:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 196
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Коалиционен терариум

Вече 2 месеца БСП, НДСВ и ДПС не могат да заработят в синхрон, защото всяка от партиите преследва само собствените си амбиции
Снимка: Архив
Хич не й върви на управляващата коалиция - нито с обстановката в страната, нито с международните институции. Но най не й върви в партньорство. Тройката във властта - БСП, НДСВ, ДПС, се роди в мъки, едва-едва стартира, още по-мъчно работи. Диалогът помежду им на практика липсва, а повечето спорове се израждат във взаимните обвинения. В много от случаите изобщо не личи, че трите партии управляват заедно. Напротив, върху БСП пада цялата отговорност за непопулярните решения, НДСВ се държи все едно е в опозиция, а ДПС пасува.

Така че почти 2 месеца след съставянето си тройната коалиция продължава да съществува само на хартия. С всеки изминал ден НДСВ все повече показва, че не се чувства никак удобно там. И



хем консумира власт, хем не пропуска да се разграничи от останалите



Последният ярък пример е от оня ден. С гласовете на НДСВ десните успяха да прокарат решение премиерът Сергей Станишев да бъде изслушан в парламента за критичния доклад на Еврокомисията. БСП и ДПС бяха против. Ако жълтите не бяха подкрепили предложението на СДС и ДСБ, то нямаше да мине. Изобщо не става дума за грешка или за недоразумение, а за целенасочена демонстрация. Първото гласуване не събра нужните гласове, при второто царистите се мобилизираха и то мина.

Интересно е да се види как ще мине дебатът по доклада на Станишев в парламента. Защото е факт, че соцлидерът е премиер от 2 месеца, а НДСВ управлява 4 години. А в доклада на ЕК недвусмислено пише, че забавянето е започнало още от лятото на миналата година. Тогава, когато царската партия взе да се готви за изборите.

НДСВ влезе в коалиция с десните и по още един, този път персонален проблем - шефът на тотото Ирена Кръстева да запази поста си до 2007 г. Това трябва да стане с поправка в закона за спорта. Интересното е, че тя липсва в проекта, внесен от правителството. Идеята е на група депутати от НДСВ начело с Васил Иванов-Лучано. Първият опит поправката да мине в комисия не успя. Не е ясно обаче какво ще се случи в пленарна зала. Нищо чудно НДСВ и десните да успеят да съберат нужните им гласове.

И в правителството прехвърчат искри.



Вече два месеца не може да бъде разпределен вторият ешелон на властта.



Заради това повечето от агенциите изобщо не работят, застинали в очакване кой ще ги оглави. Големи бяха разправиите и около новото министерство на държавната администрация на Николай Василев. Той дори публично заплаши, че няма да подкрепи бюджета, ако не приемат идеите му. Драми текат и около министерството на Емел Етем - там недоволни има и от БСП, и от НДСВ.

В последната седмица БСП и НДСВ размениха публично реплики и заради частичните избори в София. Въпреки че имаше договорка поне на балотажа двете партии да играят заедно, жълтите подкрепиха омразния им доскоро Бойко Борисов, който не спира да сипе обвинения срещу тях и да ги иронизира. Интересна е логиката на това решение. Членът на Политическия съвет Станимир Илчев в интервю за "Сега" обясни, че НДСВ иска да съхрани своите симпатизанти в столицата. Ако НДСВ подкрепи другия кандидат, има опасност да предизвика трайно разочарование у тях, каза той. Излиза, че симпатизантите могат да преглътнат коалицията на НДСВ и БСП на централно ниво, но не и на местно.

И двете партии са единодушни, че различията в местните избори няма да доведат до разпад на управляващата коалиция. Те обаче станаха поредният повод да се демонстрира коалиционната непоносимост. И както изглежда, нито ЕС, нито убийствата, нито птичият грип, нито наводненията са в състояние да накарат коалиционните партньори поне публично да играят "съюзници във властта". За екип и дума не може да става. Вече е ясно, че всеки докрай ще бъде воден само от собствените си амбиции. А така трудно се изкарва - дори до пролетта.
18
1454
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
03 Ноември 2005 22:45
Е те т'ва е то глобализацията - на снимката са тримата управници на съвременна България и на нито един от тях българският не му е роден език.
03 Ноември 2005 23:01

Глупости, КУКУ, глупости. И Симеон и Доган са родени в България.
03 Ноември 2005 23:58
Прав е Ку-ку, и за тримата българския е втори език.
04 Ноември 2005 00:06
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 04/11/2005 г/ 10:20:09

04 Ноември 2005 00:17
Азбучна истина е, че браковете по сметка са най-стабилни, могат и четири години да изкарат преди развода....
04 Ноември 2005 02:45
Така е, Сорен, защото при другите бракове единият винаги гледа да на.бе другия
04 Ноември 2005 05:45
anacephal те са в коалиция само за секса. Другото .......... ми то май друго няма.....
04 Ноември 2005 06:30
Терариум, не терариум-тва е положението, момци.
Чекайте изборите и ...по-леко с туй таратор.
04 Ноември 2005 06:39
Ако това е въобще е брак, той наистина е мнооого извратеняшки. Ми то даже не е нормална гей връзка бе. К`ви са тия тройки!

04 Ноември 2005 07:45
Де да беше дедо Вазов жив, пред туй нелицеприятно кандро би възкликнал: БЪЛГАРИЙО, ЗА Т Е З И ТЕ УМРЯХА .......!!!
04 Ноември 2005 08:10
СДС СДС СДС се деесее
04 Ноември 2005 09:24
нещо не разбрах връзката с терариума. я некой от по-светнатите на модерен български да обясни. аз единственото, дето мога да измисля е, че неграмотната мацка е объркала терариум с триумвират. те верно двете думи звучат почти еднакво.

колкото до темата - не ми е ясно, що има учудени, че водата е мокра.
04 Ноември 2005 10:26
Начи, Симо,
триумвират е `га управляват тримца. А терариум - `га са събрани на едно място влечуги, например смоци слепоциф и зъми отровници.
04 Ноември 2005 11:37
Прав е Симо : защо се чудим, че водата е мокра.
На всички им е ясно, че управниците са заедно, защото им е изгодно. Те и хабер си нямат за българския народ.
04 Ноември 2005 11:43
Един е хайдук.Двама са чета.Трима-чета с предател
04 Ноември 2005 14:26
*****

С извинение, но .... по-тъпа статия скоро не бях чел!


Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 04/11/2005 г/ 15:22:16

04 Ноември 2005 18:04
kaто стане коалиционен крематориум ще им тегля една урина!
04 Ноември 2005 21:43
риж,

де виде такива приятни създания като змии и гущери на снимката?

аз как и да гледам само сергей, кандидат-царю и доганов виждам.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД