:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,238
Активни 235
Страници 2,140
За един ден 1,302,066
Репортаж

Положението с водата в Габрово - като на война

Загубите на питейна вода за денонощие в Габрово са двойно по-големи от потреблението
От 8 януари габровци имат питейна вода само по няколко часа сутрин и вечер. Нивото на водата в местния язовир "Христо Смирненски" всеки ден спада с по 10-11 сантиметра. Наближава критичния минимум на водата. Има опасност от още по-драстичен режим. Вода ще се пуска само веднъж дневно по няколко часа. Ако сушата продължи, вода ще има през ден, предупреждават от кметството. Отсега се обмисля вариантът за доставяне на питейна вода с водоноски. Като на война.

По-възрастните габровци помнят още по-тежък режим преди 13 години.



Сушата тогава почти пресуши язовира.



Вода имаше през ден, до високи етажи тя стигаше още по-рядко. Тогавашното безводие не впечатли обаче местните управници. Мерки не бяха взети, години наред с лека ръка се разчиташе само на природните дадености.

Оттогава обаче габровци още пазят в мазетата бидони, качета, големи кофи. Доскоро ги ползаваха за кисело зеле и винце, но сега вече са пълни с резервна вода. Габровки не губят време по магазини вечер, а след работа тичат направо вкъщи да измият, да изперат, да изкъпят децата. До 22 часа. Тогава спират водата. Пенсионери с тубички и дамаджани са плъпнали из общината и търсят изворчета и все още непресъхнали чешми. Градските чешми отдавна са сухи, дори кранчетата им са изчезнали.



От ХЕИ обещават да изследват местните водоизточници



и ако са годни за пиене, да поставят ламаринени табелки. "От камък или бетон да ги направят, иначе веднага ще ги откраднат", предупреждават предвидливи габровци.

По улиците на града, в градския транспорт, по ошаките само за режима се говори. Оплакват се, че след десетина часа прекъсване от кранчетата тече ръждива вода. От ХЕИ препоръчват да се пие преварена или минерална вода.

"Откъде пари? Всчки вкъщи сме безработни, вземам 80 лв помощи", оплаква се уморена женица. Хората коментират, че не само незапомнената суша, а и течовете по улиците са причина за голямото безводие. Разказват как от месец на еди коя си улица тече чиста питейна вода като гейзер. Обаждали се до местната ВиК, но никакъв резултат.

Бай Димитър обяснява, че



от режима голяма полза няма.



Доказва го нощният режим, на който градът бе подложен през декември. "Когато пуснат силно водата след няколкочасов престой, се получава хидравличен удар, тръбите се пукат и се получават течове. Файдата никаква. Цяла нощ нямахме вода, а цял ден тече на воля от спуканите тръби," недоумява той. "Кметът забранил да си мием колите и терасите, за да пестим вода. Остава да ни забранят да се къпем и в собствените си бани", възмущава се наперена габровка.

"Ех, не му върви на този град. Миналата година 10 месеца нямахме улично осветление, изпочупихме си краката в тъмното. Сега пък воден режим. Писна ми от режими, затягане на колани, от безработица, от бедност", жалва се безработният Здравко Алексиев.

Въпросът с



недостига на водата в Габрово дори се политизира.



Най-цветисти коментари могат да се чуят в централната градска градинка, където по обед се събират пенсионери на раздумка. Дори снегът не ги плаши. Местният "парламент" там коментира: "При социализма режим нямаше. Вода колкото искаш", твърдят набедени "червени бабички". "Ами вашите, от 10 години се говори за доиграждане на язовирната стена и нищо. Нали оттогава все сини управляваха", добавят червените.

Действително проблемът с доизграждане на язовира в Габрово се отлага вече 10 години, независимо от цвета на управляващите. Остава да се изградят само около 9 метра над преливника, за да може той да спира изтичането на придошлите пролетни и есенни води. Изчислено е, че само за последните две години безполезно от язовира са изтекли 50 млн. куб. м. вода. Специалистите коментират, че голяма част от планинските реки край Габрово



изтичат в друга посока, но не се вливат в язовира.



Пак заради липсата на пари не е създадена събирателна деривация. Само част от водите на Янтра, най-голямата река в региона, се вливат в язовира.

Но това не е най-голямата беда. Дори да се доизгради язовирът, всички реки да изтичат в него, недостиг на вода в града пак ще има, твърди кметът на Габрово инж. Богомил Белчев. Причината е в остарялата водопроводна мрежа и големите течове. Водопроводната канализация на Габрово е от 1932 година. После през годините е подменяна, ремонтирана. Оказва се, обаче че чугуновите тръби от онова време все още са запазени. Поставените след това стоманени или етернитови са почти унищожени от корозията, пробити са като решето. Според специалисти те дори отделят канцерогенни вещества. Най-добри са полиетиленовите тръби, но за да се подмени с тях, за да се ремонтира остарялата вътрешна водопроводна мрежа, са нужни поне 33 млн. лв. Помощта от държавата е належаща, защото се оказва, че загубите на вода са два пъти по-големи от потреблението. Около 30 хил. куб. м вода ползват за денонощие габровци. Похабената от течове вода е за около 60 хил. кубика.

Да не чакаме да ни споходи предвижданото дългогодишно засушаване, а да вземем предварително мерки, е изходът от безводитето, смята кметът Белчев. "З млн. лв. са нужни за доизграждане на яз. "Христо Смирненски", по-точно на преливника, подмяна на саваците на водовземната кула и почистване от дървета и храсти на чашката на язовира. Ако това е било направено преди години, щеше да ни струва 10 пъти по-евтино", убеден е той.

Лъч на надежда изгря за габровци от обещаните от Минестерството на регионалното развитие средства за дострояване на язовира. "Ако парите пристигнат навреме до края на годината, нужните строително-ремонтни работи по язовира ще бъдат извършени. И обемът на язовира ще стане 27 млн. куб. м, сега той е 18 млн. кубика. Водата няма да прелива напразно и да се губи", уточнява шефът на ВиК Христо Иванов. Според него



още по-тежко е положението в Трявна.



Там се снабдяват с вода от местни водоизточници. Над 30 години откакто е направена първата копка на язовир "Нейковци". И оттогава нищо. 35 млн. лв. са нужни за изграждането му. Сега се разбра, че този язовир не е сред приоритетните водни обекти на правителството. Впрочем тревненци отдавна са се примирили да си носят вода на ръка.

Единственото добро нещо от падането на нивото на язовир "Христо Смирненски" е, че се създава възможност със салове да се достигнат саваците на водовземната кула и да се подменят. Иначе операцията се извършва от водолази, а това значително я оскъпява. Съвсем по габровски, предвидливо и икономично, от общината са се договорили с лицензирана варненска фирма да се заеме със задачата още тази седмица.

Така планински град като Габрово, скътан в полите на Стара планина, заобиколен с много реки и потоци, тъне в безводие. От недомислие, от безхаберие, от незаинтересованост, от липса на предвидливост. И габровци все по-често си повтарят поговорката "Вода гази, жаден ходи."





Текст под снимки



1. За последно така пълноводен язовир "Христо Смирненски" бе през ранна есен. Оттогава нивото му непрекъснато пада.

2. Напразни надежди. Чешмите в Габрово отдавна пресъхнаха. Снимки: Георги Георгиев
1409
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД