:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бургас: 1000 камиона за оставка на кмета

СНИМКА: ПРЕСФОТО БТА
Камиони и таксита блокираха Бургас за 1 час вчера в протест срещу лошото състояние на пътната настилка.
Бургас остана под блокада близо час вчера при първата съвместна акция на частния бизнес срещу кмета Йоан Костадинов и администрацията му. Точно в 13.00 часа под вой на сирени и клаксони от четирите изхода заприиждаха тежкотоварни камиони, микробуси и леки автомобили, които запушиха основните пътни артерии. Според организаторите в акцията са се включили около 1000-1500 коли.

В централните зони движението бе блокирано от стотици таксита. "Това е невиждано сборище, да бяха отишли под прозорците на общината да му думкат на кмета", ядосваше се жена в един от градските автобуси, останал заклещен от протестиращите колони. Целият градски транспорт бе блокиран. На изходите на Бургас се образуваха километрични опашки от автомобили, чакащи да влязат в града. Полицейското присъствие бе рехаво, униформените не се намесиха в нито един момент.

Протестът бе организиран заради ужасното състояние на пътната мрежа в общината. Частният бизнес обвини кмета на града, че улиците са пълни с дупки, които амортизират колите и захабяват без време гумите им. Макар и под заплаха от протест, общината и вчера не бързаше с ремонта на улиците. Само на някои места асфалтът бе изронен като подготовка за кърпеж.

Подготовката за протестната акция започна още от сутринта, когато десетки камиони бяха паркирани в покрайнините на Бургас и зачакаха сигнал за началото на протеста. Те бяха изпратени от над 100 частни фирми. В авангарда на блокадата бяха и всичките камиони и коли на захарния завод "Победа", един от собствениците на който - Димитър Николов, е в ръководството на СДС-Бургас. Изрисувани с бисквити и вафли отстрани, отпред и отзад колите на "Победа", а и на другите фирми, бяха окичени с плакати срещу Йоан Костадинов: "Оставка на кмета", "Кмете, това ли ти е Европата?", "Стига ракия и дупки", "Комисионите са в дупките", "Данъци за граждани, пътища за аборигени". Повечето протестиращи коли носеха националното знаме и флага на ЕС. Някои бяха изписали по каросериите си с тебешир "Пътувам за Европа".

В 13.00 камионите се групираха. Първоначално започнаха да се движат с около 20 км в час и създадоха илюзията, че макар и бавно, движението из града няма да секне. Това заблуди много шофьори, които се бяха намърдали между колоните с надеждата да се придвижат някакси. В един момент, като по сигнал, тежките коли забиха спирачки и блокадата започна. Въпреки че тя създаде проблеми на много хора, протестиращи граждани срещу акцията не се забелязваха. Пътниците от автобусите мирно и тихо слязоха и тръгнаха пеша. Шофьори от леките коли се събираха на групички и обсъждаха международното положение. Ученици се забавляваха на гледката.

В 13.30 камионите започнаха да се изтеглят. Нито един униформен не използваше залегналите в правилника за движение стойки. Всички ръкомахаха и с думи опитваха да обясняват на шофьорите кой накъде да кара.
13
2243
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
22 Март 2006 23:35
Няма друг начин да променим нещата. Всяко едно право трябва да се извоюва.
23 Март 2006 05:03
Така трябва срещу мъглата. Браво на Бургас...........
23 Март 2006 08:37
Камионжиите да си плащат, щото те са най големите рушители на пътя!А те сега си пълнят гушите и искат държавата да им оправя пътищата!За тях пътищата са средство за производство и трябва да инвестира!Ако не инвестират в пътя ще инвестират в части за камионите!Това е кръговрат!
То иначе много лесно купуваш камионче и кяриш по 3 евро на километър!Бетер Бакшиш!!
23 Март 2006 09:24
plamen44, няма да коментирам логиката в написаното от теб.
Знам, че е напусто, но все пак: става въпрос за кмет, който е откраднал достатъчно, за да се оправят пътищата в цяла България, не само в Бургас.
Не че е динствения, но бургазлии са решили, че им идва вповече. И нищо лошо в това, че искат да си ходи.
23 Март 2006 12:39
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 23/03/2006 г/ 15:05:52

23 Март 2006 13:05
Още една чудесна статия за ПОСЛЕ.
23 Март 2006 14:45
Така и не става ясно, предизборните тактики ли се откриха - не е ли прекалено рано.
Ако някой е решил да протестира си има законова уредба, не можеш да настояваш за спазване на правила ако ти сам ги нарушаваш.

А иначе, къде ли няма проблеми в тая държава, и май основия въпрос е да променим нашето съзнание и поведение, а не само да викам искам или стига и нищо да не правим.
23 Март 2006 15:07
plamen44 го каза много точно! Най-големите РАЗРУШИТЕЛИ на пътя стачкуват?!?! Без такси от тежките камиони НИКОГА няма да имаме пътища!

А и откога е позволено на една (залязваща) партия да прави предизборна кампания като блокира живота на един цял град? Няма ли компетентни органи да спират тези своеволия?!
23 Март 2006 15:16
абе незнам дали е предизборна кампания, но ако видиш лунния пеизаж в Бургас, ще ти стане ясна ситуацията.
23 Март 2006 15:20
Пътувам доста из страната, и мен ако питаш в Бургас, даже е песен...
Гледай какво става из София.
В Бургас поне някой се опитва да направи нещо, а тя цялата държава е в кратери вече...
23 Март 2006 15:41
...един от собствениците на който - Димитър Николов, е в ръководството на СДС-Бургас....
Ей този по името ми се чини, че ми е колега от следването, а след това се ожени за дъщерята на една важна номеклатура в Нефтохим (ако е същия разбира се). Беше хванал една любовница, пък след това се опитал да чука съквартирантката и. Тя пък се оплакала на любовницата му, която го заплшваше, че ще разкаже всичко на жена му.
Такива истории по география.
23 Март 2006 18:57
Шофьорите са си в пълното право да протестират защото те използват главно само две околовръстни артерии които всяка година са като в момента дупка до дупка. Всеки ден като минавам оттам тегля по една сочна псувня на кмета защото има дупки с над 25 см дълбочина и все едно съм на слалом. Всяка година се прави ремонт и дупките отново зейват, явно настилката е супер некачествена и от това печели фирмата по подръжката която си е спретнала такъв договор, който не може да се разтрогне от общината при неизпълнение или при некачествено строителство. Затова не съдете транспортните фирми защото те си плащат данъците и пътните такси които никак не са малки, а насреща няма нищо. Надявам се другият път да се изсипят в центъра направо пред общината.
24 Март 2006 09:59
Хайде стига с критиките, да направим нещо позитивно, а не само да протестираме и да се чудим кой е кривия и кой ни е виновен.

Никой, няма право да блокира града, пък било то и като форма на протест.

Или за така създадения хаос, пак общината ни е виновна?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД