:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Примък, отмък, снишаване

За НДСВ успехите са на всички в коалицията, а провалите - само на БСП
Митко Новков
Точно по царско управление в Правец вдигнаха паметник на Тодор Живков. Точно по перестроечно управление нашият пръв партиен и държавен ръководител издигна като лозунг призива "Снишавай се, снишавай се!". Двете събития имат и друго общо освен фигурата на Човека от народа, а именно политиката на снишаване, която царската партия днес и лично нейният пръв партиен ръководител практикуват при всяко по-сложно и трудно препятствие, задало се пред тройната коалиция.

Едно от най-големите беше (и е) стачката на учителите. Обещанията, дадени малко прибързано и на ангро от спечелилата изборите БСП, поставиха и нея, и коалиционните й партньори в жежката позиция да обясняват защо думите се разминават с делата. И въпреки че както личи коалиционното споразумение включва отдаването на отделни министерства под аренда съответно на БСП, НДСВ или ДПС, то разгневените образователи бяха прехвърлени като гореща топка към министъра на финансите, министър-председателя и дори президента, докато прекият им началник Даниел Вълчев предвидливо се покри зад кулисите. Като направи две изказвания преди това: едно за това какво ще стане, ако и министърът тръгне да стачкува за по-висока заплата, и друго, рязко обърнало посоката на сарказма му, че исканията са справедливи и че той ги подкрепя. Янка Такева също похвали "влизането в положение" от страна на Даниел Вълчев, ала за другите от кабинета изрече тежки думи, за журналистите да не говорим - прокле ги публично. Политиката на снишаване си изигра ролята: с проблема на учителите се заангажира цялото правителство, а не - както стана с уволненията на болнични шефове, предприети от здравния министър Радослав Гайдарски, - само той да стърчи сам като Йохан на барикадата.

Всъщност в



НДСВ имат много добър учител в снишаването



- това е бившият премиер и настоящ "мъдрец" на тройната коалиция Симеон Сакскобургготски. Спомняме си, когато начело на правителството ни призоваваше да не бързаме, да бъдем търпеливи, че всичко ще се оправи, въпросът е само да не сме подражатели на Спиди Гонзалес. Обясняваше как в цивилизованите страни се действа точно по този начин, без стремглавости. "Всичко ще се оправи, вервайте ми!", бяха крилатите думи. Следвайки максимата, тихомълком от предишния кабинет върнаха на бившия владетел имотите му, дадоха магистрала "Тракия" на консорциум, с който един от синовете му се оказа в доста близки бизнесвзаимоотношения, после пък превърнаха друг един властнически син - на директорката на тотализатора Ирен Кръстева, в истински последовател на Шопенхауер, който твърди, че каквото човек натрупа като интелектуален и друг потенциал на млади години, черпи от него до края на живота си.

Но ако това е снишаване, което е уличаващо, но не животоопасно, то снишаването и "тихата дипломация" към осъдените на смърт в Либия български медицински сестри постави на карта изхода от делото и за сетен път показа, че



няма снишаване, което може да реши проблемите



- то само ги отлага. Впрочем както не реши и проблемът на Тодор Живков с перестройката - отвя го независимо от заетата ниско долу клекнала позиция.

Снишаването при НДСВ обаче никога не е самостоятелен начин на политическо поведение, а е придружено с други два прийома, също характерни за жълтите апаратчици. Приличат много на мързеливата невяста от приказката, която, като я нагреел огънят, се обаждала "отмък", та някой да я премести по-надалеч, а пък като й станело студено, се обаждала "примък" - да я преместят по-близо. При царистите е същото: стане ли някъде горещо, те тихичко се отмъкват, измиват си ръцете и сякаш нямат нищо общо с онова, което преди това са надробили. Така беше с приватизацията на "Булгартабак" - отмъкнаха Лидия Шулева в щаба на партията, за да я превърнат в двигател на предизборната си кампания, докато коалиционните им партньори от ДПС оттеглиха Мехмед Дикме, макар че той ще излезе май най-невинен за провала на сделката (това е и една от причините за разрива с Доган).



Успехите са на всички, провалите са само ваши



- това е, изглежда, мотото, на което стъпва НДСВ в съвместните си действия с БСП и ДПС в управляващата коалиция: напредъкът към ЕС е наше дело, а с убитата инерция на придвижването нямаме нищо общо; стачката на учителите е общ проблем, докато в държавната администрация не бива да се бъркате ("червената метла" беше повече слух, дошъл от Министерството на държавната администрация, отколкото истина); с базите и евентуалните кацания на US самолети с военнопленници също трябва да се оправяме заедно, но искаме коректност въобще да не повдигате въпроса с магистрала "Тракия" (учудвам се само как регионалният министър Асен Гагаузов се хвана на тая въдица). По всичко личи, че царската партия е приела линия на поведение, която хем да я държи вътре в управлението, хем с един крак да е вън от него. Снишаване, докато мине бурята, "примък" към успехите, "отмък" от неуспехите: дали пък в НДСВ не си правят сметката, че ако правителството на Сергей Станишев се провали, те пак ще бъдат неговата единствена алтернатива при това гъмжащо от разбити авари дясно политическо пространство?
Снимка:Велислав Николов
Учителската стачка раздели кабинета. Случайно или не, премиерът Сергей Станишев и финансовият министър Пламен Орешарски са лошите ченгета, а образователният министър Даниел Вълчев - доброто.
22
2409
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
20 Декември 2005 00:13
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 20/12/2005 г/ 10:24:35

20 Декември 2005 00:33
Плаща се, Тим, плаща се. Очевидно много се плаща - защото Народа обича да ги чете. -Ето затова!
20 Декември 2005 00:34
един малък Дайнов
20 Декември 2005 00:42
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 20/12/2005 г/ 10:25:00

20 Декември 2005 00:58
Бреи , тоя автор, много разбира от политика, бе???!!!!Маи че, и БСП имаха министри в правителството на Симеон.Ама и те нещо се "снишаваха" по това време.
20 Декември 2005 01:27
Bill, и преди и сега БКП е мафия! И преди и сега жълтурковците пърдите в едно гърне с тях!
И да ставаш прав като чуеш интернационала! Като Симо Ментата! Кажи и на Тим!
20 Декември 2005 01:57
PIVO, глеи сега, поставяш ме в много неудобно положение, защото нито знам какво е интернационала, за да ставам прав, нито знам кои е Симо Ментата/само предполагам, че пие много "мента"/. Ако ме осветлиш и преценя, може и да ти изпълня някое желание.
А що се отнася до лозунга, че "И Преди и сега БКП е мафия", съм съгласен.Но нощо добро не ни очаква, ако разчитаме само на лозунги.Трябва да се деиства, ПИВО, па дори ако трябва да се съюзим с дявола, но трябва да победим поне заради бъдещите поколения.Освен това, българина трябва много да поработи, за да си смени манталитета.В противен случаи нищо хубаво не я чака тази страна, наречена Бъгария.
20 Декември 2005 02:00
Май СЕГА стана ТЕСТВАЩ вестник капацитета на сите нови журналя които фатат перодръжките дет се вика за първи път ! Ма това не е страшното , теста нема да го изкарат лесно ! Начи има много калабалък за да станеш журналист и не видат сос греди в очи какво пишат ! Простено да им е ще се усетят един ден !
20 Декември 2005 02:06
От един век всички успехи са за БКП!
Тожа си е истинска истина!
Да им е сладко.
Останалите в БГ да го духат! Царят също! Но не и турците!
20 Декември 2005 04:47
Айде айде Бае Игнате , не праи Примък, отмък, снишаване
ами кажи по едно и Честит ти Имен Ден ! Все пак от днеска започва новата година , така де какво се моташ и суетиш около тия червено-сини партиики !?!?!


Натиснете тук
20 Декември 2005 05:49
Димитър/Митко/ Общи, писал хроника, ама не казва, че всеки Симеон не може да бъде велик... Нейсе
20 Декември 2005 06:46
Правилно е отбелязано поведението на дедото цар и неговите лакеи. Обаче тук в сила е и друго действие - одупване. Нема да пояснявам, щот бота сал това чака за да ме забърше (изтрие)...........
20 Декември 2005 08:29
Като видя Миткото на снимка, веднага след подзаглавието отивам да пиша критичен коментар.
Дали нямам случайно проблеми с пича, пардон, чипа?
20 Декември 2005 09:27
Не се казва "на ангро", а само "ангро". Новков като не ги знае, няма ли редактор? Впрочем и статията е доста посредствена. От нея излиза, че БСП е на бял кон, а всъщност те се снишават спрямо собствените си предизборни изцепки, измивайки си ръцете с т. нар. коалиционни партньори.
20 Декември 2005 10:03
Нищо ново не научих!
20 Декември 2005 10:06
Новков, не си губи времето с политика
20 Декември 2005 11:53
Тази статия ми прилича на рубриката
" на бързи обороти" по БНР. Конгломерат от изричения казани и писани в последно (и по-далечно) време. Нескопосана е аналогиятя с ТЖ. Той каза: ... " приземяване, приземяване ..." , а снишаването беше за кратко , докато премине 'бурята' сиреч 'перестройката' защото ние бЕхме я направили '56г. Като гледам деншните и ... вчерашните управници почвам да си мисля, че той беше един 'симпатичен' и с 'добро чувство за хурмор' човек ... ха, ха, ха.
20 Декември 2005 13:14
Тодор Живков имаше две знаменити фрази:
1.Приземяване, приземяване, приземяване....ха-ха-ха!
2.Ще се снишим, докато премине бурята...ха-ха-ха!
Те обаче не могат и не бива да се употребяват самостоятелно.Те са в пряка връзка и последователност. Те са просто аксиоматични.
Царистите, следователно колкото и да им се иска не могат да се снишат и изчакат да премине бурята преди да са се приземили. Този урок както изглежда Величеството и Ко със сигурност са пропуснали докато са се скитали немили-недраги (а някои и мили и драги) по широкия свят. Поради този пропуск в образованието те те се изживяват и имат самочувствието, че са нещо голямо, значително, незаменимо, почти велико и продължават да си летят в облаците, извисени високо над досадните ежедневни проблемите на обществото и воплите на простолюдието.
Те не могат да се снишат и да останат незабелязани като се има предвид, че золумите, които надробиха с БТК, магистрала "Тракия", електроразпределителните дружества, ......, че до царските имоти се виждат от всички и от всякъде. Престъпленията им се натрупаха като грамада по-висока от самия връх Мусала. И скупчили се плътно един до друг върху този нов корупционен връх, отбелязан с корона на политическата ни карта, царистите се опитват да се снишават, криейки се от погледите на обикновените хора зад разтворените вестници на продажните издатели и плътно наредените телевизионни камери на платените PR репортери.
Но защо ли ви занимавам с всичко това като вие веднага ще ме апострофирате: Ами БСП, СДС, ДСБ, ДПС.....?!И ще бъдете съвършенно прави.
Повторете постинга като вместо царисти поставите някоя от изброените абревиатури, заменете БТК и пр. със съответните банки , митници и стопански обекти и всичко ще си дойде на мястото.
ЖАЛКА ИСТОРИЯ!
Тодор Живков все пак говореше за буря, а тук се задават тайфуни с не чак толкова нежни имена...та не знам.

Редактирано от - Zmeja на 20/12/2005 г/ 13:54:06

20 Декември 2005 15:45
И защо такава подигравка с Шопенхауер?! Какво общо има тоя мамин нагаждач с идеята му - първите 40 години от нашия живот дават текста (т.е. идеите, своеобразието на даровития човек) , а следващите 30 - коментарите към него (по-нататъшно развитие, вариации и приложение). Става дума все пак за своеобразие на творчески път (изключващо еволюционно развитие), а не за морално уродство.
20 Декември 2005 15:54
Аз да онагледя...
Target=_Blank id=url>Натиснете тук
20 Декември 2005 16:06
Няма снишаване - има лапане от държавната баница.
За какво жълтурковците да са бутат на по-преден план, когато повече от баницата няма да изядат. Същото и за останалите в тази коалиция на Орел, рак и щука. Доста по-прозаични са нещата в България - тръгва се от определението - кой упрявлява държавата България и какви са целите му? И простичкия отговор, който вече всеки го знае - България се управлява от мафията, а целите на мафията са си мафиотски, най-вече запазване на откраднатото и луди печалби при минимум вложения и още по-малко труд. Как се прави това - ами по мафиотски - с престъпност и корупция. Кой плаща тези печалби - ами ние, най-вече с данъците и таксите си, но и по много други начини, примерно с държавен рекет. Това е, просто е, останалото са свободни съчинения по темата най-вече как би било в някоя нормална държава, но замаскирано с български партии.
20 Декември 2005 20:55
Зито, ами ти от тука ли се учиш бе пишлегарче, от тука само псувни на "неуспели" бизнесмени ще научиш... Бегай в Манхатън там ще научиш мно-о го... Глей там чичо Фичо, Нели, Круелла, Кайли и приятели и от тях се учи? как се кара колело... и ближе пай с лед...! Ха Ха.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД