:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
В НАВЕЧЕРИЕТО

Започна абитуриентската треска

Рокли срещу панталони - 1:0. Акцентът в тоалета е задължителен
Снимка: Борислав Николов
Цветовете на моделите са ярки и свежи.
Макар до абитуриентските балове да има още време, треската е вече в разгара си. От тази година родните дизайнери и модни къщи предлагат нова екстра - свободен вход за зрелостнички и техните майки на ревютата с нови колекции. В края на миналата седмица Албена Александрова от "Рошавата гарга" предизвика истинско стълпотворение от мераклийки да видят най-новото, а ден след това същото се случи и на традиционното ревю на сп. "Сватба", в което освен булчински бяха показани и официални модели.

В крайна сметка никой не е длъжен да купи от представените бутикови облекла, макар че мнозина решават именно по този начин въпроса с тоалета. От попиване на актуалните тенденции обаче има много полза. Така че присъствието на такова дефиле си заслужава времето. А ако сте пропуснали ревютата, то пуснете си световния моден канал, където нонстоп показват колекциите за сезона пролет-лято 2006 на световните дизайнери.

Водещата новина в официалната мода е една: роклите победиха панталоните! Твърде малко дизайнери залагат на спортния силует, при който основно действащо лице е панталонът, и прекалено много разчитат на женствените форми, получени от една красиво



спускаща се до земята рокля



Роклите са в по-голямата си степен богати, което идеално пасва на представата за абитуриентски тоалет. Друг е въпросът, че подобен модел в повечето случаи остава затворен в гардероба след важното събитие. Така, както подобна съдба спохожда и булчинските рокли с кринолин. Но все пак абитуриент се става веднъж в живота и мнозина смятат, че вечерта трябва да се изживее царствено. Оттам и преобладаващите царствени предложения в родните колекции.

Има обаче и една много добра новина - натруфените модели са категорично демоде. Актуалните тенденции издигат в култ изчистения силует и естествената материя, която гали тялото. Колкото по-малко детайли по дрехата има, толкова по-добре. Което обаче не важи за пищните бродерии от сърма, пайети или перли. Но и те, честно казано, са



по-малко пищни от предишни години



В повечето случаи бродериите са с флорална насоченост, но задължително неопределена. В никакъв случай не трябва да се разпознава каква е точно изобразената на дрехата китка. Разположението е обикновено по дължината на бедрото или само в долната част на тоалета, което е добре дошло за онези, които не могат да се похвалят с идеални пропорции.

Голите рамене тази година са задължителни. Независимо дали презрамките са тънки, по-плътни, минават през врата или образуват сложна плетеница около деколтето. Голият гръб с кръстосани ленти е също добре дошъл, но не задължителен. Корсетите категорично отстъпват предната позиция и остават на заден план.

Силуетът на дългите до глезените рокли следва свободно линията на тялото, като в долната част се разширява, понякога и доста пищно.



Прикачените ефирни шалове



или ленти, които падат до земята, допълват стилния тоалет.

Друг вариант за вечерта са роклите с дължина до коленете, следващи плътно формите. Но те изискват идеална фигура. Третата, макар и не масова група, залага на кукленските мини-рокли. Двата вида по-къси модели обаче са определено малцинство. А точно те биха имали добро приложение в по-нататъшния живот на абитуриентката.

Що се отнася до материите, то те са задължително естествени. На върха дизайнерите поставят коприната, следвана по петите от сатена. Има и доста прозрачни предложения, но в този случай шифонът или органзата са по-скоро акцент, отколкото основна тъкан. И като стана дума за акцент, то тази година без него тоалетът не може.



Най-експлоатирани са панделите,



изкуствените цветя, воланите и шаловете. Връхната дреха към тоалета е непременно вариация на добре познатото болеро, като дължината му и видът на материята зависи от основния модел.

Цветовете условно може да се разделят в две групи: класически и пролетни. В първата попада неизменното черно, което отново идва на мода при този вид облекла. Втората е доста по-младежка и грее с очарованието на тревистозелено, циклама, опушено розово, небесносиньо, червено и т.н.
Снимка: Борислав Николов
Голите рамене са задължителни.
Снимка: Николай Дончев
Бродериите вече не са така пищни.
Снимка: Николай Дончев
Презрамките могат да образуват и сложни плетеници в горната част.
Снимка: Борислав Николов
Черното е класика.
Снимка: Ройтерс
Моделите, следващи плътно линията на тялото, са по-малко, но определено заслужават внимание.
Снимка: Ройтерс
Роклите са понякога ултрадълги и с шлейф.
Снимка: Ройтерс
Най-екстравагантните предложения са със завоалиран анимал-принт.
Снимка: Ройтерс
Панталоните са голяма рядкост сред актуалните предложения.
Снимка: Ройтерс
Някои комбинират папагалски цветове.
Снимка: Ройтерс
Хит този сезон са и рисуваните материи.
Снимка: Ройтерс
Презрамките често се кръстосват на гърба.
3428
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД