:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
НАЙ

Българин измисли "вечна" бронежилетка

Химикът от БАН проф. Захари Захариев има 12 патентовани открития. Отдава се на науката, след като язва спира кариерата му в театъра
Снимка: Авторът
Българският изобретател проф. Захари Захариев създаде нов начин за направата на керамични плочки от борен карбид за бронежилетки, които са много по-ефикасни от стоманата за защита на телата на хората. Всъщност плочките са подходящи за брониране на всичко, което има нужда от надеждна защита срещу стрелба - коли, хеликоптери и други возила.

Министерството на отбраната и Генералният щаб още не са задвижили тежката си машина за изпитания у нас на новите бронежилетки, но професорът е доволен, че плочките са преминали успешни тестове в една от най-големите оръжейни фирми в Европа - "Арес протекшън". Доказано е, че пазят от всякакви късоцевни и дългоцевни оръжия.

60-годишният химик в момента е ръководител на лабораторията за "Свръхтвърди материали и покрития" към БАН. Има 12 патентовани открития в периода 1985-1991 г. Последното му патентовано откритие е от 2003 г. в сферата на микроелектрониката - полупроводников материал от алуминиев нитрит.

------

Като ученик Захари Захариев не си е представял точно, че ще стане вглъбен в химията учен, който цял живот ще се занимава със сплави, полупроводници и покрития в металургията. Спортист и артист, той се посвещава на науката по стечение на обстоятелствата.

От малък расте в артистична среда. Майка му е била певица в Народната опера. Захари вече е студент по химия, когато кандидатства и го приемат за стажант в театър "Сълза и смях" - по това време там шеф е Иван Кондов. Школата за млади таланти се ръководи лично от Кондов и Захари е един от добрите му ученици (общо 10 момчета и момичета). Играл е на сцената със самия Кондов, Ицко Финци, Росица Данаилова (сестра на Стефан Данаилов) и др. известни имена от родния театър. В края на втората година от актьорството, малко преди да получи договор като артист, се



наложило да каже сбогом на театъра



Получава усложнения на язвата на стомаха си и лекарите строго му препоръчват да избягва всякакви физически и емоционални натоварвания. Така химията печели. За което проф. Захариев днес никак не съжалява.

Още преди театъра Захариев е бил професионален спортист. През 60-те години е бил капитан на юношеския баскетболен отбор на "Левски". Това е по времето на легендарния Атанас Пейчински, когато България е втора в Европа и четвърта в света.

Сега Захариев всяка седмица играе баскетбол с приятели.

В семейството си професорът също е заобиколен от хора, отдадени на сцената, и засега няма негов последовател на научното поприще.

Съпругата му Теменужка е бивша примабалерина от балет "Арабеск", а голямата му дъщеря е нашумялата поп певица Йоана. В момента тя временно се е оттеглила от сцената в очакване на втория си син, който е "заплануван" за след около два месеца. Първият е вече на 2 г.

"Баща ми много си обича работата, но не се изолира в нея. Винаги е наобиколен от приятели", разказва певицата за професора. "Той хич не се вписва в баналната представа за инженера-сухар. Чак бохем не е, но тъкмо от него съм научила - лятото задължително на море. Самият той ходи за по два месеца. Зимата пък, понеже е запален скиор, ходи на планина да кара ски, минимум по две седмици. Има една каравана от 30-ина години и всяка година сме къмпингували с огромни компании от други караванаджии по разни места." Избирайки професия, Йоана естествено се е повлияла от артистичната си фамилия: "Баща ми казваше, че трябва да си развивам пеенето и танцувалните качества." Тя смятала да продължи професията на майка си, но счупила крак малко преди да кандидатства в балетен клас.

Зетят Ясен е музикант от група "Булгаро". Малката щерка все още е ученичка и не е ясно какво професионално поприще ще избере.

От 1972 г. досега Захари Захариев работи в БАН - в Института по обща и неорганична химия, където в момента е ръководител на лаборатория. Има над 60 научни публикации в западни научни издания, изнасял е десетки доклади на международни конференции в САЩ, Япония, Германия и други страни.

Новата система за брониране не е единственото откритие на проф. Захариев. Има още няколко в областта на металургията. Получава



златен медал в Женева



на Салона за изобретения и иновации с революционното си покритие за стругарски инструменти. Покритието намира най-голямо приложение в нашата военна индустрия - в оръжейните заводи в Сопот и Казанлък, както и в автомобилните заводи в бившия СССР "АЗЛК" и "Зил". От години технологията се използва и в Чехия.

Изобретил е още покритие, което удължава живота на стоманените инструменти за гореща и студена деформация. Технологията е използвана в 16 завода в страната, най-широко в завод "Мадара" в Шумен. За това откритие е награден с орден "Почетен изобретател на НРБ" и



получава апартамент в панелен блок в "Младост"



Третото му голямо откритие е корозионно устойчиво покритие, което заменя неръждаемата стомана. На практика превръща обикновената стомана, която е много по-евтина, в устойчива на ръжда, като разходите за целта са много малки.

Последното откритие на професора и колегите му - карбидените плочки за брониране на жилетки и коли, все още търси реализация.

Когато на 27 декември 2003 г. кола бомба взриви база "Кило" в Кербала и уби 5-ма военнослужещи от контингента ни в Ирак, от военното министерство се свързали с професора и поискали той и колегите му от лабораторията в БАН да произведат керамични плочки от борен карбид за бронежилетките на българските войници. "Мотаха ни няколко месеца, а ние през това време работехме по проекта без една стотинка и накрая ни казаха, че няма пари", жалва се Захариев.

--

Каре

От САЩ питат за технологията



Професор Захари Захариев се пали, като разказва за достойнствата на "неговия" начин на брониране. Борният карбид е един от най-устойчивите материали за бронезащита. С него се изработват керамични плочки, които са и най-леките плоскости за защита от дългоцевни оръжия, разказва професорът. Едно от най-големите оплаквания на бойците ни в горещите точки на света като Ирак и Афганистан ( горещи и в буквален смисъл - при температури около 50 градуса през лятото) е именно тежестта на бронежилетката, с която понякога се налага да прекарват 24 часа в денонощието.

По твърдост борният карбид се доближава до здравината на диаманта. Той се използва за защита на самолети, хеликоптери, автомобили, бронетранспортьори и жилетки. Единственият му недостатък е, че е много по-скъп от другите материали, които се използват за бронезащита - корунд, стомана и др.

След близо 15-годишни опити българските химици разработват нова технология за изработване на керамични бронеплочи от борен карбид, с която изработването поевтинява над 10 пъти. Тя е основана на конвенционалната прахова металургия, с която се правят стругарски ножове, разказва професорът.

В цял свят керамичните плочки се правят както диаманта - при много високи температури и налягане, за да може да се уплътни материала. Но това е един много непроизводителен метод и затова и диамантите и този вид керамика са много скъпи, обяснява Захариев. Оскъпяването идва първо от големия разход на енергия. Освен това всяка плочка с размери 5 на 5 см се изработва в графитова пресформа, която трябва да се изхвърли след това. А графитът също е доста скъп.

Особеното при жилетките от керамика е, че задължително трябва да са изработени от кевлар. Плочката спира куршума, но топлинната вълна трябва да бъде поета от кевлара, казва химикът. Защото при срещата на куршума с керамиката се развива температура от порядъка на 300-400 градуса.

Керамиката е много подходяща за брониране на автомобили. Но пък е и три пъти по-скъпа. Българските фирми за брониране използват предимно оръжейна стомана, която слагат във вратите на возилата. Проблемът там обаче е, че се налага допълнително укрепване на шасито и пантите на вратите, което не всички успяват да направят както трябва, смята изобретателят. Колите стават изключително тежки и вратите се отварят много трудно. А често дори и им се късат пантите, ако не са усилени допълнително.

До момента държавата не е проявила интерес да внедри новият начин за брониране във военното ни производство. Според ученият обаче интерес вече са проявили фирми от Индия, САЩ, Канада и Германия.

--
 
Захари Захариев (вдясно) с колегите си от Лабораторията за свръхтвърди материали и покрития в Института по обща и неорганична химия към БАН.
 
Дъщерята - известната поп певица Йоана, казва, че баща й е купонджия, много далеч от представата за инженер-сухар.
 
Бронеплочките от борен карбид, която е най-лекият материал за брониране, могат да се произвеждат в различна форма, дебелина и размер.
4679
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД