:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 242
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Позиция

Знаците към обществото

Когато от образователната система изтичат пари, е безсмислено те да се увеличават. Истинският политически знак би бил да се каже как ще се спрат течовете
Снимка: Юлиян Савчев
Министърът на образованието Даниел Вълчев поиска повече пари за ресора. Но докато не се спрат течовете там, парите никога няма да достигат.
Като приемали на първо четене закона за държавния бюджет за 2006, министър Даниел Вълчев угрижено казал, че предвижданият дял от БВП за образование и наука - 4,16% при сегашни 4,42% - бил лош знак към обществото. С това от най-високо място се открива поредната жалейка за бъдещето на интелектуалния потенциал на нацията. Това неминуемо ще отпуши съответните публицистични жлези, за да потекат вопли по мизерстващи учители, изкъртени училища, емигриращи ученици, студенти и учени. Напевите за бюджетното реанимиране на образованието ще срещнат разбиране и вероятно процентите на второ четене ще станат 4,25. Догодина загрижеността ще се повтори. Процентите ще достигнат примерно 4,30... Така докъм 2015, когато ще цъфнат заветните 5%, нивото на 1989. И ще потече рогът на изобилието за ония, които ще устискат дотогава.

Затова тук няма нищо интересно извън това, че сред критиците на бюджета пръв се явява и министърът като един стихиен семиотик, който изповядва суеверното делене на знаците на добри и лоши. И то по същия мил начин, по който бабината педагогика делеше думите и обозначаваните с тях предмети на чисти и акани. В това отношение простодушното "въх, баби, да го беше казал по-културно онова, дет' му викаме гъз" и политически отговорното "даваме лош знак към обществото с предвижданите 4,16% от БВП за образование", изразяват една и съща



лицемерна загриженост

към формата на истината



Тя се основава на бодрата нагласа, изразена с класическа убедителност от Й. В. Сталин - неслучайно корифей и в езикознанието: "Всяко нещо има две страни - добра и лоша; добрата трябва да увеличаваме, лошата - да намаляваме."

Това разбираемо положение за доброто и злото не се отнася обаче за знаците. Те не са добри и лоши, а са особени неща, които са безразлични към оцененото съществуване на предметите. С най-голяма сила това важи за числовите - цифрите; те са знаци в собствения смисъл на думата: изразяват определен брой предмети така, че е все едно дали имаме една дузина пъпчиви жаби или толкова приказни красавици. С това те насочват вниманието към лесно установими числови съотношения. По тази причина всички ние, които мечтаем за 12 красавици, но обикновено си имаме работа с 12 жаби, не бива да смятаме дванадесетицата изобщо за грозен знак и суеверно да й приписваме етическа или естетическа стойност. Прочее същото важи и за тринадесетицата.

Ето защо предвижданите 4,16% от БВП в бюджета за образование сами по себе си не са добър или лош знак даже с оглед на факта, че се явяват в проекта на коалиционно управление, всяка от чиито съставки е обещавала доста повече в предизборните залъгвания. Нещо повече - това уж зло означаване може да се окаже даже здравословно при следване на тенденцията през т. нар. преход. Все пак в него говори здравият разум, според който системно докарваните до глад



не бива внезапно да се прехранват



Пък и политиката по отношение на социалните разходи винаги се е описвала най-точно с максимата на македонстващия либерализъм: "Нема пари, действайте!" Освен това нека не забравяме, че става дума и за област, където се предполага просветителско себеотрицание...

Следователно чисто семиотични може да бъдат основанията да не се превъзнася като уж добър знак увеличаването на средствата за образование. Когато образователната система е продънена и от нея изтичат средства, е безсмислено те да се увеличават. Това днес може да загрее всеки, а не само тоя, който е бил зам.-ректор на УНСС, преди да стане финансов министър след наводнения. Затова смислено може да се отстоява дори радикално орязване на бюджетните разходи, докато се запушат течовете. Истинският политически знак би бил да се каже как ще стане това.

Вместо него наред с жалбата за орязания бюджет дойде познатото намигване, че нещата ще си останат същите, каквито си ги знаем от години: матурите пак се отлагат, тестовете отиват на нови експертни претествания, входните нива на горните образователни равнища си остават недостъпни за разчитащите само на бюджетни разходи, науката се препраща към проекти и бизнес и т. н. Казано иначе, обидният бюджет ще бъде компенсиран със запазване на условията, които дават възможност на образователните кърсердари да разиграват коня си дотогава, докато из полето на просветата съвсем престанат да се мотаят заблудените в добрите намерения на поредното правителство, което приема поредния бюджет за образование и наука.

Затова не толкова въпросните 4,16%, а това намигване е знакът, разкриващ действителните намерения. Те се състоят в запазване на статуквото. Което винаги е много по-зло за обществото в сравнение с процентите, с които то вече е свикнало.
15
2819
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
14 Ноември 2005 00:40
http://www.obeshtaniq-2005.net

НДСВ

- Приоритетно обучение по чужди езици и ранно компютърно обучение и масово въвеждане на информационните технологии в обучението на всички нива.
- Съвременни, обективни методи на оценяване при завършване на образователни етапи и степени, годишни изпити по всички предмети и единна национална матура.
- Задължително образование до 16-годишна възраст и по-гъвкави форми на обучение за ограничаване броя на учениците, които рано отпадат или изобщо не са обхванати от образователната система.
- Обучение през целия живот.
- Въвеждане на рейтингови системи на висшите училища по професионални направления според качеството на обучение, научната дейност и реализацията на студентите.
- Пълен отказ от издаване на актове с неясна правна същност.
- Обвързване на добрите резултати от учебната дейност с морални и материални стимули, които да повишат икономическия и социалния статус на българските преподаватели.
- Прилагане на принципа "парите следват всеки учещ се".
- Трикомпонентен модел за финансиране на средното образование, основан на единен стандарт за издръжката на един ученик, програмно финансиране и съфинансиране от собственика на училището.
- Дългосрочно осигуряване на ресурсите, необходими за устойчивото развитие на образователната система
- Образованието - отворено към пазара на труда в ЕС
- Обвързаност между образованието, науката и приоритетите в икономическото развитие на България.
- Ориентиране на българското образование към икономиката на XX век - икономика на знанието.
- Пълноценно партньорство при управлението на училищата чрез поемане на права и отговорности от страна на родителите и бизнеса.
- След 16 г. възможност за избор на профилирано или професионално образование, професионално обучение или реализация на пазара на труда, съпоставима с тези на страните от ЕС, за да могат обществото и пазарът на труда да получават информация за качеството на обучение в различните училища.


БСП

- Образованието до 16 г. - задължително.
- Санкции за родителите на неучещите деца - социалните
помощи според успеха на детето и посещаемостта на училище.
- Ваучерна система.
- Ваучерите за студентите да се дават като безлихвени или
нисколихвени кредити.
- Отличниците няма да връщат кредит, другите ще го възстановят след започване на работа, емигрантите възстановяват кредита.
- Средствата за образование - 5 на сто от БВП от 2004 г., а след това ръстът им да бъде по-нисък от ръста на БВП с тенденция до 2015 г.-6, 3%.
- Фонд "Бъдеще за децта на България"
- Национален фонд за финансова подкрепа на талантливи ученици и преподаватели, като даренията към фонда ще се освобождават от данъци.
- Държавата да поеме всички разходи за образование на децата до 16-годишна възраст
- 2 на сто от ДДС да се трансфорира в данък образование, а учебните заведения, одобрени от МОН, да бъдат освободени от ДДС
- Възстановяване на безплатните летни ученически лагери


СДС

- Застъпване на гражданското образование и на учебни съдържания по религия, етика и морал във всички образователни степени
- Постигане на масова компютърна грамотност и владеене на поне един от езиците, които се владеят в ЕС.
- Превръщането на националните зрелостни изпити задължителен вход за висшето училище
- Стимули от страна на семейство и медии за "обучение цял живот".
- Обществото, бизнесът и държавата трябва да осигуряват текущите промени чрез дългосрочни програми
- Квалификацията на учителите - да овладеят западни езици и компютърна грамотност.
- Парите за обучението да следват детето, за което са предназначени.
- Увеличаване на финансирането на системата.
- Някой чрез своя авторитет да предизвика диалог между пазара на труда и българското образование и те да разговарят
- Не просто повече компютри, повече пари за образование или европейски образователни стандарти - образование, което с« конкурира със света.
- Висшите училища да се разширяват съобразно с пазара, за да развиват профили, които да бъдат предпочитани не само от българските студенти.
- Единни стандарти за учебниците и учебните програми.
- Училището трябва да разполага със собствеността си. Подкрепянето за постигане на висш спортни постижения трябва да бъде част от нашата национална политика.
- Възраждане на читалищата, училищните и кварталните библиотеки.
- Сред базовите компетентносга, които трябва да притежава всеки подготвен човек за учене през целия живот освен компютър и езици влизат четене, създаване на собствени изказвания и текстове, хуманитарната ценностна система, способност за извършване на базови математически съждения и действия, природни науки.


ДПС

- Образователната система да осигурява достатъчно ниво на владеене на един западен език и съвременните средства за комуникация - компютри, сателитни връзки, интернет.
- Задължително въвеждане на държавните зрелостни изпити.
- Създаване на национален център за рейтингиране на висшите училища като структури на гражданското общество.
- Обвързване възнаграждението на учителя с оценка на качеството на преподаване.
- Включване на бизнеса при определяне на държавната поръчка във висшите училища.
- Намесата на държавата следва да се изчерпва с определяне на субсидираните бройки, а в кое училище колко студенти ще има следва да зависи от самите студенти.


ДСБ

- Основното образование да гарантира достатъчна грамотност по български език, научаването на чужд език.
- Основни компютърни познания.
- Способност за свободен избор и базова гражданска култура; средното също знаещи поне един чужд език, с компютърна грамотност.
- Поддържане и насърчаване инвестирането в образованието и професионалната квалификация на всеки български гражданин по време на целия негов активен живот.
- Средното образование да подготвя конкурентни участници за обединения европейски пазар на труда, с достатъчна обща и професионална подготовка, знаещи поне един чужд език, с компютърна грамотност, способни да си поставят и постигат лични и професионални цели.
14 Ноември 2005 01:50
От комунистическо управление какво може да се очаква? Нещо добро ли? Дано не издържат до края на зимата, ще се радвам парламента да бъде обсаден отново.
---------------------
Апропо, какво стана с обещанията на Овчаров за преговори с ЛукОйл? Как върви борбата с престъпността на Петков, защо полицията се прибра от улиците на третия ден? Какво стана с обещаната програма от Масларова? Как се грижи БСП за пенсионерите - нали трябваше да има социялна политика? Нали образованието и то е част от социялната политика - защо му се намалява финансирането (в относителни единици). Какъв е процентът за армията, и какъв процент от БВП отиват за Ирак? Кое е по-важно - армията или образованието на децата ни? Кво става с АЕЦ Козлодуй, 2006 наближава - Овачаров няма ли да каже нещо, това е в неговя ресор, той обеща да се бори за централата. Как се бори? Ей такива въпросчета имам към комунягите, повечето от горните въпроси са продиктувани от техни обещаня. Докуде стигнахме?
---------------------
Комунягите си мислят че като са взели властта са прекарали хората и сега могат да правят каквото си искат. Той си знае работата, забавя, но не забравя.
"Не притуряй грях върху греха, защото за ни един няма да останеш ненаказан".
----------------------
Проклети да са всички, които живеят и говеят на гърба на този народ.
14 Ноември 2005 02:05
Боже какви еничари върлуват из пресата . И форумци също. Дето смятат, че комунизъм и образование е едно и също. Добре са изучавали Ленин навремето види се...
14 Ноември 2005 02:31
К, я покажи точно кой смята че комунизъм и образование е едно и също, че не ми стана ясно? Много ми е интересно да цитираш къде точно го пише това и кой го е написал? А?
----------------------------
За еничари не знам, но кретени много се намират, не е лъжа.
14 Ноември 2005 10:13

Разбира се, че ще се направи всичко възможно, за да се запази статуквото. Същността на всяка администрация, а образованието у нас е една по същество администартивна система, е да запази статуквото.

Всички онези, които ни продънват ушите за това, колко зле са работещите в системата на образованието, са намерили някакъв начин да съществуват в нея. Било чрез системата на частните уроци, чрез системата на "гостуващи" преподаватели или по друг начин, например, чрез училищния бюфет.

А онези, които не могат да се уредят - напускат.
14 Ноември 2005 10:44
Калки, не си съвсем прав, друже. Още има тук-там мохикани на просвещението и затова по международни олимпиади средношколците ни печелят медали. Мисля, че Митко Денков визира основно системата на висшето образование и науката, и е напълно прав, при това недостатъчно рязък. Посредствеността е навред, уви...
14 Ноември 2005 11:02
До краля: То Овчаров се договори с ЛукОила - бензина падна, вдигна се пропан-бутана. Елементарно Уотсън, както би казал познат герой от литературата. Печалбата си е пак печалба, но имиджа е друг: Видяхте ли, успях. Просто тежестта на вдигането на цените на горивата се падна върху най-бедните, тези които са избрали най-евтиното до скоро гориво.
14 Ноември 2005 11:27
понастоящем в 7милйонна българия има 120 висши учебни заведения, 2 пъти повече от 34 милйонна канада и толкова колкото в 65 милйонна великобритания. и искате още? аман бе, докога ще си избивате комплексите за селски проижод на гърба на данъкоплатеца?
качеството на произвежданите от тези псевдоуниверситети висшисти е под точката на замръзване. пример с българските лекари-единствено приети са в либия.
14 Ноември 2005 11:30
К`ва е тая статия, бе хора?! Е`ти празнодумието, празномислието и войнстваща посредственост!
14 Ноември 2005 12:42
A cop -ти какво искаш. на това му се вика социялно отговорна политика. Така се грижат за най-бедните, да не преяждат и да трупат наднормено тегло, защото то е много вредно. И понеже не на всеки може да се осигури тангентор или карта за санаториум за отслабване, затова се действа превантивно - по малко пари у хората, по-ниско тегло, няма наднормени килограми и всичко е ОК. Светлото бъдеще обещано от Партията идва.
14 Ноември 2005 12:46
Май може да цитираме отново бащицата Джугашвили:
Техниката в ръцете на идиоти е куп непотребно желязо.
14 Ноември 2005 13:14
За каква партия дрънкате!!! Прочетохте ли въобще за какво става дума в позицията на Денков?! Става дума за това, че нищо не се променя, че се имитира дейност и загриженост за образованието. И ако ще обвинявате партии, ви напомням, че този министър е от царските, които по думите на М.Кунева (след коалиционното споразумение) са поели най-сложните ресори - където трябвало да се извършат радикални реформи. Въобще не се интересува Вълчев от образованието и ще оправдава престоя си в министерството ту с недостиг на средства (за компютеризация на училищата?!!!), ту с консерватизма на системата. И ... каква семиотика, той ще възражда дядо Вазовия дух от началото на миналия век?! А като се сети човек, какъв характер и процедурна пъргавина прояви при овладяването на парламентарните микрофони по време на прочутите нощни избори на правителство...
14 Ноември 2005 14:24
Никой от бюджетните лешояди не се съсредоточава в/у повишаването на БВП, а само се напъват да повишат относителният дял който да профукат. Защото кристално им е ясно, че са временни, твърде временни
14 Ноември 2005 16:20
Къде остана общественият договор на политическите партии за приоритетно развитие на образованието. Само добро пожелание. Жалкото е, че те пак са на власт, а за образованието нищо не се прави. То е оставено на самотек. Авторът не визира само висшето образование.
Калина Малина, Ники Василев намери пари за компютри и те стигнаха и до селските училища. Дори ги въведоха в 1-4 кл. Не това е проблема на Вълчев, проблема е, че има деца в 7 и 11 кл и затова не иска да въвежда тестове и матури. А обяснението му, че матурите са ненавременни, защото не служат за вход на висшето образование е повече от цинично. И трябвало много внимателно да се подхожда, за да не ги осъдят в Страсбург.
Но учителите вдигат стачка: Натиснете тук
Лошото е, че тази криворазбрана демокрация нанесе много вреди в традициите на българското образование и самите учители са против матурите, защото знаят какви катастрофални ще бъдат резултатите. И така се въртим в омагьосан кръг. Като четеш исканията оставаш впечатление, че учителите искат само пари. А как ще се обвърже заплащането с резултатите от обучението един господ знае.
14 Ноември 2005 16:30
Както доста от нещата, вършени в публичния сектор на любимата ни татковина, и развитието на образованието е една поредица от маркирания, белязки, чести смени на вижданията и курса и най-паче - медиен шум!
Няма го и се не види, дето има една приказка - МОДЕЛЬЯ!
Това, което да каже какво точно се цели да се постигне с образованието, как - с преподаване на какво и защо, с какво разпределение на материала и т.н.
И всичко това да бъде в сила поне един цикъл, демек поне 11-12 години, за да има стабилност.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД