:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 423,907,209
Активни 92
Страници 34,316
За един ден 1,302,066

Франция каза "не" и на българския модел

Спорът е за либерализма, който опорочава европейската идея
Снимка: Ройтерс
Френското "не" разтресе Европа, но може би няма да е за лошо. За да се отърват от премиера си Жан-Пиер Рафарен и неговата антисоциална политика, французите изляха гнева си на референдума в неделя върху евроконституцията. Те поставиха пред 500 милиона европейци въпроса: това ли е Голяма Европа, която искаме да изградим? Европа на ултралиберализма, на безчувствието и бюрокрацията?

Защо народът, който има най-големи заслуги за европейската идея, се отвърна така внезапно от нея точно в момента на триумфа й? Защото почувства, че е подменена. Какво беше основното в дебата за евроконституцията? Изтъквано бе колко е необходима, за да може набъбналият до 25 членове Европейски съюз да функционира и да не бъде блокиран при по-нататъшното си разширяване. Посочваше се по-ефикасният механизъм на гласуване, укрепването на пълномощията на различните институции, създаването на нови постове, олицетворяващи единството на всички страни. С други думи - как една гигантска административна машина ще работи по-добре за интересите на всички. А самите интереси бяха оставени на заден план.

Така французите трябвашепипнешком да се ориентират в перспективата,която се задава. И те го направиха по най-първичния начин: вгледаха се как ги управляват онези, които най-силно ги агитират да приемат евроконституцията. Числата сочат колко сериозно се отнесоха избирателите към поставения им в неделя въпрос. Пред урните се явиха 70% от гласоподавателите - изключително висока активност за допитване по европейски теми. 49% от тях са чели или са се запознали частично с текста на евроконституцията, показа сондаж на социологическия институт BVA. Става дума за много обемист документ, който и в опростен вариант е десетки страници.

Да си представим за миг колко българи са прочели договора за присъединяване към ЕС, за който също има предложение да бъде гласуван на референдум. Те са готови да го подкрепят и без да са го виждали. Просто защото са уверени, че европейската перспектива е по-добра от всяка национална перспектива, предлагана им от досегашните управници. За българина европейският модел е по-социален от модела на неговата "социална република". След 15 години шокова и друга експериментална терапия, наричана "реформи", той е готов с радост да преотстъпи националния си суверенитет другиму и дори масово да напусне родината си в търсене на по-справедливо възнаграждение на труда си. България е страната на победилия ултралиберализъм, в коятовсеки има свободата да си плюе на краката,ако не му харесва.

Французите имат точно обратния подход. Те предпочитат да изгонят управляващите си, ако започнат да не харесват битието си. За тях е достатъчна безработица от 10%, спадане на покупателната способност с няколко процента, намаляване на пенсионното осигуряване, дори отнемане на един почивен ден (Петдесетница), за да излязат на улицата. Сигурно биха вдигнали и барикади, ако всяка година им повишаваха с 10%-15% цената на тока, както става в България, където електричеството е вече по-скъпо отколкото във Франция.

Не е вярно, че французите се мръщят на присъединяването на България към ЕС, защото са националисти и не харесват българите. Те не харесват живота им и не искат нито за миг да си помислят, че трябва да се откажат от социални постижения заради хармонията с тях или с други като тях. Успехите, с които българското либерално правителство на Симеон Сакскобургготски се хвали за сметка на народа си, биха накарали всеки френски работник да си спомни революционните традиции от ХIХ в. Няма нищо чудно, че първото, което дойде на ума на външния министър Соломон Паси, бе да изрази съжаление от вота във Франция.

Французите с основание заподозряха, че Европа на либерализма се доближава до "англосаксонския модел", който най-често слага контрата на европейската идея за солидарност и социална справедливост. Тяхното "не" може да се тълкува и като алармен сигнал за бъдещето на Голяма Европа, като напомняне за смисъла на нейното изграждане.
194
1610
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
194
 Видими 
30 Май 2005 23:43
Анализа е много смотан. Изобщо не акцентира върху това, че България е на път да отложи членството си в ЕС не само за една година, но и за по-дълго време. Тъжен ден за България и за всички, които вярвахме в Европейската идея. Цяло едно поколение във България загуби възможността да живее по-добре в границите на ЕС.
31 Май 2005 00:24
ИНТЕРЕСУВА МЕ: кога на България ще й бъде казано от ЕС, че членството й в ЕС се отлага с година или за неопределено време- преди да си затвори или сред като си затвори 3-4 блокове на АЕЦ "Козлудуй"/което затваряне Правителството на С. Кобургготски договори за дата "НЕ по-късно от 31.12.2006 г.", въпреки решението на Парламента това да стане "СЛЕД реалното влизане на България в ЕС" /?!?
Сега, след "НЕ!"-то на французите и след евентуално също такова холандско "НЕ!"/ а и не само холандско, може би?!/, става пределно ясно, че договореното затваряне на 3-4 блокове на АЕЦ-а трябва да бъде ПРЕдоговорено- в съответствие с решението на Народното Събрание и на върховния Съд на България! А на виновниците- да се потърси Отговорност за НЕизпълнение на Решенията на Народното Събрание и на Върховния Съд на България! КАЗАХ!
31 Май 2005 00:27
СТАТИЯТА НАИСТИНА Е МАЛКО ПОСТНА, НО ДАЛИ ще раздели ли Франция Европа!
Първо, Франция си направиха живота сами труден, защото договорът от Ница остава валиден, а той е в техен ущърб!
Второ в лицето на Германия, като най-верен партнъор, няма да имат подкрепата му...остават сами.
Трето, французите май сами не са наясно срещу какво са гласували, но се спекулира, ПРОТИВ ТУРЦИЯ И БЪДЕЩОТО И ЧЛЕНСТВО, но едва ли това е начина!
Четвърто, всички страни, които са поставили на гласуване ЕУ Конституцията, са я приели, а това са 60% от населението в момента, накъде е тръгнала Франция, та тя самата е една от основателките на Европейксия съюз и идеята за обединение?
Пето, борсата и капиталовите пазари реагират леко негативно, защото инвеститорите нямат сигурност, особено във френските фирми...ще проследим движението на ЕАДС например (френско-немско-английско-испанска компания).
Очакваме вотът в сряда на другите скептици в Европа, които ще отежнят живота, Холандия! Ако и там се случи "Не", тогава британците отлагат референдума за ЕУ Конституцията!
таквор оник


takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
31 Май 2005 00:32
Параграфе стига си гледал със тъмните очила мааму !
Ядосвам ти се сериозно не за писаниците , а за тебе ! как може да си толкова глупав че Франция ще изпусне кокала си в ЕС ???
Или вие наистина сте тъпи та дрънкате ! И ако има някой за плюване това са Френските социалисти в опозиция които се връзаа със Крайно десните назционалисти ! Там трябва да приказваш а не за кога и какво БГ , П.Т.Л !
Ядосвам се на глупоста която разпространяваш без да знаеш !
31 Май 2005 00:41
Такоко ,
проблема че БГ--тата трябва да чуват хората които са на запад какво им казват ! Иначе няма смисъл !
Има подписани договори валидни до незнам си коя 2009 година , така че няма какво да ми се пеняват социалистите във БГ ! Битката не е спечелена от вас кратуни , и не живейте със мисълта че ще стане някога !
31 Май 2005 00:54
NEZNAESHT,
НЕ съм търдял, че Франция "ще изпусне кокала си в ЕС" !!!
Твърдя, че за България ще остане само КОКАЛА на ЕС, ако НЕ предоговори договореното за 3-4 блокове на АЕЦ-а!!!
Бях те попитал НЕ "кой във Франция е гласувал "НЕ!" на Евроконституцията, а "кой във Франция е гласувал "ДА!" на Евроконституцията" !!!
НЕ намираш ли разлика в двата въпроса!?
Това, че близо 55% от французите мислят "по СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ" /сиреч, както мислят болшинството от социалистите във Франция!/ вече е ЯСНО ! Това, че и "десните" във Франция ВЕЧЕ приемат аргументите на френските социалисти, говори добре за тях/за аргументите!/ !!! КАЗАХ!
31 Май 2005 01:07
Прекрасна статия. Французите не се поколебаха да се опънат на американците и да излязат от НАТО преди време. Имат твърда позиция и по Ирак. Не случайно са направили Великата Френска Революция (не знам дали вече не е отречена от неолибералите). Може би нямат стандарта на американците, но са много по-интелигентни и умеят да живеят. Изобщо достоен народ. Никак не е зле да се поучим малко от тях.
31 Май 2005 01:09
Анализът не е смотан, тои за мен е по-скоро една трезва оценка на ставащото в Европа. На това, което клокочеше в недрата и, и на което не бе обърнато сериозно внимание. (за щастие)
Изключително слаби политици, като паси, ще има да съжеляват тепърва за онова, което лично те губят. те са цяла редица и не искам да ги споменавам всички тук. Но тях ги има и в европеиския парламент, във все по-набъбващата структура "европеиско управление".
Тяхната лъжа не успя!
Нищо друго не им остава, освен да плюят жалки, жълти плюнки и да гледат рухването на собствения си неоелит.
Пътят до затвора им е кратък вече.
...
В държавите, които неоелита се усети навреме, такоко, не направи референдум и затова там бе приета конституцията на Европа (дори спешно), противоречаща на собствените им такива (конституции).
.
Борсата няма да реагира на едно такова събитие. Оставам на вас въпроса: Защо?
.
До утре!
(-; :-)
31 Май 2005 01:14
Ясно е, че не трябва да има никакво затваряне на АЕЦ преди влизането ни в ЕС, което става все-повече се отдалечава. Обратното би било пълна глупост!
31 Май 2005 01:15
Браво на Светослав Терзиев!
Улучил е десетката с анализа си.
Францудите гласуваха срещу бездушната и корумпирана бюрокрация.
Колективното несъзнателно, референдумите и бездушната машина на бюрокрацията.
Победи човекът над машината.
31 Май 2005 01:24
Някак си, след толкова похвали за французите, няма как да не разкажа онзи стар виц за френските танкове. Те имали 4 задни скорости и една предна, за всеки случай ако някой вземе да ги нападне в гръб.
Цялата им работа е такава. За няколко милиарда евро с лека ръка прецакаха 50 годишни усилия на поколения европейци. Такива си бяха и през Втората Световна война, такива си бяха и преди нея и такива си останаха.
31 Май 2005 01:26
Мазохистичен шедьовър

[ 2005-05-31 ] Серж Жюли, в. "Либерасион"
Крясъци на болка, страх, ужас и яд пусна десният електорат в урните на референдума, срещу лудия вървеж на света и срещу безочието на хората, които ни управляват повече от две десетилетия. В подобни случаи винаги се появяват и лидери, които да засилят подобно обществено настроение. Едните преливат от непохватност, а другите - от безсрамни лъжи. Следствието е пълно бедствие и епидемия от популизъм, помитащи всичко по пътя си - европейското изграждане, разширяването, елитите, регулацията на либерализма, реформизма и интернационализма, дори и щедростта.
Европа загуби всички референдуми, "опаковани" един в друг. Референдумът за разширяването. От "турския призрак", обхващащ и всички мюсюлмани, до нещастния "полски водопроводчик" - чужденците бяха поканени да останат в техните си страни. За ксенофоба Льо Пен това е разбираемо, но левите лидери, за които ксенофобията уж беше немислима, също заложиха на тази карта - както Ширак през 2002 г. акцентира върху несигурността.
Референдумът за елитите. Правителствените, тези от Брюксел, тези на медиите без изключение и на всички, които настояваха за една система на решение, която би позволила появата на една политическа Европа: всички те са участници от "високата" Франция, които "ниската" Франция очевидно коригира, ако и не - приземи. "Високата" и "ниската" Франция са дует, който ни е добре познат от всички периоди на популизъм.
Референдумът за либерализма. Който левите лидери и почти цялата политическа класа предпочетоха да отложат максимално с аргументи от листовките на "Атак" (радикална антиглобалистка организация - б. р.), подобно на Франсоа Митеран, който през 70-те години зовеше за скъсване с капитализма. В момента, 30 години по-късно, вече не се говори за капитализъм, а се употребява една друга дума, която се явява неин пълен синоним - либерализмът. Този път трябваше да се произнесем за или против конкуренцията, за или против глобализацията.
Референдумът за Франция. Франция съществува заради способността си съвсем сама да преобръща европейската "маса"! На колене, европейци, пред нашето "не"! Тази лъжа за подновяване на преговорите, на която цяла Европа трябва да се отдаде, беше създадена от отговорни политици. Или Франция ще прегласува, или с политическата Европа е свършено, защото рискът за отхвърляне на амбицията за политическа Европа е в своя апогей.
Социалният референдум. Социализмът в една-единствена страна ще настъпи! Европа е единственото социално пространство на планетата, където трябва да се засили изпълнението на хартата за правата на човека. Глупости! Както мнозина твърдят, това е основното място на ултралиберализма и той вече е разобличен. Затова трябваше да бъде създаден този мазохистичен шедьовър, освен обикновените суверенисти, една политическа класа, отгледана от щрауси, повтаряща лъжи в продължение на редица години и всеизвестна с неспособността си да се управлява. Нейни представители са президентът и закоравелите циници като бившия премиер социалист.
Французите знаят от опит, че страната ни върви зле. За нещастие тя тръгна още по-зле тази сутрин.
31 Май 2005 01:35
Франция - болния човек на Европа.
31 Май 2005 01:39
незнайко, след като се изложи като царски кифладжия, язък ти че живееш във Франция

и да се обясняваш, мамааа му кой и за кво те е ядосал - много е късно веч. Абе кой не ги разбираше работите, че не се сещам кво беше натракал досега за франсетата и конституцията?
31 Май 2005 01:40
За да се отърват от премиера си Жан-Пиер Рафарен и неговата антисоциална политика, французите изляха гнева си

Алооо, Терзиев!
Май че нещо се обръкА. Не французите, а германците сметат да се отърват от левото си правителство и не за антисоциална, а за хептен "социалната" му политика - повишаване на безработицата на 12, 5% (у нас 12, 1%), повишаване на ДДС-то от 16 на 20% (у нас спада от 20 на 18%), 2 пъти по-високи данъци за фирмите от наще (у нас спадат на 12, 5% и после на 10%) и т.н.

Нищо страшно не се е случило въ Франция.
Просто Анти-Иракската (Анти-Американската) коалиция за 3 дни изяде 3 яки крошета - в Германия, Франция и Ливан - и скоро ша се разпадне.
Трудно можеш да изкараш предизборни дивиденти при тая тежка ситуация.

Френския вот открива нови перспективи за България, както намекна Цара днес в Кобург:
Пръво: По най-бръзия начин требва да се намъкнем в ЕС до 1.1.2007г. Никой селски тарикат да си не прави илюзии, че ша му се размине.
Днес, в приветствието на министър-председателя Едмунд Щойбер и на Правителството на Свободната държава Бавария до Цара по случай обявяването му за Почетен гражданин на Кобург беше казано черно на бело и без всекакви условия и уговорки, че "границите на Европейския съюз неизменно включват и България".
Французите също сите като един ша гласуват за нас, най-малкото защото и с тех мистър Европа има яки роднински връзки.
Второ: Евроконституцията требва да се напише наново и тоя път ний ша участваме в писането и гласуването на равна нога.
Трето: Немаме нужда от Евроконституция, която да ни пречи, като тая дето прие Великото народно събрание с цел да ни забави развитието с цели 6-7 години спремо другите.
Требва ни Евроконституция, която да гарантира, решенията в Европа да се взимат с пълен консенсус, демек с нашия глас, а не с вишегласие, демек с само с гласовете на големите.
Четвръто: Евроинтеграцията в икономиката и сигурността е стигнала тавана си. България требва да намалява данъците и да гони бръзи темпове на растеж, за да догони другите. Не требва да се допуща утре други ден некой Евродинозавър да ни наложи "обща данъчна политика", та никога да го не стигнем.
Пето: Требва да запазим възможността си за гъвкава външна политика, защото само с европейски и без американски, а и японски капитали нема да връвим толкоз бръзо колкото е необходимо. И ако преценим, че се налага да пратим наши войски по старите български земи, ша требе да можем да го правим без да искаме разрешение от Ширак, Шрьодер, Сапатеро и пр.

Миналата седмица казах, че ако французите гласуват с НЕ, ша се наложи да пролеем лицемерно некоя и друга крокодилска сълза.
Нещата се развиват по нашийо план, демек Царскийо!
31 Май 2005 01:41
Параграфе,
31 Май 2005 02:12
ТОДАРЕ, другарю - всички те обичаме! Да си ни жив и здрав.
31 Май 2005 02:43
Бае Тодоре,
Не че споделям напълно оптимизма ти, но най-малкото за стила...
-
Терзиев пак е минал по-възможно най-елементарния начин.
К'ва стана тя - социална политика - хорошо. Либерална политика (т.е. антисоциална ) - очень плохо.
Г-н Терзиев, повтаряйте си следната мантра (по Дайнов), дано помогне:
"Социалният модел" на Франция и Германия е обречен.
Не заради разширяването на ЕС, лошия САЩ, ланшния сняг и т.н. А заради глобализацията. А глобализацията, противно на вашите представи, не е "Във всяка паланка - Макдоналдс", не е "власт на корпорациите над държавите", не е дори мониторското безумие "ще ни унифицират религията".
Глобализацията е преди всичко изнасяне на производства в страни с по-ниски разходи. Т.е., един много социален, справедлив процес на включване на страни от третия свят в световния пазар. Нали баш най-големите антиглобалисти риваха че империалистите държали развиващите се страни в мизерия? Ами ето...
Туй постепено се разбира в Германия, но за съжаление още не във Франция. Кой да им обясни че социалният модел не може да работи ако всички искат да си купуват фанелките по 2-5 евро, не по 20-50. И че проблемът не е лошият либерализъм в ЕС, а лошият либерализъм в Индия и Китай. Е, някой ден кога и там почнат да плащат на безработните да си стоят в къщи, може пак да има условия за социален модел в Европа.

Редактирано от - Oraсle на 31/5/2005 г/ 03:11:38

31 Май 2005 05:44
Оракле
*
От днешния НЙ Таймс:

Farmers, workers and the unemployed were among those who led the way to the defeat of the European Union constitution in France, voting no in high numbers largely over concerns about the economy. European leaders who had promoted the constitution as the logical, if revolutionary, next step in the growth and unification of the 25-member bloc could not hide their disappointment.

The euro fell sharply on Monday as traders in the United States sold the currency a day after the French vote, slipping to a seven-month low of about $1.25 in late afternoon trading.

The most serious potential foreign fallout from the no vote in France came on Monday from Prime Minister Tony Blair of Britain, who called for a "time for reflection," saying it was too early to decide whether a popular vote could go ahead in his country.

"Underneath all this there is a more profound question, which is about the future of Europe and, in particular, the future of the European economy and how we deal with the modern questions of globalization and technological change," Mr. Blair told journalists during a vacation in Italy. Nine European Union members ratified the constitution before the French referendum. But France's no vote is likely to kill the constitution - at least in its current form - because it requires approval by all of the union's member countries.

In a sense, consideration of the constitution by other member countries, including the Dutch vote on Wednesday, is only a political exercise in democracy to allow each of them the right to proclaim approval or rejection. But the Dutch vote is important nonetheless.

At the moment there is no plan to revise the constitution and put it before member states again. If the Dutch also reject the constitution, it would be that much harder to persuade the rest of the member states to go forward with putting any document up for ratification, particularly those that plan to do it by popular vote.

"This is a critical moment in Europe's history," said Jean-Luc Dehaene, a former Belgian prime minister and one of the architects of the constitution, in a telephone interview. "It is clear that the French no brings Europe to a kind of standstill." The French, he said, "are completely without orientation and in a period of complete uncertainty."

Copyright 2005 The New York Times Company
31 Май 2005 06:05
Колкото и първосигнално да са действали французите (селяни, комуняги и безработни), то е напълно логично - човешка природа...

Нека не забравяме как американските реднеци избраха за президент Най-тъпия-човек-на-света и му дадоха в ръчички най-голямата военна машина, за да запали същия този свят. Той още не е свършил, вервайте ми...


Че френския вот ще размести пластовете и ще накара Европа да се опита да се осмисли именно в светлината на онова, което трябва да бъде (един остров но нормалността и духа, сравнена с Щатите и Япония, където божествената справедливост винаги мирише на пари, макар и парите да не миришат, или именно заради това...)


Прочее, аз съм за онези клаузи, според които решенията трябва да се вземат с квалифицирано мнозинство. И без това, дори България да участва в правенето на политика, чие мнение ще защитава - на ССКГ, на ДБ, или на който ни натисне по-силно?... Мисля също, че икономическият съюз не е толкоз силно зависим от колизиите на политиката. А слабото евро може само да затрудни икономическото оздравяване на щатите - т.е. нищо лошо няма в него.


31 Май 2005 06:09
И нещо не по темата, но все пак показателно, което сигурно сте чели вече:

Българите гледали телевизия средно по 3, 5 часа дневно. Това ни прави трети в света.
Пред нас са само САЩ и Япония
.

Те това също е либералният модел.
31 Май 2005 06:10

Не трябва да се изпада в песимизъм- голяма част от населението на ЕС ще гласува(директно или индиректно) в полза на европейската Конституция. По-добре е да се изчака края на процеса на ратификацията, защото (такава е политическата реалност-за нещастие) всички формули и нови идеи, които могат да се препоръчат по този въпрос ще бъдат моментално използвани от лагера на “не”, за да бъдат унищожени още в своя зародиш.

Вероятно френското “не”може да окаже въздействие в/у скоростта на процеса по изграждането на Европа-нещо, което се случи в миналото, когато Франция каза “не”по въпроса за отбраната на ЕС.Това”не” няма да спре този процес, но ще се получи период на застой(standstill), което е чиста загуба на време и в крайна сметка цяла Европа рискува да плаща разходите за това, в един все по- глобализиращ се свят, който не може да бъде спрян.

Привържениците на “не”-то, със своя популизъм оставят впечатлението, че запазването на суверенитета - е единствения правилен път за Франция. Изглежда те още не са разбрали, че Франция(независимо че е велика държава) не може да има същата тежест на международната сцена, каквато само обединена Европа може притежава- да се противопоставя успешно на международните предизвикателства.Но естествено, че е много по-лесно да се взема Европа за заложник и виновник за вътрешните й проблеми.
31 Май 2005 06:53
А бе България винаги си е била лекото момиче на Европа, въртят я както си искат
31 Май 2005 07:05
Интересно е да се обърне внимание, че агитацията срещу Евроконституцията бе водена както от националисти /тенденциозно наричани крайнодесни/ така и от троцкисти-интернационалисти. Това е защото днешните троцкисти считат, че най-великото творение на др. Лев Осипович е издадената през 1936 г. "Предадената революция" /www.trotsky.net/. Задълбочено анализирайки сталинския Съветски съюз, Троцки стига до универсалния извод, че в общество с държавно регулиран пазар, бюрокрацията се превръща в самостоятелна, управляваща класа, която задушава демокрацията. Днешният Европейски съюз напомня на Съветския съюз от времето на НЕП-частна собственост и бюрократични регулации на пазара. В еуфорията от Европейската революция, довела до Общото европейско пространство, евробюрократите набраха сила и сега се готвят да извършат своя контрареволюционен Термидор. Маргиналните до вчера троцкистки организации се оказаха единствените с разработен идеологически апарат, с който да организират и оглавят народната съпротива срещу евробюрокрацията, в защита на демокрацията.
31 Май 2005 07:06
С една дума във Франция са победили "Волен Сидеровците" или по-просто казано необразованите откачалки с големите претенции.
31 Май 2005 07:20
Констатация и чудо от образУвана закачалка, тип Били лъжеца, на Киит Уотърхаус...
31 Май 2005 07:46
Тия на снимката са емигрантки-мюсюлманки...
31 Май 2005 07:55
Франция е пълна с емигранти, именно те гласуваха против...от страх за работата си, защото идват много по-знаещи и можещи работници от Изтока, които не са много претенциозни. Това е черешката, защо си усложнявате живота с тия "дълбоки" мисли..партии, политици, заговори-дрън-дрън..
31 Май 2005 08:57
Оракълт и Вегетарянеца преди мен са го казали много точно, а параграфа нека да си говори още за АЕЦ, те ще построят Белене, а той още ще иска да не затваряме КОЗЛОДУЙ-тук има закони, в ЕУ ЩЕ СЕ СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ и това е първото нещо на което трябва да се научим!
Наистина французите се страхуват , че това социално правителство не направи много за тях, но как да направи, като конюнктурата по света е такава. КАТО ДОЙДЕ САРКОЗИ ; ТОГАВА ЩЕ СТАНЕ ИНТЕРЕСНО-РАДИКАЛИЗЪМ!Не може Франция и Германия , въпреки , че са едни от най-влиятелните страни в Европа и СВета, да живеят изолирано, с остарелите си пенсионни и соцялни системи. В Германия започна процеса, която предлага много повече социлни придобивки и французите само могат да мечтаят, но негативите обраха соцялистите. Те попаднаха на неправилното място в неправилното време - управление в рецесия и сега, когато Шръодер обяви , че ще поиска вота на недоверие на 1.07 , опозицията стана много силна - само предлага "балони" - например увеличаване на ДДС от 16 на 20% в една страна , където , както и във Франция потребителите си държат парите по контотата и да не харчат, не може да се развие една икономика, без потребители те да кулуват, а те още ги е СТРАХ! Не може една държава като Франция, а и Германия, да се пъчат с балонния си соцялизъм, а в същото време 3 години подред да нарушават критериите от МААСТРИХТ - ако беше България, ще плаща глоби нали?
Да мили разглезени французи и немци, вие осъзнавате вече, че с МЪРЗЕЛ няма да стане и трябва малко поработите...Друг е въпроса за намаляване на данъците - корпоративния например, които водят до повече инвестиции!
А това с гордия народ, на по-горния участник, те и англичаните са горди, но не съм виждал подобно отношение - отиваш в магазин във Франция и искаш да си купиш стока, ако не говоря френски не ме обслужват??????Така не се прави икономика, мили французи, а ако нямате икономиката, няма да можете да си подържате балонния соцялизъм!

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
31 Май 2005 09:34
Господа американски неоконсерватори, Господа английски франкофоби, не злорадствайте прибързано! ФРАНЦИЯ ЩЕ БЪДЕ НА ВИСОТАТА НА СОБСТВЕНОТО СИ РЕШЕНИЕ! Тук всички си дават сметка за неговата историческа важност и няма особена радост - вече се обсъждат дълбоките реформи на национално и европейско ниво. Франция е длъжна да реформира ЕС, който създаде!
§
Французите гласуваха в пълно съзнание и се разбунтуваха срещу съюз, който се опитва да ги управлява автономно от тяхната воля! Само в бившия Съветски съюз и неговите сателити /няма да цитирам имена/ народът не решаваше нищо. Имайте достойнството да уважавата решението на 37 000 000 французи, дори и да не ни харесва /аз лично бях за ДА и го преживявам доста тежко, без това да ми пречи да се опитам да разбера истинските причини за това решение/
§
В момента има съгласие по един въпрос - ще има ПРЕОСНОВАВАНЕ НА Френската Република: много е вероятно да има нова Френска Конституция, защото досегашните институции и политически партии са отхвърлени.
Не е вярно, че французите са срещу Европа, но ЕКонституцията е цената за надменното управление от Брюксел - ЕС не защитава достатъчно интересите на западно-европейците /а и на източно-европейците/
31 Май 2005 09:38
Франсетата май най-добре разбраха старата приказка на сър Уинстън Чърчил за приятелството и интересите. А ние приличаме винаги на онази хубавица, която като я попитали дали е девствена отговорила: " Не знам. Всеки идва, шиба...и никой не ти казва"....
31 Май 2005 09:41
takoko : “Четвърто, всички страни, които са поставили на гласуване ЕУ Конституцията, са я приели, а това са 60% от населението в момента” – Всички страни преди Франция страхливичко гласуваха в парламентите си, вкл. и Германия. Та с процентите по-леко...
nesnaecht, какво искаш да ми кажеш – че ултра-десните и социалистите във Франция имат такова яко болшинство? Леле-леле...
Анализът е точен, във форума също всичко е точно:
“Да живей, живей ултралиберализмът!” – демек царят и НДСВ...
31 Май 2005 10:07
Според мен, Турция не трябва да отлага декларацията си за прекратяване на преговорите. Мисля, че на всички стана ясно, че членството й в ЕС е пълна утопия - защо да бъдат унижавани след 10 или 15 години с нов подобен референдум! Никой няма интерес от това - нито Европа, нито Турция.
Вратите на ЕС трябва да се хлопнат след България и Румъния (след дълбоки реформи в тези две държави), за да може ЕС да бъде консолидиран и засилен!
Страните-членки да седнат да предоговарят не само ЕКонституцията, но и изобщо европейските ценности и принципите на функциониране на ЕС.
Брюкселският елит да бъде директно контролиран от нациите - ЕКомисия (=ЕПравителство) да бъде назначавано от ЕПарламент или от Президент, излъчен от законодателния орган на общността, избиран с преки избори.
Да има ратификация на новата ЕКонституция - чрез референдум, организиран във всички държави-членки в един и същи ден - %-тът да е сумарен от гласовете на всички европейци.
31 Май 2005 10:09
Пресолявате манджата, г-н Терзиев, и заблуждавате читателите си! Гласуването на французите на референдума в неделя е ярко свидетелство за това, до какво могат да доведат демагогията и популизма на политиците и неграмотността на гласоподавателите в условията на пряка демокрация. Засега няма измислен по-добър модел за конкурентноспособна икономика от либералния. Ако Франция не коригира колосалната грешка, която допусна в неделя, влиянието й, което пада стремглаво надолу, ще падне под нулата и ще е интересно да видим, как ТОГАВА ще реагират същите тези "социалнонастроени" французи! Референдумът бе "тържество" и на ксенофобията и расизма, които заливат френското, а и европейското, общество от няколко години насам, срещу което никой не взема мерки!
31 Май 2005 10:59
Много си прав, Тодаре!
Любопитно ми е как французите ще наложат на Китай и другите нови играчи на световния пазар "социалния модел" и ще се спасят от конкуренцията. Това, което е неприемливо за французите е спасение от мизерията за други държави, вкл. и България. Една французойка каза, че глобализацията била несправедлива. Ало-о-о, и други искат място под слънцето. Не може да спрете другите държави да действат според техните си интереси.
Колкото и да не ви харесва англосаксонския модел ще се наложи да го приемете.
31 Май 2005 11:36
Фитко - болнио човек у форумо.
31 Май 2005 11:45
Cruella,
вотът на французите не е стремеж да "наложат" на Китай, Индия или Щатите какъвто и да е модел. Но Франция има право да защити собствения си модел, без това да означава, че нямам да бъде реформиран.
Никъде дивият либерализъм не е повишил качеството на живот на обикновения човек. Корпорациите във Франция, Англия, Щатите и Китай са единствените печеливши от бруталната мондиализация. Те се защитават достатъчно добре сами. Те са господарите на глобализирания свят.
Но отказът на държавата да гарантира на отделния индивид минимално количество правила е дивашка и незащитима концепция за свободна конкуренция.
31 Май 2005 11:46
хората не си го задават въпроса "това ли е голямата европа, която искахме да изградим", а си го задават техните управляващи, които смятат да спечелят от обединението.
31 Май 2005 12:11
Преди малко, премиерът Jean-Pierre Rafarin подаде оставка.
31 Май 2005 12:21
Е как тъй само корпорациите печелят ?
Нима в Китай и Индия и другаде да не възниква средна класа професионалисти и дребни предприемачи? Да не е по-добре всички обратно в оризището, на тръстиката...?
Между другото, фиксирането на юана спрямо долара, мярка много добре приемана от левите форумни интелектуалци, по изкуствен, нелиберален начин подържа икономическия растеж. За сметка на жизнения стандарт на китайските граждани разбира се. Тоест, по същество това е и антисоциална мярка.
А нима гражданите на богатия запад също не печелят получавайки стоки на нормални цени? За Бога братя, не купувайте ако ви се вижда евтино...
31 Май 2005 12:30
Oracle,
когато Китай си сваля за 24 часа цените със 100% и когато плащат на китайците 24 долара на месец, само за да поддържат ненормално ниски цени, това е:
1) Извратена "свободна" конкуренция -
2) Убива покупателната способност на гражданите на Запад - защото корпорациите го напускат, за да не плащат високи заплати. Капиталът няма морал, освен ако държавата не удари по масата. Затова и Щатите, и ЕС в момента търсят решение срещу агресивната търговска политикат на Китай.
3) Див либерализъм, от който средна класа в Китай трудно ще се изгради
Когато най-печелившите френски, английски и американски компании - в същия момент, когато обявяват милиарди печалби - намират за най-подходящо да изхвърлят от работа десетки хиляди - това е перверзна либерална икономика. Статистиките са едно, реалният живот - съвсем различно. Глобалното не е непременно представително за частното.
31 Май 2005 12:34
това "не" е за добро. след изборите в Германия ще стане още по-добре. искрено се надявам: на българите никога да не им се наложи да ги вкарват в ЕС, каквото и да е това ....
31 Май 2005 12:37
Какви са тия френски мангасари на снимката бе!
Тия ли решават нещата във Франция! Ако е така, жална им майка на франсетата!

Редактирано от - katana на 31/5/2005 г/ 12:59:55

31 Май 2005 12:39
katana, значи расист обвинява французите в расизъм!
31 Май 2005 12:43
Dominique de Villepin, аристократът и поетът, външният министър държал историческата реч в ООН по повод инвазията в Ирак, е новият премиер на Франция.
Успех!
31 Май 2005 12:50
Статията - горе-долу добра, със забележката за петдесетница - не им я отнемат, а призовават за нещо си. Нищо лошо!

Коментарите:
фейвъритс - очевадно не е в час. нищо не казва;
такоко - французите и германците ще се разберат - ти не се грижи за тях;
Фичо - той е ясен - но може би си няма здравна застраховка а и все още е безобиден;
Мето - а може и да е за добро това забавяне;
вегетарианец - почни да ядеш месо - казват, че мозъка имал нужда и от животински мазнини;

31 Май 2005 13:01
Германия не позволява референдуми по каквито и да е въпроси, а къде е проблема да се реши нещо в парламент, където са избрани политици от народа, те за сигурност имат два парламента, смятам знаеш... Едва ли всички , които са гласували, са го направили С МИСЪЛТА И ИДЕЯТА, различна от тази на Европейксия съюз.Народ, който няма и представа какво представлява конституцията, гласува против нея, както и това , че много из форума приказват, колко е неприятно да станем членки на ЕУ...

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
31 Май 2005 13:01
Правилно Старши!!ЕС не е панацея.Отзарана слушах един коментар в който беше изказана такава теза:
Ако Турция и Хърватска извън ЕС (не се и очертава скоро да влезат) се развиват по-бързо и по-добре от България и Румъния в ЕС тогава какво е преимуществото и не е ли това доказателство за неефективността на ЕС (сега например нямали пари за нас)?
Всеки казва че влизането в ЕС има и преимущества и недостатъци.От опит знам че в такива ситуации за нас ще останат САМО недостатъците.
След гласуването във Франция повече от ясно е че ЕС няма да е същия.Това го казаха 1000 големи кратуни и колкото и да ми се пени Паси и Маси това си е така.Да не стане както в НАТО.Иху и после тихо.
31 Май 2005 13:04
famous, къде обвинявам франсетата в расизъм!!!? Обвинявам ги в тъпота!
Те и до сега казват "Отоманска империя" например, макар че е "Османска" щото е наречена на "османските" турци. Ама кога тъпо франсе ще си признае грешката!
31 Май 2005 13:09
katana,
нямаш капацитет да съдиш французите. Това беше техният референдум, това беше тяхното решение. Трудно е за тоталитарно командваните мозъци на едно екс-комунистическо общество да проумеят, че властта принадлежи на народа.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД