:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,728,629
Активни 196
Страници 18,201
За един ден 1,302,066

Ивалин Йосифов: Признахме, че правосъдният министър е постъпил неправилно

Либийските власти казаха, че нямат информация за насилие срещу нашите медици, казва депутатът от Евролевицата
ВИЗИТКАИвелин Йосифов е роден на 15. VII. 1957 г. в Плевен. Депутат от Евролевицата в 38-ото народно събрание. Той бе един от 6-имата депутати, членове на парламентарна делегация, която посети Либия на 16-17 юли 2000 г.- Г-н Йосифов, по време на срещите ви в Либия стана ли дума за репликата на министър Теодосий Симеонов за бялата държава?

- За съжаление постави се този въпрос от заместник външния министър на Либия. И това, че не може да се дават оценки за една държава. И аз съм на същото мнение, че не може да се дават оценки, да има вътрешна намеса в правната система, в политическата система, в държавното устройство на една държава. Това е недопустимо, това е нарушаване на суверенитета. Ние подчертахме, че той (Симеонов - б. а.) се е извинил в медиите, че е станала грешка, че не е бил достатъчно добре разбран.

- Те как приеха това извинение?

- Казаха, че не е напълно достатъчно.

- Доколкото разбирам, и нашата делегация е изразила мнение, че поведението на министър Симеонов не е било правилно.

- Да, така е. Не може да се дава оценка на една държава - дали тя е правова, дали е бяла.

- Какви са впечатленията ви от посещението?

- Доволен съм. Либия е една прекрасна страна, прекрасен народ. Посещението имаше своите резултати.

- Какви?

- За подобряване на традиционните взаимоотношения между България и Либия.

- А резултати за делото срещу нашите медици?

- Както при нас, така и в Либия има независима съдебна система. Съдът е институцията, която доказва виновността и съответно потвърждава невиновността. В случая ние не можем да говорим за намеса в съдебната система.

- Какви са аргументите на либийската страна, че процесът ще е независим и справедлив?

- Те казват, а то е и така. Че процесът е справедлив, говорят достатъчно аргументи.

- Какви?

- Ами допуснат е до защита чужд адвокат, което досега в Либия никога не е било допускано. Второ, аз се надявам, че съдът ще приеме исканията на защитата за независима експертиза за доказване на фактите по делото. Това са достатъчни аргументи.

- До каква степен ще бъде допуснат адвокат Шейтанов? Ще може ли да чете материалите по делото и да се среща с медиците?

- Как ще го възприеме съдът, е въпрос на съда. Ние от наша страна направихме съответната крачка за първи път в българското законодателство и съдебна система за допускане на съответните адвокати в България да защитават подсъдими. Надявам се и от другата страна да има реципрочните действия. - А по време на разговорите повдигнахте ли въпроса дали е било упражнявано насилие срещу задържаните българи?

- Да, беше споменато, че имаме данни, че е оказвано насилие върху нашите медици по време на предварителното производство. Те казаха, че нямат такава информация. Но гарантират, че сега срещу тях отношението е съвсем нормално.

- Обещаха ли да проверят тази информация?

- Не. Но това ще бъде, предполагам, в аргументите на адвокатите. Ако са добри адвокати, би трябвало да имат такъв аргумент. Ако има достатъчно доказателства, те трябва да ги поставят пред съда и да се омаловажат съответните показания, които нашите са дали.

- Но доколкото разбирам, либийските ви колеги не са отрекли, че е възможно по време на предварителното производство върху медиците ни да е упражнявано насилие?

- Те нито отрекоха, нито потвърдиха.

- Каква е либийската позиция по делото, изразена по време на вашите разговори?

- Каквато ви я казах. Тяхната съдебна система е независима и те не могат да оказват никакъв натиск върху този процес. И аз казах, че процесът трябва да бъде решен по най-справедливия начин, защото не трябва да забравяме, че от другата страна има 400 заразени деца, някои вече са починали. Това е трагедия за либийската страна, както е трагедия за българската страна, че има 6-има граждани, които са подсъдими и не се знае какво ще е решението на съда. Надяваме се да се намерят истинските виновници за тази трагедия.

- А как отговори вашата делегация на обвиненията на либийците към българските медии?

- За съжаление казахме, че не можем да влияем върху медиите. В една демократична страна не може да се влияе върху медиите. Но в медиите имаше толкова небивалици по този въпрос, даже, бих казал, обиди към либийската държава. Казахме, че не сме съгласни с това непристойно отношение. А в техните медии има само една публикация, откакто е започнал процесът.

- Разбрахте ли дали д-р Здравко Георгиев е преместен в болница?

- Доколкото разбрах от консула, състоянието му е много добро. Лекарствата, медикаментите, които му дават, влияят добре и не е необходимо да се мести в болница.

- А останалите арестувани?

- По думите на консула са в нормално състояние. Разрешава им се съвсем нормален контакт, разговори.
1639
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД