:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,740,829
Активни 136
Страници 11,755
За един ден 1,302,066

Осъди или ще бъдеш осъден

Страсбург отново наказа България за бавно правосъдие. Само жертвите на финансовите пирамиди не могат да получат възмездие
Имитацията на правосъдие в България доведе до небивал парадокс. Соченият за "фараон" Иво Недялков осъди държавата в Страсбург, защото тя пък не го осъди навреме. Сега той е на свобода, а България даже ще му плаща обезщетение, че е накърнила душевния му мир, защото не му е дала възмездието, което му се полага "в разумен срок" по конвенцията за човешките права. Колкото до измамените над 5000 инвеститори във финансовата пирамида на Недялков "Ийст Уест интернешънъл", най-добре е да не четат тази статия, за да не вдигнат кръвното.

Като се изключат пострадалите от финансовия фокус на Иво Недялков,народът трябва да му е благодаренЧрез него Страсбург посочи в каква държава живеем и какво се е случило с парите ни през годините на прехода.

Факт е, че за Недялков не е имало възмездие в България. Правосъдието години се е преструвало, че му търси сметка, като е прилагало класическата схема на прехвърляне на преписката между следствие, прокуратура и съд, докато обществото изпусне парата на възмущението си от безнаказаността на финансовите пирамиди. През това време Недялков е бил в ареста, където не може да го сполети гневът на хилядите строители на неговата пирамида. Така и държавата си е осигурявала спокойствие, защото вълненията на измамени вложители във финансови пирамиди в Русия, Румъния, Албания и други страни през 90-те години показваха, че недоволството на хората може да се обърне срещу властта.

Липсата на сериозно намерение на държавата да осъди Недялков пролича от оправданието, което му даде Апелативният съд на 13 юли 2005 г. Нищо не остана от заканите на прокуратурата да го вкара в затвора за 30 или поне за 15 години. Дори осемте години, които му отреди Софийският градски съд на 15 септември 2004 г., бяха зачеркнати. Сега по закон никой няма право да го нарича "измамник", "престъпник" и пр. Подобни квалификации се преследват от Наказателния кодекс като клевета. Последното, което остана, бе държавата да му се извини и да му плати обезщетение, че го е държала повече от година зад решетките. Оттук нататък той може да си харчи спокойно каквото е скътал от финансовия "бизнес" със своите 5000 "партньори".

Макар и с голямо закъснение, става ясно, че финансовите пирамиди в началото на 90-те години са раслипод закрилата на власттаТози важен извод може да се направи по аналогия и за организираното източване на банките през втората половина на 90-те години, което стана уж покрай властта, но всъщност благодарение на нейното съзнателно бездействие. Въпросът защо тя не се е намесвала може да има само един логичен отговор - защото е участвала в далаверата. Докато спестителите са били мамени да влагат парите си в кухи финансови структури, държавата е помпала инфлацията, за да създаде алиби за фалити, оправдани от влошена финансова обстановка. Разбираемо е, че нямаше как най-голямата финансова пирамида - държавата - да търси сметка на по-малките пирамиди, без да насочи вниманието към себе си. Затова масовият грабеж бе налице, но нямаше осъдени "фараони", банкери и финансови министри.Делото "Недялков срещу България" е забележителнои по друга причина. То потвърждава извода на Еврокомисията в нейния мониторингов доклад, че в държавата няма функциониращо правосъдие, както го разбират страните от ЕС. Фактически Европа стигна чрез различните си институции до един и същ факт, който българският народ отдавна е разбрал - че си има работа с държава, в която държавността отсъства. Липсата на възмездие за престъпността е тежък грях, но и от него има по-лошо: съучастието на властта. Организираната престъпност не се е пръкнала от нищото, а както изглежда, е била създадена организирано и координирано. Европа изправя държавата пред голям проблем - да съди престъпниците, като признае и своята вина.
17
2727
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
03 Ноември 2005 23:00
Ми фараона по банкера, кво друго...

_______________________
Дружество за защита на суверена от държавата.
За контакти-мен.
03 Ноември 2005 23:09
Некомпетентността и непрофесионализмът на автора на тази статия е обида за всеки интелигентен читател на вестник Сега. Коментарът е излишен.
03 Ноември 2005 23:48
То и БСП подготвя нови финансовите пирамиди а ма засега народа не му е ясно какво става пак и какво скоро ще се случи и как хиляди Българи ще бъдат обрани до шушка и държават най късно до април догодина така ще се тресе та чудо че става!!!Защото трябва да приложат Законите дето ги гласуваха за приеманито ни в ЕС и доста фирми не отговарят на изскванията и нормите на ЕС!!!Затова те ще им прилажат новата схема за изкуствена инфлация за да фалират хиляди малки и средни фирми и така ще останат само големите редовни фирми с Европейските изсквания!!!Пак ще бъде леле майко що стана и откъде дойде та никой не разбра!!!Защото власта не може да накара да бъдат затворени всички фирми дето не отговарят на ЕС защото ще настане Бунт в България и ще им направят искуствената инфлация от 1994 година!!!Той Овчаров е специалист по тая работа!!!Така че спасявайте се кой как може защото за пореден път в България хората ги чака лошо след некой месец!!!Защо ви не казват за Прецедателя Барозо какво е дошъл наистина да прави в България та даже и хвали България!!!Всичко е лъжа и измама ама късно че се усетите тая работа!!!
04 Ноември 2005 00:40
Абсолютно правилна и справедлива статия. Истината е че държавните органи, призвани да осъществяват финансов надзор и да санкционират злоупотребите и измамите, подпомогнаха мошениците от всякъв ранг в грабежа на активите на населението/и на бившата НРБ. Преквалифициралите се в банкери бивши милиционери, келнери, спортисти и просто мошеници като Недялков се възползваха не само от бездействието на БНБ, МВР и прокуратура, но и бяха активно подпомагани и покривани от държавните органи както по време, така и след грабежа. Спорно е само твърдението че едва ли не цялата държава е "участвала в далаверата". Това разбира се не е вярно, т.к. в повечето случаи става дума за обикновен мързел и некадърност на чиновниците, което обаче не прави крайния резултат по-малко престъпен.
Но обществото и вложителите също изглеждат толерантни към виновниците на голямото източване. Един от бившите подуправители на БНБ например, е одобрил с подписа си не един превод на парите на вложителите на т.нар. банки към личните сметки на т.нар. банкери (милиционери, спористи, келнери и т.н.). Това между другите неща. За разлика от Недялков той даже не си направи труда да бяга във Франция. Все пак там полицията умее да работи. Напротив, въпросният тип не се свени всяка седмица да дава икономически акъл на страниците на в-к СЕГА...

Редактирано от - sLawyer на 04/11/2005 г/ 00:46:01

04 Ноември 2005 07:54
Какво му е некомпетентното и непрофесионалното на автора?!
04 Ноември 2005 09:20
"Този важен извод може да се направи по аналогия и за организираното източване на банките през втората половина на 90-те години, което стана уж покрай властта, но всъщност благодарение на нейното съзнателно бездействие."

коя е тая власт? конкретно може ли да ни се каже? коя е тая втора половина на 90-тте години? 1996? 1997? 1999? какви са връзките между тая неясна власт и митичните римски същества? нещо много неясно.
04 Ноември 2005 10:29
Абсолютно вярна статия

Тази държава функционира в лъжи и подхранва лъжи
Истината трябва да излезе наяве
и това е големият смисъл от нашето влизане в Европа.[/purple]

Редактирано от - bot на 04/11/2005 г/ 15:22:34

04 Ноември 2005 10:33
Проблемът е достатъчно дълбок, и тази присъда в Страсбург е само едно от следствията.
Ако си спомняте, имаше едно изказване на все-още президента Първанов - "Процедурата няма да победи политиката". Това е тъпанарско изказване, когато го прави президент на една страна*. Но точно това е принципът, по който стават нещата у нас - водеща е не процедурата (т.е., законът), а политиката (т.е., сговорът между някакви лица). Върховенството на закона у нас отстъпва пред върховенството на политическите игри - защото законите (начиная с Основния закон - Конституцията) са писани и създавани "на парче", за да обслужат някоя поредна политическа игра или дори конкретна личност. Не е чудно тогава, че и самата съдебна система работи на "политически" принцип - "нагласявайки" прилагането (или неприлагането) на закона спрямо един или друг човек (или група от хора). Е, в такъв случай от места като Страсбург ще ни доказват с подобни присъди, че точно процедурата (а не политическият произвол) може и трябва да побеждава във всички случаи...


------
* защо е тъпанарско - защото в превод на обикновен език звучи така: "Законът да го духа, ще направим това, което сме решили". Е, при подобна схема ние и от президент нямаме нужда...
04 Ноември 2005 10:34
Извинявай , Симо,
кои митични римски същества имаш предвид?
04 Ноември 2005 10:45
Да удържат парите от бюджета на ВСС за следващата година, а те вътрешно да се разберат прокурора или съдията е виновен!!![/size=2]

Редактирано от - bot на 04/11/2005 г/ 15:23:03

04 Ноември 2005 11:52
За такива престъпници в Китай са намерили отлично наказание-плащат си куршума и на стадиона.
04 Ноември 2005 14:12
за милиони няма закони... това е библейската истина!
Ако тези башибозушки кощунства се бяха случили век по-рано, тези изроди щяха да бъдат избесени по стрехите на къщите, ако изобщо някой от тях посмееше и да си помисли да прави подобни золуми! Но тогава важеше единствено закона "око за две, зъб за чене"!
Аххх, демокрация ли???
04 Ноември 2005 14:33
Ако държавата е участвала в далаверата покрай пирамидите - това е по-малкото зло. По-голямото е, и по-вероятно, че държавата е знаела какво става, ама не се е намесила, просто за да не си дава зор. Какво и дреме за някакви си вложители.
04 Ноември 2005 14:39
Чудесна статия! Браво г-н Донков!
Нима има живущи в България, които да се съмняват в по-горе написаното?
А препънката с НПК-то на какво се дължи?!
А зачестилите убийства?!
Влизането в ЕС е вредно за престъпниците!!!!!


04 Ноември 2005 16:15
Поддържам Bolo Y - държавата гледаше безхаберно как разни мекерета крадяха ачек-ачик лековерните българи в едва прохождащата пазарна икономика. Ивчо + Зеляра (Капустин, де) смърцафърцаха милиони от чичовци и лели, които и идея си нямат за борси и акции. Продаваха апартаменти, нивки и кво ли не, за да не изпуснат далаверката. Никой не ги е карал насила, но в неукия си унес мнозина гризнаха дръвцето. Кьорав не играе. Извинявайте, ама фалирах. Кой ви е крив, че ми повярвахте. Къ да не го оправдаят човека? (Па макар и Недялков)
04 Ноември 2005 22:32
Да им на европейскито правосъдие. Във Франция вече си плащат. Скоро ще си плащат и другаде.
04 Ноември 2005 22:34
Главен виновник за допуснатите грабежи чрез банки и финансови пирамиди очевадно е м-твото на финансите. Два пъти негов министър беше Иван Костов. Баш когато пладнешките разбойници най-активно мамеха и ограбваха наивните хорица.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД