:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Геополитика

САЩ търсят компромис с умерените ислямисти

Вашингтон ще преглътне първите горчиви плодове на демокрацията в Близкия изток
РОЙТЕРС
САЩ обвързаха признаване на новото палестинско правителство на "Хамас" с отказа на това движение от насилието и терористичните акции, както и с признаването на правото на съществуване на Израел.
Близкоизточната стратегия на администрацията на Джордж Буш се изразява в "разпростиране на демокрацията срещу екстремизма и терора". От друга страна, обаче, демокрацията, въплътена в изборните резултати в Ирак, Палестина и Египет, всъщност отразява възхода на антиамерикански или даже на антизападни сили. Което противоречи на обявените от Вашингтон стратегически цели.

Означава ли това, че американските планове са претърпели крах, след като политическият ислям се превърна в алтернатива на демокрацията? Или обратното - случилото се представлява очаквания и неизбежен преходен етап, докато утвърждаването на либералната демокрация ще дойде едва след очаквания провал на ислямистите, които няма да са в състояние да отговорят на обществените очаквания за напредък, модернизация и благоденствие? И ще успеят ли опитите на американската администрация



да използва конфликта сунити-шиити



и съперничеството между "Мюсюлманските братя" и "Ал Кайда" за целите на войната срещу тероризма?

В последната си годишна реч за състоянието на нацията Буш се ангажира с подкрепата на политическите реформи в Близкия изток. Според него "единственият път за разгромяването на терористите и тяхната доктрина, основаваща се на омразата и сплашването, е в налагането на алтернативен път, който едновременно води до политически свободи и до мирна трансформация." Буш смята, че "изборът на жителите на региона няма винаги да съвпада с нашите очаквания". И още: "Демократичните режими в Близкия изток няма да приличат на нашата демокрация, тъй като ще отразяват традициите на арабските народи."

Кондолиза Райс заяви в Кайро миналата година, че "управлявалите през последните 60 години американски правителства отдаваха превес на стабилността в Арабския регион, подкрепяйки съществуващите там режими в ущърб на демократичните приоритети и на въпросите, свързани с правата на човека. Но 11 септември ни напомни, че сме изгубили тези шестдесет години". Две години преди това старши експертът в Белия дом Ричард Хансен също засегна този въпрос, заявявайки, че



"подкрепата за диктаторските режими



в арабските и ислямските страни ни доведе до катастрофата от 11 септември...".

Американската политика в региона сега залага на това, че умереният политически ислям ще е в състояние да се справи с екстремисткия си вариант, представен от вожда на "Ал Кайда" Бен Ладен и заместника му Айман аз Зауахири - наставника на йорданеца Абу Мусаб аз Заркауи, който тероризира Ирак и региона. Според САЩ умерените ислямисти, представени от движението "Мюсюлмански братя", са една от алтернативите на екстремизма по образец "Бен Ладен". Участието на сунитите в политическия процес в Ирак и в общите избори, решението на "Мюсюлманските братя" в Египет и на "Хамас" в Палестина в полза на участието в демократични избори по западен образец са в разрез с призива на "Ал Кайда" за бойкотиране на тези избори, обявени от последователите на Бен Ладен за западна ерес.

Вашингтон не желае да взема прибързани решения. САЩ обвързаха признаване на новото палестинско правителство на "Хамас" с отказа на това движение от насилието и терористичните акции, както и с признаването на правото на съществуване на Израел. Вашингтон се подготвя и за



взаимодействие с "Хизбула",



ако групировката се откаже от употребата на оръжие и разпусне своите милиции. Не бива обаче да се изключва тактическият съюз между различните ислямистки организации и някои управляващи режими в региона, които в името на общи интереси са готови да загърбят идеологическите си различия. Така например Сирия подкрепя сунитската ислямистка организация "Хамас", като същевременно забранява дейността на сирийския й клон и преследва активистите й в страната. Същото се отнася за шиитската "Хизбула", която въпреки съществуващите идеологически разногласия си сътрудничи едновременно със Сирия и с "Хамас". От своя страна Иран по същия начин подкрепя някои структури на "Ал Кайда", която по принцип е враждебна на шиитите. Всичко това показва, че различията между умерени и крайни са относителни, че върху противоречията между тях не може да се гради дългосрочна политика.
5
1544
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
03 Май 2006 07:30
По принцип изпитвам неприязън към арабите по ред причини, които няма да коментирам.Обаче автора е едно приятно изключение от правилото, чел съм и други негови статии.Жалко, че гласа на хора като него, не се чува особено в арабския свят.Не че в България е по-различно...
Моите поздравления за статията!
03 Май 2006 10:59
Умерените ислямисти силно намаляха след интервенцията в Ирак и Афганистан, нямат значима критична маса. Повечето умерени ислямисти са просто ционистка агентура, която не може да оцелее във властта без присъствието на армейски части на USrael. Виж неумерените душмани на чичо Шмуел много се увеличиха. И хич не са склонни на компромиси с чуждата агентура в страните си. Справка: гърмят ги заедно с родата им в Ирак. Ами когато рейнджърите се изтеглят?
03 Май 2006 11:29
Е, да, такава стратегия би могла да се окаже смислена... В интересен свят живеем, братци - би казал Бойко Ламбовски.
03 Май 2006 14:54
*****

Редактирано от - bot на 03/05/2006 г/ 15:20:25

03 Май 2006 20:32
Въпроси, въпроси, въпроси...
И как може да се определя противодействието, преди действието !? (т.е. като следствие от него).
След изпълнението на дузпата, би било ясно на коя страна да се хвърли вратарят, за да хване топката. А преди това? Всички знаят - вратарят си избира ъгъл (как - той си знае в момента). Много по- интересен обаче е въпросът - как се е стигнало до дузпата. най-често е за да се спаси головото положение и след туй да се разчита на слепия усет на вратарят*.
Всъщност, де да беше толкоз просто, като футбол, където играчите на терена са само 22+3ма съдии+тренйори, масажисти, залагачи, зяпачи и фенове (+тук-таме реклама; -).
...
Към решаването на проблема:
начин има, но едва ли е удобен да се спомене -
пред толкоз много либирали



Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД