:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,314
Активни 538
Страници 1,759
За един ден 1,302,066
ТЕНДЕНЦИИТЕ ПОВЕЛЯВАТ

Експерименти с мъжката класика

Стилистите се връщат към традиционния костюм с вратовръзка и го актуализират чрез нови материи, цветове и детайли
СНИМКА: РОЙТЕРС
Сред модните критици съществува известен спор относно думата класика. Някои я използват, за да илюстрират нещо старо, втръснало и демоде. Други пък наблягат на по-доброто й значение - в смисъл, че класиката е нещо вечно, което не се влияе от модните тенденции.

И в двете тълкувания има известна доза истина, макар и не цялата. Вярно е, че класиката невинаги е модерна, но всеки път, когато тя слиза от модния подиум, го прави с посланието, че отново ще се върне, и то много скоро.

Без спор и разяснения ще оставим въпроса дали костюмът с риза и вратовръзка е класика в мъжкия гардероб, защото дори и тийнейджърите са убедени в положителния му отговор. С едно уточнение - напоследък дизайнерите, които обличат представителите на силния пол, използват тази класика за атрактивни, но почти винаги стилни експерименти.

Иначе казано, не бойте се, мъже! Модата за вас, дори да кривне наляво, дори да ви напомня понякога за посетителите на "Спартакус" или "Гейзер", ще продължи да се връща към класиката и мъжествеността. А именно към сакото, панталона, ризата и вратовръзката. Това са и основните елементи на мъжката мода, излязла от ателиетата на най-прочутите стилисти този сезон.

Къде са новостите ли? За различните дизайнери те са различни. Италианците например сочат материите като извор на промяна. Маестрото на костюма, както наричат Джорджо Армани, лансира екстравагантни кашмирени тъкани с мъх, от които изработва дори и вратовръзките. Още по-далеч в технологиите на материите стигат неговите сънародници - дизайнерите на "Дзеня". В спортната си линия те въвеждат специални водоустойчиви материи с тефлоново покритие.

Германските стилисти пък търсят промяната най-вече в цветовата гама. Къщи като "Бос" и "Ролман" експериментират с нестандартни за мъжката мода разцветки в оранж, червено или бяло.

Французите, както винаги, държат най-много на стайлинга (цялостната визия на костюма, постигната чрез комбинациите от отделните части) и на дребните детайли. Новостите в Париж този сезон са замяната на саката с шлифери и ризите, които се носят върху вратовръзката, но винаги разкопчани и небрежни. Френските майстори на шева връщат на мода големите лъскави копчета и острите яки на ризите и саката.

Американците пък експериментират с всичко - от материите и цветовете до новости в кройките и комбинациите.

Независимо от различните мнения за новите тенденции важното е едно: класическият костюм с риза и вратовръзка е най-добрият избор за всеки улегнал мъж. Интересът на дизайнерите към него само доказва това твърдение. Останалото са шантави, а понякога и кичозни дрешки за ентусиазирани тийнейджъри, които, както всяко друго течение в модата, ще изживеят своето време.
 
Френският стайлинг в костюмите на "Диор".
978
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД