:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,309,276
Активни 105
Страници 13,791
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Боклуци в паницата

Вече не ме учудва как се изхитряме да съчетаем глада и преяждането. Или, казано по-сериозно, хем да имаме над 10% ученици между 7- и 14-годишна възраст, които страдат от затлъстяване, хем най-популярната ни протестна реторика да си остава тази: "Гладни сме!"

По традиция и инерция ни вълнува все още въпросътдали ще напълним паницата, а не с каквоНо влизаме в свят, който пати от това, което яде. Влизаме с лаком разбег и вероятно скоро ще ни се наложи да се замисляме. Ще си призная, че преди няколко години тези въпроси изобщо не ме вълнуваха.

Хлябът си е хляб, доматът - домат, яйцето - яйце. А пържолата - пържола. И по-добре една пържола, отколкото сух комат, нали. Толкоз. Такива ми бяха кулинарните ориентири, над които не умувах особено. Не ме убеждавайте, че мисленето ми се различава особено от средностатистическото, няма да повярвам.

После ми направи впечатление колко се шашна от вкуса на наш селски домат един гостувал тук французин. Взе да охка и ахка и усетих, че този театър не е обикновената куртоазия на госта. (А тази нация разбира от ядене.) Сетне започнах да правя разлика между яйцата и доматите, които купувам от магазина, и тези, които понякога ми подарява тъщата.

Името - едно и също, но само името. Тези, селските, и на цвят, и на аромат, и на вкус са много, ама мноооого различни от другите. Да не говорим за пилетата, кокошките, сиренето и други благини.

Ще кажете, че откривам Америка. Да, така е. Откривам я. Не съм очарован.

В Америка и в целия ни високотехнологичен свят (към който принадлежим, къде ще ходим) все по-малко са тези, които си позволяват лукса да държат домашни птици. А птици и яйца светът лапа здраво, близо 7 милиарда са това. Така че работи конвейерът. От излюпването до тенджерата. На същия този конвейер се качват малките пиленца (само женските, мъжките се избиват и използват за тор или храна на животни.) С горещи остриета им отрязват човките, а после започва яко тъпчене с храна и антибиотици. Носачките са по 10 парчета в телена клетка, а клетките примерно са 9000 в една зала. Работата на носачките е да снасят колкото се може повече. И заради генетичните изменения, специалната храна и стимулантите, както и поради факта, че има денонощно осветление, въпросните "ударнички" произвеждат по около 300 яйца годишно всяка. Макар че природата ги е предвидила за максимум около 100.

Толкова биха снесли нормалните кокошки, които си джиткат на воля из градините, кълват си каквото намерят там, и от време на време имат кратки, но съдържателни любовни срещи с гръмогласния тартор на курника.

При бройлерите нещата са още по-противни. Определена им е жизнена площ 23 на 23 сантиметра. Липсва естествена светлина и чист въздух, а изкуственото осветление е 23 часа в денонощие. Всеки ден се налага да гълтат над 800 г специално разработена храна, съдържаща стимуланти и лекарства. И така, докато достигнат магазинното тегло. После ги убиват, разфасоват, опаковат и отправят към фризерите и пазара.

Пилетата от подобни фабрики често са куци, а сърцата им не издържат, защото не успяват да поддържат непропорционално наедрелите им тела. Страдат и от респираторни заболявания поради неестествения си живот. Затова ги тъпчат с илачи. Едно изследване показва, че месото на 37 процента от бройлерите в големите магазини е замърсено отустойчиви на антибиотици патогени.*Чудно ли е, че при такива темпове скоро наистина можем да ядем артикули, които с толкова красноречива физиономия опитваше Луи дьо Фюнес в онзи стар филм "Крилце или кълка"? Така е и при прасетата, и при телетата, и във всичко. (Дали пък птичият грип не е някакво отмъщение на бога на пилците, а?)

Отделен е въпросът, че това, което ядем от нашите магазини, често е я от резерва на американския флот, или от друг някакъв - "втора преснота" евтин внос. И ако ви е направило впечатление, дълго време имаше разфасовки само от леви бутчета. Защо леви ли? Разправят, че там се биели инжекциите, затова.

Д-р Нели Петкова от ДВСК преди време разказа какво й било учудването, когато разбрала, че австрийска фирма внася само предни телешки бутове у нас. Попитала защо. Ами защото задните бутове били "само за бели хора", отвърнали австрийците.

За да се намали употребата на вредните пестициди, измислиха генномодифицираните култури. Но плевелите също се изменят, развиват резистентност, борят се успешно дори с хербицида Раундъп. В резултат пак се използват пестициди.

Това попада в животните, а животните попадат в нас. Едуард Грот, инспектор от Съюза на потребителите в САЩ, отбелязва, че то особено застрашава децата.

Още през 2002 г. Световната здравна организация отбеляза, че всяка година от остри хранителни заболявания страда до една трета от населението на развитите страни. Което води до бъбречна и чернодробна недостатъчност, мозъчни и нервни разстройства и т.н.

Нашето правителство прие Стратегия следствие на Глобалната такава за храненето на същата организация, почнаха и тук да крепнат фирми за "екопродукти", вериги "за бавно хранене", различни адаптации на вегетарианската идеология и естествените продукти. (Като че някой знае кое вече е естествено.)

Съжалявам, ако предколедно ви поразваля апетита, но ако имате възможност да си намерите нещо от градината или курника на баба, то си го приготвите за празника както трябва. Само така ще противодействате поне за миг на кошмарния бъдещ трилър - "Голямото плюскане - за последно".

---------------

*Даниъл Ниърънбърг, доклад на института "Уърлдоч".
39
3455
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
20 Декември 2005 00:30
Айде, тази седмица за предни бутове,
другата за цели проводници.
20 Декември 2005 02:08
"Ще кажете, че откривам Америка. Да, така е. Откривам я. Не съм очарован"
Присъединявам се към автора.
20 Декември 2005 02:34
Зравословното хранене (не голямото плюскане) е много хубаво нещо, но начина, по който е написана статията, е лош. "Зелената революция" измъкна милиарди хора по света от хроничния глад, в който те и предците им са живели през цялата си история. Подобряването на качеството на евтината храна ще става с повече, не с по-малко наука. Домашните сортове и породи, от които се възхищава Ламбовски, не са сътворени по кн. Битие, а са създадени от селекционери (макар и неуки) в продължение на хилядолетия. Образованите американци се хранят несравнимо по-добре от образованите българи, за цената на храната им съобразно доходите да не говорим. Затлъстяването ще стане сериозен проблем и за България веднага щом доходите и цените на евтината индустриална храна позволят бедните и необразовани българи (мнозинството) да ядат колкото американските си събратя. Българския начин на живот е по-нездравословен от американския, да вземем само пушенето, пиенето, обездвижването, липсата на качествено зъболечение, стреса и емоционалния дискомфорт. Тънкотата на много българки сега според мене се дължи само на недохранването, стреса и ескцесивното пушене. И т.н., и т.н.
20 Декември 2005 03:39
Статията този път си е много добре написана, и всеки, който е хапвал селски домати или е пил селско прясно издоено мляко в последно време, отлично разбира за какво става дума. Никой почтен лекар няма да ви препоръча да консумирате пилета, закупени от супермаркета, независимо какво пише в литературата за предимствата на пилешкото месо. Всеки, който е ял сготвена от специално обучен в здравословно готвене майстор-готвач чиста, качествена и прясна храна, знае, че тя засища много по-трайно при консумиране на много по-малки количества в сравнение с евтината индустриално произведена храна, толкоз любима на американците - които по никакъв начин не могат да бъдат давани за пример точно по отношение на здравословния начин на живот. Статистиката за тяхното здравословно състояние и проблеми е не просто красноречива, а потресаваща. Това обаче е отделен въпрос, който е далеч от темата на статията.
20 Декември 2005 05:55
д-р малтус, второ издание. особено ме зарадва фантастиката с неизвестния французин. *****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 20/12/2005 г/ 12:08:11

20 Декември 2005 06:11
Ежте менше, да лучше! ( по чичко Ленин )
20 Декември 2005 07:26
Добра статия. Тъпчат бройлерите, пък ние се тъпчем с бройлери. Цикъл братя....... Технологии........
20 Декември 2005 08:38
Две са тенденциите, които битуват в обществото май: тази на автора, на превъзнасянето на селския домат, домашната ракия и салата. Тя ми се вижда малко по-фалшивата и неискрената. Другата е на градския гъзариат: на подигравката с чичото от село, щайгите, домашната лютеница и всичко "домашната". Аз имам чуство, че повечето българи отдавна черпят по гости с купена ракия или българско уиски, отколкото да ти се похвалят /не намеквам, че си я пазят/ с каква хубава домашна ракия са се сдобили. Подобно е отношението и към месото и зеленчуците...
С учудване прочетох прокобата, че българките ще надебелеят. Все пак спомням си как преди месец само дни след като беше размахан пръст пак от Манхатън защо българите не приемат аутсорсинг, излезе в Дневник класацията на AT Karney/не мога да гарантирам за правописа/ че любезното ни Отечество било на 16 място по аутсорсинг и това беше посочено като успех.
Та в момента българките били слаби поради: недохранване, стрес, пушене. Невярно, невярно, съмнително. Дали от пушенето се отслабва мисля, че е въпрос без отговор. Стресът влияе и в двете посоки, на мен/ дори и да не съм българка/ към надебеляване, а трети ги избива в побеляаване на коса или направо в главата. А първото изобщо не е вярно. Българинът отдавна не е недохранен с малко изключение на градските пенсионери. Нещо в повече, като всеки народ с богата и утвърдена кухня българинът е устойчив на съмнителни увлечения по "многото". Хората не си поръчват по кило пържени картофи, а "картофки със сирене". Когато има пари не кило свински бут, а суджук, пъстърма, създарма и други месни деликатеси. На полуфабрикатите винаги се е гледало съмнително, самата дума е с негативен отенък. Път си проби веригата ресторанти Happy, а не някакъв вариант на МакДоналдс. Така че поне още три поколения ще трябва да /се/ минат, за да видя българинът да си пълни торбата със сандвичи от Макдоналдс.
20 Декември 2005 08:39
ПП насмалко да забравя: яжте повече риба и пача от свински крака
20 Декември 2005 08:43
Точно това гледах вчера по телевизията. Е, тука поне телешкото месо е от пасящи на воля говеда, млякото - също, а останалото... Алтернативата е да се върна на село и да гледам краставици, домати, пилета, крава и прасе... Боя се, няма да я избера, въпреки всичките предупреждения на лекарите.
Защото въпреки цялата урбанизация, химизация и замърсяване средната продължителност на живота в развитите страни расте. Май ставаме и генетично по-устойчиви.
20 Декември 2005 08:53
Така е, съгласна съм!
20 Декември 2005 08:59
А аз се чудех защо Филип Димитров и Жельо Желев унищожиха селското ни стопанство. А то било за левите пилешки бутчета и предните бутове на примера за подражание наречен американски начин на живот.
20 Декември 2005 09:41
Статията е повече от точна. Затлъстяването е свързано с обедняването. Най-напред това се получи в Полша, която първа започна промените.
Но обърнете внимание: с обедняването, не с бедността. Преди войната и назад през годините болшинството българи (определено бедни!) как са се хранили? Колко пъти се е готвило пиле (кокошка) например? – когато се разболее някой. Колко пъти през годината се е ядяло месо? Но затлъстяване не е имало. Защото - какво е било количеството на поетата храна и каква е била тя?
След периода на по-богати възможности на хранене обаче (и навик да се яде повече и по-разнообразна храна), обедняването свива възможностите за качество, но в много по-малка степен количеството. И започва поглъщане основно на количества хляб за “запълване на вакуума”...
Лошото е, че няма да е далеч времето (май вече даже настъпва), когато написаното в статията ще звучи на младите като приказка от "Хиляда и една нощ". Да не говорим за вкусови познания. Не са малко вече днешни младежи, които няма да разберат за каква разлика става въпрос в примера с домата. Защото и у нас вече настъпва ерата на “търговското хранене” което шаблонизира вкуса и го “върти” само на базата на търговски интереси. Приказките там за “екологично хранене”, “здравословно хранене” и др.п. са само търговски трикове.
Затова си яжте американската храна, лъжете се колко е велика, но не ми я хвалете, не веднъж съм имал възможност да правя сравнения!...
20 Декември 2005 10:00
За бога братя, не яжте! Карайте на фотосинтеза!
20 Декември 2005 10:10
Племенницата ми беше на тримесечна студентска бригада в Щатите(няма да кажа къде)!
Върна се напълняла с 8кг! За три месеца!
И с израза: - "Там всяка храна е без вкус, ама да знаеш какви ябълки имат..."
Аз па от дядо си знам - една ябълка дето червей я не ще, не е за хора
20 Декември 2005 11:15
Заинтригува ме, как Фичко каза, че домашните пилета, телета, домати и тем подобни не били създадени по кн. "Битие", а след многовековна селекция от страна на хората. Вероятно Фичко няма предвид някакви свръхвисоки технологии, нехарактерни за времето си, а разни прости и лесни за прилагане техники като естественото копулиране. Какъв по-естетсвен подход от този, да се скриеш в курника и да оправиш всички кокошки във фертилна възраст, да речем, докато петелът стои вързан настрана и оставен да издава хриптящите звуци на унижен властелин на курника, смазан творчески от вероломството на собствения си стопанин? След многопоколенчески опити най-накрая била внесена необходимата корекция и Фичко днес яде в Америка пилета със среден коефициент на интелигентност, незначимо по-висок средния такъв на средния американец, към които с радост се числи и самият той. След две погълнати крилца от такива пилета, никой не може да спре Фичковия полет към безкрайните му умозрения, за чиято широта ентропията е надуване на детско балонче.
20 Декември 2005 11:51
Готина статия си написал, Бойко! Така е - илачите и вредителите винаги са вървяли заедно, хванати за ръчичка по пътечката на еволюцията - и при людете, и при говедите, и при растенията. Така че все повече химикали ще изливаме върху тях и по веригата те пък ще се връщат в нашите търбуси. Няма оттърване! Да ви е сладко
20 Декември 2005 11:51
Ламбовски е много прав в основните си тези. Е, умилително звучи, че доскоро не е забелязвал, с какво го храни тъщата... Нейсе...
Мисля си обаче, че е малко прекален страхът от индустриалното хранене. Като се оглеждам в средностатистическия си "Люлински" бит, поне още едно поколение ще трябва да си отиде, преди да се отучим да си садим домати и да гледаме пилци. Грижата за свинете и говедата великодушно ще оставя на политиците.
20 Декември 2005 12:05
Според няма пряка връзка между благосъстоянието и затлъстяването. На мен ми направи впечатление в Холандия, че мъжете от всички възрасти спортуват активно и са общо взето стройни, почти няма такива разплути чичета с гуши и кореми като у нас. За сметка на това жените са масово дебели. Не прекалено дебели, пак не са разплути, но дори и младите момичета са с едни такива солидни задници, слой тлъстинки покрай кръста и мощни баджаци. Обичат да нагъват традиционните холандски гадости като пържени картофи с майонеза и ултра гнусните крокети с разни сосове вътре и резултатите са налице. В сравнение с тях 70% от българките са ефирни създания. И въобще не може да каже човек, че това се дължи на ниски доходи или необразованост - все пак холандците са имали добро масово образование и доминиращо градско население когато в Америка още са се стреляли по баровете и са воювали с индианците. Причината е по-скоро в естетическите схващания за добър външен вид. Да се твърди, че нашенките били слаби щото нямали достатъчно средства е нелепо.
20 Декември 2005 12:12
И все пак всеки път като чета подобни статии се сещам, че хората живеят все по-дълго и по-дълго. Не достигат витамините - поемаш ги наготово, разтворими. Вярно все повече илачи и химия, но така ще е... връщане назад няма.
20 Декември 2005 12:44
Българките ще бъдат ефирни създания още малко време. Нашенките имат прекрасна антропология, необременена с разни характеристични забежки. Но погледнете ги днешните девойчета - трудно ми е да кажа, че няма разлика спрямо някогашните отпреди двайсетина години. Тогава нямаше кола, фанта, хилядите видове чипсове, снаксове, неколкомесечни кроасани, шоколади, натъпкани с незнам какви си масла, марс, сникерс, туикс, туин пикс и пр. Това са невероятни изкушения за безделното днешно поколение, за което то не носи вина, разбира се. Вижте плитките дънки, в които са намъкнати и които са така модни - как им излизат опашките навън, а пъповете им са виснали като недоразвити външни полови белези. На всичкото отгоре тези млади момичета са изложени на огромния риск яйчниците им да станат веяни, изложени на непрекъснатия вятър през студените сезони. Утре циганите, непознали модни тенденци, ще развяват шалвари по жълтите павета и няма да има ни един, дето да могат да ограбят. Ще пламне вътрешноплеменна война между тях самите при липса на ресурси. Тогава вече от България няма да остане нищо, ако и те изчезнат от лицето й. Преди двайсетина години какви каки имаше - хапваха само натюр. Днес и пишките на младежите са някак си - пластмасови. Това още повече натоварва ситуацията. Някога регенерирахме, сега не знам как компенсират травмите.
20 Декември 2005 12:45
Ку-Ку, volog, правr сте. Но за удължаване на живота на човека главната заслуга е на здравеопазването. Няма и 100 години от времето, когато у нас са умирали не навреме от лоша настинка, лоша пъпка и уроки (всичко което не влиза в първите две “диагнози”).
20 Декември 2005 13:05
Тавариш, пак си прав. А какви огледала имаше по наше време...
20 Декември 2005 13:19
Що се правите, че не познавате историята?!
След блокадата на Ленинград(Петербург), след "Бухенвалд", "Майданек" и пр., населението и бившите концлагеристи масово затлъстяват, особенно "мамашките"...
Д-ре, как се наричаше този ефект у главата: - "предпазно натрупване"...май
Което няма нищо общо, разбира се, със сегашното положение на бизнеса при т.нар. "хранителни вериги", "бързо хранене", "топ-закусвални" и пицарии...
Ако искате да си поговорим за "Big Mac"?!
20 Декември 2005 13:38
По добре притоплена пастарма с червено винце!
20 Декември 2005 14:04
лошата храна разболява, понякога и убива, но бавно. глада убива бързо. бедните ще лапат всякакви боклуци, защото при тях борбата е за физическо оцеляване. а разни "all-natural" храни да ги лапат богаташите. оказа се че само те и производителите могат да си позволят подобно качество. да не забравяме че допреди 100-200 години гладът поради лоши реколти не е бил чак толкова рядко явление дори в "белите" държави - за всеки довод срещу химията в земеделието е достатъчен само един контра-аргумент - тя спасява животи.

20 Декември 2005 14:33
Няма такова специално качество за богатите. Това е една голяма манипулация и търговски трик. Цяла Европа е одрискана с щандове и магазини за 'био', 'естесвени' и други такива храни - цената им е два-три пъти по-висока, разлика в качеството не може да се усети, същия найлонов вкус или пък никакъв вкус. Един нормално узрял градински домат, който ухае на лято и е сладък като плод не може по никакъв начин да издържи транспорта, ако ще и с хеликоптер да го пренесат. Да сте виждали загнил или прояден от червей плод или зеленчук в тия специализирани магазини ? Всички са здрави, еднакви по форма и цвят, изглеждат идеално като свалени от поточна линия, което не е далеч от истината. Единствената цел на био храните е да се експлоатират парвенюшките наклонности на част от населението, самоопределило се като просветен елит след много гледане на Дискавъри и четене на вестници. Съгласен съм, че искаме или не в бъдеще ще ядем все повече 'изкуствена', химически обработена храна и ще се тъпчем с лекарства и други препарати за да оцелеем. Т'ва е положението.
20 Декември 2005 14:35
БЛ,
20 Декември 2005 14:36
добре дошли в космическата ера!
на децата си няма да обясняваме какво е това крава и овца, а какво е това дърво. бетонната джунгла настъпва, хората се плодят като за световно, и без компромиси с качеството няма как да бъде поддържано това количество

20 Декември 2005 15:45
Да прав е volog, рибата по-рядко е отглеждана от хора и по-рядко е наблъсквана с лекарства. Милото ни коте Мъри/котешкия бог дано го е взел до дясното си коляно/ ни служеше като катализатор. Не кусва ли пилешкото-значи му е давано лекарство. Интересно , че от колбасите с удоволствие ядеше кървавица. Случаваше се да е потънъл в дълбок котешки сън, аз готвя аржентински хек и изведнъж Мъри да дотича и да прави опит да влезе във фурната при тавата с хека. За плодовете и зеленчуците-мириша ги, морковите и краставиците-драсвам ги леко с нокът и пак мириша. Повярвайте ми този метод е безгрешен. Търговец не ми ли дава да си избера-не купувам.
Милият ни котарак създал 39 котета доживя до 16 години и щеше да живее още според мен, ако не се случи така, че известно време нямахме възможност да му даваме от любимата му палма и я замествахме с котешка трева.
20 Декември 2005 16:19
Писна ми,
а аз да се чудя защо вече зеленчуците не са вкусни, защо мръвките не стават като хората и т.н. Па то защо било?
В общи линии текста на статията е прав, но има още една особеност - как се развиха и как ще се развиват нещата в България. Селското стопанство, колкот и да не искаме да си го признаем си беше основата на икономиката ни. Изнасяхме какво ли не и то беше основен източник на валутни приходи. След 1989-та година с изключително глупавия начин за връщане на земята, селското ни стопанство беше почти унищожено. От тогава насам то се доунищожава най-вече с грабежа - на мутрите изкупуващи малкото селскостопанска продукция на каквито цени си искат и от циганите, крадящи масово навсякъде из България. Та мутрите и циганите отказаха и отказват и последните селскостопански производители. Ккаво ни остава - да внасяме безвкусни домати, които не стават за ядене. Да внасяме, да внасяме, а срещу какво? За да внасяме тази гадост, трябва да изнасяме нещо, а това нещо го няма.
20 Декември 2005 16:25
айде да не се правим че и ние нямаме вина за тая ситуация. открай време хората не само заради доходите си гледат в магазина да купят някакъв евтинджос. обичаме си го евтинкото (то кой ли не го обича) и това си е. няма значение че банан за 50 стотинки килото е 4 пъти-погнусен от банан за 1 лв килото и така на практика евтиното излиза по-скъпо, защото хем даваш пари, хем ядеш гадост. има прекалено много хора, за които е по-важно че това което ядат обективно принадлежи към вида доматус недозряликус, отколкото че субективно погледнато не става за ядене. местните производители, които често (но не винаги) предлагат по-качествена, но и по-скъпа продукция бяха изкарани от бизнеса чрез контрабанден дъмпинг. господари на пазара останаха наилоновите домати и зеле внасяни с тирове от чуждестранни ферми, които по-скоро трябва да се нарекат фабрики, поради естеството на продукцията си и методите си на производство.
Редактирано от - Pavlik Morozov на 20/12/2005 г/ 16:29:52

20 Декември 2005 17:02
Аз пак съм недоволен. То мен кво ли ми харесва..
Значи. Първо, отдавна вече малцина слагат антибиотици и прочие, щото са скъпи и дигат себестойността. Такива се лашкаха най-много по късния соц. Сега птицевъдството е съсредоточено в неколцина биг босове, инвестирали ужасно много в технологии и зоохигиена, благодарение на които даването на пробиотици и разнидруги добавки е ненужно и силно оскъпява продукцията. Ако това важи за Запада- за нас не важи, Бойко. Другият път като дойдеш с Опела в Русе, се обади да те заведа да видиш кое-как. Инак не е изключено, да намерите лед в пилешките гърди, което пък е друга бира. Вярно, западняците тъпчат здраво. Но особен внос у нас няма, защото не е на далавера, а и има достатъчно местно производство и здрави лобита, които го подпират.. Това за левите бутчета е басня. Аве не вервай на ветеринарите-ветеринар ли е, не ми го хвали. Нашите мръвки са доста по близко до селските, поради една причина-бедност и алчност. Е, не е същото, заради промишлените условия, разбира се, но не е вярно, че са бъкани с отрови. Преяждаме поради друга причина-пак бедност, сетне простотия и това, което се нарича ниво на културата. То пък е във връзка с багажеца. Тъпчем ляб, тестени храни и евтини боклуци, които да те заситят. Кайзеровани сланини, кренвирши- а, те там вече нещата са други. Откъде да спестиш, ако не от мамбо. Храната е най-яко перо в нашите бюджети. Тя е и на цени над световните, при доходи туземски, а причината за това е..друга бира пак.. Кой те знае какво ядеш, важното е как си накипрен-част от народопсихологията..
В края на краищата това не е от особено значение. Ако ти е писано да живееш сто години, ще живееш. Христос казва "Не това що влиза в устата на човека го осквернява, а това що излиза от устата на човека го осквернява." Мат. 15:17-19
20 Декември 2005 21:45
В Америка затлъстяването е класов, етнически, образователен и географски проблем. Бедните, малцинствата, необразованите и жителите на събърбите са много по-затлъстели от богатите, белите, образованите и жителите на урбанизираните места. Причините за затлъстяването: евтинията на индустриалните храни с много мазнини и захари (кола, чипс, пуканки, шоколадчета), които американците от казаните категории ядат постоянно за занимавка, особено пред телевизора - най-бедните гледат и лапат най-много; вездесъщието и евтинията на бързите закусвални (те сега въвеждат под натиск по-здравословни менюта); "Third-World Syndrome" на имигрантите и малцинствата - нещо хем физиологическо, хем психологическо; драстичното намаляване на пушенето, което често се компенсира с ядене; обездвижването в събърбите, дето навсякъде се ходи с кола.
21 Декември 2005 01:27
Фичо, как сте след стачката?
Не си прав чак толкова за събърбите, обаче. Вярно, че до магазина или до училището ходя с колата (иначе не става), но за сметка на това народонаселението в нашия събърб хич не е затлъстяло. Не знам дали защото всяко семейство има по два-три коня и си ги язди редовно, дали защото се разхождат пеша по улицата, или спортуват в салоните. Но не са дебели (с изключение на латиносите - там жените конкурират негърките от Луизиана, но това е друга тема).
На темата за здравословното хранене. Казвала съм го вече, че в Ню Орлийнз всяка къща с някакво дворче (включително и тези във френския квартал, но там не се виждат от туристите) имаше поне няколко корена домати - знаеш-не знаеш как да ги гледаш, те си растяха на воля. Тук в новия събърб е същото - с тая разлика, че средния размер на двора в наше село е към 2.5 акра, та не се виждат доматите. Не говоря за фермите с поливно земеделие. Смешното е в магазина - в два от трите супера (и трите са на големи вериги) няма щандове за "органик". Няма кой да купува от тях. Ако искаш "органик" - в събота на фермерския пазар - при цени, съпоставими с пластмасовите в магазина. С окачени на видно място анализи от лабораторията (тя е там, на място, и извършва и допълнителни анализи срещу минимални такси). Като отдолу, под цялото съдържание, разбираемо само за професионален химик, е написано с едри букви дали съответната стока - домати, например - попада в категорията "органик" или не. Иначе говедата си пасат на воля, и месото си е вкусно - като се уредя с по-бърза връзка, ще почна да пращам снимки, има едни много симпатични Лонгхорн по пътя до училището.
21 Декември 2005 02:47
Здрасти Фани, всичко е наред - джиткам си с колелото, жените пеша. Знам за органичните храни, и тука е тъй, имах предвид само необразованите, които ядат много snack foods. Как сте вие?
21 Декември 2005 03:03
Добре сме най-накрая. Намерихме най-сетне подходяща къща на подходящо място. Б се разкъсва между двата щата, но предполагам след Нова Година ще се установи за постоянно тук. Аз се опитвам да намеря косачка за трева на приемлива цена (или да намеря някое хлапе, която да почне да я коси напролет) . По-хладно е от Ню Орлийнз, но поне е сухо, и се търпи по-лесно. И напомня за България - предпланините или Розовата долина (само вместо рози има кактуси).
21 Декември 2005 03:14
Е, браво на вас. Това в Сан Антонио ли е?
21 Декември 2005 06:18
Aко сте на юг от Далас - добре. Наистина едно от най-хубажите места в Щатите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД