:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 364
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Най

Петьо Ангелов чете на 40 езика и пише българо-латински речник

27-годишният полиглот преподава в СУ и едновременно учи физика и международна сигурност
Снимка: Борислав Николов
С усмивка и размах Петьо Ангелов посреща научните авантюри в своя живот.
Той може да чете с речник текстове на 40 езика! Преподава юридически латински в Софийския университет, превежда и редактира книги, обучава частни ученици, включително чужденци. Пее църковни песни в хор. Завършил е Класическата гимназия в София, класическа филология в СУ, има магистратура по египтология. Първокурсник е по физика в Алма матер и същевременно учи магистратура по национална и международна сигурност в Нов български университет. Мечтае да напише българо-латински речник. Той е само на 27 г. Да се запознаем с Петьо Ангелов.



Що за непремерен ентусиазъм се е вселил в диханието на този млад българин? Каква е плетката на тази космическа лингвистична страст? Едва ли и сам е разбрал. Той се занимава с какво ли не - пръснат човек е. Хората му правят забележка за това, но на него му харесва. Разтеглените дълги дни му идват в повече, но пак му харесва. Почивката събужда у него лудост, а празниците му причиняват изпитание. Обича да е в състояние на авантюра, в каквото беше през януари - пребори сесия с 11 изпита, а междувременно бе дал публично обещание за 45 дни да научи унгарски. И успешно издържа публичния изпит в "Шоуто на Слави" - препитан от истински унгарец.

"Що се отнася до това да мога да чета свободно текст с речник, в Европа може би ще се справя почти навсякъде. Е, някъде няма да се справя - в Естония. Във Финландия ще ми е доста трудно, а в Унгария става все по-лесно", казва Петьо. На виетнамски се оправя, персийския го е позабравил, има елементарни познания по арабски, от малък е закърмен с румънски заради баща си, който е от северната ни съседка. В последно време се опитва да намери добър учебник по тай - езикът в Тайланд. "Търсил съм навсякъде - от София до Калифорния. Няма. В Берлин, Париж, Лос Анджелис нямаше, което значи, че наистина няма", вдига рамене ентусиастът. Най-много ползва английски, френски, латински, гръцки, руски, румънски, испански и немски. Преподава класическите езици на студентите по право в СУ, превежда и редактира книги за българско и италианско издателство, преподава



различни езици на италианци, гърци, французи



Според Петьо Ангелов трудното за езиците е да се поддържат, да се научат не е най-голямата драма.

Голямата хитрост на Петьо е, че е успял да изработи начин да учи себе си бързо на език. Оказало се, че матрицата дава резултати и върху чужди мозъци. Цялата философия е, че умее да компресира материала до санитарния минимум. "Няма значение какъв учебник ползвате. Може да е възможно най-лошият, но трябва да съдържа необходимия минимум информация", диктува рецептата учителят. Според него най-важното е човек да е мотивиран и да е много наясно за какво ще използва този език. "Не е необходимо човек да се учи да разбира, да учи думи, както му преподават в училище. Това става, ако има 10 г. Лошото е, когато разполага с 2 месеца", обяснява Ангелов. Неговият съвет е да се прибегне до същността - структурата на езика и съответния кръг от думи, който ще влезе в употреба. Има и още един детайл. Най-добре е в началото човек да учи само структура и думи и сам да започне да създава текстове, преди още да е видял текст на чуждия език.



"Свикването да мисли, създавайки текст,



позволява на човек бързо да започне да чете каквото си пожелае", казва спецът по скоростно учене на езици. По този начин с самопожертвувателни мъчения може да се научи език за 2 месеца.

Защо е толкова магнетично да се въртиш из лингвистичните лабиринти? "Всеки нов език е нова личност. Колкото повече научени езици, толкова повече личности вътре в една, без това да звучи шизофренично", смее се Петьо. Любопитството в тази посока го е научило на търпимост, подсетило го е да гледа по-внимателно към другия и още повече - да се опитва да разбира защо другият е такъв.

"Езикът не съществува. Съществуват текстовете, написаното, казаното. В зависимост от това какъв набор от текстове един народ приема за представителни, за свръхважни, може да се съди подробно за ценностната му система, за начина на мислене и поведение", казва Петьо. Той бил академично шокиран, когато осъзнал, че



английският има прилика с китайския



"Едно определено ниво на английски залага повече на едносрични думи, на думи с малко срички и на опростяване на езиковите форми, като за сметка на това усложнява много словореда", обяснява преподавателят. Продължават да го учудват и двете, както той ги нарича, "живи изкопаеми в Европа" - баският и литовският език. Баският например вероятно е още на неолитното население на Пиринеите, което означава, че не е кривнал повече от 2000 г. и му личи, че отразява по-ранен начин на мислене. Литовският не е много по-млад и фотографира това как е изглеждал един език преди 2 хилядолетия.

Освен на езиците Петьо Ангелов е отдаден и на другите си необятни страсти - например физиката. Теоретичната физика наред с астрономията си ги е харесал още от гимназията. "Виждам нещо много страшно - когато един филолог види формула на някоя страница, обръща на следващата. Това никак не е хубаво". Според него математиката и философията като универсални дисциплини са необходими на всички. Тези, които отиват да учат филология, за да не учат математика, лишават разума си от нещо огромно, от един модел на мислене, който е много ефикасен.

27-годишният мъж отрича полиглотската страст да го прави уникален. Езиковедството било мания и много симпатични "шашавци" по света се занимавали с него. Особено в западноевропейската култура, където многоезичието е начин на съществуване. "Например у нас пианистката Мина Иванова е брилянтен полиглот. Направо се стъписах, защото аз се опитвах да я следвам, а тя сменяше езиците така, че не можех да разбера на какъв ми говори", благородно признава младият българин. Според него когато човек мине границата 3-4 езика, понятието "знам-не знам език" започва силно да се размива. Информацията става без граници, човек започва да плува из нея и понякога няма нужда да е учил нещо, за да го използва. Хората, които знаят повече различни като структура езици, са в състояние да формулират по-точно мислите си. "Не може един човек, който владее само матерния си език, да постигне това високо ниво на изразяване. Той няма контраст, няма представа какво значи да направиш една абстрактна мисъл разбираема", обяснява лингвистът.

Петьо има големи мечти, по-точно грандомански планове по собствения му израз. Вече е започнал да работи по дисертация, която се състои в съставянето на българо-латински речник. Сега у нас такъв няма. "Не че някой ще вземе да пише на латински, но истината е, че много професии - от адвокати до биолози - имат нужда от справки в такъв речник", аргументира ползата от начинанието си лингвистът. Освен че се занимава и с това, Петьо Ангелов е хвърлил око и на суахили. Африканският език обаче все още не му е приоритет. Чака един ден да му дойде времето и на японския.

Полиглотът е убеден, че езикът не е дарба, а работа. Ако човек е мотивиран, той го научава. "Разни хора ми споделят: "много ми е трудно да уча езици" или "разбирам математиката, но не разбирам езиците", или "разбирам английския, но не мога да го проговоря", казва преподавателят. Сложно, но единствено качество - това е мотивацията. Ако човек говори родния си език, значи в мозъка му всичко е наред, т.е. трябва му мотивация и ... малко време.
Снимка: "Шоуто на Слави"
В средата на януари в "Шоуто на Слави" по bTV Петьо Ангелов доказа, че човек може да научи унгарски на прилично начално ниво за 45 дни.
6
12574
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
24 Февруари 2006 23:36
Евалла на тоз младеж ! Но с физиката се опасявам че ще бере ядове!
25 Февруари 2006 09:28
Първото изречение на статията е убийствено
25 Февруари 2006 10:33
Класическата гимназия е невероятна школа! Поздрави за Гергина Тончева!
25 Февруари 2006 11:03
да бе да, а в свободното си време пича сигурно раздава супа на бедните и в същтото време си пише протоколите по физика, хе-хе. и прави семинар за президента, министърпредседателя и генералният секретар на ООН как да си уплътняват времето.
25 Февруари 2006 15:24
Нека му вземат интервю след 2 години. Изпитите по математически анализ не се взимат с речници!
26 Февруари 2006 04:25
Много интересна личност. Гений не, но талант - определено. Дори пее в църковен хор - едва ли за 10-те лева. Вярно е, че колкото повече езици знаеш, толкова по-лесно се учат други. Но твърденията му за баския и литовския език са неверни. Баският е сроден на грузинския, а литовският на практика е праславянски.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД