:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,228,979
Активни 162
Страници 17,932
За един ден 1,302,066
Обратни разписки

Пожарът на бунта гори

Когато на Дунав се мръкне,

и сънен Балканът заспи...Само че с реминисцентно и малко пародийно пламъче. У нас често за много неща е така, но не съм сигурен, че и това трябва да подклажда комплексите ни.

В наша изгода е да му потърсим добрите страни - умереност, здрав консерватизъм и т. н.

Всъщност отдавна не ни се беше случвало да видим българи с белезници, закопчани поради идеологически изяви. Говоря за двамата младежи, арестувани от полицията, задето се канели да лепят плакати на синагогата или в опасна близост до нея - така и не се разбра. На самия плакат пише: "Не на чуждите военни бази!" И има нарисуван танк, зачертан със забранителна линия. Да оставим настрана чисто политическото и да отдадем дължимото на факта, че в такава картинка има изненада. Свикнали сме при арестувани нашенци да се говори за кражба, трафик на наркотици и проститутки или за битова свада, при която, да речем, двама бивши авери са се изтрепали за нива или жена.

Тази доста невинна акция (на фона на хилядите запалени коли и десетките пукнати глави във Франция и дори на фона на шишетата "Молотов" в комшийска Гърция) породи неочаквано значим обществен ефект.

Особено след като депутатите атакисти Петър Берон и Стела Банкова се включиха в порив на солидарност (или за политически пиар, те си знаят.) Случката на първи план има някои комични страни, но на втори таи сериозна симптоматика. И интересното при акцията на полицията срещу Стефан Андонов и Владимир Тричковне е във версиите кой кого е бил(Макар някак да не е за вярване, че двете студентчета, едното с очила, са нападнали униформените полицаи с крошета. Виж, че са им викали "пионки", "шутове" и "смешници", е по-приемливо.)

Двете страни в конфликта безусловно са гледали една на друга по следния начин: полицаите на младежите като на "комити", "нелегални" и "терористи", а студентите на полицаите като на "заптиета", "копои" и "стражари". Едните на другите като на нарушители и смутители на реда и статуквото, а вторите на първите като на охранители на несправедливото устройство.

Нещо да ви напомня? От филмите - "На всеки километър" и т. н.?

Това си е жив ремсизъм, още повече че младежите са от такава организация - "23 септември". Кръстена на Септемврийското въстание през 1923 г. Смешното в случая е, че е закопчало младежите (вероятно със съпътстващ пердах) ведомството на министър Петков, който пък е част от сила, която е политически приемник тъкмо на Ремса и Септемврийското въстание.

Но дотук със смешното и с кинематографичните парадокси на актуалната история.

Истината е, че става нещо в главите - разбира се, най-вече в младите. Идеологическият вакуум на посттоталитарния преход свърши. През дупчиците свободно бликат както основателни социални негодувания, така и чудати каузи и странни обсесии.

Революционният патос, който за кратко беше при крушителите на тоталитарното статукво докъм 1996-1997 г., по-сетне осиротя. Негов носител са по принцип части от декласираните общности плюс техни идейни катализатори от по-образовани, главно академични сфери.

Съгласете се: няма как да е дълготраен идейният мотор на прехода - дайте да съборим гнилия комунизъм, за да строим нормалното общество. А нормалното общество предполага здраво учене, още по-здраво бачкане, чевръстост по ръба на закона в бизнеса и възможно евентуално замогване - кола, сметка в банката, почивка в Турция и Гърция с домочадието...

На 20 тази перспектива, най-често далечна и несигурна, изглежда бледа. Най-малкото - предлага ракийката на бюргерското самодоволство от извора, над който младежът се е навел да дириживата вода на живота сиИ където смята да огледа лика си, осиян от ореола на романтиката и героизма.

Някои партии и политици усетиха това. И или вадят от раклата поовехтелите ликове на Троцки и Че Гевара, или залагат на агресивния патриотизъм с неизбежно съпътстващите го ксенофобски атрибутики.

В глобален мащаб за идеологическо лидерство в тази сфера се борят интелектуалци, публицисти и терористи. Между които на пръв и втори поглед няма нищо общо - защото едва ли има зала в света, способна да събере на едно място личности като Ноам Чомски, Игнасио Рамоне, Едуард Лимонов, Льо Пен и Осама бен Ладен.

Но борбата ще продължи. Сто на сто ще го усетим и ние. Ако поради леност или опустошеност не изковат своята харизма силите на светлината и разума, ще го сторят други. Казано с други думи, ако каузата за защита на сестрите в Либия примерно не е дело на неизносени авторитети, ще се намерят такива, които да излъчат лозунга: "Троши банките!"

Дефицитът на идеологиите в наш и световен план може да роди и чудовища.

А дотогава - от опит (визуален) знам, че всички тези, за които съществуващият ред не е симпатичен, най-обичат да си го изкарват на витрини и коли. Една горяща кола е в състояние най-лесно да внуши представа за хаос и пожар на бунта, така скъп на недоволните. Освен това често е беззащитна и крие най-малък риск при атака.

Не го пожелавам никак, но е редно и застрахователите да помислят овреме за тези неща. Както във Франция. Светът вече не е голям.
12
2526
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
14 Ноември 2005 23:22
Добре!
14 Ноември 2005 23:30
и кое му е добрето? това че бившио секретар по идеологията на ок на декамесето у плевен е арестувал две студентчета - анархо-антиглобалисти? или че некви плужеци от атака гледая да намажа от целата история? или че б.л. смета националистичната алабалистика около сестрите за равностойна на идеите на ремсистите от едно време?
или че демокрацията ни е боклук?
нищо ново под слънцето
14 Ноември 2005 23:41
Преди да се питам...
""В глобален мащаб за идеологическо лидерство в тази сфера се борят интелектуалци, публицисти и терористи. Между които на пръв и втори поглед няма нищо общо - защото едва ли има зала в света, способна да събере на едно място личности като Ноам Чомски, Игнасио Рамоне, Едуард Лимонов, Льо Пен и Осама бен Ладен."" ""Светът вече не е голям."" А ""Пожарът на бунта гори..""
(още една съчка?)
15 Ноември 2005 00:11
Очилата не са пречка за някои да бъдат агресивни и да не признават обществения ред. Оня образ зад крайпътния камък в "На всеки километър" също беше кльощав и с очилца. Гевара е бил сериозно болен от астма. Твърде бавно светът се разделя с чумата на ционисткия либерализъм, той стои в основата на бунтуването на маргиналите и смахнатите типове. Диктатурите са логично следствие на революционните вакханалии, предизвикани от талмудисти и ционисти. Натам вървим.
15 Ноември 2005 00:49
Не оправдавам студентите , защото по принцип съм против лепенето на плакати където и да е!Още по-малко по църкви джамии или синагоги, но и биещите ченгета не оправдавам, защото са си избрали най-неподходящи жертви(или е виждал някой от вас да бият дебеловрати), а и как ще ги бият като са техни бивши или бъдещи колеги!Под оказана съпротива може да се изтълкува и опит на бития да си покрие с ръце лицето или слабините или дявол знае какво, пред съда се взема за достоверно описание това което разкажат полицаите а не тези младежи !
15 Ноември 2005 03:10
Тия копелета не са никакви нацйоналисти а червени комсомолци пратени от Атака.Само бои и ебане ще ги оправи.Ако са нацйоналисти требва да се гордеят че БГ е в НАТО и ще има воени бази да ни пазат сувернитета на БГ в тези тешки финансови врамена.
15 Ноември 2005 04:31
Точно така си е. Скоро жълти и черни ще управляват света.
15 Ноември 2005 07:50
Пак ще попитам: защо не бяха толкова експедитивни в Монтана, или пък в Тервел? Защо при онези случаи, които са далеч по-общественоопасни, няма арестувани и осъдени? Къде е равенството пред закона, уж гарантирано от конституцията?
15 Ноември 2005 07:54
900 джамии са построени в страната. И ако това е липса на идеология какво да кажем?
15 Ноември 2005 09:39
Прав е авторът. виж на http://www.otkrit-forum.org
15 Ноември 2005 17:36
/:/ "...А дотогава - от опит (визуален) знам, че всички тези, за които съществуващият ред не е симпатичен, най-обичат да си го изкарват на витрини и коли. Една горяща кола е в състояние най-лесно да внуши представа за хаос и пожар на бунта, така скъп на недоволните..."
......................................... ......................................... .................
ТАКА е !
Но...само на ПРЪВ ПОГЛЕД !!!
Постигането на "Политически Цели" / всъщност, социално-ИКОНОМИЧЕСКИ!/ при Демокрацията става чрез ПЕЧЕЛЕНЕ на Избори и , съответно, участие във Властта и в Управлението на Обществото и Държавата!!!
Но... печеленето на Избори при Демокрацията става с ПАРИ- с МНОГО ПАРИ!
Ерго, тези, които НЯМАТ Много пари, за да спечелят Избори при Демокрацията- НЕ печелят Избори при Демокрацията!
А щом НЕ печелят Избори при Демокрацията/НЕ могат да спечелят Избори, защото нямат Много Пари!/ , тези, които НЯМАТ Много Пари при Демокрацията, НЕ могат да постигнат , при Демокрацията, своите Политически/всъщност, социално-ИКОНОМИЧЕСКИ! / ЦЕЛИ!
Следователно, тези, които НЯМАТ Много Пари при Демокрацията, НЯМАТ нужда от "ДЕМОКРАЦИЯ ЗА ДРУГИТЕ"-с Многото Пари !!! "Демокрацията на/за/ Другите" НЕ им върши работа! И имат нужда да покажат, че Демокрацията е МАЩЕХА за тях! Начинът/един от начините!/ да го покажат- при това, БЕЗ пари/които те така или иначе НЯМАТ!!/ -е ...да се ПАЛИ и ГОРИ!!! Да се палят и горят витрини и коли- символът, при Демокрацията, на Многото Пари!!!
НЕ одобрявам , а РАЗСЪЖДАВАМ и РАЗЯСНЯВАМ!!!

КАЗАХ!


Редактирано от - paragraph39 на 15/11/2005 г/ 17:47:51

15 Ноември 2005 20:05
Гениално. Според Ламбовски "нормалните" хора се занимават с чевръст бизнес по ръба на закона, а левичари и противници на американските бази стават онези, които поради младостта им ги мързи или не им стиска да се захванат с тази смислена дейност. Бил е и си остава абсолютният глашатай на еснафлъка. Халал да му е, какви ли твари не живуркат по този свят, защо не и той...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД