:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,490,705
Активни 123
Страници 16,852
За един ден 1,302,066

Учените в паника - закон убива науката

Депутати обещаха да възстановят генните експерименти с животни
Законовият текст, който забранява всякакви генни експерименти с животни, маслодайна роза, лоза и тютюн, на практика ще убие българската наука. Около това становище се обединиха група влиятелни български учени, сред които ректорът на Медицинския университет проф. Владимир Овчаров и шефът на Агробионститут акад. Атанас Атанасов. Те настояха за отмяна на тази забрана на среща с шефа на комисията по околна среда д-р Джевдет Чакъров и с депутата от Новото време Недялко Калъчев, който беше в ролята на лобист на научната общност. Учените настояха да се разреши и провеждането на опити в ограничени полски терени, за да се изпитат новите качества на растенията в естествена среда - устойчивост на суша, студ и т. н.

Благодарение на експериментите с животни човешкият живот беше удължен с 21 години, изтъкна в аргументите си проф. Овчаров. Според него забраната на тези опити ще има фатални последици за провеждането на животоспасяващо лечение на заболяванията, причинени от нарушения в гените. А такива са 9800 наследствени болести.

Учените бяха единодушни, че с мораториума ще секнат всички инвестиции за генетични изследвания и българските специалисти ще бъдат прокудени в чужбина. Акад. Атанасов поясни, че в Европа не съществува подобна радикална забрана и тя ще вкара страната ни в аналите на световната наука с въвеждането на геноцид по отношение на генно модифицираните организми. "Защо е нужно да си правим харакири, след като науката ни и бездруго е утрепана!", възмути се академик Атанасов.

Учените не срещнаха разбиране от страна на Джевдет Чакъров, който защити законовото си творение и обеща промени само в частта, засягаща експериментите с лабораторни животни. "Дефектни сме! И парламентът е дефектен! Трябва му генна модификация!", възмути се акад. Атанасов. Той призна, че научната общност в България е разединена и затова не е съумяла да защити интересите си пред законодателя. Припомням, че преди година директорът на БАН приветства рестриктивните текстове в закона. Вероятно някой има нужда от това разделение, коментира с горчивина акад. Атанасов.

Депутатът Калъчев обяви, че законът е победа за гиганта "Монсанто", тъй като не забранява отглеждането на генно модифицирани царевица и соя - основния бизнес на мултинационалната компания. В същото време отслабва възможностите за високи постижения на българската генна наука.

Консервативните текстове в закона бяха въведени след голям дебат миналата година, в който се изтъкна, че в обединена Европа има пазар само за биологично чисти продукти, а не за храни мутанти.
22
1037
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
12 Март 2005 00:58
Е, нали сме по-католици от Папата. По-демократи от американците сме, по-умни от руснаците и по-цигани от циганите. Видяли, неразбрали - те забраняват.
12 Март 2005 01:00
Този на снимката е основният агент в Бг на хищниците от Монсанто!
12 Март 2005 01:39
На тези трябва да им се забрани да забраняват, че то направо стана "пази боже сляпо да прогледа"! Как пък веднъж не изкопираха нещо свястно?! Дето се казва, и лайно да ровиш, може да намериш бисер, а пък те ровят в бисери и все лайна вадят!
12 Март 2005 01:47
Джевдет Чакъров е много популярно българско име !!! Не се учудвам на такъв гениален закон. то и без това най-ученото на българските учени са техните титли. Най-много титли на глава от населението......
12 Март 2005 02:11
тоа не беше ли наместнико на костов у имотите му у доспат? кога па порасна да ни модифицира генно?
12 Март 2005 08:57
"Дефектни сме! И парламентът е дефектен! Трябва му генна модификация!"

Той и царот рече, че чипа ни е повреден, сега и генетични повреди ни откриха
А разните генно модифицирани храни са забранени в почти всички европейски страни, а там където са разрешени има изискване изрично да пише на етикета, че е такава стока. А ние тук гризем американска царевица, пилета и какво ли още не, което никой не купува. Нищо чудно, че затъпяваме като янките - сменят ни гена
12 Март 2005 09:22
Приискало им се на учените в България наука да се развива. Ще ми правят изследвания, ще ми правят нови сортове и породи, ще удължават живота на хората. Тия да ги нямаме. На тази територия само ще се шие ишлеме и ще се перат чаршафи и ще се чистят тоалетни в хотели. Друго не. Правилно са гласували депутатите. Няма да се разсейват и отклоняват българите от оказване на хотелски и крайпътни услуги на гражданите на държавите където се развива наука.
12 Март 2005 09:54
какв наука какви пет лева, на пишман академика ще му секнат паричките , които получава от сащ то затова оревава орталъка, всички учени щели да се разбяга , ама другарю академик еми те вече от 5-6 години работят навън. Прави впечатление , че статията доста манипулативно представена.- не е взета гледната точка на другата страна които са предложили забраната за да се разбере истината.
12 Март 2005 10:08
Истината е, че колкото по-малко забрани има - толкова по-свободна е икономиката.
12 Март 2005 10:30
Дали някой от изказалите се дотук разбира за какво става въпрос? Освен това БАН няма Директор!
12 Март 2005 10:33
Ей, нашенските управници ще си умрат от натегачество!
Щом някой някъде по света пръдне, у нас направо се на--рат!
Какво им трябва да се напъват, особено за материи, от които нищо не разбират.
Като въпросния Джевдет например. Кълват на всяка лобистка акция и оставят след себе си потоп от недомислия.
12 Март 2005 10:33
А тези, които ще гласуват закона хептен нямат представа какво ще направят. Те така или иначе са само мутанти!
12 Март 2005 10:36
Благодяря ви за удължаващата живота наука, български учени.
Тъкмо се бях зарадвал че приеха по-рестриктивен закон за генните мутанти
и започнаха да викат срещу него.
Аз не искам да ям ГМО и съм сигурен че в България не може да се осъществи контрола за да бъде спазван закона и съм сигурен че огромно количество от храните (предимно вносни) съдържат ГМО. И едва ли и новия закон ще спаси
положението.
Вие наясно ли сте какво е това генно модифициране и в чий интерес е.
Генно модифицирани култури има отдавна и не съм чул децата в Сомалия да са написали благодарствено писмо на МОНСАНТО и др.
Истината е че ги разработват за увеличаване на печалбите на корпорации.
А ако не знаете има и смъртни случаи от генно модифицирани храни
Вземат и прехраната на дребните фермери
А това наука ли е да си правите експерименти с цели държави, хапнете от ей тия домати с гени на риба(това е истина) и после ще видим какви са последиците. Защото колко години са нужни за дълготрайните увреждания да излязат наяве.
По въпроса с опитното отглеждане само на ограничени площи
То и в момента тече и мога да ви кажа че няма контрол както на продаването на семена така и на количеството засяти площи и разстоянието им от нормалните засаждения. И както може да си представите те опрашават и другитте "генно оригиналните" култури.
Учени не си играйте точна с тоя огън моля ви се
Защото аз не ща да живея в свят където хора животни и растения се създават в лаборатория. И колко си мислете пък че хората са много по-добре с развитието на науката. Хората стават все по-щастливи и по -пълноценно живеят. ХА ХА
12 Март 2005 10:53
Прав си OPOSITION, но ние ще бъдем опитните зайчета на новото време. Първо ни тестваха с твърда радиация от Чернобил - приспособихме се и оцеляхме, тестваха ни години наред носим ли на нитрати - носим. Храниха пилетата с рибни брашна, та бройлерите и прасетата имаха умопомрачителен вкус, за колбасите да не говорим - оцеляхме. В чешмяната вода ни пуснаха нафта към варовиха, хлора, калта, пясъка и ръждата - оцеляхме. Химическите заводи и тежката промишленост години наред бълват токсични отпадъци, съхраняват ги както и където им падне - оцеляхме. Сега ни тестват с пенсионни, образователни и здравни реформи - пенсионерите и без ток посред зима пак не мрат. Крадат ни, нападат ни, газят ни по улиците - оцеляхме. Че сега едни генно модифицирани организми ли ще ни уморят - ние сме като хлебарките - виреем при всякакви условия. Но това си има цена - израждането на нацията ни.
12 Март 2005 11:03
По-добре закона да убие науката , отколкото науката да убива хората.
12 Март 2005 12:03
В бандитска страна като България, където науката е оставена в ръцете на такива червеи като онзи на снимката и където не може да се упражнява ефективен контрол върху опитите с ГМО, най-добре е такива въобще да няма.
12 Март 2005 13:25
Да ви кажа чесно - не виждам причина да не се правят научни иследвания.
Науката в света се развива независимо от това дали у нас ще има наука или няма да има такава. Колкото до контрола - разрешеното и законното винаги се контролира по лесно.
12 Март 2005 17:33
<Консервативните текстове в закона бяха въведени след голям дебат миналата година, в който се изтъкна, че в обединена Европа има пазар само за биологично чисти продукти, а не за храни мутанти.>
Аз съм категорично против ГМО. Смятам, че замяната на екологично чистите храни с ГМО ще убие морално и физически човечеството.
Не знам какви ГМО е създал този академик/на снимката/, но мисля, че от научните открития в областта на грешни човешки и животиски гени са нещо съвсем различно от това да правиш ГМ храни без вкус и устойчиви с месеци в складовете.
Всички знаем, че хубавото на българската храна е във вкуса и ползата за човека. Е това ще изчезне, ако масово се запроизвеждат ГМ храни. Монсанто е враг на естественото и екологичното.
Един от шансовете на България за влизане в ЕС са точно екологичните храни, с които сме известни и ни поощряват да ги отглеждаме.

12 Март 2005 18:33
Не знам в Европа колко са екологични храните, но мои познати студенти, които работят в селското стопанство в Англия казват, че земеделието им е всичко друго, но не и екологическо чисто. Въпреки това обаче слагат етикети, че продукцията им е екологически чиста!
Така казват.
12 Март 2005 18:43
poslednite forumci ste mnogo sle nishto ne razbirate ot nauka...i v zakone se zabraniavat eksperimenti.. tova ne oznachava che shte se prodavat produkti predi da sa minali vsichkite mu tam testove ako neshto iskat da se prodava... a za naukata e mnogo vazhno da se praviat taka narechenite knock-out i knock-in experimenti v koito se izpolzvat zhivotni plyhove nai chesto i mishki...i tova dolkoto razbiram zabraniava zakona... pylen tash_k s uchenite v bgia...
12 Март 2005 18:49
Къв учен е тоя, моля ви се, еднодневка, пръкнала се и издигнала се от структурни разделби, в угода на някого.
Кой го има тоя за учен.
Фани учЕния, удари журналиста.
Директора на БАН, а?
Ми добре, че не е казал и Съдържателя на БАН.
Нещастници, кратка и бурна кариера, пълен джоб, няма и кой да ви запомни, а вредите, вредите, да ви кълнат поколенията...
13 Март 2005 10:05
Геновева е права А де го Мунчо?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД