:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 219
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кредитори на КОЦМ оспорват старо искане за 26,3 млн. лв.

Кредитори на комбината за обработка на цветни метали на Гара Искър (КОЦМ) оспорват искането на друг кредитор - "К и К комерс" ООД, за вземане от 26,3 млн. лв. Това обявиха при вчерашното събрание с временния синдик на КОЦМ Анна Младенова адвокати на 3-ма от 8-те кредитори.

Несъстоятелността на дружеството е обявена от Врачанския окръжен съд на 16 ноември т. г. по искане на "К и К комерс". Според юристи документите, придружаващи този иск, са неточни и не доказват дали вземането е основателно. Те настояват прокурор да разследва историята по натрупване на дълга. Адвокатите поискаха до 3 дни синдичката да се произнесе по възраженията им.

Дългът е натрупан, след като през 1995 г. фирма "Флоранс 7" сключва договор с шефовете на държавното дружество за ремонт на халета. Услугата е оценена на 6 млн. лв. Ремонтът се оказва некачествен, покривите прокапват и заводът не плаща. След приватизацията на КОЦМ през 1997 г. "Флоранс 7" прехвърля иска си на купувача - "Булметал" на бившия депутат Цветелин Кънчев. Прави се споразумение, че при неизплащане на сумите "Булметал" ще връща парите на "Флоранс 7" с наказателна лихва от 0,5% на ден. До 2001 г. тази сума нараства до 26,3 млн. През март т. г. "Булметал" прехвърля този дълг на "К и К комерс" и той става най-големият кредитор на КОЦМ.

И досега обаче кредиторът няма становище от принципала на КОЦМ - Министерството на икономиката, дали държавата е разрешила този ремонт да се плати, поясниха юристи. Държавният дял в завода е 20,5%.

Въпреки това Врачанският съд много бързо уважава иска на "К и К комерс" и открива несъстоятелността. Според запознати целта е не толкова да се търсят вземанията, колкото да се стопират инвестициите на гръцката фирма "Виохалко".

През 2000 г. "Виохалко" изкупува ипотека върху сгради на КОЦМ от друг кредитор - Международната банка за търговия и развитие. КОЦМ става част от "София мед". Стратегията на чуждите инвеститори предвижда до 4 г. в завода да се вложат 88 млн. евро и той да стане най-голямото предприятие на Балканите.

През лятото на тази година "Виохалко" сключи договор с Международната финансова корпорация IFC и Националната банка на Гърция за кредит от 32,5 млн. евро. От месец обаче собствениците са замразили строителството заради обезпечителната заповед върху активите, наложена от съда.
714
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД