:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 355
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НАСА остана без пари да търси извънземни

Проектът за създаване на орбитална обсерватория с цел сканиране на Вселената в търсене на далечни планети, на които е възможно да има живот, бе отложен за дълго време, заради съкращения във финансирането на НАСА.

Желанието на президента Джордж Буш за разработка на нови космически кораби, които да заменят совалките и да летят до Луната през 2018 г., принуди американската космическа агенция да ореже бюджета за търсене на извънземен живот, пише в. "Таймс", цитиран от news.bg.

Обсерваторията Terrestrial Planet Finder (TPF), снабдена с два космически телескопа, трябваше да започне работа през 2014 г., но сега стартът на проекта е отложен за неопределено време.

Стартът на втория проект - SIM PlanetQuest, чиято задача е търсене на планети, подобни на Земята, бе преместен от 2011 г. за 2015 г. Но през 2015 г. стартира аналогичната европейска мисия Darwin, отбелязва публикацията, цитирана от електронното издание NEWS.ru.

Въпреки че бюджетът на НАСА за следващата година бе увеличен с 3% до 16.8 млрд. долара, това няма да увеличи ресурсите за въпросните проекти. Под заплаха са също и изследователските мисии до спътника на Юпитер - Европа, където има най-голям шанс да бъде намерен живот на Слънчевата система, отбелязва изданието.

Астронавтите - участници в конференцията на Американската асоциация за развитие на науката, осъдиха отмяната на проекта TPF, който би струвал на НАСА едва около 1 млрд. долара, но за сметка на това има огромен научен потенциал. Това е ужасно, особено за младите хора, които са обхванати от ентусиазъм и са готови да търсят живот на други светове.

Заради отлагането учени започват да напускат тези проекти, коментира Маги Теренбул от института "Карнеги", който предлага в рамките на TPF да бъдат изучени петте най-обещаващи планети.
1
1861
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
26 Февруари 2006 08:34
НАСА остана без пари да търси извънземни.Това е лошо. По-добре ние да ги търсим, защото ако ТЕ ни намерят...свърши се комунизма и демокрацията
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД