:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 257
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Фина механика

За реалните последици от виртуалните прогнози

"If men define situations as real, they are real in their consequences."

Уилям Айзък Томас, Дороти Суейн Томас, 1928 г.



Теоремата на чикагския социолог Томас за "самореализиращото се пророчество" е сред хитовите реплики на модерната наука. В най-популярния си вариант тя гласи: "Ако хората определят дадени ситуации като реални, то те са реални в своите последици." Работата е проста като боб и дори е странно, че едва в края на 20-те един проникновен изследовател на имигрантите ще формулира нещо толкова близко до ума.

Познати са много илюстрации на тази идея. Само на Робърт Мъртън принадлежат поне три



социологически притчи



Онази за срива на "Последната национална банка" в деня на "черната сряда" през 1932 г. - защото конкурентите й пуснали слух, че тя ще фалира, което довежда до действителния й фалит, тъй като всичките й вложители панически изтеглят парите си. Или за предизпитната треска - убеден, че ще го скъсат, студентът се самообрича. Или за негрите стачкоизменници - понеже в един исторически момент в Щатите се смята, че негрите са по принцип нелоялни, синдикатите отхвърлят желанието им да станат част от тях и заедно с белите да водят общ фронт за правата си, така обаче именно те ги превръщат в стачкоизменници.

Или както преформулира идеята Мъртън: "В началото самореализиращото се пророчество е неистинна дефиниция на ситуацията, която поражда ново поведение, което от своя страна превръща първоначално неистинната концепция в истина."

Всички избори у нас през последните петнайсет години потвърждават стремежа на



социолозите да се качат на жребеца,



наречен "теорема на Томас". Това е обяснението, което мога да дам на онзи приятел, който наивно се зачуди защо вестниците са пълни до козирката със социологически торти, при това толкова разминаващи се. Просто дойде жътвата и за тази гилдия. Усилното време. Така както в седмиците преди изборите - заради регламента - държавните медии изведнъж отварят за кратко широко портите на обществените си предавания за култура (през останалото време "общество" е равно на "политика"), това е и моментът социалните изследователи да получат поръчка, възможност за



наливане на вода в

пресъхналото корито



Иначе за академични принадени стойности и за луксозните продукти на изкуството няма място.

Между другото разликите в резултатите на различните фирми работят много повече в тяхна полза, отколкото в тяхна вреда. Нали трябва да се види все пак кое е по-точното. Разминаванията пораждат необходимост от нови проучвания. Получава се като в приказката за лисицата арбитър в спор между мечката и вълка. Трябвало да реши кой заслужава по-голямото парче месо и предложила, за да не се карат, да "изравни" дяловете им, като отхапе от по-голямото. Да, но тогава то станало по-малко и се наложило да отхапе от другото парче. И така, докато изяла всичко.

Най-болезненият момент в социологическите резултати е пророчеството



кой ще остане на косъм



от четирипроцентната бариера. И тук "теоремата на Томас" като че ли работи най-безотказно и мръсно. Съществуват агенции, които твърдо предричат отпадането на ДСБ и БНС от следващия парламент и така работят за тяхното действително отпадане. Как? По простата логика, че рационалните гласоподаватели, които симпатизират на програмите им или на водачите им, или дори само на включените в гражданската квота кандидат-депутати в техните листи, ще бъдат разколебани. Наистина защо да гласувам за политическа сила, която няма да влезе в парламента? Нима тогава гласът ми няма да бъде разпределен така, че най-много да спечелят тъкмо онези, за които никога не бих гласувал?

Това е механизмът, чрез който "теоремата на Томас" функционира. В случая



колкото си по-прагматичен,



толкова по-голям е шансът ти да бъдеш подведен и да гласуваш за друга (предполага се - с по-големи шансове) политическа сила вместо за онази, чиито позиции най-силно одобряваш. Затова и твърдя, че логиката на социологическите проучвания преди избори е параматематическа. Социолозите затъват във виртуални, но недостойни сметки и таблици, а изказванията им преливат от пусто в празно чрез дървени изрази като "динамична ситуация" и предположения коя част на електората ще бъде по-активно "мобилизирана".

На това може да се противопостави единствено принципността. Както симпатични са ни не онези политици, които сменят фланелката на своя отбор през 4 години, а твърдите защитници на една кауза, така и ние като избиратели трябва да останем със себе си, със своето разбиране. Дори и да ни убеждават, че шансът на харесваната от нас сила да успее в изборите са нищожни, ние не бива да оттегляме подкрепата си. Защото така наистина ще ги направим нищожни.
12
1214
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
31 Май 2005 01:10
Бе ще дойдете вие на мойто, че съзнанието определя битието.
31 Май 2005 02:01
Йордан Ефтимов
Поздравление за публичното повдигане на завесата за истината.
Дори и да ни убеждават, че шансът на харесваната от нас сила да успее в изборите са нищожни, ние не бива да оттегляме подкрепата си. Защото така наистина ще ги направим нищожни.[quote]
31 Май 2005 10:11
Изборите трябваше да са мажоритарни и да се гласува за личности а не за партии.Може би тогава нещата щяха да са по-ясни.........
31 Май 2005 10:28
От статията лъха активна гражданска и политическа позиция, силно желание и дълбока загриженост ДСБ и БНС да не останат извън парламента.
Така също статията се стреми да изгради в читателите си илюзията, че от участието им в изборите зависи как ще бъде управлявана страната по-нататък.
А на мене ми е все едно.
Забелязвам обаче ясен резонанс с пошепванията на заможни неправителствени организации и фондации.
ефтимов, Вашият талант е в естетиката и литературата.
31 Май 2005 10:29
Да, така е. Но трябва и да сме готови на риска, защищавайки принципността си да гласуваме за Станишев чрез вот за Сидеров...
Та призиви за гласуване “верни на принципите” без реализъм ми миришат на нещичко...
За какво става дума вижте с пример от последното Народно събрание:
39 НС - Избирателна активност - 67.03%
I - спечелени 103 места, получени 120
II - спечелени 44 места, получени 51
III - спечелени 41места, получени 48
IV - спечелени 18 места, получени 21
31 Май 2005 14:22
Данчо, днес "фината механика" ми звучи като всъпителната лекция в колеж за пътуващи търговци ... не че има нещо лошо, де, ама поне да беше вързал "лоялността" на негрите със същата на циганите .... майтапче, знаеш :-)
31 Май 2005 14:41
Защо ли авторът се е загрижил толкова за ДСБ и БНС? Вчера пък прочетох, че говорителят на ЦИК се загрижил за ДПС. Много странно.... Може би заради БСП, които, според социологическите проучвания ще са с най-добър резултат (следователно, това трябва да стане реалност). Но ако гласовете за тези джуджета отидат в НДСВ, май желаното няма да стане реалност....
31 Май 2005 14:44
Изводът:
Прави каквото трябва пък да става каквото ще!
31 Май 2005 15:16
Анонимен 7, талантът на Ефтимов не е нито в литературата, нито в естетиката. Пише надуто, претенциозно, та чак смешно. Текстовете му са белязани с разностилие. Академичният слог често съжителства с делнична реч и дори с пошли жаргони. Да не говорим, че Ефтимов е отявлен пенкелер - от всичко разбира и... от нищо.
31 Май 2005 16:57
Графе,
от кога ти взе да се плашиш че някой ще гласува за Станишев ?
31 Май 2005 22:51
Пропускат се някакви детайли дори и цели механизми
Кой прогнозира и къде?
По телевизията и другите видове медии
А какво прогнозира - обективните процеси и събития?
Не - погнозира медийните съобщения
Така че всичко излиза
Вместо да ругаете човека - пипнете си за..... Да не говоря за какво. Дали сте реални или медийни?
31 Май 2005 23:25
ole-le, аз се плаша само когато видя, че дори тук, във форума, някой пише без много-много да мисли. Не сте ли го разбрали досега?
Нямам нищо против да гласувате и за Станишев.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД