:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Обратни разписки

Дънките издъниха ВОСР

Всеки си има теза защо е рухнала предишната система. Която на по-старите поколения изглеждаше непоклатима като гранита на Партийния дом. Вчера дори от един автор на "Сега" се изтръгна нещо като сирашки вопъл. Един вид:

-Ти, ненормална Системо, ме роди след случаен каприз, а после ме заряза в сиропиталището на глобалната джунгла! Пък то далеч не за всички е SOS Киндердорф, ще знайш! И изобщо, кой съм аз, и къде ми е наследството, като съм сирак, а?*

На младите не им пука, но другите пребиваваме в неяснота вече петнайсетина години, а това, както се оказа, вреди на душевната хармония.

Една част смятат, че СССР, а съответно и Варшавският договор се разпадна поради предателството на Горбачов. Те мразят предателя и изпитват топли чувства към миналото величие на системата. Други настояват, че причина за краха са хора като Солженицин, Хавел и Валенса. Трети търсят пръста на ЦРУ или на Съдбата и ровят у Бжежински и Нострадамус за аргументи. Аз мисля, че в основата си



Системата просто беше ПРЕЛЪСТЕНА!



Почти по същия начин, по който провинциална мома се прехласва по столичен франт поради умението му да върти тънко бастонче, докато се вози в нов файтон.

Така стават нещата и е закономерно

На 7 ноември 1982 се навършиха 65 години от ВОСР. Три дни по-късно умря Леонид Брежнев. На поста генсек на КПСС го смени Юрий Андропов, който също умря - през 1984-а. За кратко дойде Черненко, после, през 1985-а - Михаил Горбачов. Бях студент в Москва по него време и се ползвах от волния статут на внимателен зяпльо. Бронирани коли и специални части плъзваха из града при всяка смяна на генсека-император.

Системата беше могъща! Толкова могъща, че по замисъл можеше да кара векове. Ако беше на някоя отделна планета, или поне имаше как да се изолира от останалия свят. Или ако останалият свят също не произвеждаше танкове и ракети. Системата беше могъща, но винтчетата й корозираха. През шуплите на либерализиралата се граница се процеждаха изкусителни, неизвестни доскоро неща. Пред които родният аналог изглеждаше невзрачен като колхозничка до Мерилин Монро. Анцузи! Цигари! Магнетофони! Маратонки! Идеи и книги, несанкционирани от бдителната цензура.

И величествените дънки. Заради които една пощенска работничка например пестеше 6 месеца.

Заплатата й - 80 рубли месечно. Дънките се продаваха само на черно, за около 180. Ще каже човек - не може ли да се облече от текстилна фабрика "Москвошвея", и то за скромната сума от 20-30 рубли?

Можеше, ама не щеше. Защото колежката Зина се е сдобила вече с дънки. И благодарение на този факт статусът на Зина рипва по-високо от Гагарин в космоса. Гагарин си е Гагарин, но за обикновения гражданин животът, както навсякъде, минава между тролея, гардероба, телевизора и хладилника. Другото е в сферата на символиката. А пред могъщата знаковост на социалния престиж и битката за по-качествени ухажори другата символика смутено почва да пристъпва от крак на крак.

Системата рухна поради своята



състезателна неефективност,



съчетана с отказа си от груби репресии. И защото хората го искаха.

Новите й винтчета вече не бяха стоманени комисари с аскетични изисквания към бита. (То аслъ Сталин това и значи - стомана). Новите винтчета четяха в самиздат забранения Солженицин, слушаха полузабранения Висоцки и гледаха да си напазаруват незабранените, но и непроизвеждани от родната промишленост стоки.

Спомням си една смесена студентска бригада през 1983, в която участвахме студенти от различни ВУЗ-ове на Москва, както български, така и съветски. Работата беше тежка, строяхме огромна болница в провинциален град. Цял летен месец. Ставаше се рано, работеше се здраво, а руски девойки - част от бригадата, ни готвеха. Цареше ред. Но още тогава в проветривата ми луда-млада глава се забодоха два ярки спомена. Като два корозирали гвоздея в капака на новичък Т-70.

Първият. Строежа в болницата управляваше бригадир. Той се стараеше да не стоим без работа. Но не наблягаше на КПД-то. Например - бетоновози докарват разтвор, с който трябва да уплътняваме фугите между етажите. Но често бригадирът нямаше нерви да надзирава тези неща. И ни нареждаше да разхвърляме с лопати бетона из огромното поле пред болницата. На него, а и на нас, ни се плащаше не за работа, а за отработен материал.

Вторият. Не ни беше кеф да бачкаме в жежкото градче. Но го правехме - ние главно по принуда, а руснаците - да изкарат някоя пара. На едно българче, Ники, най-му личеше, че се чувства прецакан. Често пушеше, подпираше се на лопатата и кръшкаше. Прекият му руски отговорник веднъж го намъмри. Ники се засмя и му отвърна:

-Абе защо да блъскам като тебе? Наесен ще се върна от България, ще ти продам едни дънки и ще ти прибера цялата месечна надница.

На онзи му стана криво, но се замисли. Беше вярно.

Виктор Суворов пише, че Сталин нарочно не командвал лично парада на победата през 1945 г. на Червения площад, а отстъпил белия ат на Жуков. Бил смятал резултатите от войната за поражение. Защото вследствие на победата светът не станал комунистически. А Сталин разбирал, че при наличието на алтернативна и по-ефективна система наблизо другата рано или късно е обречена.

Дали е вярно за парада, не знам. Но за системата и дънките е.

-------

* Сделано в СССР, от Н. Фенерски.
157
17441
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
157
 Видими 
07 Ноември 2005 21:56
Едно време нямаше дънки на пазара и нашенецът гласуваше зорлем за комунистите. Сега пазарът е залят с дънки и нашенецът нахлузва дънките си и тича да гласува доброволно за комунистите. Не са криви дънките, ами акълът му е толкова на нашенеца.
07 Ноември 2005 22:16
Хубава реконтра.
07 Ноември 2005 22:37
Руски филм, чието име не помня, а вероятно въобще не съм успял да видя. Първа програма на БТ, някъде 85та-87ма година.
Компания младежи, идват извънземните и взимат един от тях. Докато корабът се издига нагоре, един от приятелите му долу вика: "Джинси*, донеси ни джинси!"
Мамка му на предателя Горбачов.
________
*Само у нас май им викаме дънки.

Редактирано от - Oraсle на 07/11/2005 г/ 22:41:07

07 Ноември 2005 22:38
Още ли я споменавате онази система? По-добре да я забравите, няма да се върне (и слава Богу!). It's time to move on!
07 Ноември 2005 22:41

"Джинсите изядоха ВОСР" - вярно наблюдение. Но, ако го разтълкуваме, то би трябвало да звучи приемрно така - "вещите изядоха убежденията" или, още по-категорично - "материалното изяде моралното".

Така че, макар и да сме оценявали това събитие като позитивно, може би трябва да се замисляме малко повече, преди да манифестираме преклонението си пред гащите (били те джинси, дънки или просто панталони).
07 Ноември 2005 22:55
Авторът е прав, но наивни са тези, които си мислят, че и тая "демо"-крация е безсмъртна. Ще ви дам един прост пример, ама прост ще каже някои, да ама изключително типичен.

Имам една стара приятелка от детските си години. По времето на комунизма - баща и беше взел една механа и осигуряваше 4-те си деца. По-късно човека се помина, помина се и маиката. Децата, разбира се бяха отраснали - само че по-малката сестра също се помина и остави две деца на кака си, единият брат си е вечно безработен, а другия за да не бъде такъв се хванал да пасе селските овце. За сажаление циганите хвърлили око на овцете, причакали го и го оставили полумъртъв - може би са мислили че са го свършили, това си знаят само те, защото човекът оцеля, но не е с всичкия си. Подобна съдба сполетяла и едното от сирачетата - само че в родната казарма. Сега моята приятелка доскоро безработна се грижи за двама инвалиди работеики по 15 часа на ден за един местен бизнесмен, които взел механата, в която някога работеше баща и. И представете си дори и плаща на тази "нахалница" по 12 лв. на ден. Женицата обаче получила предложение да се грижи за стари хора в чужбина - и какво си мислите и се случило - ами саибията я уволнил моментално.

И ако мислите, че такива като нея са единици или пък че БГ-те бизнесмени са нещо повече от кожодери - не се учудваите, че демокрацията ВИ се е родила мъртва. Е, на такива като нея разправяите г-да за това колко лош бил комунизма, за Белене, за дънки и не знам що си. Та поживем-увидим!
07 Ноември 2005 22:56
Натиснете тук
07 Ноември 2005 22:58
Между впрочем какво ли би казал "ударника"- НИКИ на руския си каунтърпарт днес?
07 Ноември 2005 23:08
Тоз Бойко съвсем се е разложил от идеалогическата диверсия. И то къде - в Масква! Какви гадости пише!
Вчера форумният идиот нали пастанови че СССР бил само на 5(ПЕТ) гадини след Запада. Кви джинсьi кви крассовки?
07 Ноември 2005 23:11
За сведение на форумци. Дънки си е старо-старо наше название на един обичан вид потури с провиснало дъно. Има го у Ангел Каралийчев: дънки потури. Тази дума подменя джинси (с две множествени числа: jean+s+и), a blue jeans етимологически означава генуезко синьо (blue + старофренското Genes Генуа).[/u]
07 Ноември 2005 23:23
Системата на комунетата си отиде и хич не я чакайте да се върне. Комунетата отдавна обраха паретата и не оставиха нищо на циганетата. А и кой ли ще седне да реве за система, която струва колкото едни дънки.
08 Ноември 2005 00:17
Бойко, прекрасно есе! По същото време, по което ти си бил студент в Москва, моя милост идваше час по час на разни краткосрочни стажове по Ленинград и Москва...Сладодледът беше сочен, мазен, гъст и евтин, бирата – и тя, да не говорим за наденичките, поничките и кефира..Беше желязното време на желязната дисциплина, когато със стажантските си рубли можехме да си купим един телевизор Юность или фотоапарат Зенит и после да живеем половин година в България, след като ги продадем...Истината за дънките важеше и за наше село – по това време драпахме да си купим дънки от съседна Югославия, а по-късметлиите – от Гръцко...Тъй, че по-вярно е ако кажеш, че дънките изядоха ушите не само на руснаците, ами на целия соц лагер...Помниш филма “Москва не вярва на сълзи”, нали?...Ама ти що не отговаряш на имейла ти в литернет, писах ти там преди два месеца...Айде със здраве
08 Ноември 2005 00:19
Прелъстена и изоставена!!
08 Ноември 2005 00:20
Ноември е бил тогава 25 октомври 1917 г.
08 Ноември 2005 00:40
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 08/11/2005 г/ 10:59:45

08 Ноември 2005 00:50
Абе като гледам тия дето сте се учили (не знам по кой начин но знам на чия издръжка) по СеСеСеРе-то, хич не ви се е отразило лошо нито на образованието, нито на ценза нито на потурите:Шапка ви свалям дето така е..хте маата на системата-отвътре, само с по няколко чифта дънки в бледите интелектуални ръчици!Нема тва бомби, нема тва куршуми-тарикатските гащи се оказаха оръжие, по-ефективно и от неутронната бомба!А балъка поет (тоя, дето го обесили) и до смъртта си наивно вярвал, че за неговата Вера бронебойни патрони нямало открити, нямало открити!
08 Ноември 2005 00:58
Натиснете тук
08 Ноември 2005 01:05
незнайко, ако ни кажеш какво общо има швабата борис със цар Калоян и двамата с темата, ше те провъзгласим за знаещ.
08 Ноември 2005 01:06
Что за дынки, что за джинсы, что за марафонки?*
Водочки выпил? Выпил. Непобедимую и легендарную спел? Спел. Жизнь любишь снова и снова? Любишь. Так зачем Горбачева то надо было сюда бултыхнуть?

-----------------------
*вопросы риторические
08 Ноември 2005 01:18
Много неща издъниха ВОСР - българските колбаси и сирене, френските парфюми, унгарския грах, гръцките портокали, боливийските банани, полската "Нивея", японските сгъваеми чадъри и касетофони, английския чип енд фиш, турските кожуси и сухофруктьi, италианските вратовръзки, швейцарските обувки, американските красовки и дъвки "Риглис", немските автомобили...


Дори "Докторская", "Молочная", "Медвежая", "Московская" и прочия колбаси не съществуваха в магазините, а само в спецразпределителите. Същото се отнасяше за шпротите (дето никой не ги купува на Брайтън, а струват само 50 цента), сгущенката и дори за българските консерви. Да не говорим за лукса БТ ковчег.
Едва сега разбирам защо в 1986 те упорито твърдяха, че ние сме западна страна.
08 Ноември 2005 01:45
>>><<<
Нели, имало се е впредвид Западна България...
....
Фонди, не ми закачай поета, че щи ужулим една циганска прз мрснта уста!........
Поета вижда като Нострадамус...далеч във времето, когато такива като теб, па и мен няма да ги има...
08 Ноември 2005 02:05
Добре........
08 Ноември 2005 02:08
Нели , наистина имахме някои неща в повече от руснаците, но от друга братушките НЕ знаеха какво е това " Режим на Тока " и " Режим на Водата ".
Да бачкаш цял ден, да се прибереш в къщи и да ти спре тока. И да завидждаш на някой който със стар акумулатор от колата да си светиш с някоя неонова лампа. Най много за засвист бяха тия които имаха портативни савецки телевизорчета.
Разбира се повечето бяха на СВЕЩИ. Не бяхме свикнали на глезотии .


Най ме кефиха рускините, които умираха от студ в България .
Горките хич не бяха свикнали че в БГ тока се плаща, а газта май въобще липсваше. Бяха се изглезили - врътнеш кранчето на газта и можеш да си сушиш белтото или кипнеш чай за 3 минути.
Друго си беше печка " Раховец " - докато се загреят търкалата , после след 15 минути почват да затоплят полека лека водата.


Хич не бяха свикнали да се къпят като българи. Нашите бойни 80 литрови електрически бойлери не им стигаха, да си измият и косата. Руска му работа - бяха свикнали на топло, пуснал газовия бойлер да се киснеш и кефиш в банята. Без да спираш водата по време на сапунисването. Щото газта там си беше безплатно. Те не знаеха, че има " счетчици " за газта .


Ние си знаехме от казармата - пускаш водата да се намокриш, после спираш водата, насапунисваш се, поливаш се и ако има още топла вода в бойлера- може да повториш процедурата.

Най смелите се къпехме с включен бойлер - свамо че оттвреме на време разни блуждаещи токове те ободряваха. Тия които живееха в панелките, винаги се ободряваха, дори и да изключваха бойлерите.

Повечето Московчанки или Петербуржки , дошли до 1986 в западна страна на Нели, си заминаваха на Север.
Виж тия от Коми Земята, Колхозите и Совхозите и Братските Съюзни Республики оставаха в западна страна на чичо Фичо.
И разказваха на Фичо и Нели че живеят на ЗАПАД .
08 Ноември 2005 02:15
Особенно тия рускини - добри души от МАНДЖУРИЯ, които обаче твърдяха , ча са от Санкт Петерсбург .

То на морето по дискотеките всички нашенски девойки твърдяха че са от София. Нали София си беше ЗАПАДНА България.
Макар и да бяха от разни китни градчета около Столицата .
08 Ноември 2005 02:27
Де да знам, може и дънките - фигуративно казано (извинявам се за това уточнение) да са били причината за краха. Това обаче някак си придава твърде голямо значение на отделния човек, а това въобще не беше така. Машината беше наистина мощна, но беше оставила на хората дребната далавера, стига да не се занимаваха с политика, е, и понякога да делят с когото трябва. Мисля си, че крахът се дължеше на много по-фундаментални причини от задоволяването със стоки и ерозията на "социалистическото съзнание".
Обаче за едно съм сигурен - до 89-та нямахме и представа, че системата ще се срути. Дори и полските събития не ми изглеждаха достатъчно силен фактор, чак след изборите в Унгария проумях, че се свършва със социализма.
08 Ноември 2005 02:34
/:/ "Дънките издъниха ВОСР"
......................................... ...
НЕ джинсите, а "джинсоманията" издъни ВОСР!
А ако трябва да говорим сериозно...?!
ВОСР НЕ е била издънена!
Революцията се състоя/по думите на тов. Ленин/. Но НЕ се състоя НЕмалко от онова, заради което бе извършена ВОСР! А НЕ се състоя защото следреволюционната Диктатура на Пролетариата се ЗАДЪРЖА твърде много години и породи т.нар. "Военен Комунизъм"! А "Военният Комунизъм" се състоя и роди военен тип "РЪКОВОДНИ ДРУГАРИ" поради нуждата да бъде защитена ВОСР от външни/ почти целият тогавашен КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ- а и феодален, също!- Свят/ и от вътрешни/свалените от Власт / ВРАГОВЕ на ВОСР!!!
Всичко останало НЕГАТИВНО, което се случи след ВОСР в Съветска Русия, е Следствие на т.нар. "Военен Комунизъм" в първите години след 7 ноември/24 октомври/ 1917 г. в Съветска Русия! А по-после, та чак до 1989 г., и вследствие на ИКОНОМИЧЕСКОТО изтощаване чрез ВОЕННО ПАРИТЕТНО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ на няколкото соцалистически държави / от "Варшавския договор" и СОЦИЛИСТИЧЕСКИЯ СВЯТ / срещу останалия Капиталистически Свят ! КОМУНИСТИЧЕСКИ Китай го потвърждава! КАЗАХ!
08 Ноември 2005 02:44
Бойко,

Системата, ясно, прелъстена. Обаче си изоставил сюжетната линия с пощенската работничка. Хубаво беше да продължиш и да видим ние колко колета с контрабандни дънки и луканки сте претъркаляли с въпросната работничка. И само за да натриете носа на колежката Зина ли? Прелъстител такъв!


***

Душенце, ако ставаше само със савецка власт и електрификация, сега немаше за въртиш кранчето като гламав.
08 Ноември 2005 02:45
Пара и затова ли са виновни дънките

25 души починаха в руския град Магадан след употреба на фалшив алкохол

8 ноември 2005 | 01:42
Агенция "Фокус"



Магадан. 25 души починаха в руския град Магадан след употреба на фалшив алкохол. Други девет души са откарани в болница в тежко състояние. Повечето от починалите са безработни, употребили напитки съдържащи метанол, съобщиха от местната прокуратура. Властите в Магадан са задържали четири жени, които продавали нелегално фалшив алкохол собствено производство. В домовете им са открити 1200 литра алкохолни продукти. Информацията е на БНР.
08 Ноември 2005 02:50
Гледай ти, ще взема да се съглася с част от казаното от Параграфа, а именно че системата беше допълнително изтощена от военната надпревара, най-вече в последните години, по времето на Рейгън. Така че някои с право го псуват, а други пък го хвалят (Рейгън, не Параграфа).
08 Ноември 2005 02:53
Мимата, в САЩ като си купиш дънки (или ако предпочиташ - джинси) на касовата бележка обикновено пише men's bottoms
08 Ноември 2005 03:01
Имаше и едни български дънки - как им беше името, някой спомня ли си? Все едно, обаче беше голям резил да носиш такива, селинджър някакъв. В Кореком "Райфъл" бяха (доколкото си спомням) $20, х 5 = 100, половин заплата.
08 Ноември 2005 03:03
Този път прав е Ламбо
Но греши в сроковете
Аз лично помня огромния ефект от американската изложба на автомобилите в Москва през 1959. През 60-те аз и всичките ми приятели ходихме с дънки. Кой до каквите е успел да се докопа. Но първо ни се случи 1968 и чак след това ..1982, 83, 84, 85, 89, 91, 93
Дълъг беше процес и колко дънки бяха изтрити.
Май има и още нещо тук, а
08 Ноември 2005 03:05
Ако е сериозно
В Русия все по-явствен става "откат" към до дънковата епоха.
Естествено дънките ще ги оставят-хубава стока са. Но другото, до което не успя да стигне Ламбовски май се връща
Прочетете за един автор - Дугин в Иносми.
08 Ноември 2005 03:42
Слънчо, нищо не си разбрал байно.И да ти кажа тоя поет не е твой, а е наш.За циганската през мръсната уста те съветвам да си помислиш пак, може много да те заболи, други вече са я изпитвали тая болка.Имам предвид чисто физическата болка, не тая другата твоя-на нискочелия бозяв канадски средняк, дето в старата си родина е успял да достигне само дотам, че да научи в училище едно-две стихотворения от Вапцаров.Не че е лош, хич дори-мнозина(в това число и ти) трябва да са му благодарни че е писал с думи прости и разбираеми дори и за утайката, всъщност най-вече за нея.Айде със здраве и много поздрави на индиaнците.
08 Ноември 2005 04:08
сега руснаците са много по-добре от нас, а само след 20 години ще са по-добре и от Западна Европа и Канада


Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 08/11/2005 г/ 11:01:22

08 Ноември 2005 04:29
"И да завидждаш на някой който със стар акумулатор от колата да си светиш с някоя неонова лампа. Най много за засвист бяха тия които имаха портативни савецки телевизорчета."

Спомени, спомени... Аз бях набарал отнякхде един огромен акумулатор 240 амперчаса, зарегдах си го и имаше ток (с трансвертер) за неонова лампа, за телевизора (бхлгарски, понеге не могах да се докопам до руски) и за вентилатора на акумулиращата печка. Всички вхв входа на блока ми завигдаха. Излишно е да казвам, че електромерхт в мазето спираше и трхгваше по моя команда (сега, с тези новите електромери, този номер едва ли моге да стане, не схм запознат с тях).
Но ми се струва, че пак ще изпитате това удоволствие "тхмно - светло" следа като спрете блоковете от АЕЦ-а.
08 Ноември 2005 06:08
Ами, прав е автора, ама не дънките, а основно телевизията разруши системата... Тя показа, че тези там, експлоатираните де, са облечени добре, ауа и с дънки, карат хубави коли, гледат всякакви цици и прочие, а и хич нямат намерение да загниват, а камо ли да загиват... Та тогава имаше и виц "да, загнива капитализЪма, като мушмулата, и все по-сладък става..." Сега станахме едно и с кого да се сравняваме? с Кюлев не става, него само го плюем и като нема с кого, не ни харесва новата система...не на Нели, Фичо, Ораклето, Незнайко и те це ра прелетни птички, а на нас от местния курник, дето новото зърно е от 10 до 20 пъти по скъпо от заплатите ни... Абе няма управия, все от нещо ще сме недоволни, то инък нема да има "прогрес". Спомням си един детски филм за некви таралежи, където героя на Митко Цонев бе син на дипломат, учил малко и на запад, та той там беше се научил да си мърда ушите, и Маляка местния лидер, като не можа да си ги мръдне, гордо заяви" Че да не съм магаре, че да си ги мърдам"... Да, ама не, мърдаме си ги и още как... и то най-демократично...Ха Ха
08 Ноември 2005 08:24
милчо, Жмонди-Донди - платете си борчовете на каруцаря, после раздавайте акъл и морал, келемета недни...
08 Ноември 2005 08:30
вчера, докато четях цитираната в началото статия, се заливах от смях
а докато четях тази, се прозявах
08 Ноември 2005 08:38
Карамфилов, кофтито BG дънки бяха "Рила", имаше и полски - "Одра", съдрал съм няколко чифта.
Първите ми истински дънки бяха Wrangler, тати ми ги купи от Корекома като ме приеха в езиковата. Какво щастие беше ...
08 Ноември 2005 08:41
Днешната статия е мързеливо упражнение за една буца сирене. Срамота, г-н Ламбовски - дори постингите на FL са по-съдържателни. И много, много лаконични.
08 Ноември 2005 09:26
Бойко, Бойко! Какво приластяване бе, какви дънки, какви лични модни желания?
Икономика майка, икономика. Геополитика!Зацикляне на развитието !Такива ми ти работи.
08 Ноември 2005 09:46
Ма много е странно това омерзение от материалното, гаче то ни е виновно! Аз не се срамувам да нося гащи, доколкото си спомням от семейните предания и прадедите ми също са имали такива. Калки, ако вече си отвратена от парите, които си направила, можеш да ги преведеш на банковата ми сметка. Електронният ми адрес е валиден, обади се да се разберем за превода.
08 Ноември 2005 10:02
Ламбовски, какви дънки бе братко, какво прелъстяване?!
Революцията просто изяжда децата си. И френската и ВОСР и всяка друга.
Прав е Милчо /честит имен ден Милчо/, информацията и транспорта днес направиха от земята едно голямо село. Всичко се знае всичко се вижда.
Днешните революции не ограничават /те знаят че не могат/, днешните революции те направляват демократично да избираш необходимия човек в необходимия момент на необходимото място.
Прелъстени сме всички, ама както казваше един познат, "...абе съгласен съм да ме работят, ама поне отвреме на време кеф да ми правят...."
Та така.....
08 Ноември 2005 10:07
Както вчера Ви разказах за моя дядо, който беше АБПФК/отдавна забравена тази абривиатира е/, той произхождал от многодетно крайно бедно градско семейство. Та неговия брат Стефан Цончев Кафадаров, политимигрант земеделец, незавършил студент по медицина, лежал в затворите на Титова Югославия, успял да избяга в Западна Европа, където намерил убежище и продължил живота си и своята лична борба за освобождаване на отечеството си, през вече далечната 1990г. , когато някой височайши особи сключваха сделки с членове на ДС и си мечтаеха като Душко "Добродушко" за "печена тиква" върху главите си и се надяваха да седнат отново на престола на дедите ни, този човек мой чичо/ прачичо, или дядочичо няма значение/ изпрати едно ОТВОРЕНО ПИСМО.Поради подигравките с него СЕГА, и неотразяването му навремето от медиите, аз ще го публикувам тук за да прецените и Вие/ а между другото си спомням "отвореното писмо"на Дамян Дамянов разлепено навсякъде в София едно време/:

MOUVEMENT DE LIBERATION BULGARE
18, Rue Brunel, 78017 Paris
Delegation en Autriche Виена 1990 09 24
Stefan KAFADAROV ОТВОРЕНО ПИСМО
Czerningasse 29/3/2
A-1020-Wien-2 До Господина
Генерал ДОБРИ ДЖУРОВ
Военен министър на република България
Б-1000-София

Господин Генерал,
От дълги години сте военен министър на България.
Били сте партизанин в отряда "Чавдар".Помните с какви пароли привлякохте бедните селяни да ви крият, хранят и през зимата да ви приютяват на топло, осигуряват топла храна, подходящо легло и завивка.
Нямахте щастието да слезете от планината като освободители, Съветските войски обявиха на 6 септемврий 1944 г. война на България и същия ден влязоха като окупатори. Това е логиката на обявената войната.Партизаните влязоха в населените места: градове и села едва на 9 септемврий 1944 г.
България окупирана от съветските войски стана съветски придатък за икономическо и стопанско заздравяване на СССР.
Останалото знаете по-добре от мен.
Какво направи БКП през изтеклите 45 г. на сателитно състояние? Нито един опит да се освободи фактически от окупациония статут.Останалото има декоративен характер за прикриване на истината.
Дойде това, което ние политическата емиграция в изгнание предполагахме и срещу което се борихме: разрушена България, политически изолирана от светът и тргичен глад с още по трагично идващо време с настъпващата зима.
Член сте на правителството след 10 ноемврий 1989 г.Министър председателя открито предупреждава за липса на елементарното подържане на живота: хранителни продукти, облекло, обувки, осветление, отопление и настъпващата зима по-страшна от тази през която Левски предадохте на поругание с идеите и борбата му.Оплаквате се от настъпващата революция.Тя ще неминуемо ще дойде с първия сняг.
Българският народ не е отмъстителен.Той е търпелив и чака с нетърпение решението да се оттеглите от властта.
Жертвите които народа даде около и след 9 септемврий 1944г. и насетне станаха по нареждане на българи загубили облика си на българи.
До 9 септемврий 1944 г. у нас не е имало фашистко правителство.Правителствата бяха назначавани от цар Борис от висши чиновници и нито един не беше професионален политик.Фашизмът у нас нямаше място да се развива, като и советизацията, която продължавате да провеждате.Българската икономика и стопанство както тогава, така и сега бе в ръцете на силните и насочена в тяхните интереси.Добре разбирате това!
Оплаквате се от предреволюционно състояние у нас.Знаите , че гладния прави революция, а богатия политика.
Българския народ даде достатъчно жертви и не трябва повече да кървавите стъгди и мегдани!Открито ви се казва ИДЕТЕ СИ.Комунизмът не е повече идея , нито учение, а насилие и връщане на народите към първичния живот.
Ако сте български офицер с познатата войнишка чест, и живеете с народните неволи, покажете се българин , а не васал, не продажник!
Идете си!Идете си! Дайте на народа възможност сам да се урежда, да се върне отново към родната земя, която е хранила и ще храни още.Той няма нужда от чужди граждани да го управляват. Андрей Луканов е роден в Москва, възпитаник е на комунистическата "идея". До вчера ковчежник на твърда валута, с любов изпращана в Москва, хранил е и скъпо заплащал международни терористи, няма повече място на българска земя, а най-малкото управник. Драги генерале, тук ще проличи дали обичаш българския народ , дали ратуваш за щастието му , или си фурнаджийска лопата с две лица.
Идете си драги генерале!Комунистическата идея е мъртва даже и в СССР.
Колкото по-рано дадете възможност за народовластие и свобода, толкова историята ще ви прости сторените грешки и бъдете сигурни, че тя историята, строга отредница, няма да ви препрати в праха на забвението и с опозорено име.
Бъдете българин и народолюбец!Всяка ви чест ако се всушате в призива ми.
Идете си!Дайте възможност народа да стъпи на свободно тяло, на собствените си крака.Свободният свят, като го наричате капиталистическия свят, няма да ви даде никава помощ , до като има комунистическа власт.
До 12-тия час има още малко време!Използвайте го!
Идете си!Разпуснете войската , държавна сигурност и дайте възможност за народно самоуправление.
Сърдечно и с наболяла душа ви моля: г.Генерал , бъдете българин!
Идете си!Вашия социялизъм е чист комунизъм.Черното бяло не става.
С български поздрав и дълбока вяра , че ще се вслушате в призива ми
.......................... /подпис/ Стефан Кафадаров
P.S.През декември с.г./ако не греша/група емигранти се завърнаха в Родината си с желанието да и помогнат да върви по новия път. Дядо беше много болен вече и беше на легло, като му казах , че"партията вече я няма" , той ужасен отвърна:"Не може да бъде , ти ме лъжеш". Срещнаха естествено с брат си след толкова много години, последно се бяха виждали когато народната власт беше пратила дядо ми в Западна Европа да убеди брат си да се върне в родината , а не да работи против комунизъма в чужбина, каво са си говорили не знам , но предполагам.Като разбрахте , чичо си останал във Виена, зарадваха се при срещата един друг по братски , но ми се стори , че всеки има някави забележки към другия. Чияо беше разпределен по роден край и отседна в Търново.Там финансира малко клуба на демократичните сили с копирна машина и други средства няма представа пък и не му правя сметка искам да отбележа факта , че финансира демокрацията със собствени средства.Води някави дълги спорове чрез в."Борба", с някакъв човечец от казионния БЗНС , който го обвиняваше всички грехове на света, а той по цивилизован начин се мъчеше да се разбере с него за каво става дума. Един ден ми каза :" ТУК НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНИЛО!" и си замина за Виена.
След време осъзнах , че двамата братя ми бяха казали едно и също нещо по два коренно различни начини.Те бяха казали една истина , видяна от две различни камбанарии.Не знам даали те са разбирали , че мислят по един същ начин.Но аз разбирах , че те са кръвни братя.И обичах и двамата.







08 Ноември 2005 10:28
Та като разказвам за моя чичо Стефан, искам да кажа , че получихме информация от други роднини, че починал някъде през декември 1999г, даже никролог ни изпратиха, чичо на снимката беше странно ухилен.Ние нямахме естествено възможност в този момент да отделим средства да отидем до Виена на поклонение пред тленните останки.Така за мен си почина чичо , майка му отслужи в църквата всичко дето се полага та и до годината му отслужваше, щото чичо от много борби до семейство не стигнал , та си мислихме , че няма кой да мисли за него.
През 2002г. на Централна гара в Милано докато се разхождахме с колегите аз и брат ми спряхме пред една сергия с дрехи да разгледаме. Загледах се в продавача, възрастен мъж , изобщо не беше за продавач, много приличаше на моя чичо Стефан. Не бях го виждал 10 години, беше остарял с 10 години, ама как може да стане ТОва, та нали чичо умря преди 3 години. Да се консултирам с батко , по обективни причини в момента знаех , че няма смисъл. Затова му извиках по фамилия на брат ми разбира се, а гледах стареца в очите за да уловя, реакцията.Нямаше реакция , човека беше много пекан. Спомням си страданието, обичта, мъката, съжалението, безпомощността в погледа на този старец.веднага се отръпна и с добре премерени жестове започна да си подрежда стоките на сергията. Да ама в тези жестове аз отново затвърдих убеждението си , че ТОва е чичо ми. Брат ми колегите ме дръпнаха да вървим нататък и аз останах смутен, в размисъл.
P.S.Постепенно осъзнах , каво е станало. Аз отново съм осъден на смърт.По принцип съм свикнал дето се вика , по ростата причина , че от 1982 г. имам издадена смъртна присъда.Тук обаче ситуацията беще друга, това не бяха болшевиките искащи заличаване на родове от лицето на земята, не бяха и нашите комунисти страхуващи се от децата на народа, това дяха демократите и свободните общества , те издадоха тази присъда, и за да се направят на добри и хуманни позволили на чичо да ми дойде на свиждане преди да ме убият.Браво на демократите.Хвала на такива люде с много важни интереси.
Тук искам да се помоля БОГУ да упрости греховете на поляка ВОЙТИЛА , защото той се застъпи за мен и СЕГА аз пиша ТОва тук.
08 Ноември 2005 10:33
Отдавна, някога е било, Иванчо, почуствал хормонален интерес към жените, попитал баща си за кого са красивите жени. За отличниците сине, педагогически разяснил татко му. Та така си беше, Трабант за по-малко учените и Волга или по- загнила кола за отличниците, така си и продължава, вечно училище е живота
08 Ноември 2005 10:36
Те теа работи дедо Маркс ги е обяснил преди век и кусур. Когато системата не може да се справи с икономиката, тя рухва. Може зорлем /с милиция или с ЕОПООФ/ да накараш човек да копа, ама не може да го накараш да мисли. "Социализма" беше успешен когато водещ беше физическия труд - в металургията, донякъде в селското стопанство. Когато производството стана "наукоемко" социализмът рухна. Компютърът /а не дънките/ събори социализма!
08 Ноември 2005 10:44
Та като моите роднини и аз написах едно "ОТВОРЕНО ПИСМО ДО СВЕТА", и си го оставих в собствения компютър с ясната нагласа , че света или негови представители , ще го прочетат.СЕГА ще Ви вмъкна/пействм/ и него:
Tова което се случи с мен е много лошо. Щом се е случило на мен въпреки голямата борба със Злото, означава , че може да се случи на всеки един човек живеещ на земята.
В такъв свят ли искате да живеете? Където някой от силните на деня може да манипулира живота Ви, да манипулира приятелите, роднините дори познатите Ви , да Ви осъди без да сте направили нищо, а престъпниците които се кланят на системата , въпреки доказаните им престъпления , командват другите и продължават да извършват долните си дела.
Тежко на хората , които живеят в такъв свят, защото това няма да бъде живот , а робство!! Моля се да се вразумите и да не допускате такива неща да се случват,
да бъдете не толерантни към такива действия и да се борите Света да продълава да познава значението на думи като „свобода-равенство-братство”.
Сигурен съм, че ако Вие не се вразумите , Господ ще Ви вразуми и тогава тежко Ви. Всички които са на страната на Злото ще бъдат пометени. Внимавайте какво правите с живота си, защото всичко което се върши през живота на човека има значение!!!

26.02.2005г. Пламен С. Кафадаров

P.S. Не мога да не отбележа наивността на писаниеТО ми , но все пак тогава сезона на "Тайфуни с нежни имена" все още небеше настъпил. Нямаше "революции" и , сякаш Юго не беше писал никога "Клетниците", света непознаваше ли Жан Вължан, Гаврош, Козетка. Сигурно не ги е познавал, аз защото като знаете съм много ПРОСТ , при ТОва отявлен простак, съм се заблуждавал в своята непоправима наивна инфантилност , че правя нещо подобно и има смисъл да пиша каквото и да е.
Преклонена глава сабя не я сече , казват хората.. И след това мъдро добавят:"Интереса клати феса."
Е щом е така , и аз имам интереси.Ако трябва и фес ще си намеря, по простата причина , че има къде да го сложа , та и феса , дето се вика да се гордее от мястото си. Така е ТО.
08 Ноември 2005 11:13
Най-готин ми е един дърт емигрант, който отдалеч напопържва своето "Отечеството любезно, как хубаво си ти", че му била кофти демокрацията. Имбецили!!!
А Ламбовски е написал добър текст. И понеже тук някой се жалваше, че материалното победило идеите...да помисли малко! Че нали тъкмо комунистите бяха първи МАТЕРИАЛИСТИ! Нали те обругаха духовното/ и изтрепаха сумати хора на духа/ - щот било много религиозно, много буржуазно или много упадъчно...
И още нещо - Едно мога да твърдя със сигурност, че важи за цялото мое поколение, а и за предишните едно-две и следващите едно-две. Т.е. за всички, които са били младежи от средата на 60-те до 89-та. Ние много бързо се сблъсквахме с бездуховността и свръхлицемерния морал на "отговорните партийни другари". Като се започне от дребните комсомолски лидерчета и се стигне до върховете на държавата. След този сблъсък - наистина едни дънки са достатъчни, за да унижощат доверието ти в системата.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД