:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
За пореден път отложиха разкритията за министрите с досиета

Обявиха за доносник човек, спасил 6 нашенци в Мозамбик

С информация, подадена и от Бончо Шанов, са освободени българи, отвлечени за 72 дни през 80-те
Бончо Шанов, обявен от комисията по досиетата като нещатен сътрудник на бившата Държавна сигурност, е участвал при спасяването на живота на 6-ма българи в Мозамбик в началото на 80-те. Това съобщи в редакцията бивш служител на тайните служби.

С информация, подадена и от Шанов, са били освободени работници на "Транскомплект", отвлечени по онова време от РЕНАМО (военно-политическо движение в Мозамбик, насочено срещу управляващото ФРЕЛИМО). Българите, които строили пътища в Мозамбик, били пленени и закарани в горите, където прекарали повече от 72 дни. Те били освободени след военна операция на местните власти и на руските специални служби. Именно за нейното осъществяване спомогнала и информацията на Шанов, който по онова време работил в Мозамбик.

При операцията загинал полк. Кохаруцки, който бил предложен за българска държавна награда и я получил посмъртно. След освобождаването на нашенците била дадена специална пресконференция от тогавашния външен министър на Мозамбик Жоаким Шисано. Той сега е президент на Мозамбик. На брифинга били и 6-имата българи, сред които имало и жена, отвлечена заедно с мъжа си. Шестимата са строили пътища в долната част на река Замбези. За случая си спомниха и хора, които по онова време са били в Мозамбик. Според тях отвлечените били от Варненско.

Случаят по онова време е бил отразяван нашироко в мозамбикската и в българската преса.

Шанов бе обявен от комисията по досиетата след проверката на кандидат-депутатите. Той бе в листата на Национален съюз "Отечество и Левица". Срещу неговото име е отбелязано, че е работил за Първо главно управление на Държавна сигурност (тогавашното разузнаване) като нещатен сътрудник от 13 декември 1989 г. до 7 август 1991 г. В доклада на комисията, оглавявана от Методи Андреев, е записано, че безспорното сътрудничество на Шанов е било установено въз основа на "собственоръчно написани агентурни сведения (донесения), а в графата за дейността му - "събирал външно-политическа информация".

Бончо Шанов потвърди, че по това време е бил в Мозамбик. Той обаче отказа всякакви подробности по оня случай. "С каквото е трябвало, съм помагал на посолството и на българите в Мозамбик", каза той и отклони други въпроси.



КАРЕ

ОТЛАГАНЕ



За пореден път вчера бе отложено огласяването на имената на министрите от последните 9 правителства, които са били сътрудници на бившите ДС и РУ на ГЩ.

Според Методи Андреев сега всичко зависи от комисията, ръководена от Георги Ананиев, която има последната дума дали да се обяви или не дадено име. От комисията "Ананиев" обаче обявиха, че ще се събират едва следващата седмица. Това е третото отлагане на огласяването на имената. Досег се знае само, че ще бъдат обявени "няколко десетки" имена на хора от последните 7 редовни и 2 служебни правителства. Сред тях ще има и хора от синьото правителство, ръководено от Иван Костов.
2129
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД