:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КРИМИНАЛЕ

Жаба, Артур и бандата на шафнерите от БДЖ

НСБОП и полските служби заловиха двама от най-опасните престъпни босове на Варшава, търгували с наркотици, оръжие и фалшиви евро в комбина с група български бивши държавни служители
Пресфото БТА
Железния ръководи самосиндикална група, необвързана с никоя от големите групировки. Сподвижниците са свързани от едно - всеки от тях някога е бил шафнер в спалните вагони на международните влакове.
През 2001 година чрез Интерпол до МВР пристига искане от полските спецслужби да бъде задържан особено опасен техен престъпник. До този момент в НСБОП не знаят нищо за него, въпреки че той от година живее в София. Либералната адресна регистрация у нас е рай за такива като него.

Той се казва Йержи Йочерек, известен е с прякора Жаба. И с изключителната си бруталност. Той е големият бос на така наречената Прушковска група, по името на район във Варшава. Групировката е нещо като нашата ВИС. Само че много по-мощна и мащабна. Нашите мутри са слабо тяхно копие, казват антимафиоти. Размерите на престъпността в Полша са значително по-големи от тези в България, местните групировки отстоявайки своите територии, воюват със силни банди от Украйна и Китай, настанили се в страната.

Групата на Жаба действа с особена жестокост, не подбира средства и методи, занимава се с поръчкови убийства, международен наркотрафик, трафик на оръжие, търговия с фалшива валута, документи и кредитни карти, проституция.

Докато е в България, полякът не е засечен в каквато и да било престъпна дейност. Когато Жаба е арестуван в София, се държи нагло - директно заплашва служителите на НСБОП. Екстрадирането му, въпреки че минава без медиен шум, напомня по степен на мерки за охрана това на сръбския наемен убиец Сретен Йосич.

След връщането му във Варшава Жаба най-после е осъден и влиза в затвора. Продължава обаче да ръководи групировката си оттам. И да поддържа индиректно връзките си с България.

Това става чрез един от най-приближените му - Артур. Той е, така да се каже, финансистът на Прушковската група. Подсигурява я с въоръжение, техника и фалшиви документи.

Артур идва в България. Не му е за първи път. Преди години идва тук с истинското си име, което по-късно променя.



Тогава е изгонен от страната



със забрана да влиза отново. Но не е забравил български. По подадена от полските си колеги информация антимафиотите ни започват да го контролират. Помага им един от най-известните полицаи в България, който сега е офицер за връзка на МВР във Варшава, Атанас Узунов. Той знае полски.

Артур се опитва да легализира парите си у нас, пробва да влиза в бизнес с българи или с други чужденци у нас. Но НСБОП засича, че полякът иска да купи 1 млн. фалшиви евро. Той обаче е изключително предпазлив и конспиративен, говори само в жилището си, никога по телефона. Още преди да осъществи сделката, българските власти използват факта, че е нарушил ограничителната си заповед и го екстрадират.

Оттук започва българската следа. Докато е в София, Артур има верни другари - група, ръководена от човек, неизвестен за широката публика, но не и за МВР. Недко Р.-Железния, е истински ветеран - стар престъпник, който е лежал за грабежи още по времето на комунизма. В началото на 90-те пък е разследван за валутни и икономически престъпления. Според ченгетата, които от години го познават, шансовете 51-годишният ветеран да бъде осъден, са минимални. Извънредно хитър, той никога не пипа нищо, което може да стане доказателство срещу него, никога не върши сам мръсната работа. Само веднъж си позволява да хване фалшива банкнота и спецполицаите не посмяват да го арестуват, защото знаят, че нищо няма да излезе в съда.



Железния е "мозъкът" и ръководи



своя самосиндикална група, необвързана с никоя от големите групировки. Сподвижниците му са като него - няколко стари криминални типове, свързани от едно - всеки от тях някога е бил шафнер в спалните вагони на международните влакове на БДЖ. За никого не е тайна, че години наред масово тези държавни служители се занимават с контрабанда, този канал не е спрял и досега, пренася се всичко, от което се печели, казват антимафиоти. Това правят и двамата му най-верни сподвижници, познати като Валентин Р.-Роко и турчинът Февзи Т.-Фери, преди да ги уволнят по тази причина. По-късно правят опит пак да се върнат на работа, но транспортна полиция вече знае кои са и не ги допуска. Само Роко успява да се добере до БДЖ, кара мотокар, с който се зареждат спалните вагони. Пак е близо до бизнеса.

Малка илюстрация на бизнес на шафнерите - в далечната 1992 г. от военното поделение в Чирпан е извършена голяма кражба на оръжие. Извършителите не са толкова интересни, бързо ги разкриват - местни бандити, подпомагани от един старшина. Поръчител на удара обаче е Рамадан Назари - шиптър, който се подвизава у нас. Той взема 10 от откраднатите пистолети и се укрива в дома на Железния. Службите научават това, но малко преди да атакуват жилището, Рамадан успява да се измъкне. Залавят го македонските власти на границата. Шиптърът е осъден, но само след 2-3 години успява да избяга от скопския затвор. Според антимафиоти някой отвътре му е помогнал, защото оттам просто не може да се избяга. Рамадан отново влиза в България, нелегално. И започва да се занимава с трафик на наркотици. Вкарва ги по влаковете чрез Фери. През 1997 г.,



докато пренася 4 кг дрога, Рамадан е убит



Оттогава няколко години НСБОП не попада по следите на групата на Железния. Докато преди известно време не засича една специална поръчка.

В началото на 2005 г. Жаба, който вече е на 59 години, изненадващо излиза предсрочно от затвора във Варшава. Очевидно има да разчиства сметки. Трябва му оръжие. И неговият верен Артур трябва да го достави. Тогава се сеща за стария си другар от България - Недко Железния. Поръчва му да го снабди с 5 автомата и 3 пистолета. Напълно достатъчни за няколко "мокри" поръчки. Спецполицаи започват отново да следят бандата на бившите шафнери. Така става ясно, че освен с търговия на наркотици и боеприпаси, Железния вече се занимава и с друг доста печеливш бизнес - бандата му пласира всякакви фалшиви документи за самоличност по поръчка на криминално проявени в цялата страна. А и на "закъсали" българи в чужбина.

До оръжейна сделка така и не се стига, въпреки че от Полша дори са преведени пари. Поне Железния не се свързва с никого от доставчиците на такава стока на черно у нас. В Полша също няма данни да са внесени автомати от България, така че е малко вероятно да са заминали по незнаен за службите канал. Възможно е Железния или Артур да са се усетили, че ги наблюдават. Или нещо друго да е осуетило сделката.

Въпреки това НСБОП решава да удари групата. Задържани са общо 6 души, сред които и Железния. Той и още двама остават в ареста само за 72 часа, пускат ги с мярка "подписка". Другите трима, които са "мулета" и са хванати със стока, получават мярка задържане под стража. Е, след обжалване, и те излизат.

По време на операцията преди около месец и половина са обискирани 14 обекта, използвани от бандата на шафнерите - домовете им, тайни квартири, мазета и тавани, ползвани за депа на незаконната стока. Умишлено те я съхраняват в малки количества на различни места, най-вече в крайни квартали на столицата.

В дома на единия от групата в жк "Дружба" са намерени 70 000 фалшиви евро, произведени у нас. По ирония на съдбата по това време стопанинът на жилището вози с микробуса си шефа на промишлената палата на Италия, дошъл у нас за панаира в Пловдив. При ареста му на летището италианецът и съпровождащите го господа толкова се изненадали, че накрая вдигнали скандал на спецполицаите.

В апартамент на друг член от бандата - в жк "Модерно предградие", са открити амфетамин и хероин с тегло близо 3,5 кг. В дома на друг бивш шафнер - в жк "Надежда", са намерени 360 9-мм патрона, калибър 38.

В крайна сметка "мулетата"



обжалват задържането си под стража и всички излизат



Този с дрогата остава под домашен арест, другият - с парите - също е с подписка, а третият, с боеприпасите - е на свобода само срещу 1500 лв.

В други апартаменти и мазета в жк "Света Троица", "Дружба" и "Лозенец" антимафиотите се натъкват на попълнени фалшиви дипломи за завършено средно и висше образование, специална хартия с положени водни знаци за различни дипломи, непопълнени готови дипломи, холограмни ленти за полагане върху парични знаци, удостоверения за инвалидност и студентски книжки.

В крайна сметка срещу Железния все пак са повдигнати обвинения - за ръководене на организирана престъпна група и за фалшифицирането на паричните знаци. Дали ще бъде осъден обаче, никой още не знае.

Един прелюбопитен факт изскача около Железния и неговите хора. Той, жена му, която е двайсетина години по-млада от него, Фери, който е обикновен алкохолик, и шофьорът на буса, който куца наистина, но явно не фатално, получават инвалидни пенсии. Парите са смешно малко като за такива хора - между 40 и 60 лева месечно, плюс леки индексации, но явно принципът е да се краде, откъдето може. Когато от НСБОП питат в НОИ как така всички тези доста жизнени лица се водят инвалиди, от правния отдел им отговарят, че нищо не може да се направи. Досега нямало осъден инвалид измамник.

Три седмици след операцията срещу бандата на шафнерите, полските власти атакуват Прушковската група. Извършен е грандиозен арест - на 34 души. Сред тях са дори Жаба и Артур. В Австрия и Унгария са задържани още техни съратници. Един от тях е българин. Шафнер, който е прекарвал във влака наркотици...
Снимка:МВР
Огромно количество фалшиви евро в купюри от 50 и 100 е било предназначено за пласиране в чужбина. Проверява се дали това не е Полша.
5
3705
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
15 Ноември 2005 00:07
А, аз горкия си мислех , че най-голямата далавера на шафнерите са неотчитаните билети, купувани малко преди тръгването на влака. Билет , които получаваш без доказателство - даваш пари, получаваш..... ръка сочеща свободното място. Е, не е зле - 50-100лв/вечер може да се изкарат, но друго си е наркотичето явно.
15 Ноември 2005 02:28
Чета жабешките истории и не ме сдържа да тегля една пичка маина на целия европеиски съюз - значи присъствието на полските жабари никак не попречи на приемането на Полша, но някави си БГ кокошкари са серйозна заплаха за морала и сигурността европеиска.
15 Ноември 2005 03:29
Увлекателно четиво. Малко няпомня за филма "Комбина". Еееех какви времена бяха. Но се изпуска една малка подробност - докато в "Комбина" се възпяваше героизма на социалистическото ченге борещо се с предимно чужда престъпност, в българските тайни служби ставаха какви ли не интересни неща. В България гостуваха видни личности като Агджа и Челенг, при това напълно открито. Има солидни индикации, че Държавна Сигурност е била замесена в търговията на наркотици. И какво ли не още... Някои синове на полицаи в България станаха самите те полицаи, а по-късно и банкери...
Та такива ми ти работи... Интересно е да се чете за Жаба - някакъв дребен полски бандит и за неговите помагачи от спалните вагони в България. Никой обаче не смее да вкара в затвора истинските престъпници - политици, съдии, банкери, бизнесмени в България. Това е истинската престъпност в България и затова хората се радват като застрелят някой изрод като куче на улицата.
15 Ноември 2005 20:09
* ти не го мисли Другия, тои си е опекъл хляба и в пряк и в преносен смисъл ами на първо време поне натискаи бутона "кирилица" за да не ти се случат непредвидени случки.
15 Ноември 2005 20:48
* е, те па взеха, че ти се случиха...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД