:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Предизвикано

Привилегиите контролират политиката

"Атака" влезе в парламента, защото обещаваше, че ще се бори с екстрите на властта и със статуквото. И бързо стана част от него. МВР обаче да не изкарва "кирливи" ризи избирателно
Снимка: Борислав Николов
Христо Стоичков и неговата синя лампа.
Има една оферта, на която никоя политическа сила през последните 16 години не можа да устои. Това са привилегиите, които властта дава на народните избраници. Нещо повече, с всяка изминала година те се умножават и вече буквално контролират и регулират политиката у нас. Поредното доказателство за това стана "Атака" - формированието, което влезе в парламента благодарение на обещанията, че ще преразгледа всички екстри на властимащите. Само няколко месеца по-късно тя вече е част от статуквото.

Най-напред Петър Берон се качи на луксозен мерцедес веднага след като бе избран за зам.-председател на парламента. Тогава "Атака" бързо осъзна гафа и обяви, че той повече няма да прави така.

Онзи ден обаче друг депутат от въпросната парламентарна сила - тв водещ и певец Владимир Кузов, поиска от МВР специален режим за личния си автомобил, т. нар. синя лампа, която позволява на автомобила да се движи като в спектакъла "Звук и светлина" по пътищата. Той скромно настоява тази екстра да му бъде дадена само до края на мандата на Народното събрание през 2009 г. Депутатът се аргументира с чл. 70 от конституцията и чл. 107 от правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Въпросните текстове обаче визират друга привилегия - наличието на депутатски имунитет срещу наказателно преследване. Каква е връзката между синята лампа и имунитета? Може би депутатът смята да бяга от главния прокурор със синя лампа? Пълен абсурд.

Да не говорим, че ясно, точно и изчерпателно е определено кой има право на синя лампа. В закона за движение по пътищата право на такъв специален режим имат само Спешна медицинска помощ, Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност", Национална служба "Полиция", Народно събрание, Национална служба за охрана, Държавна агенция "Гражданска защита", Главна дирекция "Охрана" и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" на Министерството на правосъдието", обозначените автомобили на служба "Сигурност - военна полиция и военно контраразузнаване" към министъра на отбраната и други служби на Министерството на вътрешните работи, определени от министъра на вътрешните работи. Впоследствие бяха добавени и митниците и служителите по горите.

В пресата Кузов е цитиран да обяснява, че синята лампа му трябвала във връзка с "криминогенната обстановка в страната", "че нощем било пълно с фалшиви полицаи", че "било опасно по улиците". Ами ако е така, защо не е поискал сини лампи за всички българи. Но да оставим сарказма на страната. Въпросният депутат няма право на тази привилегия и МВР правилно му е отказало.

А пък случаят с "Атака" доказа, че привилегиите наистина могат да преборят всяка програма и политика.

Чест прави на вътрешното министерство, че направи публично достояние факта, че някой си е помислил, че може да е над закона.

Но честта на МВР засега е само наполовина защитена. Защото след като вътрешното министерство е казало "а", сега ще трябва да каже и "б". След като оповести името на Кузов, да съобщи и всички други лица, отправяли подобни молби. След това да покаже целия списък от хора, които досега са ползвали абсолютно незаконно сини лампи. Говори се, че сред тях например има бивш депутат, който е настоящ министър. Задължително трябва да се извадят и искането, и разрешението такъв буркан да има националният селекционер по футбол Христо Стоичков. Министърът трябва да даде отчет и за обещанието си да лиши от екстрата всички, които без право са я ползвали. Защото по закон право да ползват сини лампи нямат нито в правителството, нито в президентството, нито в отделните министерства, следствието, прокуратура и съда освен в случаите, когато техните ръководители се возят на коли на НСО. А всеки може да застане на "Дондуков" и да гледа парада на автомобили със сини лампи.

Иначе се получава абсурд - уважението към законите и държавата да е само задължение за обикновените българи, а всеки с повечко власт или връзки да е над тях.
10
2313
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
14 Ноември 2005 23:43
Това, което най-дразнеше от предния комунистически режим бяха привилегиите.
Болезнената чувствителност по темата беше един от китовете на Прехода, които никой не си позволяваше да оспорва. Няма да забравя времената от преди 10 и повече години, когато шофьорите на областните управители и служебните коли на най-високата администрация , назначени от СДС , си купуваха със собствени пари антирадари, защото катаджиите точно с тях раработваха "заслуги" и ги скъсваха от актове.Днес това време ни се струва безкрайно наивно и отминало, а всеобщия стремеж към нормалност -химера. Лошото е, че вървим назад, а не напред. Децата ни слушат простотията "Бай Брадър" и "Ша та изплюша, девствена си в ушите" и няма нищо по нормално от връщането на параноидалния колапс, наречен национализъм. СЕМ естествено-спи. Следва бесене на негрите, а след него Хаинбоаз и Белене. Диалектика. Истината е, че нищо не се е променило. Що да не направим пак експроприация?

Редактирано от - Зе Мария на 15/11/2005 г/ 00:18:47

15 Ноември 2005 00:16
Защо са дали на тъпия Стоичков синя лампа? Това е работа на Мухобойко. какъвто безсрамен палячо е лидерът на Атака, такива са му и сподвижниците.
15 Ноември 2005 00:24
..Иначе се получава абсурд - уважението към законите и държавата да е само задължение за обикновените българи, а всеки с повечко власт или връзки да е над тях.




Реалностите били абсурд...
А кои са необикновените българи?
И стига с тоя Езопов език !
15 Ноември 2005 02:40
Синята лампа е като жълтата книжка - прави те почти недосегаем...
15 Ноември 2005 03:35
Тато,
Единственото нещо, което нарушава тази недосегаемост е АК-47, държан от точна ръка с чисто сърце и хладен ум...
Справка: полицейските сводки...
15 Ноември 2005 07:06
То да е само синята лампа, с мед да я намажеш, ама другите благинки, що не ги покажете бе тарикати..., а лобирането, а далаверите, а назначенията... Ти та мене аз на тебе...
15 Ноември 2005 07:59
Капитан Немо, и повечко пълнители....
15 Ноември 2005 15:19
Ало-о-о-о, Райков!?
Първо, НЕ на П. Берон, а на НСО е искането/ИЗИСКВАНЕТО!/ председателят и зам.- председателите на НС да ползват , по служба, ПО-СПЕЦИАЛНИ/ може би и по-луксозни?!/ автомобили !
Второ, това, че 1/един/ от депутатите на Партия "Атака" е поискал "синя лампа" НЕ означава, че ВСИЧКИ депутатите от "Атака" са поискали и ЛАМТЯТ за привилегии !!! Напротив, точно /и САМО, май?!/ депутатите от "Атака" са се ОТКАЗАЛИ ДОБРОВОЛНО да ползват по служба луксозни автомобили от автопарка на НС и ползват ЛИЧНИ !!! НЕ друг, а тъкмо ПГ на Партия "Атака" направи предложение в НС да бъде подменен автопарка на НС от луксозни автомобили с по-обикновени! Но депутатите от ВСИЧКИ ДРУГИ парламентарно представени партии ОТХВЪРЛИХА това предложение на ПГ на Партия "Атака" !!!
ЕЛЕМЕНТАРНО, Райков!!!
15 Ноември 2005 16:16
Не са само сините лампи. Повечето от депутатите на Атака например не са си уредили доста голям брой здравни вноски дори и след половин година депутатстване и половин милион държавна субсидия за тази година в добавка. Като санкция са правоимащи и посещават правителствена болница. Това за лекарствата на болните е за балъците преди изборите. След изборите сини, жълти, червени и кафяви плюс безцветните стават принцове по рождение.
15 Ноември 2005 17:42
Колкото и да квикаме, баницата ще си я изручат. Първо балканско правило
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД