:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 239
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Цените на водата засега няма да се пипат

Наказателни сметки за абонатите без водомер от догодина

След януари те ще плащат по 6 кубика на човек на месец
Наказателни сметки ще получават от догодина абонатите, които още не са си поставили индивидуални водомери в жилищата.

Срокът изтече още миналата година, но досега за потребителите нямаше конкретни санкции. Те обаче ще бъдат бъдат регламентирани в новата Наредба за ползване на водоснабдителните и канализационните системи, която се очаква да бъде обнародвана в "Държавен вестник" до края на януари.

Абонатите, които нямат водомери, ще плащат по 6 или 5 кубика на човек през първия месец в зависимост от това дали жилището е топлофицирано или не. На всеки трети месец обаче базата ще се завишава с един кубик на човек, поясни пред "Сега" началникът на "Воден сектор" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството Пламен Никифоров.

Като им се наложи да плащат по 10 кубика на човек, гражданите ще се замислят дали не им е по-евтино да си купят водомер за около 30 лв. Обикновено месечното потребление на човек варира около 3,5 куб. м, мотивират се от министерството.

Новата наредба предвижда и ясно разграничаване на отговорностите и задълженията между ВиК-дружествата и абонатите. Отношенията помежду им пак ще се уреждат с договори, но се предвижда публично да бъдат оповестени общите условия по договарянето. Освен това, за да не се стига до злоупотреби при отчитането на водата, занапред разликата между общия и индивидуалните измервателни уреди не бива да надвишава 10%. В противен случай ще се назначава комисия с представители на ВиК-дружеството и на етажната собственост, която да изяснява причините.

Засега цените на водата няма да се вдигат, заяви Никифоров. Около десетина дружества в страната, където добивът е помпажен, вдигнаха тарифите веднага след поскъпването на тока с 10% от началото на октомври.
922
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД