:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 241
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парното започна да замръзва

Рекордните декемврийски сметки ще са фискални бонове
Зачестиха авариите с парното отопление, свързани с рекордно ниските температури, съобщи вчера шефът на дирекция "Международни проекти" в Столична топлофикация Стефан Дочев.

От началото на декември само в София е имало 66 повредени вътрешни инсталации, предимно около 23 декември, когато имаше леко затопляне. Вчера пак заради студовете гръмна локална отоплителна инсталации в Белене и разруши стени и етажна площадка в жилищен блок, но без човешки жертви.

Най-честата причина за авариите е в обезвъздушителните филтри на вътрешните инсталации, които са в таванските помещения. Обикновено те са с разбити прозорци и недобре топлоизолирани и замръзват при минусови температури. Абонатите го усещат чак когато филтрите размръзнат и от инсталациите протича вода.

"За съжаление ние отстраняваме такива повреди само срещу заплащане. Безплатно е единствено спирането и изолирането на парното, докато трае ремонтът", каза Дочев. Опасността се появява при всяко леко затопляне.

В сравнение с миналия декември сметките сега ще са с около 50% по-високи при еднакви други условия заради рекордните студове. Само горивото, употребено от топлофикация за поддържане на същата температура, е с около 30% повече.

Тройните фактури, за които енергийният министър Милко Ковачев съобщи онзи ден, ще са готови след 12 януари. Те ще могат да се плащат поотделно, една по една. За първи път сметките за парно ще са фискални бонове, защото при въвеждането на касовите апарати преди две години на топлофикациите бе дадена отсрочка.

Първата от сметките - за периода 1-13 декември, ще е най-голяма, защото тогава парното беше с висока цена и имаше рекордни студове. От друга страна, на 18 декември влязоха в сила промените на енергийния закон, според които се плаща и за спряно парно, и първите такива сметки ще се получат през януари.

Според статистиката на топлофикация изключеният обем е намалял от над 35% на 28,8%. Това обаче се дължи на увеличения брой абонати, въвели топлинно счетоводство - в такива сгради, дори да има спрени радиатори, те не се водят за изключени.
521
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД