:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,236
Активни 236
Страници 2,138
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Александър Хаджийски: Икономическият растеж не се изсипва в джоба на българина

Демографският срив започва през 1953 г. Всяка година изчезва по един малък град, твърди председателят на Националния статистически институт
- Г-н Хаджийски, според ръководения от вас институт натрупаната през 2000 г. инфлация е 11,4%. Синдикатите обаче обявиха, че поскъпването достига 23-24%. Как ще коментирате тези оценки?

- За мен това е необяснимо. Хвърлянето в публичното пространство на числа без някакво обяснение как са получени и по каква методика, е, меко казано, безотговорно. Не приемам такъв подход.

Нашата методика е изложена в Интернет, докладвана е на всички международни организации. Това е едно от най-скъпите изследвания на института. Нашето изследване е вярно и всички международни институции го приемат безкритично. Методиката е е синхронизирана напълно с изискванията на евросъюза. Няма друга институция с физическа възможност да направи такова изследване.

Освен това има много неточности, които ми се струват недопустими за професионални икономисти.

--------------

Те твърдят, че инфлацията е 23% за 70-80% от населението. Такова понятие няма. Инфлацията е макроикономически показател, който характеризира цялата икономика. Подборът на стоките и на теглата им при изследването не е случаен.

Затова отхвърлям изцяло данните на синдикатите. Нека обяснят как са ги получили. Аз твърдя, че моите данни, т.е. тези на статистиката, са верни.

----------------

- Как оценявате отчетената инфлация? На кои фактори се дължи основно?

- Верни числа придобиват различен смисъл, когато не се казва какво се крие зад тях. Аз мога да ви кажа, че инфлацията за миналата е 14,8%, 11,4%, 7,1% и 10,3%. И всички тези числа са верни. Просто имат различен смисъл. Първото число е базовият индекс за месец декември спрямо средните цени на 1999 г., 11,4% - натрупаната инфлация през годината. Но има и други индекси. Не са различни инфлациите, просто мерят различни неща.

Натрупаната инфлация идва основно от три неща. От поскъпването на хранителните стоки с 12%, от поскъпването на здравеопазването и образованието. Освен това тази година имаше силен външен натиск върху инфлацията - по линия на долара и на горивата. Заради последните два фактора всички европейски страни си коригираха очакваната инфлация.

Така че това са причините за нашата инфлация. Ако яхтите поскъпнат с 1 млн. долара, това никой няма да го интересува и нищо няма да подскочи, защото те имат нулево тегло в кошницата. Ако хлябът обаче поскъпне малко, това веднага ще се отрази. Твърдо заставам зад данните, които обяви статистиката. Спорният момент до миналата година беше отчитането на топлоенергията. Тъй като нямаше масово измервателни уреди, ние можехме да я таксуваме като стока. Тогава част от загубите на топлофикациите се прехвърляха към самата сметка въпреки фиксираната цена на гигакалорията. За целта сега има промени в методиката. Те бяха изпробвани, защото за статистиката най-важното е данните да са сравними.

- В тази връзка как ще коментирате изявлението на финансовия министър Муравей Радев, че инфлацията за декември е под въпрос. Защото била резултат не на явление, а на промяна в методиката ви.

- Четох за това изказване, но не съм говорил с министъра. Абсурд е методиката да се променя по средата на годината. Тя може да се измени, но само от началото на новата година и то след съгласуване с всички институции. Какво точно е имал предвид министъра, не мога да коментирам. Искам да говоря с него. Специално за инфлацията се подписвам с цялата си отговорност и съзнание, че данните са такива, каквито ги представяме. Затова изказването на министър Радев много ме учуди.

- От тази година ще изчислявате и малката потребителска кошница от 100 жизнено необходими стоки. Какво ще ни покаже тя?

- По света има такива кошници. Те се правят с определени цели, но не регистрират инфлация. Идеята е нашата малка кошница да бъде индекс на жизненото равнище. Тя бе направена съвместно със синдикатите и е пет пъти по-малка от другата.

---------------

Кошницата е обърната към разходите на по-бедните слоеве на населението, на тези, които са под средното равнище за страната. Така ще видим специално на тях как се отразява промяната в цените, ще следим жизнения минимум. И синдикатите, и правителството и дори самото общество ще чувстват кое носи най-голяма тежест върху тази прослойка от хора. Защото трудностите на прехода попадат най-вече върху тази част от населението. Това изследване ще има по-скоро социална функция, докато инфлацията е макроикономически показател.

Подготвяме и методика, по която да се определя праг на бедност. Това е много важно изследване, защото чрез него ще стане ясно кой има нужда от социални помощи.

-----------------

- Синдикатите поставиха под въпрос и ръста от 5,3% на брутния вътрешен продукт, които отчетохте за деветмесечието на 2000 г.

- В България сигурно има пет души, които могат да изчислят БВП. Това е върхът на сладоледа в икономическата статистика. Могат да имат някакви възражения, но такова популистко изказване не приемам. Ние тръгнахме от много ниска база - 1500 долара на глава от населението БВП е едно от най-ниските равнища. И имаме растеж засега 5,3%. Дай боже в края на годината да е и повече, предполагам всеки българин го иска. 5% върху 1500 долара, са 70 долара на година. Като разделим на 12 месеца, излиза, че 6.50 долара на човек месечно е повишението. Едва ли ще го почувства веднага. Трябва да минат няколко години, за да се почувства ръстът. През 1998 г. бе 3,5%, след това 2,4%, а тази досега е 5,3%. Тази сметка е реална при положение, че всичките 5% растеж отиват за потребление. Т.е. се връщат в хората. Само че част от тях отиват за изплащане на дълга и за капиталообразуване в предприятията. Тази година около 18% от БВП отива за обмяна на остарялото технологично оборудване. А е нормално този дял да е над 20%. Даже за нашите условия, при остарялата ни технология, този процент трябва да е поне 25%. Но все пак част от БВП отива и в тази посока. Така че тези 5% растеж не се изсипват в джоба на българина и той да ги почувства.

- Гарантирате ли, че няма статистически трикове при изчисляването на БВП?

- Но това не е възможно! Някои хора мислят със стари категории. Сега светът е много единен, особено в информационно отношение.

-------------

Всеки може да вземе нашите данни и да види как сме ги получили. Това старо мислене, че нещо може да се скрие, просто вече не е вярно. Няма къде да се скрие. МВФ преди да дойде тук, е прегледал всички наши данни още преди да сме ги публикували.

-----------

- Можете ли да дадете оценка на икономиката в сянка, промени ли се делът й през миналата година?

- Точният й дял ще стане ясен след като обявим окончателните данни за БВП за 2000 г. Миналата година икономиката в сянка обхващаше 23-24%. Ние я засичаме чрез разликата между това какво е произведено и внесено от една страна и какво е потребено от друга. Миналата година имаше семинар с участие на английски учени. Те бяха използвали всички способи, които знаят, за да изследват икономиката в сянка у нас. И стигнаха до същото заключение - че тя се колебае около 25%. Те бяха направили и преглед как се е движила скритата икономика в България. Оказа се, че през 1996 г., когато този проблем не е стоял в публичното пространство, е имало бум на скритата икономика с дял 36%. Дори през 1990 г. е имало около 30% икономика в сянка. Според мен делът й ще намалява. Мисля дори, че е намаляла и през миналата година, но нека видим и резултатите.

- Какво ви дава основание да сте толкова уверен?

- Преди една година окончателно въведохме регистъра БУЛСТАТ. В началото имаше съпротива, хората се регистрираха в данъчните служби, а не си правеха труда да се регистрират при нас. Така не можеше да се обхванат каква част от фирмите работят, какво са произвели, изнесли ли са нещо. Сега регистърът вече се запълни. Защото законът се прилага с пълната му строгост, а той предвижда БУЛСТАТ номерът да е задължителен в документооборота. В момента има над 759 000 регистрирани субекти. Като извадим около 100 000, които са всички държавни учреждения, фондации, нетърговски организации, остават около 600 000 стопански субекти. През 1998 г. регистрираните субекти са били около 545 000.

----------------

Сега ще приложим една много интересна шведска идея, за да видим доколко регистърът отразява вярно субектите. Взимаме един квадратен километър в София например и проверяваме кои фирми влизат на неговата територия. Описват и се сравняват с регистъра. Това ще даде обективна оценка доколко той е пълен.

----------

Пред мен стои един много неприятен документ. Естественият прираст на България. Всички знаят, че нацията намалява много отдавна. Наскоро четох публикация, че ако продължаваме с такива темпове да намаляваме, България след 20 години няма да я има и всякакви такива страхотии. Този проблем реално съществува от 1953 г. Тогава започва сривът. Направих справка в европейските страни и тя показа, че във всички се наблюдава същата тенденция - имат застаряване на населението и отрицателен прираст. По-последни данни има лек спад на този отрицателен прираст у нас. Дано показателят падне под 4%, защото това е страшно много. Това означава, че един малък град изчезва всяка година.

- Цялостна картина на населението ни ще даде предстоящото преброяване от 1 до 14 март. Готови ли сте за това най-мащабно изследване?

- Преброяване на населението се прави през 10 години. Това е огромно натоварване на института.

-------------

Тежкият момент ще дойде, когато преброителите тръгнат сред хората. Защото това са 50 000 човека, които трябва да преброят 8 млн. българи. Хора разни, някъде ще има конфликти. Страх ме е от отражението на такива конфликти. Хората си мислят, че това преброяване е самоцелно. Чудят се какво толкова й трябва на държавата това преброяване, че се занимаваме с него и харчим толкова пари.

--------------

Миналата година бяха похарчени около 2 млн. лв., тази година са 20 млн. лв. Това за нашата държава са много пари. Но преброяването е необходимо за обществото. Хората протестират защо ще бъдат наказвани с 50-60 лв. глоба ако откажат да отговорят. Това е толкова важно изследване, не можем да допуснем заради каприза на някой, заради необоснован страх, то да се провали. Тази информация хората я свързват с някакви простички неща. Ще ги питаме колко телевизора имат, това ги вълнува.

---------------

Всъщност преброяването ще даде етническият състав на населението, неговата здравна карта, социалният статус на цялата държава. Ще се уловят колко хора реално работят, колко са безработните. Ще се изясни ситуацията в селското стопанство. През 2002 г. ще има специално селскостопанско преброяване.

------------

Защото това е важен дял в икономиката, още повече че половината от сенчестият бизнес е там. Гражданите имат право да искат от преброителите да се легитимират. Те трябва да представят лична карта и заповед. Друго тяхно право е да не отговарят на някои въпроси, ако не искат. Хората трябва да знаят, че когато ги питаме от какво преживяват, не искаме да знаем колко получават на месец, а дали са наети лица, самоосигуряващи се, работодатели или безработни. Това, че се падна на мен да правя преброяването го отчитам по-скоро като не много щастлива случайност. Няма ръководител на статистиката, който да е преживял две преброявания. Това не може да се преживее втори път.
805
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД