:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Любимци

С възрастта костенурката става тревопасно

Този обитател на дома не е капризен. Ако не умре от болест, живее с няколко поколения поред
След като сте опитали с куче и рибки у дома, можете да се пробвате със земноводно. То съчетава белезите на водните, от които произхождат, и на сухоземните животни. От тях костенурките са най-универсални и непретенциозни. Още повече, че поставени на подходящо място, те стават почти незабележими. За костенурката се знае, че е най-дълголетното животно - живее и до 300 години, ако не я убият или не умре от болест. Казват, че една костенурка домашен любимец обикновено е бебе при дядото, даже

при прадядото, а на зряла възраст - при внука, даже при правнука.

--

Правилното хранене е главният залог за успешното отглеждане на сладководни костенурки. Основните грешки, които се допускат при отглеждане на сладководни костенурки, са няколко. Преди да си вземете този любимец, трябва да се съобразите с някои от изискванията:

- Не бива да се отглежда костенурка в аквариум без суша. Тя е в състояние да потъне и да се удави, въпреки че се нарича "водна".

- Отоплението също е жизнено необходимо. Не трябва да се прегряват, но и да изстиват. Най-подходящи за тях са "човешките" температури.

- Костенурките



не се хранят само със сурово месо,



но не трябва да се хранят и само с растителна храна.

- Когато костенурката не получава храна, достатъчно богата на калций, трябва да й се дава задължително минерална добавка.

- В мръсна вода, особено когато се образува на повърхността ципа, костенурките не се чувстват уютно.

- Ако костенурката е обрасла с водорасли, не се чисти с груби четки или да се белят роговите пластинки.

- Не бива да се отглеждат няколко самци в един аквариум и да се допускат нови животни без предварителна карантина.

- Необходима е строга лична хигиена след контакт с костенурки и след почистване на терариума.

- Не мийте аквариума в кухнята и не използвайте съдове, в които се готви за хора.

Храните, които обичайно се предлагат на червенобузите костенурки (месо, малки пеперуди, калмари), са подходящи единствено заради белтъчното си съдържание. Някои фабрично приготвени гранулирани храни са балансирани по отношение на белтъчини, мазнини, витамини. Практически обаче всички храни не съдържат необходимото им количество калций. Тези проблеми могат да бъдат решени по два начина.

Първият е да се научат костенурките да получават храната на брега, започвайки първоначално



на границата на водата



при наклонен бряг. Впоследствие храната се поставя в малък съд с неголямо количество вода. Могат да бъдат хранени и извън аквариума (например, като се поставят в съд с малко мека вода). В тези случаи храната може да бъде посипвана с праховидни форми на калциеви соли и витаминни добавки.

Вторият начин е да се хранят основно с дребна, нетлъста риба, заедно с костите. Могат да бъдат хранени и с късчета размразена морска риба. Месото е най-лошият вид храна от всички достъпни видове. Рахит и хиповитаминоза А се развиват в почти всички случаи, когато костенурките се хранят единствено с месо. То обаче може да се добавя към гранулираните храни за костенурки, тъй като не всички от тях съдържат необходимото количество белтъчини. За съжаление костенурки, привикнали към сурово говеждо месо, трудно приемат други видове храни.

Живата храна (земни червеи, малки пеперуди) е много подходяща за изхранване на млади животни. След продължително гладуване, свързано със заболяване или зимуване, костенурките обикновено започват да се хранят с жива храна.

Месото, включително и суровият черен дроб, е полезно като добавка. То обаче не трябва да бъде основна храна. Ако костенурката се храни веднъж седмично с черен дроб, се избягва необходимостта от



добавка на витамини към храната



Изкуствени храни съществуват в най-различни разновидности. Те не винаги отговарят на реалните потребности на вида.

За сладководните костенурки може самостоятелно да се приготви хранителна смес на основата на хранителен желатин. Това позволява да се разнообрази храната и лесно да се добавят към нея витамини и минерални компоненти. В състава на сместа могат да се включат: морков - 70 г, зеле - 50 г, ябълки - 50 г, риба - 145 г, сурово яйце - 2 бр., мляко -150 мл, "Тетравит" - 20 капки, калциев глицерофосфат -10 таблетки, желатин - 30 г, и вода -150 мл.

С напредване на възрастта в храната на костенурките все по-голям дял заемат хранителните съставки от растителен произход. Ако в аквариума се посадят водорасли, животинчето с удоволствие ще ги опасе. В качеството си на растителна храна са подходящи: листна салата, младо зеле, блатна леща, анахарис, спирогира, едогониум, Nasturtium fontanum и др. Младите костенурки (до 2 години) могат да се хранят всекидневно. Възрастните - не по-често от 2-3 пъти седмично.
5548
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД