:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,631,326
Активни 340
Страници 12
За един ден 1,302,066

Промените в образованието са полезни

10-годишната стратегия на МОН би могла да доведе до качествено подобрение, ако инвестира в учителите
Снимка: Борислав Николов
Насред лавината от новини за шокови поскъпвания, засенчена само от поредното убийство и от колебанието на ЕС дали да ни приеме през 2007 г. заради престъпността, плахо се промъкна и добрата новина - министерството на образованието написа 10-годишна стратегия как ще се учат децата ни.

Ако се опитаме да потиснем за малко вродения ни скептицизъм по отношение на подобни светли и дългосрочни намерения, заявеното от ведомството на Даниел Вълчев звучи обещаващо и би трябвало да се посрещне с адмирации от родителите на тези, които тепърва ще прекрачват училищния праг. Макар че най-вероятно ще се случи точно обратното и ще видим нови комитети срещу"превръщането на децата в опитни зайчета"Стратезите предлагат четиристепенна система на обучение с изпити за проверка на знанията след 4-и, 7-и, 10-и и 12-и клас. След 7-и клас резултатите от този изпит ще бъдат диплома за основно образование и вход за средното училище. Всички деца в 8-и клас ще учат интензивно език или някакъв друг предмет - както в езиковите и профилираните гимназии в момента. След 10-и клас ще се получава свидетелство за завършен клас и така ще се изпълнява заложеното в конституцията изискване за задължително образование до 16-годишна възраст. А който иска - може да смени училището си и изучаваните профили. Матурата в края на 12-и клас ще е изпит за висшите училища.

Сравнено с днешния живот на масовия ученик, който полубезметежно преминава от клас в клас и закърпва някаква оценка в края на годината, новите изисквания наистина изглеждат страховити.

Но нека да видим ползите.

Много хора биха попитали защо, по дяволите, трябва да се правят матури за четвъртокласниците? Да, на пръв поглед няма логика - децата никъде не кандидатстват, не се налага да сменят училище, и т.н. Изпитите на тази възраст могат да бъдат стресиращи. Ползи обаче има. Първо - от малки ще осъзнаят, че ученето на урока не е механично зазубряне и след това изхвърляне на ненужната информация в "рисайкъл бина", а целта е нещо да остане в главата им. Разбират, че в живота много неща се основават на конкуренцията. Второ - резултатите от този изпит, както и други статистически показатели за всяко училище, би трябвало най-накрая да поставят основата на рейтингова система на държавните и общинските училища. Система, която ще дава ориентация на родителите, и ще действа като "червена лампа" за промяна за тези, които са отговорни за училищата - директори и настоятели, общинските съвети.Ползата от останалите изпити е ясна -крайно време е да се сложи край на безумните кандидат-гимназиални и кандидатстудентски кампании, в които просто много пари сменят притежателите си - от джобовете на решените на всичко родители в тези на същите учители, които (не) е ясно защо не дават на учениците в клас това, което им дават на частните уроци. Добре е и, че на база изпитите от 10-и клас децата ще могат да сменят училищата и профилите си - между 13-14 г. и 16-17 г. протичат бурни процеси на съзряване - реално е желанията и целите да се променят.

Чудесно е, че всички деца ще имат "подготвителен" клас с усилено изучаване на език. Сещам се за моя приятелка, която след завършването на английската си филология се захвана да прави докторат и след разходка из Европа доста самоиронично възкликна: "Аз 15 г. се бъхтам с този език, а там и шофьорите на автобуси говорят на добър английски!". Да, това е реалността. България, както и Холандия, е твърде малка, за да очаква някой друг да учи езика й, освен ако не е любител на екзотиката. И затова ние трябва да говорим техните езици, ако искаме да имаме място на пазарите им - трудови, интелектуални, даже любовни.

Аргумент "против" приключването на основното образование в 7-и клас е, че така се отнема една година училище от тези, които решават да не учат повече. Този аргумент издиша. За тези, които са решили, че ученето не е за тях, още една година на чина не дава качествена разлика. Би имало разлика, ако обществото успее да предотврати отпадане от училище поради липса на такова в населеното място или липса на средства за "безплатно образование". Разликата би била качествена и ако се осигуряват адекватни възможности на отказалите се поради липса на интерес, ако си сменят акъла след 5-10 години и искат да продължат своето образование.

България трябва най-накрая да признае, че любимото ни клише за "доброто българско образование" е балон от дъвка. Има много добре образовани българи, но това не е заслуга на образователната ни система. Трябва да престанем и да се гордеем и с малките проценти неграмотност (а те нарастват доста бързо), а да помислим дали тези, които излизат с тапия за магистър, са достатъчно добри, за да се конкурират на пазара не само у нас. И да се запитаме защо имаме толкова малко отпадащи студенти - защото са приети най-блестящите умове (със зазубрени наизуст теми) или пък защото системата е такава, че трябва да си хептен мързелив, немотивиран или доста тъп, за да не вземеш тапията?

Нищо от описаното по-горе няма да се случи, ако няма качествена промяна в приоритетите на бързосменящите се власти. И тук не иде реч за компютризация на училищата (в крайна сметка компютърът е бързоусвояващо се техническо средство), а за инвестиция в учителите, които трябва да изнесат на гърба си промяната в българското училище. За мен все още е непонятно защо те са сред най-нископлатените бюджетни служители в държавата, която упорито им отказва статут на държавни служители, докато военните например бият и чиновниците по заплати? И кой се грижи за това те да се дообразоват непрекъснато - мощна тенденция във всички сфери в други страни, към които се стремим?
12
2163
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
03 Ноември 2005 22:56
04 Ноември 2005 01:20
Дали ще се учи за кандидатстудентски изпит или за матура е все едно. Матурата е по-голямо напрежение от един кандидатстудентски изпит, защото се прави само веднаж.
А изпит след четварти клас си е почти безумие. Ще карат децата да зубрят за голям изпит още от малки.
04 Ноември 2005 05:26
Явно ще стартира поредната обезобразователна реформа. Едва ли има някой в БГ, който да е започнал и завършил 11, или 12 класно образование по една и съща система. То не беха реформи, не бе чудо. Сега пак. Ше побъркаме децата. Не стига дето са бедни, ами трябва и да луднат. Пък тая история за някаква с докторат хлопа отсякъде. Това че шофьорите в Холандата говорят добър английски едва ли значи, че са и давали консултации по докторантурата.
04 Ноември 2005 09:29
SOLID, не моем да се съгласим с тезата ти за холандските шофьори. това, че те знаят добре английски значи, че те са имали непосредствен досег с добра образователна система и поне от личен опит могат да дадат доста по-прилични предложения за образователна реформа от нашите неуки дохтори, които и през крив макарон не са виждали разумно образование.

така че не ги отписвай холандските шофьори, дето говорят английски добре.
04 Ноември 2005 10:09
Аз също подкрепям промените които са залегнали в таз програма. Всичките тез кандидатски кампании са извор на корупция и пресявка само на финансово осигурените. Абсолютно безмислено е правенето ва матури (независимо от нивото - класа) ако резултатите от тези изпити не служат за нищо, както беше досегашното положение.
Колкото по-проста е системата - толкова по ефективна.
А ученето на езици и информатика са просто жизнено важни за бъдещето на децата. Според мен англииския трябва да започва още от 3 ~ 4 клас, заедно с информатиката. От седми трябва да започне и втори език.
04 Ноември 2005 10:55
Статията е бодряшка, а идеите, ако ги има са твърде мъгляви.
Да оставим настрана приравняването на трудовия пазар с любовния. Авторката вероятно знае какво точно има пред вид с това.
Щом една система се развива, очевидно трябва да се реформира и трансформира според изискванията на средата. Точно тук е проблемът: за пореден път липсват целите, които трябва да се гонят с родното образование. А те са толкова ясни - покриването в най-общи линии на международни образователни прагове - сертификати. Ако се учи език - целта трябва да е покриване на ТOEFL, Гьоте серт. и т.н. в определената степен. Ако става дума за други предмети като биология, физика, химия, тогава крайният резултат трябва да отговаря на съответния SAT. За математиката случаят е подобен. И това трябва да влезе във всяко българско училище, а не само в богоизбраните за "елитни", каквото е напр. наследеното от соца горнобанско недоразумение.
04 Ноември 2005 11:55
Не ми се говори за статията, а за програмата : похвално, че все пак някои е помислил и създал 10годишна програма. Ако се огледаме няма да видим много хора, които мислят за следващите 10 години (то повечето и за следващите 10 дена не мислят...). Че в 4ти клас ще има изпит не ме притеснява много : предполгам че това ще е тест за деца и всеки които поне малко мисли ще се справи. А тези дето викат че "ще ошашавят децата" да ги питам какво искат : децата им да висят по 10 часа пред TVто и пред видеоиграта ли ? На тоз свят има 3 начина за изкарване на пари : или печелиш от Тотото (минимален шанс), или си мошенник и крадец (риск за доста къс живот) или учиш и бачкаш яко и доказваш че си кадърен. Винаги е било така, така и ще бъде.
04 Ноември 2005 16:50
Аз пък съм твърдо против еднократните изпити. Това е много по-несправедлив начин на оценяване от средните оценки през годината. Колкото и оценването през годината да е субективно, все пак не зависиш от някакво моментно състояние. Вие как си представяте например да не можете да продължите образование в университет например заради болен стомах и съответно лошо представяне на изпита? С кандидатстудентски изпити всеки има шанс всяка година. А с матура? Това е абсурдно! Или трябва да има възможност този финален изпит след 12 клас да се държи всяка година. А защо не и два пъти годишно? Тогава има логика.
04 Ноември 2005 17:56
Мисля, че желаещите ще могат да се явят на кандидатстудентски изпит ако не са доволни от оценката си от матурата, пък и някой университети не искат да признават тези оценки.
Тази реформа е много хубава, но има един недостатък в дългосрочен план след 4 г идва ново правителство и реформата зацикля отначало.
Трябва тестовете и годишният изпит да станат традиция и тогава матурата никой няма да стряска. Даже в Алжир образователната система е по-обективна, защото всички ученици правят класно и контролно в една зала и преподавателят няма достъп нито до задачите нито по време на часа, така че е изключено да се препише и подскаже.
04 Ноември 2005 18:49
българия трябва да признае, че образованието и вече (небеше така) е балон без балон и без въздух ... хубави са тия щуротии където са ги намислили... но може би! искам да попитам "отговорните" другари колко ще струват на данъкоплатеца тия измекюри наречени матури на всеки 4 годишен ученически мандат? дали учителските недоносчета ще взимат допълнително пари за тия простотии? учителите в българия и без това са безпределно платени за 4етрите си астрономически часа и половина работно време 5 дена в седмицата, че дори имат и по един ден свободен от работа.... и тия хора се водят на цял работен ден, ми те взимат по-големи заплати от президента на републиката в сравнение с работата която вършат! ) ама само ревтунят! учителите в българия са комплексирани, глупави, неуки и нехабилитирани, с психични отклонения и в някой случай с по-лоша обща култура отколкото на техните ученици! готов съм да защитя своята теза! ако някой иска да спори с мен, просто влизаме в три средностатистически средни училища в три града избрани по случаен принцип и ще гледаме невиждани и нечувани сеири! казвам го с цялата отговорност на човек запознат перфектно с българската учителската психология... в найкой държави показанията на началните учители с по-голям трудов стаж от 3 години по специалността не се зачитат от правните им институции! ами тия диванета дето пишат учебниците? да поразгледаме учебниците! ще се пукнат тия в оксфорд или в кеймбридж ако разберат какви са ни учебниците! един пример определение що е прав ъгъл от учебник по математика: прав ъгъл е този върху който можем да наложим чертожния триъгълник! след като го виждаме това в учебника на следващия ден жената осъмва в училището за разговор с учителката а тя е непреклонна! това е! и от цялата работа пострада детето! за такива учебници - клада! за такива учители/лки - също! аз съм хуманист, но на злото обръщам другия край!
04 Ноември 2005 19:12
Прочетох го в сайта на МОН:
http://www.minedu.government.bg/forum/pos ts/list/512.page
...и питам К`ВО СТА`А В ТАА ДЪРЖАВААААААААААА Уважаеми дами и господа,
Предоставяме Ви писмо, получено с е-поща. Това е официален форум на Министерството на образованието и се надяваме компетентните лица да проверят предоставените факти и да информират за предприетите мерки и санкции спрямо лицата, които имат отношение към проблема.

Публикуваме писмото без редакции.

АТАНАС КУРТЕНКОВ
Роден на 02.08.1963 г. в гр.Пловдив. Завършил МГ – гр.Пловдив със специалност “програмист”. Завършва ПУ със специалност “Математика”. Има 22 годишен педагогически стаж като учител по Математика в гр.Пловдив. В момента е отборен шампион за 2005 г. на България по Шах-Мат за мъже. Зад гърба си има над 20 републикански титли. Член на борда на Българската шахматната федерация. Член на МЕНСА /Международна организация за хора с висок коефициент на интелигентност/. Общински секретар на синдикат “ПРОМЯНА” и съдебен заседател в Пловдивския районен съд.

На 01 април 1997 г. е назначен за учител по Математика в Център за ученическо, техническо и научно творчество. От септември 1997 г. е назначен там на едногодишен договор, а през септември 1998 г. договорът му вече е постоянен.
През август 1999 г. го назначават за пом.-директор, а на 13 септември 1999 г. става директор на центъра, поради напускане на титуляра. Договорът му като директор е за 6 месечен изпитателен срок.
На 30 ноември 1999 г. излиза постановление на Министерски съвет, в което се препоръчва трансформирането на Центъра в търговско дружество с цел приватизация.
През Януари 2000 г. на сесия на Общинския съвет в Пловдив се взима решение да се задължи кмета д-р Чомаков да предложи на Министъра на образованието да закрие центъра.
Кмета на гр.Пловдив изпълнява горното решение и през май на 2000 г. със Заповед на Министър Димитър Димитров – Центъра е закрит.

 Важно е да се отбележи, че когато един договор в изпитателен срок не се прекрати до крайната дата на изтичането му, то той се трансформира автоматично в безсрочен.

След публикуване на постановлението на МС в Държавен вестник, г-н Куртенков започва активна медийна кампания срещу закриването на центъра.
В резултат на това на 15 март 2000 г. договорът му като директор е прекратен на основание изтичане на 6 месечния изпитателен срок. Това обаче се оказва незаконно, защото срокът на договора му е изтекъл на 13 март, а прекратен на основание изтекъл договор. След 13 март обаче договорът му е станал постоянен и de facto прекратяването е незаконосъобразно.
Куртенков обжалва по административен ред пред Началника на РИО на МОН гр.Пловдив Атанас Щерев и той сам отменя акта си и го възстановява обратно на длъжност след около седмица.
Връщайки се отново на работа Куртенков продължава активната кампания по спасяването на ученическия център и обжалва пред Върховен адм.Съд заповедта от месец май на Министър Димитър Димитров за закриване на центъра.
Тричленния състав на ВАС отхвърля жалбата поради липса на правен интерес, а петчленен състав на съда отменя решението на тричленния състав с мотива, че Куртенков е директор на центъра и има безспорен правен интерес да обжалва заповедта. От тук 5 чл.с-в връща жалбата на 3 чл. за произнасяне по същество.
Тричленния състав отново я отхвърля, но този път с мотив, че закриването на центъра е законосъобразно. Куртенков отново обжалва пред 5 чл.с-в, но след ОСМОТО МУ УВОЛНЕНИЕ новоназначената директорка оттегля жалбата от ВАС на 2 април 2003 г. и през юли 2003 г. Центъра е закрит, като с решение на общинския съвет, но материалните активи и пасиви, както и трудовите правоотношения се запазват, преминавайки към новосформирания общински комплекс.КАК СЕ СТИГА ДО ДЕВЕТТЕ УВОЛНЕНИЯ НА Г-Н КУРТЕНКОВ ?

В хода на цялата акция по спасяването на центъра Куртенков е подложен на около 50 проверки от различни държавни и общински органи. При проверките от органите не са констатирани нарушения при работата му като директор, освен от проверките на РИО на МОН, които констатират такива.

През лятото на 2000 г. началника на РИО на МОН гр.Пловдив Павлин Бакалов уволнява Куртенков, поради закриване на центъра. Куртенков открива печатна грешка в заповедта на Бакалов и я обжалва пред него. В тази връзка Началника на РИО отменя своята заповед и издава нова заповед за уволнение, която обаче съдържа нова грешка. Куртенков отново забелязва нередността и обжалва отново уволнението си. Сагата се повтаря и Бакалов отново отменя новата си заповед, като издава трета заповед. В третата заповед обаче има нова грешка и Куртенков отново я обжалва. Последва ново отменяне и постановяване на нова 4-та заповед за уволнение, която за пореден път е отменена от издателят и този път поради писмо на Министъра, регламентиращо това отменяне, поради факта, че ученическия център не е закрит.
През есента на 2000 година Куртенков е наказан с предупреждение за уволнение поради методически нарушения и неспазване на нормативни документи. Той обжалва това предупреждение пред началника на РИО на МОН и той отменя наказанието, признавайки, че констатациите са неверни.
През началото на 2001 г. е обявен конкурс за директор на Центъра. След обжалване по административен и съдебен ред от Куртенков, конкурса е отменен преди провеждането му от самия началник на РИО.
След поредния неуспешен опит за свалянето му от длъжност следва кампания за изнервяне и разбиване на колектива на центъра, като за начало следва синдикална атака. Куртенков е предложен за сваляне от длъжност секретар на синдикалната организация на СБУ – гр.Пловдив в ученическия център от покойната вече Димка Налбантова, която е шеф. На общо събрание колектива на синдиката след гласуване преизбира Куртенков на поста му. След тази поредна неуспешна хватка Налбантова на заседание на общинския съвет на СБУ го предлага за изключване от структурата на СБУ, което предложение е прието и Куртенков е изключен. Виждайки, че остава без синдикална защита Куртенков става член, а после е избран за секретар на синдикат “ПРОМЯНА”.
През лятото на 2002 г. новия началник на ИО на МОН Александър Буздрев уволнява Куртенков за системни нарушения. Куртенков обжалва по адм.ред шестото си уволнение и заповедта отново е отменена от началника, с мотив, че е неправилно, поради синдикалната му защита.
През зимата на 2002 г. Куртенков е наказан от Буздрев с предупреждение за уволнение, поради системни нарушения. Куртенков този път обжалва наказанието си не по административен, а по съдебен ред и съставите на Пловдивския районен и Окръжен съд го отменят като незаконосъобразно и решението влиза в сила.
На 10 февруари 2003 г. Куртенков е уволнен от Буздрев за 7-ми път !!!
В кръга на цялата тази сага съпругата на г-н Куртенков не издържа на това напрежение в семейството и подава молба за развод и от април 2005 г. разводът е факт.
Директорката, която встъпва в длъжност, след уволнението му, както посочихме по-горе, изтегля жалбата от ВАС на 2-ри април 2003 г. срещу решението на 3 чл.с-в за закриване на центъра.
През това време Куртенков обжалва 7-мото си уволнение пред Районния съд и съдът отменя заповедта за уволнение. Буздрев обжалва решението пред окръжен съд, но жалбата му е отхвърлена като неоснователна на 09 август 2004 г.
Преди решението на съда да влезе в сила обаче г-н Буздрев решава да възстанови г-н Куртенков на длъжността му на 10 август 2004 г., като го привиква в кабинета си. Връчва му заповедта за възстановяването му и една секунда след това му връчва нова заповед за уволнение – 8-ма поред !!! Срещу това поредно уволнение Куртенков подава жалба в съда. Районен и окръжен съд я оставят без разглеждане с мотив, че г-н Буздрев не му е работодател. Върховния съд обаче отхвърля тези две решения и отново връща делото на районен съд за произнасяне по същество. Делото се води и до настоящия момент.
На 09 септември 2004 г. решението на окръжния съд по жалбата срещу 7-мото уволнение влиза в сила, но в същия ден Буздрев издава нова заповед, която пък възстановява Куртенков на длъжност, след 8-мото му уволнение.
На 15 септември 2004 г. на Куртенков е връчена официално заповедта за възстановяване, но за учудване на всички, този път той НЕ СЕ ДОПУСКА до работа, като изпълняващата длъжността директор продължава да работи. За да запази длъжността си ДИРЕКТОР, дори да не е допуснат до работа, той трябва всеки ден да се явява там в продължение на 2 седмици, което и прави, като го удостоверява със заявления с вх.номер в центъра и в РИО.
След недопускането му до работа Куртенков завежда ново съдебно дело, което дело, в което изисква допускане до работа в едно с неизплатените заплати. Районен и окръжен съд в Пловдив обаче отхвърлят искането му с мотив, че заповедта за възстановяване на работа не е заповед за възстановяване, а е заповед за увеличение на заплатата. Случаят е куриозен, защото в самата заповед изрично е записано, че Куртенков се възстановява на длъжността директор.
В настоящия момент Куртенков води и дело срещу физическото лице г-н Александър Буздрев за недопускане до работа и неизпълнение на съдебно решение по наказателния кодекс.
Тъй като има и друг правен куриоз, че договорите на Куртенков като пом.директор и учител в Центъра не са прекратени, той води и дела срещу правоприемника на този център. Районен и окръжен съд са оставили жалбата без разглеждане с мотив, че не съществувал правоприемник на въпросния Център, а това не е така. В тази връзка Върховния съд е върнал отново делото за разглеждане и произнасяне по същество на Районен съд. Очаква се решение.
В течението на всички тези саги г-н Буздрев пуска сигнал в Прокуратурата с обвинение, че г-н Куртенков бил ОТКРАДНАЛ материалната книга на Центъра, която когато е разтворена е с размер около 2 метра !!! За тази цел прокуратурата прави обиск на дома на г-н Куртенков и го преобръща целия, като дори го карат да се съблече, за да го обискират и него дали случайно тази двуметрова книга не е в него !!! Естествено проверката констатира, че книгата не е намерена в дома на Куртенков, както и у него самия и в последствие се оказало, че същата е била в сградата на самия Център и въобще не е изнасяна от там !!!

>(снимка: натиснете тук)
04 Ноември 2005 21:36
Образованието си плаче за реформа, но не като тези последните. Това ми звучи смислено като идея, но трябва да се подкрепи с нови учебни планове, стандарти, методика и т. н. И най-вече да се признае статут на държавни служители на учителите, най-сетне да се заплати труда им и да се осигурят квалификации. И още нещо, за което никой не говори, а и не се сеща-това, което липсва на българското образование в най-висша степен-това е липсата на концепция за образованието, на идея относно това какви са целите му. И съответно-как да се постигнат тези цели
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД