:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Генезисът на политическия ни елит

Получихме най-сетне целите спомени на Добри Ганчев
Получихме най-сетне "Спомени" на Добри Ганчев в "пълния им и нередактиран автентичен вид" (изд. "Слово"). Книжовникът и общественик е учителят на Фердинанд и семейството му по български. С постоянното си присъствие в двореца бил свидетел откъм интимната й страна на изграждането на новата власт. През 1939 г., след кончината му, е обнародвана първата част от спомените. Върху втората част обаче е написал: "Да се напечата след 25 години". Тя излезе на бял свят през 1973 г., посъкратена. Сега имаме двете непипнати.

"Ако мръсотиите, които тук съобщавам, ще шокират добрите нрави на грядущите поколения, ако се намерят за ненужни за характеристика на времето и дейците - да се не печатат", предупреждава Ганчев. По-жестоко нещо не е писано на български. То се мери само с дневника на Кирил Христов, но е друго. Поетът там е недостижимият гений, а всички останали - недостойни простаци. Ганчев не е озлобеният социопат. Оставил е на БЧК и на БАН тлъсти дарения. Неговата позиция е: за положителното има кой да си спомня, аз ще опиша мръсотиите.

Мръсотията, описана от Ганчев няма изгазване. На онзи фон днешният ни политическия елит стои достолепно и зряло. Той не се стреля по централностоличните сокаци, провинциалните кметове не даряват царя с общински имоти и царят не ги дарява за благодарност с правителствени постове, роднинските назначения не доминират над политическите, краде се скришно. Войниците ловят за Фердинанд змии в крайморската му резиденция, той ги държи в сандъци и им се радва. По същия начин се любува и на министрите си. Всичко това е днес усъвършенствано и рафинирано, цивилизовано и европейско и ако на публиката не й допада нещо, да огледа първите еди-колко си години на същия този елит.

Едно се е затрило във времето: правителствените и дворцови афери по тънката част. Само приключенията на госпожата на военния министър Михаил Савов не се побират в съвкупната жълта преса от последните няколко години. Меракът ли изневерява на днешния държавник или леност гази журналистите?
1728
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД