:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,314
Активни 538
Страници 1,759
За един ден 1,302,066
НЕВОЛЯТА УЧИ

Ремонтът - тази неприятна необходимост

Нова книга учи как да стегнем жилището си, но без майсторите да ни измамят или ошушкат
Снимка: Борислав Николов
Надали има българин, който да не е пропищял от майсторите, които му ремонтират жилището. При това независимо от факта, че дълго и старателно е търсил най-добрите специалисти във въпросната дейност. Или пък се е подвел по препоръките и хвалбите на свои познати, които напористо са твърдели, че точно тези са много оправни момчета.

Проблемът ремонт обаче си остава болен въпрос за мнозина. Не случайно народът казва: "Дай боже, да не ти влизат майстори в дома."

Как да построим къща и да направим ремонт, без да ни ошушкат, учи една нова книга на издателство "Техника", излязла съвсем наскоро на родния пазар. Написал я е българин, а вдъхновението му дошло от хилядите неволи и премеждия, които му се случили покрай решението и осъществяването на една своя отколешна идея - да си построи дом. Тя има 28 глави, всяка посветена на конкретна дейност, при която има голям риск от измами за непросветения в тайните й. Авторът, който описва с чувство за хумор ситуациите и зове себе си баш майстор, започва с увод, в който описва като истински ад строенето или ремонтирането.

Книгата е не само забавна, но и много поучителна за тези, на които действително им предстои такава епохална битка. Законови съображения, за да нямаш съжаления - това е една от главите в нея. Видове изолации, как да си търсиш майстори, как да водиш пазарлъка, тайни в занаята - с две думи, все полезни неща.



КАРЕ 1 --------

Как да се пазарим със зидар?



Определено на акорд на квадратен метър. Нормално е в цената да се включат и отворите за врати и прозорци, защото там работата върви по-бавно и изисква прецизност.

Тук всичко се контролира сравнително лесно, защото почти цялата работа на зидаря е видима. Разбира се, някой трябва да е нонстоп на обекта и да гледа. Операциите не са чак толкова сложни и многобройни и лесно се следят, дори от неспециалист.

Приятно зидане и помни - контролът е майка на качеството!

----------



КАРЕ 2 ---------------

Как да контролираме водопроводчика?



Има три основни проверки, които ПОСТОЯННО трябва да правиш: първо - дали тръбите са правилно нивелирани, второ - дали са плътно залепени, трето - дали са укрепени.

Внимание!

- Много калпави майстори се опитват да спестят стотинки, като не използват лепило за PVC.

- Недобросъвестният майстор разчита подовата замазка да свърши работата на уплътнител, но това е погрешно и много опасно, тъй като замазката е пореста и лесно попива водата.

- Когато си пазарил водопроводчика така, че в цената да е включен и PVC-материалът, ставаш уязвим за много опасни номера. Вместо да използва за чупките готови ъглови фитинги, които обаче струват пари, той огъва тръбата, като си прибира в джоба спечелените за твоя сметка пари.

- Когато реже тръбите с ножовка, отвътре неизбежно остават мустаци и грапавини. Задължително изискай да ги маха с кръгла пила или шабър.

- След като всичко е привършено, запуши плътно с найлон всички сифони и тръбите, оставени с отворите нагоре (за мивките).

-------

Книгата на Едуард Калъпов може да ви помогне в много насоки, ако ви предстоят ремонт или строеж.

 
Ако сте добре подготвени, ремонтът може и да не ви създаде много главоболия.
1527
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД