:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 333
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Възход и падение

"Иконата" Чирков

Или кой е хирургът, заемал цели 21 години държавен директорски пост
Снимка: Велислав Николов
За 21 години "Св. Екатерина" и Александър Чирков станаха неделими. Вероятно и той, както огромна част от българите, повярва, че болницата е негова, а не на държавата.
Спорът да остане ли Александър Чирков директор на държавната болница "Св. Екатерина" или не отдавна мина границите на здравия разум. Битката разби на пух и прах теориите от последните 4 г. за резигнация от обществените теми и вторачване единствено и само в пъпа на собственото оцеляване. Налице са всички нужни елементи на екшъна по български - обвинения в кражба, некадърност, компромати, кирливи ризи, митинги, комунизъм и антикомунизъм, смърт, живот и политика. От целия гърмеж публиката остава с впечатление, че спорът е за доста голям кокал, а здравеопазването и медицината минават на последен план.

На път обаче е да умре, не без съществената помощ на настоящия здравен министър проф. Радослав Гайдарски, един от последните неприкосновени митове у нас - за блестящия кардиохирург проф. Александър Чирков, посветил живота си на добруването на българските сърдечно-съдово болни. Наскоро специалистът по панкреатична и чернодробна хирургия Гайдарски каза, че ако се направи анкета сред българските лекари, 95% не биха подкрепили проф. Чирков. След което подопечното му ведомство притопли факта, че Чирков дори не е признат по българските закони професор, нищо, че името му от години задължително се увенчава с титлата. Но при Чирков е така - истина, полуистина и чиста манипулация, вървят ръка за ръка. Просто защото той сам вярва на всичко, което казва и прави.



Кой все пак е Александър Чирков?



Той е от ромски произход, роден в Лом през 1938 г. Чест прави на всички ни, че етническият му произход никога не е бил ваден като аргумент за каквото и да било. Дори и в ожесточената битка от последните дни единствено партията на Цветелин Кънчев "Евророма" си позволи да се обяви в подкрепа на хирурга, но някак вяло и сякаш по задължение. Чирков завършва Медицинска академия през 1962 г. Следва в един курс със сегашния си враг номер 1 - Радослав Гайдарски. През 1966 г. заминава на специализация в Западен Берлин и остава там до 1984 година. Твърди се, че има чичо във ФРГ. В Германия работи като лекар в университетската болница в Западен Берлин, след това в университета във Франкфурт на Майн, а след това - във Фрайбург. Жени се за германка. Историята мълчи по въпроса как ромът от Лом попада в Западна Германия, не е особено ясен и статутът му на професор в Германия.

През 1984 г., по думите на самия Чирков, той се връща по молба на "българското население, представено от българските правителства, да разпространявам западната медицина в България". Вероятно това е така. Чирков е поканен да се върне от акад. Атанас Малеев - зам.-министър на здравеопазването и ректор на Медицинска академия по онова време. Първоначално Чирков опитва да направи болница в Банкя, която да е най-големият център за сърдечно-съдови болести в Югоизточна Европа. Определен е и строител - "Фиат". Проектът пропада, защото "колеги отишли при акад. Малеев и го уплашили, че Чирков и Георги Йорданов (първи зам. министър-председател по онова време - б. р.) щели да вземат комисиони…



"Живков, притиснат отвсякъде, спря проекта



в последната минута", казва самият хирург. Така започва изграждането на "Св. Екатерина" в Александровска болница през 1984 г. Разбира се, Чирков има пълната държавна опека за клиниката, макар че сега лекарите от Първа хирургия на Александровска го обвиняват, че е заграбил част от сградата им.

През 1986 г. Чирков прави първата успешна трансплантация на сърце в цяла Източна Европа. Детето, получило шанс за втори живот - 14-годишният Иван от Хасково, стана символ на медицинския напредък и кардиологична гордост на социалистическа България, а Чирков се сдоби с ореол на полубог. Детето обаче почина година по-късно. Според Чирков Иван е получил ритъмно нарушение и е щял да оцелее, ако е имало кой да му направи дишане уста в уста до идването на "Бърза помощ".

Естествено с тази операция Чирков си спечели и много завист в съсловието, което прави по-трудно отсяването на истина от манипулация. И през 80-те, и сега, на заден план остава фактът, че преди успешната трансплантация е имало и доста неуспешни. През 2002 г., ядосан от изявленията на Чирков, че се кани да присади и черен дроб, проф. Радослав Гайдарски, който подготвяше първата такава операция, пише в столичен всекидневник: "Чирков лично беше направил 6 трансплантации на бъбреци и шестимата пациенти бяха починали. Тъй като бяха починали и шестимата му пациенти, на които беше присадил сърце, акад. Атанас Малеев му забрани да трансплантира сърце и бъбреци."

Естествено вихърът на славата праща Чирков във Великото народно събрание през 1990 г. като депутат от СДС. Макар след това да не продължава с политическа кариера, хирургът винаги е показвал отявлено пристрастията си, които, както всичко у нас, се менят горе-долу през 4 години. Не е ясно как е депутатствал Чирков, при положение че сам твърдеше тази година по повод отказаното кандидатдепутатско място на ДСБ, че "аз съм български и немски гражданин. Това априори означава, че не мога да кандидатствам нито за депутат, нито за министър според изискванията на конституцията".

След СДС Чирков припозна каузата "Царят в България" и дълго работи за нея. Случайно или не, по време на управлението на Симеон беше окончателно завършен ремонтът на "Св. Екатерина". Той струваше 12 млн. лв., а самият хирург твърдеше, че всичко в клиниката му е поръчано от Хановер и Ротердам.

По време на предното правителство започна и строежът на новата сграда. Дълговете на болницата бяха безотказно плащани, често през главата на здравния министър, въпреки че МЗ е 100% собственик на болницата. Просто Чирков търсеше пари за дълговете си директно от финансовия министър Милен Велчев и премиера Сакскобургготски. Което не му пречеше ежегодно да заплашва, че болницата спира да приема пациенти, тъй като кредиторите отказват доставки заради неплатени дългове. Последния път Чирков



обяви навръх Нова година, че спира операциите,



и то в деня, в който впоследствие се оказа, че държавата му е превела пари за част от дълговете. По това време в склада на болницата е имало лекарства и консумативи за 6 млн. лв., показаха последните проверки на МЗ.

Но в края на 2004 г. ситуацията вече беше друга. Чирков изведнъж охладня към царя и прегърна каузата на Костовата партия - ДСБ. Така и не стана ясно защо. Може би защото и това правителство отказа да изпълни отколешния му проект да се изградят 35 малки болници за спешна реакция при сърдечно-съдови инциденти. Твърди се също, че кабинетът е отказал на Чирков държавно гарантиран заем от чужда банка за строежа на втората сграда.

По времето на Симеон Чирков си върна и ореола на трансплантатор на сърца. През 2003 г. той и екипът му за втори път присадиха успешно сърце - на 33-годишния Ростислав от Горна Оряховица. Мъжът е жив и здрав вече втора година. След това обаче Чирков направи опит да присади едновременно бял дроб и сърце - за пръв път в региона. Пациентката обаче почина. Самият Чирков призна, че белият дроб е бил извън човешко тяло 3 часа над допустимото и обвини за това лошите ни пътища.

Досега медикът не е имал проблем с нито една власт. Самият факт, че той е начело на държавна институция 21 години, го прави вероятно



рекордьор по издръжливост на държавен пост



в преходни години. Чирков беше начело на "Св. Екатерина" толкова дълго, че нищо чудно накрая и той да е повярвал в това, в което доскоро 99% от българите бяха убедени - че болницата е негова собственост. Само така може да бъде обяснено как изобщо е възможно на някого в болницата да му хрумне да я ипотекира.

С дългия престой на директорския пост може да се обясни и истеричната реакция на Чирков при новината за отстраняването му. Самият той неведнъж е казвал, че само Господ може да го махне от поста му. И очевидно досега си е вярвал. Той застана начело на митинг, който едва ли не прерасна в движение за сваляне на комунистическото правителство. Чирков се обяви за "един модерен Робин Худ" и обеща да влезе в политиката, за да махне комунистите от власт. Натърти също, че министърът го отстранява заради омраза и завист.

Подобен отпор при "Св. Екатерина" може да бъде и сигнал за страх. От какво точно се страхува Чирков - можем само да предполагаме. Фактът, че новата сграда на "Св. Екатерина" струва 22 млн. лв., е едно от обясненията. От болницата твърдят, че досега държавата е дала само част от парите, а останалото е от собствени приходи на болницата. Което отново е доста цинично, при положение че "Св. Екатерина" има 26 млн. лв. приходи, 31 млн. лв. разходи и 17 млн. лв. просрочени дългове.

Наскоро обаче излезе наяве още нещо. Полицията задържа руснак, за който се оказа, че е дарил бъбрек на чичо си - хирург от Германия. Трансплантацията е извършена в "Св. Екатерина". И от болницата, и от агенцията по трансплантации обявиха, че всичко е изрядно. Прокрадна се обаче обяснението на самия донор, че е получил 6000 долара, което е абсолютно незаконно и се нарича търговия с органи. Последва проверка от прокуратурата. Твърди се, че разследващите не са открили нищо нередно. Дано е така.



---каре---

Александър Чирков едно към едно:



"Всичко е въпрос на инициативност, на предприемачески дух…И да се търсят пари не за собствен джоб, а за болницата."

"Но с атаките срещу БСП трябва да се спре. Най-големият бонус за обществото ни след идването на царя е, че той научи политиците да се държат прилично. Да не плюят. Да не псуват."

"30 години съм под влияние на западноевропейската философия и мога да се справя с човешката злоба."

"Аз не съм се влюбвал никога. Винаги с разум съм уреждал взаимоотношенията си... Дори и нещо да ме привлича, не се поддавам на емоцията."

"Нося в себе си истинското смирение, което изисква дискретност и търпение. Това е християнството."

"Упорито предлагам съставът на министерството да бъде съкратен на около 30 души и то да бъде преместено в сградата на ХЕИ. Сегашната сграда да бъде продадена за хотел, а парите да бъдат насочени към здравеопазването. И оттук може да започне реформата - с такъв подход и начин на мислене."
Снимка: Велислав Николов
Все още не е ясно дали проблемите около Чирков ще стигнат до главния прокурор Никола Филчев.
Пресфото-БТА
Професорът успешно жънеше в българското здравеопазване.
99
17819
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
99
 Видими 
13 Ноември 2005 23:26
не е особено ясен и статутът му на професор в Германия.

Ами нали затова се правите на журналисти, бе - за да изясните нещата, а не да повтаряте полуистини или слухове...
13 Ноември 2005 23:47
И все пак да не забравяме, че Чирков е отстранен само като директор, а не като оператор...
Друг е въпросът, че званието професор никога не му е прилягало...Професионалист да, но професор не е никакъв

13 Ноември 2005 23:51
Като у нас професор не е, последно професор ли е в Германия или и там не е?

_______________________
Говедото разбира единствено езика на тоягата
13 Ноември 2005 23:54
пример на блестящ журнализъм - ред чуждици, ред догадки, ред "може би", ред "не се знае". направо съм в резигнация от тоя екшън по вестниците.
13 Ноември 2005 23:56
Харесвам стил ВВС, безпристрастно, проверени факти, изводите правиш сам. Проф. Чирков е поредният талантлив човек мишена, нищо ново, в България 'съдбата' ти я решават

Редактирано от - Пейчо Пеев на 14/11/2005 г/ 00:33:21

13 Ноември 2005 23:59
Много са нагли в тази Чиркова болница.
След като бяхме 5 кандидат - донора на кръв за наш приятел ни накараха да платим на единствения циганин, който дремеше пред врата, защото кръвната ни група не отговаряла на тази на приятеля ни. След няколко неуспешни опита да се договорим със сестрата, която трябваше да ни "източи" кръвчицата вдигнахме ръце и платихме. И познайте - лекуващият лекар се изненада, че сме плащали след като сме били 5 кандидат донора на кръв, защото нямало значение за кръвната група и т.н. Подадохме оплакване веднага от трансфузиологията и дежурните лекар и сестра, но едва ли някой ни обърна внимание. Накрая, за да изпишат приятеля ни се наложи той да направи "ДАРЕНИЕ" от 2 000лв. И се оказа късметлия, защото на събрата му по легло поискали 4 000лв. и то с декларация за дарение. Мръсни кожодери!
Какво е станало с дарителския фонд, който събираха? Сигурно Чирков си строи болница в Германия!
Та те не пропускаха пациент без да му свалят кожичката от гърба. И кво ли се чудя след като самият Чирков е циганин. Тарикат "професор"...
13 Ноември 2005 23:59
"...Как ехото заглъхва..."
(клишенце, ама пасва)
14 Ноември 2005 00:06
де ти заглъхва - като го поемнат и другите звукоотражателни механизми в политическото пространство и ще има да ехти в резонация още години. сефте ...
14 Ноември 2005 00:21
Ако има доктори във форума нека ми обяснят какво стана с идеята на Гайдарски за присаждане на черен дроб в 2002. Подобно нещо случи ли се изобщо? Това беше време, когато снимките на наша приятелка с рак на панкреаса и разсейки в черния дроб бяха гледани от него (както пише по-горе той се води най-доброя български хирург и специалстт на панкреас и черен дроб). Тогава точно се говореше и за бъдещи присаждания на черен дроб в България. Интерсно, какво е постигнал самия Гайдарски в тази област? Присаждането е деликатен въпрос - първите операции е нормално да не са достатъчно ефективни.

Неприятно ми е да чета дописки в които се изрежда какво бил неуспял Чирков. А колко пъти и кога са неуспели неговите колеги (включително и Гайдарски)? И дали това, че някога е неуспял прави решенията му в качеството му на министър неправилни или не? Статията звучи сякаш на всички им се ще Чирков да е грешник, измамник, чудовище едва ли не. Вечната картина в световната история - до вчера "осана", от днес - "смажете го, накажете го".
14 Ноември 2005 00:28
Присаждането е деликатен въпрос - първите операции е нормално да не са достатъчно ефективни.

Интересна гледна точка...
"Нормална ефективност" на докторите, през погледа на "малко поумрелите" пациенти
14 Ноември 2005 00:41
Може би не съм права, но хирургията не е високо интелектуална дейност, а обикновен занаят. В даден занаят, за да си добър, правиш в началото доста брак (по известното правило проба-грешка). Добрият хирург е онзи, който обича работата си (и знае всеки малък напредък в обаластта си), владее до съвършенство техниката и (не на последно място) има голям брой операции. Всеки от вас иска да бъде опериран не от младок, на който вие ще сте му първата жертва, а от спецалист с много успешни операции зад гърба си.
14 Ноември 2005 00:52
Нели, здравей, в работата на медицинския началник има стари, неписани правила, опитните ги знаят.
За трансплантационната хирургия предполагам чичо Доктор ще напише
14 Ноември 2005 01:20
Тъкмо си тук, Пейчо.
Какво ще кажеш за назначаването на съгржданина ни Баташки в Пловдив?
14 Ноември 2005 01:23
"Горна Волта здравеопазване" така един германски канцлер определи зловещият карнавал които се разиграва в комунистическа България!
България е бедна и няма елементарни уреди, лекарства и специалисти даже за наи примордиални медицински грижи на населението!
Но имаме "велики доктори" правещи "първи на Балканите"операции!
Комунягите търсеха престиж и слава ЗА СМЕТКА НА ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРИНА!
Тези "велики " трансплантатори Гаидарски, Чирков..и цялта медицинаска административна шаика, в цивилизована държава, щяха да са зад решетки.
Те явно оперират ПРОТИВОПОКАЗАНИ случаи и грижата им за пациента трае ДОКАТО НАПУСНЕ ОПЕРАЦИОННАТА!
14 Ноември 2005 01:29
за трансплантации трябват мн.пари- преди всичко за добри комуникации/ вкл. пътища/ , за апаратура, спецялизации на мед.персонал/вкл. от доболничната помощ/, етц.....но най-вече е необходима законова уредба и хора, които са достатъчно дисциплинирани, за да я спазват.....това в БГ- едва ли в близките 100 години
14 Ноември 2005 01:41
Ако некой ми каже че това не е простотия аз ставам веднага Черния император ! Всичко това по-долу е ясно че е конфликт на интереси при хирурзите ! Значи през нейната хирургия минават повече , а през другата по-малко но скъпо ! И кой и е дал титлата професор и по какво по сметки или по хирургия ?!! Язък и при двата случая няма да я допусна ида влезе в болница ако съм Министър на здравето !

Конфликтът между проф. Гайдарски и проф. Чирков не е личен, той идва от неравнопоставеността на държавните болници и неосъществената здравна реформа, каза пред Би Ти Ви проф. Виолета Димитрова, шеф на Първа хирургия в Александровска болница. "С това започва здравната реформа. Тя включва най-вече да се държи сметка за всяка похарчена стотинка", каза още тя. "През нашата хирургия минават 1400 души, тя е по-тежка от кардиологичната. Не може някой само защото е фактор в управлението на здравната каса, да си направи кардиологичната пътека 9000 лв., а за коремната хирургия парите да не стигат за елементарни неща", допълни Димитрова.
14 Ноември 2005 01:55
Изглежда доста хора са се подразнили от това, че Чирков е станал ДСБ-ар.Което показва, че партизанщината доминира сред политиците.
14 Ноември 2005 01:58
Я бърже Параграфа да доди и да възмезди на Нелито питането, къде така, не може едни да спят, а други да правят хирургия, при това – чернодробна трансплантация!...Гайдарски е гастрохирург, а Чирков – кардио – и двамата професионалисти, ама за професор само единият става. Иначе ако ще и по Америка да е бил, Чирков си е Чирков – оператор голям, ама –маниери – нулеви.
А ако толкоз имате питане по докторски дела, отворете темите на Sluncho – той ще ви даде компетентен отговор или най-малко – ще ви насочи към такъв.
Sluncho, де изгряваш, де залязваш, тъгувам за теби!...
14 Ноември 2005 01:59
Преди да става ДСБар, Чирков си беше СДСар, негов е изразът за "обрулената" държава и няма тук никаква изненада.
А екипът на проф. Димитрова направи първата у нас чернодробна трансплантация на седемгодишно момиченце.
14 Ноември 2005 01:59
Много се съмнявам че "ДСБарщината" на Чирков има нещо общо с уволнението му.
14 Ноември 2005 02:40
>>><<<
По питането за интелектуалната дълбочина на хирургията....ами след половин живот високо интелектуална дейност по изграждане на връзките в мозъка и след четири декара гробища се изгражда хирург...оттамм насетне всичко е занаят, изкуство и чуство...
14 Ноември 2005 02:45
Интересно Неделка като видна интелектуалка дали така че може да резне некой апенидисит баре?
Аз мислим че може...
14 Ноември 2005 02:49
Черни, така и не разбрах, Гайдарски правил ли е трансплантация на черен дроб или само се е сърдил, че Чирков смятал да прави?

На слънчо благодаря, каза по-директно това, което предположих в постинга си за прoфесията хирург.

Чирков, Оракле, е нито ДСБ-ар, нито БСП-ар, той просто е със силния на деня. Това, естествено, няма нищо общо с лекарските му умения. Някой наричат подобно качество "дипломатичност".
14 Ноември 2005 02:55
само филoчовка като тебе може да нарече това дипломатичност...
Оти и Фичлето така стана "дипломатин"
14 Ноември 2005 03:04
Намерих, Гайдарски е направил тази операция едва през ноември 2004:


Първата чернодробна трансплантация в България е факт. На 18.11.2004г. В Университетската болница Лозенец в София бе извършено успешно присаждане на черен дроб на седем месечната Памела Пенкова от град Кула....кипът извършил тази трансплантация- от ляво на дясно: проф. Гайдарски, проф. М. Малаго, д- р Л. Спасов.


Остава да ни кажат как е детето сега. Такава информация не намерих.
*
И още:




Според 24 ЧАСА, цитирал депутати от здравната комисия, между Гайдарски и Чирков имало "5-годишна война", като "конфликтът между двамата, който никога не е бил явен, се изострил през 2003 г. заради намерението на сърдечния хирург да започне присаждане на черен дроб... През пролетта на 2003-а Чирков като шеф на "Св. Екатерина" заяви: "До началото на юли ще сме готови да организираме трансплантационна хирургия и медицина тук, при нас". Отговорът на Гайдарски бе: "Чирков да си гледа сърцата!".
14 Ноември 2005 03:07
И какво, по дяволите, значение има какви операции е правил или не Гайдарски? Бордовете са уволнени не заради успешни или не операции, а за докарване на болниците до фалит! И откога тоз фаворит на Малеев и Живков стана тъй близък до сърцата на поборниците за лустрация?!
14 Ноември 2005 03:09
Къде е Геновева, да опъне ластика на кюлотите и да ви каже, че върхът на професионалното и интелектуалното развитие е професурата.
В България професорите стават такива чрез преписване, скалъпяване на някакъв псевдонаучен труд и връзки. Един на друг си дават рамо и се избутват нагоре по йерархията. Асистенти, доценти, професори. В трудовите им за хабилитация няма нито творчество, нито нещо тяхно. Просто са преписвали.
И като творец, и като носител на знания, Чирков със сигурност стои над мнозинството професори-медици. Така, че тези професури може да си ги заврат в задниците.
И като чета, та човекът има програма за разни центрове, борил се е досега да направи нещо в името на българската медицина. Преодолявал е сигурно хиляди бюрократични пречки. Какво му е лошото да имаме хора с такъв размах? Голяма работа, че ще похарчи малко повече пари. Ако ги икономиса, други ще ги окрадат.
Ачик си личи професионалната завист на Гайдарски. Сигурно се е дървил на Чирков до трийсет години. Още от емигрантските му години.
14 Ноември 2005 03:22
Разбира се, че има значение какви операции е правил Гайдарски и колко те са успешни. Защо? Защото статията под която пишем намеква, че на Чирков пациентите умирали като мухи. Логичният въпрос е - а на заклетия му враг Гайдарски, който по някаква случайност е министър (жалко, трябва да си опрерира щото казват, че е отличен хирург) в момента, колко от пациентите са живи?

Истерията за и против Чирков не е полезна никому. Може би носи някаква перверзна човешка наслада на врага му Гайдарски, но какво печели от това българската медицина, която опрерира в бордеи? Противно е, че Гайдарски използва моментната си власт, за да разчиства лични професионални спорове (кой да води бащина дружина, в конкретния случай кой да направи пръв чернодробна трансплантация, предствям си колко тонове безполезни клюки има в тази история) и да се отдава на завист и отмъщение. Ако бях на негово място, и наистина желаех реформа в медицината, бих се заела с Чирков на последно място. Хубаво е човек освен златни ръце да има и човешко достойнство.


Относно лустрацията. Това вече е съвсем друг въпрос, който няма нищо общо с темата. И все пак, ако Чирков или Гайдарски са били доносници преди 1989, или са извършвали действия недопустими според един бъдещ лустрационен закон, те няма да имат право да заемат държавни постове (респективно министър или ръководител на клиника), но могат да упражняват професията си като обикновени хирурзи. BTW, допускам, че ако в България имаше подобен закон поне наглата комунистческата мутра Баташки нямаше да е начело на пловдивска болница от няколко дни.

Редактирано от - Нели на 14/11/2005 г/ 03:55:49

14 Ноември 2005 05:00
хе-хе, Неделка и Петю Блъсков в единен фронт за защита на Чирков....
Може да очакваме подписка в Монитор...
14 Ноември 2005 05:02
Ясно
14 Ноември 2005 05:18
Нело, ма много си интиликтуална, ма. Що не вземете с дядя Филю да спретнете един университет. Вий ще сте си ректорите, вий ще сте си деканите и преподавателите. Ще просвещавате българската и световната младеж по политология и USA-угодничество, по философия и мъдруване на празни обороти, по свиневъдство и балет, та дори и по хирургия на черния дроб и панкреаса. И нивото на познанита рязко ще се повиши - от Манхатън до Казичане и от Оксфорд до Капалъ чарши, че и оттатък. Тъй де, вие сте семейство с мисия и трябва да побързате, докато не е ударил птичият грип. Или вече сте създали и ваксината, а?
14 Ноември 2005 05:35
Апропо, измислих и названието на бъдещата ви образователна структура: ЦРУ - Централен разузнавателен университет.
14 Ноември 2005 05:39
птичият грип е тайното им оръжие за осъществяване на лустрацията...
ще го пускат по щам създаден от неделка на всеки лустрат от списъка...(или може би е по-правилно да се каже "лустрии"? )
14 Ноември 2005 06:59
Те ви и "Стандарт", който внася своята лепта в ентусиазирания тюрлю-гювеч, забъркан от един министър, действащ на принципа - "бе ти го изфърли, като си знаеш, пък той да приказва, квото си иска" и от един професор, дето все се урежда за на баницата мекото и прави с държавни пари частна болница, и дори се сърди, кат не му дават.


Натиснете тук


В сии форум в тюрлюгювеча сума хора фъргат кой кво намери - купон да става.
Нали хирургията е проста занаятчийска работа - не много по-различна от кърпенето на подметки, всеки има компетентно мнение...
14 Ноември 2005 07:24
Няма място да се дивите. Мечтата за "безплатно" здравеопазване има дълбоки корени. На същото място - при корените, се намират и химерите за социалната държава. В трескави социалистически бълнувания как имало някакъв вълшебен начин здравеопазването да струва по-евтино, са се счупвали много глави. Резултатът е един и същ - поредната Мими Виткова, сподирена от безпределна мъка и мизерия. Комунягите още не са открили евтиния начин да здравеопазят всекиго по равно. Опитите, обаче, продължават.


За постигане на целта е необходимо да се разруши всичко, което е различно от мизерията. Ако тази политическа задача се съчетае с лична стръв за разчистване на сметки и облагодетелстване на свои хора, тогава картинката става гротескова, както е в случая с медийния потоп, устройван на Чирков.







14 Ноември 2005 08:04
Нели, не познавам д-р Баташки, бодигарда на проф. Зънзов - съдов хирург без съдова хирургия, когато са го разпитвали в полицията. Във ВМИ Пловдив е клиниката на проф. Генчо Начев, дясната ръка на проф. Чирков. В резюме подмениха ръководствата на елитните кардиохирургии. За мен средствата за здравеопазване трябва да са приоритет на обществото, кажете ми има ли нещо по-скъпо от живота, вашия и на другия. И финално, ако не обичаш Живота не ставаш лечител, звани и призвани, звания..... без духовност си и.д.

Редактирано от - Пейчо Пеев на 14/11/2005 г/ 09:16:30

14 Ноември 2005 08:10
зУьо, аз не видях някъде Геновева да е спаменавала, че професурата е върхът на интелектуалното намси-кво си, а кака ти Нела! Така, че иди да опънеш ластика на нейните килоти!
Има едни такива понятия като морал, честност , почтеност, които никак не се връзват с лъжа, че "аз съм професор"! А човек, излъгал веднъж на едро, аз поне не му вярмам за нищо след това!
А и каза се много ясно: Спират го да директорства, а не да оперира или да ръководи екип! А ма май зора е да е кой да "оперира" с паричките, а не с ръчичките!
14 Ноември 2005 09:11
Не е ли по лесно тази Чирковска клиника и всички останали , които са с дългове, но са лъскави и продаваеми, да се сметнат, колко пари струват, заедно с инвентара, консумативите и лекарствата в тях и да се продадат на онзи, който ги иска.
В конкретния случай Чирков и екипа му си теглят кредит, купуват си клиниката, плащат си дълговете на касата. Парите от продажбата на това скъпо съоръжение се използват за другите мизерни болници на които не са отпускани средства за поддръжка от години. Чирков си остава директор, клиниката вече си е тяхна и си определят заплатите сами, болните си правят сметката /касата ми дава толкова пари за тази операция и аз доплащам остатъка/. Чирков иска ххххх - 1.имам ги отивам при него 2. Нямам ги - отивам в друга болница. 3. нямам никакви средства - мра си, както е и сега. Какво толкова го обожествявате този Чирков.
Има и други лекари, които лекуват и без да взимат рекет.
14 Ноември 2005 09:24
Да припомния един стар виц:
"Докторите-скарани, сестрите-издокарани, санитарите-прости, пациентите-Бог да ги прости..."
14 Ноември 2005 09:33
И, отново започва говорилня за ковария сиганин... Я мислим, че всяка цигания си има край...!
14 Ноември 2005 09:35
Taki, няма обожествяване, няма земни богове, смъртни сме, а Бог е безсмъртен, проф. Чирков се бори с условията за да лекува по световен стандарт, отстранен, че строи болница. Уважението ми остава
14 Ноември 2005 09:47
И какво стана? От статията разбрах, че Чирков не става за хирург пък и мениджер.
Тогава за какво става и защо е целият този вой
14 Ноември 2005 10:03
Ха, и духът на покойния проф. Зънзов ли е повикан в дискусията?


вече три дена как храбрите форумджии Чиркова бранят.
и трпнат сис-администраторите
друг път не видели
в едно да спорят живи с умрели
14 Ноември 2005 10:04
При все, че съм лаик в медицината поне ми е известно, че трансплантациите са само един малък дял от хирургията, много рискови и се правят само в краен случай. Подходящ донор се намира излкючително трудно и пълна съвместимост не може да се достигне дори и при органи, взети от роднини. Пациентите се поддържат с лекарства, поддтискащи реакцията на организма срещу чуждия орган през целия си живот.
Спомням си момчето с първото присадено сърце у нас. Името му беше Иван Сарафски, ако не се лъжа. Много умно и интелигентно дете. Жалко, че си отиде... Не знам само защо беше това ехидно "той почина след една година"...
Защо не се говори за другите пациенти, тези с конвенционалните операции? Доколко е било успешно тяхното лечение? Защо все пак пациентите държаха да се оперират в клиниката на Чирков, ако беше някакъв некадърник те щяха да предпочитат други клиники? В края на краищата мълвата за качеството на медицинските услуги се разпространява сред населението от човек на човек, а не толкова чрез медиите.
Пак повтарям, неприятно впечатление ми прави тоталното оплюване и отричане на постиженията на човек, за чиято клиника болните чакат за операция дори с месеци. И не е вярно, че никой не се е сетил за етническата му принадлежност, фактът че авторката го споменава говори точно обратното. И нямаше да пише такова нещо, ако беше прочела Форума.
Лошото е, че четейки българските вестници не се разбира докъде свършва истината и откъде започва кампанията по дискредитиране. Това не важи само за Чирков, това важи за всеки свален от по-висока длъжност. Независимо дали е кадърен или не, всичко постигнато от него се оплюва и отрича.
Накрая бих казала на армията от критикари: "Който от вас има професионалните постижения на Чирков, нека пръв хвърли камък... "
14 Ноември 2005 10:11
Наистина много е професионално постижението като не ти дадат - по-точно като ти забранят - да ипотекираш сградата на болницата, ти да ипотекираш апаратурата. Професионалист до професионалиста, мила моя майно льо...........
14 Ноември 2005 10:12
Пейчо, строенето на сгради е работа на строители, инвеститори е пр. Работата на лекаря е да лекува, а не да строи. Ако има пари си наема строители и те му построяват болница, ако няма и е кадърен, отива да работи в някоя построена от друг болница, оперира и получава пари за съответната операция. Доктор Чирков може да оперира и затова много хора го предпочитат. Оперира много - получава много, а хората си плащат за операцията. От здравна каса, от застраховател, от лични средства. Ако ми се живее ще си продам жилището и ще се оперирам, или ще изтегля кредит и ще дам парите. Какво толкова сложно има. Ако нямам пари просто си умирам и толкоз. То и сега е така. Простосмъртен при Чирков не попада. Проучват пациента и ако има средства го насочват там. А този който го е насочил получава процент от рекета. Познавам човек насочен към Чирков от 4-та градска болница, след двудневно разпитване и проучване.
Искам да кажа, че има и други лекари не по-малко способни от Чирков, които мирно и кротко си лекуват пациентите и даже са ЩАСТЛИВИ, че пациента им оживява след сложна операция. Ако пациента има възможност се отблагодарява финансово допълнително и в това няма нищо лошо, но да ме посрещат на вратата с кочан в ръка, и след това с тези пари да си купува джипове и черен хайвер.
Да си купи болницата и да си я управлява. Тук болката е че като не е директор няма да разпределя средствата, поне аз така разбирам цялата тази дандания, а и не само аз.
14 Ноември 2005 10:15
Да видиш нещо създадено е много по-добре от колкото нещо разграбено и разрушено. За това което е създал Чирков - уважение.
14 Ноември 2005 10:21
М-да, "резигнацията" кърти миФки
14 Ноември 2005 10:33
Не знам какви сме ние българите, но какъвто и да е Чирков все пак той е изградил болница на световно ниво. Даже и да не е професор е направил много повече операции от нашите книжни професори, и е създал екип от специалисти които специализираха в най развитите държави. Ако е искал да краде за 21 години би могъл да си направи дворец а не болница. Необходимо е да допълня че от много места съм чувал че в неговата болница ако влезеш за едно но имаш и други проблеми лекуват всичко за да излезеш здрав а не да излекуват едно а да умреш от друго. Впрочем този конфликт не е първи за него, да не забравяме ком.протеже проф.Драгойчев навремето. Но изглежда тогавашните комунисти все пак са били малко по-умни от сегашните комункапиталисти. Със сигурност целта е да лапне някой тази болница без пари ако може, като я фалират присвои си я някой наш и сетне държавата опрости дълговете. Браво на вас, занесете си я в гроба.
14 Ноември 2005 10:36
Това, за съзиданието, много добре го използва срамежливия усмихнат крадец. Колкото и милиона да е отмъкнал, публична тайна, винаги с блага и примирена усмивка казва - " Аз съм щастлив, че ги има Халите, и те са за всички софиянци.... , или - каквото ще да се случи с мен, нали Халите остават....".
А софиянци го псуват на поразия и стана нарицателно за корупция, въпреки Халите. Ни един от прякорите му не отразява този му именно принос, а нещо друго...
Така че, този аргумент малко хлъзгав иде... Не може да се ползва самостоятелно.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД