:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 294
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Майките: Не униформените, ние разкрихме стаичките за дрогиране

Според Елка Паникян, председател на пловдивското сдружение "Майки срещу дрогата", наркоман, пратен в затвора, става закоравял престъпник
"Сдружение "Майки срещу дрогата" помага на родителите, посочвайки им верния път. Спестяваме излишните разкарвания по лекарски кабинети и ги насочваме към начините на лечение. Тези, които нямат средства, отиват към комуни, а заможните - на платена специализирана терапия. Метадоновата програма я отхвърляме, тъй като тя е изградена изцяло върху една нова зависимост. Абстиненцията при нея е много по-тежка и различна от хероиновата, а в България никой не знае как да лекува зависими от метадон.

Нашата цел е да поставим въпроси, да разбуним медиите, да накараме семействата да се замислят. Трябва да обърнем много по-сериозно внимание на проблема. Да има масова ангажираност, която да работи, освен в семейството, и в компанията. Обществото трябва да разбере, че представата за наркомана като безотговорен престъпник е неточна и го убива още преди смъртта му. Всъщност той е любопитен млад човек, който в един момент е опитал. Няма първа доза, взета от дилър. Става или от приятел, или от роднина или близък. Най-опасни са хората, които са пробвали два-три пъти и не са "закачени". На тях им е страхотно добре и някой другар опитва покрай тях.

Проблемът е масово явление в училищата. Директорите отказват да се провеждат анкети, отказват да се правят и тестове на учениците.

Не сме ние хората, които да вършат работата на полицията. Няма програма за промяна на нещата. Не се намира човек, който да поеме отговорност и да предприеме нещо конкретно. В крайна сметка работата я вършим ние. Първи разкрихме стаичките за дрогиране в махалата, намерихме и момиче, готово да свидетелства, но органите на реда "изпипваха нещата" повече от половин година. Без отговор остана и предложението ни за ротация на патрулиращите в "Столипиново" с колеги от други РПУ-та, целяща избягване на корупцията.

Съдийка от Окръжния съд призна, че съдът издава смъртни присъди на зависимите. Наркоманът влиза в затвора като обикновен зависим, а излиза с вече стабилни връзки в престъпния свят. Знае как да краде коли, да обира апартаменти, да си осигурява по-лесно средства за дрога. Отмяната на еднократната доза трябваше да стартира с мрежа от лечебни заведения, да се въведе замяна на присъдата със задължително лечение и пробация за зависимите."
3
1338
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
31 Май 2005 10:13
Вече написах в съседната тема следното:
Явно властите нямат интерес да се борят с дрогата. Имитират дейност и пазят за да има що-годе ред. Демек охраняват.
31 Май 2005 12:35
Наркобосовете добре са се погрижили за охраната на Столипиново. Ами сега преди избори някой политик няма ли да обещае да ликвидира нарко-циганското гето?!

31 Май 2005 13:05
"Обектът се охранява от полицията."
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД