ, но са само 6,3 на сто от броя на служителите в компютърната сфера.

Искът ще се гледа от съдията от районния съд във Вашингтон Томас Пенфилд Джаксън. Това е същият съдия, който постанови миналата пролет "Майкрософт" да бъде разделена на две, след като реши, че компанията е нарушила закона за конкуренцията.

ОЩИПАНИ

Няколко големи американски компании напоследък бяха принудени да платят огромни суми, след като бяха признати за виновни в прилагане на расова дискриминация срещу своите служители. През ноември м. г. компанията "Кока-Кола" бе осъдена да плати 192,5 млн. долара на ищците си. През 1997 г. "Тексако" плати 176,1 млн. долара.

Очаква се решението за квалифицирането на сегашните обвинения срещу "Майкрософт" да бъде взето до два месеца, а делото да започне в рамките на една година.
419
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД