:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,644
Активни 164
Страници 24,278
За един ден 1,302,066

Левите искат отпуск за министрите по изборите

Година затвор за купуване на гласове предлагат още социалистите
За да няма злоупотреба с държавни средства, министрите, заместниците им, членовете на политически кабинети, шефовете на агенции, областните управители и всички чиновници, които ще са кандидат-депутати, да излязат в отпуск по време на кампанията. Идеята бе обявена от Михаил Миков на дискусия на Нова левица за изборите и изборното законодателство. "За да няма колизия с държавните служители, в закона трябва да се дефинира участието им в изборния процес - да слязат от служебните коли, да не дават пресконференции в министерствата и т. н.", обясни Миков.

Според сегашния закон министрите могат да изпълняват задълженията си и по време на предизборната кампания.

Неясни конституционни текстове има и по отношение на депутатите. Въпросът е могат ли те да са едновременно и кандидат-депутати, както ще се окаже при идващата кампания, смята още соцдепутатът.

Следващата седмица БСП ще внесе в парламента предложение за промени в Наказателния кодекс във връзка с купуването на гласове на изборите, заяви пък соцлидерът Сергей Станишев. Според него "пазаруването" в предизборните кампании се е превърнало в истинска епидемия, а на парламентарни избори този феномен ще се засили. Предложението на левите звучи така: "Който чрез насилие, измама, заплашване, чрез обещаване на дар или друга имотна облага мотивира някого да упражни избирателното си право за конкретна политическа сила или кандидат, да се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от 200 до 1000 лв."

БСП смята, че няма време за генерална промяна на изборното законодателство. Трябва обаче да се решат проблемите с избирателните списъци. Те били толкова нереални, че отговаряли на население 9 млн. души. Въпросите с гласуването в чужбина и финансирането на предизборните кампании са другите належащи въпроси. Според Станишев, ако не се въведе контрол върху парите за агитка, изборите ще се превърнат в премерване на партийни чували.

БСП е против електронно гласуване, но не въобще, а само за тези избори, защото още не е изработен механизъм срещу фалшификации.
689
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД