:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът отложи тарифата за частното съдебно изпълнение

Правосъдното министерство изтегли проектодокумента си след протести
Стартът на частното съдебно изпълнение в България, за което настояват едновременно ЕС, САЩ, МВФ и Световната банка, може да се провали.

Повод за напрежението стана несъгласувана с Камарата на съдебните изпълнители проектотарифа, вкарана от Министерство на правосъдието във вчерашния дневен ред на правителственото заседание. В последния момент тя бе изтеглена без никакви обяснения. Очевидно обаче причината е бурните оплаквания на бъдещите частни съдебни изпълнители срещу прокарания тайно от тях вариант на тарифата. Те дори изпратиха и отворено писмо до президента, премиера и председателя на парламента.

Преди правителственото заседание вчера на специална пресконференция бе обявено, че проектотарифата на правосъдното министерство буквално обезсмисля въвеждането на частното съдебно изпълнение. На пръв поглед документът е същият, който бе съгласуван с тях преди месец и бе обявен публично. В него обаче е направена една на пръв поглед невинна, но много съществена поправка. И тя изобщо не е съгласувана с частните изпълнители, както изисква законът. Промяната предвижда частните изпълнители да имат право на пропорционални такси от всяко събрано вземане, но само ако преди това има наложен запор. В първоначалния вариант на тарифата те щяха да вземат такава такса за всяко събрано от тях вземане.

Вчера бъдещите частни съдебни изпълнители, които в огромната си част са бивши или настоящи държавни, обясниха, че най-много при 2-3 на сто от изпълненията има запор. "Никой от лошите длъжници не държи пари в банка или ако е имал банкови сметки, то ги източва винаги преди да започне принудителното изпълнение срещу тях", обясниха те.

По този начин, ако бъде приет сегашният вариант на тарифата за всяко връщане на дълг, при който няма такъв запор, частните съдебни изпълнители ще вземат по 20 лв. Тази сума ще се взема от частния изпълнител дори и той да събере и върне дълг от 2.5 или 10 млн. лв.

Така на практика ще се получи, че ако един съдебен изпълнител събира средно годишно 540 хиляди лева, каквито са разчетите, то приходите ще бъдат 24 300 лв. В същото време са заложени минимални разходи 28 224 лв. годишно, като за първата година реално те ще са 36 332 лв., са изчислили още от Камарата на частните съдебни изпълнители. На практика те ще работят на пълна загуба, което обезсмисля изобщо въвеждането на частното изпълнение.

Определянето на тарифата е последният нормативен акт, необходим, за да стартира процесът по събиране на просрочените борчове на фирми и граждани. С това не може да се справи в момента държавното изпълнително производство заради тромави процедури и ниски стимули за държавните съдебни изпълнители да прибират дълговете. Някои от бъдещите частни изпълнители са ипотекирали имоти и са взели кредити, за да се подготвят за бъдещата си дейност. Сега някои от тях се замислят дали да не се откажат от начинанието.



----ПОДКРЕПА

Искането на частните съдебни изпълнители да бъде приета вече съгласуваната проектотарифа беше подкрепено вчера от българския бизнес чрез Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата. Припомнено бе, че 380 000 съдебни решения не са изпълнени, близо 10 млрд.лв. е междуфирмената задлъжнялост, като голяма част от нея е просрочена, а парите не могат да се върнат, защото няма ефективно изпълнение. Според бизнесорганизациите и Камарата единствените, които имат полза от това да няма частно изпълнение, са големите длъжници и "черният пазар" за събиране на вземания.
1927
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД