:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 326
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РЕПОРТАЖ

Край Босфора рецитират "Високи сини планини"

С единия крак сме в България, няма да гласуваме за ДПС, твърдят изселниците ни в Истанбул
Изселниците в Турция имат същата съдба като всички български граждани - политиците ни се сещат за тях от избори на избори. С наближаването на сегашния вот тези хора отново станаха актуални предвид сериозния електорален потенциал, който имат.

Българските изселници в Турция са съсредоточени главно в градовете Истанбул и Бурса. Край Босфора живеят предимно дошлите от Североизточна България - Разград, Шумен, Добрич, Варна, Силистра. Ако се вярва на техните думи, те са около 500 хиляди. Населени са най-вече в квартал "Авджилар".

През уикенда в Истанбул се проведе конференция на коалицията Балканска демократична лига. В нея влизат Движение демократично крило с лидер Осман Октай, Партия за демокрация и справедливост на Недим Генджев-младши и др. Важна част от коалицията е Съюзът на балканските турци - организация на българските изселници, която се ръководи от Сейхан Тюркан. Лигата има претенцията да участва на изборите като алтернатива на ДПС.

Около 400 души се събраха в зала, в която обикновено се правят сватби, за да чуят посланията на лидерите на лигата.

Сред тях имаше хора от различни възрасти, изселили се в различни години, сред които и политически затворници. Събитието уважиха бивши и настоящи депутати от турския Меджлис, на повечето от които корените им са от България.

Всеобщото настроение на събралите се в залата бе едно - разочарование от ДПС и неговите лидери. Залата бе окичена с плакати "С Ниския дотук",



"Хайде този път без теб"



- все послания, отправени към Ахмед Доган.

"Не възприемам Доган като лидер, никога не съм го виждал сред хората", заявява Ридван Белгин от Исперих, който се изселил в Истанбул през 1977 г. Споделя, че заместничката на Доган Емел Етем му е първа братовчедка, но въпреки това е много разочарован от ДПС. "Преди години възприемах Доган, защото нямаше алтернатива, но той гледа да уреди работите само на своята компания", смята Белгин. През 2001 г. той и негови приятели бизнесмени спонсорирали пътуването на изселниците до България за изборите, но сега се чувстват излъгани. "Не съм чувал лидер на ДПС да е идвал тук скоро, те само в Анкара ходят - да се срещат с политиците", казва Белгин. Най-болно му е, че никой от ДПС не е дал нито едно предложение как изселниците в Турция да си уредят проблемите с българското гражданство.



"За царя нищо лошо не мога да кажа,



спрямо предишните ми по харесва, по-възпитан и по-културен е, по-човек е", смята Белгин. Според него обаче Симеон трябва да си смени "екипажа", ако иска да напредне повече.

ДПС не може да защитава добре правата на турците, за тях, както и за българите трябва да се грижи правителството. Това казва Федаил Башара от с. Тодорово, Разградско. Той прекарал 7 години в старозагорския затвор през 60-те години по политически причини. Тогава възродителен процес още нямаше, но вече се говореше за единна нация, спомня си Башара. Той и негови сподвижници решили да предупредят властта, че прави грешка с тази теза... и попаднал в затвора.

Нямам нищо против българския народ, бях против тогавашното правителство, искахме справедливост и равенство, заявява Башара. Той с мъка говори как в България само за няколко години са се разрушили много неща, построени преди това.



"Един строеж не може да бъде комунист,



грешка правите", разсъждава Башара. И си спомня как навремето били построени заводи и фабрики, които сега са празни, без прозорци и врати. Башара работел в АПК-Исперих, после имал фирма в Турция, а сега е пенсионер.

"Имам турски зелен паспорт, който ми дава право да пътувам навсякъде в ЕС", но не и в България, оплаква се Адем Йоскан, родом от Исперих. Паспортът се давал само на държавни служители, които имат големи заслуги. Затова военните, като го видели, отдавали чест. Йоскан на няколко пъти опитвал да си извади български червен паспорт, но все напразно. "Защо да не мога да отида в България, там моите прадеди имат земя?", риторично пита Йоскан.

В Истанбул има и хора, изселили се след 1989 г., бягайки не от етническата, а от икономическата дискриминация. "Цялото ми семейство е без работа, затова дойдох тук", казва жена, която не иска да разкрие името си. Навремето



била актриса в театъра в Шумен,



две години играла с Тодор Колев. В Радио София имало много турски песни в нейно изпълнение. Причината да не замине за Турция през 1989 г. била проста - обичала България. Миналата година заложихме апартамента си в София и теглихме заем - за да направим сватба на сина, разказва жената. От няколко месеца те спрели да плащат, защото нямали пари. Затова дойдох тук, да търся работа, обяснява актрисата. Тъжно й е, че от актриса в Истанбул най-вероятно ще се превърне в чистачка. "Ходих при Ахмед Доган, той ме прати при заместника си, заместникът му - при секретарката, и нищо не стана", жалва се жената. Тя нямала нищо против Доган да има 10 апартамента, но иска и тя да е поне с един. Сокола й обяснил, че е израснал с нейните песни, и разговорът приключил дотам.

Въпреки нерадостната съдба на някои от тях изселниците ни в Истанбул се ползват добро име. Наричали ги "мекоглави", в смисъл на отстъпчиви хора, с които можеш да се разбереш - за разлика от местните турци, които били кибритлии. Българските изселници били с по-европейски вид и затова ги предпочитали за всичко - и за работа, и за женитба.

По собствените им признания всички са с единия крак в България. Някои живеят в Истанбул постоянно, други само работят тук за по три месеца. Трети карат лятото в България, защото е по-хладно, а зимата в Истанбул, тъй като е по-мека. Колонията от български изселници край Босфора е най-многобройна, понеже тук има работа, пък и е близо до България.

Почти всички са оставили роднини и приятели в родината си.

"Да поздравите Еленко Стоянов Богданов от Исперих, той ми е незаменим приятел!", заръчва Шефкет Хаджиоглу, който дълго време е бил начален учител в Исперихско. Негов приятел пък прочувствено изрецитира "Високи сини планини", подчертавайки, че в него става дума за собствената му родина.

Изселниците не обичат да се говори, че е имало турско робство, и обясняват, че в Османската империя



българите не са третирани като негрите



в САЩ. Някои от нашенците край Босфора си спомнят как навремето са се чувствали виновни в часовете по история, когато са учили за този период.

Изселниците признават, че Турция все още не е готова за ЕС, особено като се има предвид как живеят хората в Анадола. Сред тях, както и сред останалите турци обаче все повече се заражда евроскептицизъм. В Истанбул мнозина смятат, че ЕС и САЩ винаги ще гледат да прецакат Балканите и затова е по-добре балканските държави да не разчитат на Запада.

Минималната заплата в Турция е около 450 лири, което прави около 450 лв. В Истанбул обаче е много трудно да имаш собствено жилище и за това повечето хора живеят под наем.

Много фирми предлагали и допълнителни бонуси - превоз до работа, обяд и т. н. На Байрам често се давали по една-две заплати премия. Някои от изселниците се хвалят, че



от години получават 1500 лири месечно



И като отидат в България, носят тетрадки, дрехи и моливи за децата на своите роднини и приятели.

Изселниците не се притесняват от това, че в България ще се гласува с интегрална бюлетина, която бе трън в очите на ДПС. В Турция такава бюлетина се използвала от години. Там обаче партиите не били с поредни номера, а срещу името на всяка стояла емблемата й. По-голямата част от изселниците се интересуват какво става в България и заявяват, че ще участват на изборите. Ако се вярва на думите им, те този път няма масово да подкрепят ДПС. Дали обаче ще се появи някой, когото да сметнат за достоен за техния вот? Инш Аллах!
 
На събранието на изселниците бяха издигнати лозунги "С Ниския дотук". Ниския е Ахмед Доган, поясниха българските турци.
 
Изселниците бурно аплодираха изказванията срещу ДПС.
 
Лидерът на Съюза на балканските турци Сейхан Тюркан заяви, че е време Ахмед Доган да се оттегли.
57
1252
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
57
 Видими 
20 Април 2005 23:40
Не е ли, по-хубаво да рецитират "Аз съм българче"


Редактирано от - BG_TR на 21/4/2005 г/ 09:11:58

21 Април 2005 00:28
*****

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 21/4/2005 г/ 11:55:15

21 Април 2005 01:17
Е..ла съм ви ....ата скапана поганска.
21 Април 2005 02:34
Като го четеш се чудиш с какво да започнеш. Хвани ДПС-то па удари тия мераклии. Наи ме удиви обаче твардението, че сега пак не ги пускали в Балгария!? - на тоя сас зеления паспорт за цяла Европа дето военни, като го видели му отдавали чест... Накратко - простофилия и мераци.
21 Април 2005 02:38
Прочетете тия двамцата отгоре - и ако още имате самнения относно "балгарските" турци и техните важделения - сте безнадеждни!
21 Април 2005 02:59
('')
21 Април 2005 05:35
След Освобождението в Бг остават само няколко хиляди истински турци, всички други в Северна Бг са татари, а в Южна - помаци. В Турция това е добре известно, затова им викат помежду си гяури и не ги приемат много добре. Те пък имат постоянна носталгия към родината си, но са заблудени хора поради религията си. Съдба българска!
21 Април 2005 06:29
Имам няколко неща да кая.Пурво, господина които е писал че повечето турци са татари да вземе да прочете някоя друга книга и да разбере кои са татарите. Ще разбере че татарите са различо турско племе а не гявузи или каквито там ги нарича.Колкото до помаците, те са от Булгарско потеклко и са приели ислама.

Второ, зашото да не си турсят правата, ако нас ни беше изгонил някои от БГ, или да ни смени имета, или да ни забрани да говорим булгарски, нямаше ли да исмаке да се вурнем и да да си потусим каквото е наше?? Ооо ще се вурнем и още как!

Трето, да "другаря" Доган толква много прави за Бг че от толкова години в парламента, нищо няма насреща, да не говорим че е бивш кумонист итн.

Д.Добрева

*****

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 21/4/2005 г/ 11:55:44

21 Април 2005 08:10
Стъпка по стъпка, по един или друг начин, бавно или по-нетърпеливо, и доганчетата и антидоганчетата се стремят да направят БГ турски вилает!
21 Април 2005 08:26
Доби,
на кирилица душко, на кирилица, че един бот ходи тука напред-назад...
А иначе
21 Април 2005 08:39
*****

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 21/4/2005 г/ 11:56:16

21 Април 2005 08:59
Преди 130 години великият Захари Стоянов е казал : "Сиромаси турци, колко ги късаше тях простотията." Май нищо не се е променило.
21 Април 2005 09:13
Аз, като посланник на Р.България в Р.Турция, категорично твърдия, че в Турция на никого (изселник, българин, евреин, арменец и др.) не се обръща , не се нарича ГЯУРИН.
Гяури, се използва само в Българското Кино!
21 Април 2005 09:17
Абе моме младо зелено,
има бутон кирилица. има и бот , дето трие постинги ненаписани на кирилица или съдържащи псувни и други лоши неща- а за кирилицата

Ай джъст файнд ит дификулт унд бодеринг ту рийд
21 Април 2005 09:52
През изминалите 15-16 години демокрация стана ясно, че етническата партия ДПС е антибългарска. Смесените райони на БГ се обезбългариха, защото местната власт, взета от турците наложи икономически санкции срещу българите /уволнения на бг специалисти и назначаване на тяхно место на некомпетентни турци във всички институции/ . От друга страна селищата в смесените региони придобиха мюсулмански облик - в Кърджали, Разград и Смолянско се построиха хиляди грозни джамии, финансирани от външни ислямски фондации, без архитектурна стойност, те се строят без да бъдат одобрявани от архитектурни съвети. По същия начин се финансират и ретроградни мюсулмански училища.
В Латвия, която вече е член ЕС, има руски етнос, който възлиза на 40% от населението. Корените му са същите като на турците в БГ, а именно население останало от бивш поробител. По техните закони това население е безправно, няма избирателни права, няма паспорти има право само да работи за Латвия. А ние на турците им разрешихме да ни управляват дори. Няма ли патриоти в тази страна?
21 Април 2005 10:02
kara74, ти нали работеше в банка? как така изведнъж се оказа посланик?
21 Април 2005 10:07
Пардон , Севастократоре , консул! Натиснете тук
21 Април 2005 10:09
Абе Пантелеймоне,
Ти сериозно ли мислиш, че на човек, дето баща му, и дядо му, и прадядо му и прапрадядо му са се раждали и умирали тука някой трябва да му разрешава нещо?
И сериозно ли мислиш, че ако няма ДПС ще цъфнем и вържем и турците доброволно ще си върнат българските имена?

21 Април 2005 10:10
И последно? Къде си?
21 Април 2005 10:16
А няма ли един журналист у нас, да попита Наум Шаламанов какво мисли по въпроса?
21 Април 2005 10:18
VS, никой не те кара да си слагаш българско име. Коментирай Латвийския модел, а не издребнявай. За тия безправни руснаци няма ли правозащитни европейски организации, които непрекъснато лаят по нас за ценните ни етнически малцинства.
21 Април 2005 10:39
Латвийците са 1.-качество хора за европейските правозащитници.
Руснаци, българи, турци , цигани са от един топ плат.Малко по грубичко едно и също лайно.
21 Април 2005 10:48
защо повечето от вас подменят темата? нали говорим за избори, а не за идентичност - е да бе, те са свързани. кви са турците, родом от БГ, те си знаят. аз няма да ги определям, както неща мен някой да ми казва каква съм. само ми се ще да си помислят ония дето ми говорят за модели и т.н, как те наричат еднопартийния етнически модел на Доган. ми целите Родопи(със смесено население) пищи от това тотално наложило се моделче. аз съм за много догановци. пак хората да избират, а не да ходят на избори с предварително дадената им бюлетина, защото това напомня на практики преди 89-та. а те милите и тогава не бяха поканени да станат граждани, както и сега не са- ма, ние нали - ВАЖНО Е ДА РЕЦИТИРА "АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ"
21 Април 2005 10:51
Пантелеймончо, не се цепи неподготвен мойто момче.

На ти тука едно цитатче, ако искаш и линк ще ти дам. Искаш ли с още нещо да ти помогна? Малко извънучебна литература да ти препоръчам? Мисли със собствената си глава!

"Критерий для отнесения к совокупности граждан - наличие у лица или его предков гражданства Латвии до июня 1940 года. Разница в политических правах привела к прогрессирующей дифференциации жителей Латвии в социальных правах, правах собственности, занятости и других "не политических" правах. "


21 Април 2005 10:53
Уша
21 Април 2005 11:56
На тез избори ще има изненади за Доган и неговата мафия.
И ще додиде краят на феодалните му изпълнения.
21 Април 2005 12:01
Прави са си изселниците. Интерсното е, че те разбраха мотото на върхушката в ДПС-забогатяване, забогатяване, забогатяване-нищо друго.Виждат тяхната поквара и са прави да обвиняват лидера, прокарал и утвърдил това мото.Та интересното е, че изселниците в Турция виждат истините за ДПС, а нашите турци сами са си вързали очите запушили са си ушите и като стадо организирано биват издоявани и остригвани в изборния ден, осигурявайки на "пастирите си" поредените четири години охлоство и нови бизнес възможности.
21 Април 2005 12:02
живея в смесен регион и моето впечатление е че ако има българска партия която създава етническо напрежение това е дпс особенно в предизборни кампании-то не бяха нови възродителни процеси, то забрани на турски и кви ли не глупости . в същото време групички верни на дпс бизнесмени въртят и перат немислими суми и за тях няма държавен контрол. има областни градове където всички шефове на държавни контролни органи се назначават след одобрение от местния бег. а обикновенните турци са хора като нас с нашите проблеми и възпитание и са също толкова религиозни колкото и ние
21 Април 2005 12:08
Браво Пантелеймоне! Да види Родината ни скъпа какви патриоти се раждат в недрата и многострадална!


НАШТА мама турска!


(Един некомпетентен турчин, назначен на мястото на уволнени бг специалисти в една цветуща бг институция)
21 Април 2005 13:07
Прави сте, аркадашлар - верно ни е артък от кьосето
А иначе за съжаление наистина темата на мненията се подменя за пореден път.
За експертите по латвийската тема, ще добавя само, че руснаците там са или родени другаде или са първо поколение "местни", което със сигурност не е случаят при нас.
21 Април 2005 13:12
Само fakom, който е от смесен регион би разбрал тезата ми. Всяка моя дума е истина и то изстрадана. А "компетентния" VS пак не ми разясни с какво наште мюсулмани са по-добри от руснаците в Латвия - по-прогресивни ли са, религията им толерантна ли е, обичат ли БГ, общото им културно ниво по-високо ли е?
21 Април 2005 13:26
Епикуре, не му се връзвай на Пантелеймончо.
На много народ трябва да му се налива акъл в главата. И от мойте , и от твойте.
Дал ше съм жив да не ги делим на наши и ваши..
21 Април 2005 13:39
Ама Пантелеймончо, кажи бе момче, че трябва от руски да ти превеждам:
Латвийския модел, както го наричаш , чадо неразумно, се състои в следното:
Всички, дошли да живеят в Латвия след 1940 г. получават гражданство след натурализация.Защо 1940 г. - защото това е годината на "Аншлуса" към СССР.
И тия 30% руснаци ( и всякакви други) са заселени ( обърни внимание, страдателна форма!) в периода 1945 -1991 .

А турците тук друже форумни са си тук от време, далеч надхвърлящо битовата памет ( т.е. 3-4 поколения).

Та толко по Латвийския модел.
А по другите ти питанки:
-Прогресивен човек няма
-няма толерантна религия
-Дали обичат БГ - щом висят из форумите по толко време. Ама първо БГ трябва да ги приеме и да ги заобича.
- а за общото културно ниво - айде без коментар, че от кръчмата отсреща чувам "Дърт козел млада върба лющеше"
21 Април 2005 13:51
Добре е, че братята турци са разбрали поразиите които прави ДС сътрудникът , комунистическата креатура и мафиот Доган за България и за тях самите. Но смятам, че отпор на една мафия, наречена партия, трябва да дадем ние българите с масово гласуване. За братята турци винаги има место в която и да е българска партия /според идеологическите и икономическите им интереси/. Там им е мястото, там могат спокойно да правят политическа кариера или да защитават икономическите си интереси. Не е необходимо друга нова етническа партия – турска, циганска или каквато и да е. Създаването на етнически партии е дело на мафиоти. Влезте в български партии, псувайте и разнищвайте политическите проститутки там, както и в другите партии, защитавайте там интересите си, не делегирайте тези си права на доказани мафиоти, бивши ченгета и комунистически подлоги.
21 Април 2005 13:59
VS, какво значи това - -няма толерантна религия
Всяка религия е толерантна. Стига да се спазва. Препрочети Карл Май. Или Тодор Живков. Или Мао.
21 Април 2005 14:05
Добчо-бобчо-фасулчо , иди с някой друг да си мериш пишлето на тази тема, не ми говори простотии.
21 Април 2005 14:05
Shake,
проблема е какво да се спазва.
Дали " обърни и другата буза" или "аз съм меч господен" . От всяка религия могат да се изведат такива нещица.
21 Април 2005 14:13
бай иван си призна най-после че турчин го е правил
21 Април 2005 14:15
Абе един ден и ти ше си признаеш
21 Април 2005 14:21
Арно Бай Иване,
Точно в това е проблема на турците в България. Самото съществуване на тази етническа партия. Докато тя съществува нейните членове и симпатизанти не могат да убедят никой, че мислят и работят за България. Какво е символ-веруюто на ДПС? Казват : либерали били. Ами защо не се прекръстят на Либерална партия. Ако ми хареса програмата им - може и аз да се включа. Те показват като мечки няколко български члена за парлама и твърдят, че не е етническа. Не, ама да. Етническа е. Само на турците. Какви права и какви свободи защитават в една демократична държава, скъсала отдавна с комунизма. Затова всеки българин е нащрек. Защото нещо намирисва на подобни партии в Македония и Косово. И те в началото бяха за права и свободи. В Македония бяха в Парламента, имаха вестници, университети, телевизии и к'во ли не. И какво стана? Докато съществува ДПС и докато всички турци в България гласуват само за тях или за други етнически (турски) партии - така ще е.
21 Април 2005 14:38
Отврат, не по темата - верно ли че ЮАР дърпа все по надолу?

Сега по темата - виж к'во.
Това е тенджера под налягане. ДПС е вентила - мръсен , зловонен, ама вентил.
Едно нещо хубаво направи ДС-то и вие сега го оплюхте, уж сте комунисти.
ДПС ще го има, докато турците искат да го има, няма значение Доган колко е корумпиран и т.н.
Ще спрат да искат , когато са сигурни, че "Високи сини планини" е и тяхна песен и не ги карат да декламират "Аз съм българче"
И най-вече когато са сигурни, че в държавата има справедливост. Такава няма.Закони може да има, ама няма справедливост.

От Освобождението насам има поне 4 изселнически вълни, поне три са по Татово време.

И на мене ми се ще да не гласуват така "юруш бакалъм" , ама това е положението.
21 Април 2005 15:04
кАРА, що си толкова настроен с/у Българите бе? Да не би да те е обидил някой "отзад"?
21 Април 2005 15:07
VS
Не е вярно. Излезе от рецесията и дърпа нагоре. За твоя информация (понеже тук в една дописка се говори за "инвестиции", стоковата борса в Йоханесбург върти по 2 милиарда долара НА ДЕН. Това са чисти, свежи пари, които се наливат ежедневно в икономиката. Ако паднат под милиард (и това се случва) - треперят от ужас. Инвестициите в държавите от subsaharan Африка са огромни. На практика те вече са собственост на ЮАР. Затова аз приемам с насмешка всяко изявление за чужди "инвестиции" в БГ.
По темата :
Не съм "комунист". Не е важно кой създаде ДПС Дори да е ДС, защото ДС отдавна го няма, както и системата, която трябваше да пази. Важното е, че го има ДПС-то. 100% етническа партия. България вече е демократична държава. С всичките свои кусури. Турците имат права, имат и свободи. Но не, те си искат "своя" партия/и. Защо? Аз нямам нищо против да си живеят не в Истамбул, ами в Рио и да си гласуват за НАЦИОНАЛНИ партии. Било то за Костов, Царя или Сергейчо. Самият факт, че има "етнически" партии е твърде обезпокоителен.
21 Април 2005 15:12
"Обиждането мисля, че ставаше на влизане в Турция, а не на излизане от България (Справка-питай лицето, което се представя за Васил (Иванов Кунчев)Левски. Искам да допълня, че не искам да се заяждам.Чисто и просто-дай да говорим за проблеми, който Ни засягат.И все пак "Бот"-а е нащрек.
21 Април 2005 15:19
Тебе пък някой испанец ли те обиди у устата черничко черничко ?
21 Април 2005 15:46
Привет, Кара! Нали не им се връзваш на поплювковците?
21 Април 2005 15:52
Здрасти Фуле!Наздраве и на теб приятелю! Разбирасе , че не се връзвам. Да не кажа всичките ама голяма част са празни кофи
21 Април 2005 16:32
Kara, както си я подкарал с бирата, твоята ще я напълниш
21 Април 2005 16:37
vs, мейла получи ли , преди няколко дни?
21 Април 2005 16:46
Чакай да погледна
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД