:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,235
Активни 235
Страници 2,137
За един ден 1,302,066
Седнал във въздуха

ОТCLICKВАНЕ

6te se prevurne li Bulgaria v informazionno geto?! Kakvo stana sus 70-e stranitzi obe6tania na pravitelstvoto, nare4eni strategia za razvitieto na informazionnoto ob6testvo? Кaкvo se slu4I sus zakona za elektronnia podpis, zakona za technologichnite parkove, kriminaliziraneto na kompjuturnite prestuplenia?!

Обществото отclickна на хакерското нападение срещу страницата на президента с разбиране. Президентът също отclickна и покани Кубака на работа. Политиците и те отclickнаха, защото знаят, че преди избори от тях се очаква именно да отclickват на всякакви обществени необходимости. И цялото това отclickване показа, че те нищо не разбират. Кубака е симпатичен - толкова, колкото и Чубака от Междузвездни войни. В едно интегрирано информационно общество е редно хакерите да бъдат космати, симпатични чудовища - когато не правят големи бели, а просто умнеят. И космати, лоши чудовища, когато причиняват щети за много пари. Редно е разликата между двете чудовища да се прави тънко и умно, със съответното законодателство. Защото утре, когато изхакат компютрите на Пенсионното или Данъчното, ще видите каква песен ще запеят и политици и пенсионери - изобщо цялата "звяр и природа"!

Един от е-пощата запита президента: "Ако аз вляза в дома Ви и не пипна нищо от покъщнината, а само напиша по стените със спрей какво мисля за положението в страната, ще ме назначите ли за Ваша охрана"?! Този човек е умен. Той гледа по-далеч от българските политици. Той е загрижен и има чувство за хумор. Той наистина отclickва. Този човек трябва да назначи президента, ако иска България да не бъде информационно гето, в каквото постепенно се превръща. Бъдещето световно разделение вече се оформя освен по осите богат Север - беден Юг, и по отношение на информационните технологии.

Правителството прие гръмка програма, наречена "Стратегия за развитието на информационното общество", и както повечето му други програмни документи и този балон гръмко се пукна. Най-гръмко по време на дебатите за криминализиране на компютърните престъпления и за електронния подпис в парламента. Там се видя, че с изключение на двама депутати, останалите срещат същите проблеми с темата, с каквито се е сблъскал Колумб при първата си среща с индианците. Безсмислено е да се обяснява на основните политически сили колко е важно България да не остане информационно гето. Но може да се направи друго - преди парламентарните избори да се създаде лоби - с бъдещи депутати, които имат отношение по темата, независимо от политическата пратия, която ги е номинирала. Тези хора да седнат и да подпишат един общ документ за бъдещи законодателни актове и намерения. Те да си обясняват на останалите послушковци от собствените им парламентарни групи за какво става дума. И да поемат ангажимент пред информационното общество в България, че ще реализират основните законодателни проекти. Аз като бъдещ депутат съм готов да го направя. Готов съм и да не обиждам никого от останалите политици с твърдения, че е прост и нищо не разбира от информационно общество. Стига да отclickне и да не твърди обратното. Помните ли нелепите обещания пред местните избори, свързани с "безплатен обществен интернет" и други щуротии?! Преди изборите ще ни залеят с подобни анонси. И ще очакват да отclickнем гласувайки. После ще искат постоянно да отclickваме, плащайки данъци. После...

Ако не се договорим предварително по темата, ще ни очакват години, пълни с хайдушки песни за Кубака, Дарт Авенджър и други електронни народни защитници. Ще има "...заплакала е мрежата, и на мрежата сайтовете, и на сайтовете домейните - и все за Хакер-войвода!"
781
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД