:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Равносметка

БНТ или да инвестира, или да се откаже от Евровизия

Емил Спахийски
"Ако знаех какво ми предстои, никога нямаше да се захвана с този конкурс." Това са думи на Мариана Попова, която ни представи на Евровизия. Пак нейно горчиво прозрение е, че на конкурса трябва да участват богати изпълнители.

В четвъртък вечер тя не получи необходимите гласове, за да премине на финала. Това не означава, че песента й беше по-лоша от другите. Нещо повече - тя демонстрира чар, талант, жар. Защо отпадна ли? Ами ако България като държава беше застанала зад нея, може би резултатът щеше да бъде друг. В крайна сметка Евровизия е състезание между държави, а не между имена. В Атина на никого не му пука какви са били вътрешните спорове в БНТ, кой участва и кой се цупи. Там се вее българското знаме и в крайна сметка резултатът е следният: България се провали, не Мариана.

Сега можем да анализираме грешките, пропуските и тъпото нашенско разделение.

Конкурсът е една огромна възможност. Никой не очаква, че дори и да спечели наш изпълнител Евровизия, той автоматично ще стане и световна звезда. Състезанието обаче е шанс за малките държави като нас да се рекламират в Европа. Точно поради тази причина те инвестират много.



Отличниците



Нека започнем с най-лесния пример - Гърция, страната домакин. Южните ни съседи не оставят нищо на случайността. Точно обратното - те провеждат при всяка възможност целенасочена държавна политика, да отбележат точка в своя полза. Евровизия е относително най-евтината възможна реклама и ПР-акция, поради простата причина, че телевизиите партньори са длъжни безплатно да те представят.

Тази година певицата, която представя страната, е Анна Виси. Тя не премина през никакви конкурси за гръцката Евровизия. Поканиха я и й заплатиха близо половин милион евро, за да е лицето на държавата Гърция, нищо, че е от Кипър. Тя получава този голям хонорар, защото цялата й година е ангажирана с конкурса и представяйки страната домакин, певицата следва да бъде доволна и горда. Истинският конкурс в Атина е за песен. На финала се допускат композициите на няколко автори, които самата Виси изпълнява. Самото гласуване е смесено - между публика и професионалисти. Целта е да се избере изпълнение, което може да стане лесно хит в Европа. След това идва интересната част. Анна Виси обикаля почти всички държави, в които ще се гласува, слиза на летището с гръцкото знаме, участва във възможно най-много предавания и навсякъде казва нещо в смисъл "Елате в Гърция, това е една прекрасна държава. Морето, хората и храната са прекрасни..." Зад такава кампания застават компании, държавни институции, личности.

Песента се върти в цяла Европа, за да има достатъчно време, за да узрее като хит.

Така стана с Елена Папаризу миналата година и неслучайно, когато трябваше да се гласува, хората на континента вече нямаха съмнения за кого да похарчат евроцентовете си. А домакинството на подобен конкурс в държавата ти, ако не е реклама, здраве му кажи.

Сега можем да се обзаложим, че Анна Виси пак ще бъде в челните места и гърците ще предложат фантастичен спектакъл. Ще бъде така, защото държавата си е свършила работата.



Къде сме ние?



Ние сме там, където ни е мястото - на дъното. Защо? Защото такъв ни е манталитетът - сами да си правим това, което и конкурентите ни не могат. Може да се фукаме още хиляда години, че една народна песен лети из Космоса. Може да бълваме талант след талант, но ако се държим по същия начин, ще сме обречени да бъдем масовка в подобни конкурси. Тук не става въпрос само за БНТ, а за всички. Нормално е, когато има състезание, участниците да се стремят да победят, но защо постоянно трябва да се лее мръсотия - любовни истории, лъжи, простотии. Тежък селски манталитет. Тъжно е, че наши предавания (в почти всички телевизии) даваха мило и драго на чужди участници в Евровизия, а не поканиха Мариана Попова. Просто от колегиалност, просто от патриотизъм. Такова е миналото.

Лулата на мира обаче трябва да бъде изпушена и догодина конкурсът да бъде едно ново начало. Ако БНТ иска да участва в Евровизия, трябва да го направи както трябва, сиреч да инвестира.

Първо, трябва да инвестира в добро отношение. Това означава да си направи една дискусия - какво искат изпълнителите, какво според тях би било успешно, за да може България да изпрати на следващия фестивал най-доброто. Вярно е, че единно мнение е невъзможно, но ще се покаже добра воля.

Второ, хубаво е комисията да бъде съставена от хора, които не са просто легендарно добри музиканти, а хора, които разбират от съвременен шоубизнес (съвременен е по-важната част).

Трето, трябва да има подготвена пиар-програма, още преди да е известен победителят. Това ще даде възможност на нашия представител да се фокусира върху представлението и да се почувства наистина важен. Това ще превърне конкурса в желан от повече певци. Пиар кампанията, която никак не е евтино занимание, винаги може да бъде компенсирана чрез държавата (агенции по туризъм, културно министерство) или частни компании (авиокомпании, комуникационни компании...).

Четвърто и пето: трябват пари. Малко смешно е това, което се случи тази година - Мариана Попова сама да си осигурява гримьор, фризьор, хореография, костюми.

Защото сегашното положение може да е нормално, но за времето, когато БНТ беше единствена телевизия. Сега шефовете й трябва да се огледат и ориентират. Ако им се вижда скъпо и не могат да инвестират - да се откажат. Няма смисъл да се излагаме, нали?
 Мариана Попова трябваше сама да си осигури пари за представянето си на "Евровизия".
47
4152
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
47
 Видими 
19 Май 2006 23:19
Поредният тъп и комплексиран кретен, който плаче за държавата-майка.

Ми да ти дам един друг пример - страната с най-много последни места - Норвегия и кво? И да не би Македония или Армения да имат по-голяма подкрепа за изпълнителите си.

Просто истината не е толкова проста.
19 Май 2006 23:28
То пък македонската песен, че и певицата- не знам какви са им критериите на гласувалите за тях. Изобщо някой гледа ли колко са гласували?!
19 Май 2006 23:29
Истината е , че нашата песен беше една СЛАБА песен А Евровизията е конкурс за ДОБРА песен , а не класация на страните по държавни подкрепи за певците им. Слаба песен, даже дразнеща слуха , колкото и да се напъва певицата , по-добро не можеше да стане. А и Азис като беквокал... Направо ужас , предизвестен провал.
19 Май 2006 23:52
В последните години печелят страните дарили Европа с най много емигранти.Който организира своята диаспора по добре, печели.Условието е само песента да не е пълна боза и да е в състояние да привлече и малко странични гласове.
19 Май 2006 23:57
Не мога да споря за това дали е слаба или е силна песента
Но не е хубава. Не е весела, не е радостна, отразява обаче правилно
Занудливо тържествена с лека гнусотия на края
Освен това точно възпроизвежда идеологията на режима -хари рама харя ти е като рама
Досущ като на повечето авторитети на сцената
С други думи отлична е песента
20 Май 2006 00:04
Стига с този посредствен конкурс! Една от тежките ни неврози ни е докачливостта - всичко го приемаме лично и патриотично. Щом и такъв слаб и кичозен фест може да ни определя самочувствието - много сме зле! Големите нации се забавляват и самоиронизират по такива поводи - това е, което ни липсва. Самоирония!
20 Май 2006 00:10
Къде ни е мястото?
По принцип Емил е прав, но не и това, че ние сме там, където ни е мястото - "на дъното".
Не ни е мястото на дъното, не и в изкуствата. Това е комплексът на малката нация, от който страдат много българи.
Мястото ни е там, където си го направим. Ако си го направим да ни е на дъното, тогава ще е там. Да се сравняват държави е все едно да сравняваш ябълки с круши. Гърция е толкова различна държава от България, колкото България - от Сърбия. Нищо общо няма между нас, освен историята. Но дори и тя по-скоро ни разделя, отколкото да обединява.
Един пример - в момента в чужбина има около 2 милиона нови български емигранти, на възраст от 20 до 40 години. Мнозина от тях са на отлични позиции и в никакъв случай не са на дъното. Но все още няма българско лоби - такова, каквото си имат поляци, гърци, арменци, евреи и т.н.
Защо те не са на дъното, а нашата певица се е оказала там? Защо не са си направили лоби, а другите са си го направили?
Защо България не използва тези млади, можещи хора, които със сигурност не са забравили Родината си?
Но вместо да се чудим над тези въпроси, по-добре да прочетем малко Кирил Христов и Иван Хаджийски. Нещата ще ни се изяснят много бързо.
Лошото е само в това, че българите непрекъснато гледат в канчето на другарчето, вместо в своето. И ако другарчето има повече ядене, не се хващат да си напълнят - С РАБОТА - и своето, а веднага почват, "Ама защо той", "Откъде-накъде ще има повече от мен?" и т.н.
И в тази връзка ще припомня едно старо съобщение, което си е актуално:

Димитър Ганчев, Вторник, 13 Юли 1999 - 14:46

Когато той (българинът) се възхищава от някого, инстинктивно си казва: "Абе я! Тоя да не е по-добър от мен!". И веднага си отговаря - "Не е!".
А щом не е по-добър от мен, а въпреки това [ e по-богат | e по-известен | има по-хубава жена, кола, къща, работа ] (ненужното да се задраска), следователно трябва да го мразя, защото ако него го нямаше, аз може би щях да съм на негово място!

Нека всеки, четящ тези редове, да си сложи ръка на сърцето и да каже че не съм прав като твърдя, че ние българите мислим как да премахнем конкурента си, вместо как да станем по-добри от него.

Бай Ганьо никога няма да признае, че някой е постигнал нещо благодарение на собствените си способности. Винаги ще отдава чуждите успехи на [ връзки | мръсни пари | мръсни сделки | криминални фактори ], или в краен случай - на късмет. И това е нормално. Другото би породило у него комплекс за малоценност. За 50 години у българина така беше насаден шаблонът "всички сме равни", че той по никакъв начин, дори подсъзнателно, не може да приеме противното...


Може би българите в чужбина, които са постигнали значителни неща - дори по западните стандарти, а да не говорим по българските мерки, не искат да правят лоби, защото могат да станат жертва точно на описаното по-горе от Митко.
20 Май 2006 00:25
Какво “на дъното”, бе глупаци. Напротив, и песента и Мариана Попова са доста НАД средното европейско ниво и песента ще си я свирукат и в Гърция. Хубавото си е хубаво - лайф из лайф. Комерческото е съвсем друго, но колко са като Нешка Робева да наложат хубавото над комерческото дори и при най-трудни условия?
20 Май 2006 00:30
Айде още един на който народа му е крив. Имам предвид колегата с ник Марковски. Ми като не ти харесва тоя народ, смени го с някой друг народ бе! Няма ли някой по-подходящ народ за тебе, македонски там нещо, сръбски, който да си харесва елитите, може да те хареса, а и ти него, вместо да псуваш българския народ по форумите. Айде смени си народа, че тоя не ти е на нивото, щото си кепази елитите, и следващия път си избери някой по подходящ за вкуса ти. Няма да си нито първия, нито последния. Тя, Родината е като носна кърпичка, нъл тъй?. .И други преди тебе са го правили, някои и по два-три пъти.
20 Май 2006 00:32
А-а,
новата "правилна" политическа линия - за доброто лобиране и създаването на впечатление. Да изглеждаш, вместо да си. Това много го можем: достатъчно е да се разходиш из София за да видиш какъв панаир на "създаването на впечателние" сме - ботоксирани дами с ежедневен бръшинг, излишно напомпани поръчкови коли, кули, охрани и др.
Незнам нито Англия, нито Франция да впрягат лобистки кръгове за някакъв жалък конкурс за дебютанти. Защото последното нещо, за което се гласува на него, са песните.
И друго питам - какво, ако например България беше спечелила Евровизия? Какво също питам като Гърция спечели Евровизия? Ако малко разширим балканския кръгозор, ще установим, че разликата са няколко реда в нашенската и комшийската преса.
20 Май 2006 00:53
Това матрялче ми прилича малко от вида - ако спечелим пускаш тая статия, ако загубим - оная...
Понеже не съм запознат в детайли с останалите изпълнители, ще говоря за моите любимци - финландците Lordi. При тях имаше опасност въобще да не ходят, щото нямаха достатъчно пари за пироефектите на сцената. Некви немски монополисти държали правата за Евровизия и им искали непосилни суми. Тогава се намесили организаторите на един финландски рок фест и додали необходимото. Иначе основен спонсор им е националното радио. В страната пък дори имало слух, че били агенти на КГБ, пратени от Путин да дестабилизират Финландия преди руска окупация, което обяснявало защо не искат да си показват лицата... Искаха даже г-жа президентът им да отмени класирането и да тури типична финландска фолклорна песен. А пък некъв финландец направо казал, че ще емигрира, ако тия спечелят конкурса... И кой знае още колко подобни дивотии. И въпреки че по време на изпълнението гърчолякът режисьор си сра в гащите и нито нещо се чу, нито нещо се видя - продължиха. Пък току виж с общи усилия сме ги вкарали в десетката
Поздрави...

---

[...] работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръковоство или нескопосано ръководена, която сякаш по съдържание свършва със скандал, за да служи само за грозна регистрация на печалните си герои.
Що е то?
20 Май 2006 01:09
"Четете книги и гледайте филми... "Бразилия" на Тели Гилиъм, или "1984" на Оруел, "Фермата", Ан Райд.... Големия брат... - ха-ха..... "
20 Май 2006 01:32
Защо Българина не си бил направил българско лоби в чужбина - се пита г-н Марковски. Да лобира и да избутва Българи напред във всяка една област? Да печелят Българите повече мачове и надпявания от представителите на другите нации? И ни пробутва отговора на г-н Ганчев че Българите си били такива - загрижени най-вече Вуте да е зле, докато другите нации били онакива - по загрижени да пробутват техните си хора и да правят мръсно на нас, Българите (демек и те загрижени за същото, но при друга дефиниция кой е Вуте).
Според мен това доста посредствено и елементарно обяснение не се дължи на това че г-н Марковски и г-н Ганчев са Българи, а се дължи на техните си лични качества, посредственост и елементарност. Среща се навсякъде. Доста хора, Българи и от други нации, не страдат от споменатия комплекс. Те нямат нужда някой да ги пробутва където им се иска да бъдат по причината че са Българи. Съответно нямат нужда те да избутат някой с цел да придобият малко самочувствие покрай него. И ако в някой ден това което правят не сполучи, няма да чуете "съдията е хомосексуалист", а ще го видите да се борят и да постига целите си без лобита. Да са Българи не е единственната им гордост и нямат комплекса и нагласата точно този да е критерия по който да превъзхождат конкуренцията.
Това е причината поради която победите на Топалов ме изпълват с гордост, а "загубата" на певицата да не ме натъжава никак. Щом е песента е станала шлагер, значи е добра. А на "европейците" , ако се фукат че тяхната певачка спечелила а нашата не - не им завиждайте. Даже вниманието дето сте им отделили досега не си струва.
20 Май 2006 02:44
Какво ти лоби бе, Вени! Ти от форума не разбираш ли, че българите в България ненавиждат българите, които са в чужбина? По същия начин се отнасят и българските официални власти. Настройката в България е, че можем без всеки и прав му път. Не чакайте лобита за България от чужбина.
20 Май 2006 03:36
Зуе, по леко брат. Не българите , а само червените милиционери и назначени капиталисти храчат и беснеят срещу БГ имиграцията, защото си въобразяваха,
че ще им седят и работят бадева като кога ги беха заградили с мрежи.
Е разбира се че и разни по тъповатички им се водят по акъла и дуднят за изневери на родината, отце и майкопродавци, но то се па връща със както казваш, нема лоби -да са оправят.....
20 Май 2006 05:08
Не си прав, Гаспарини: Много от дечицата на червената номенклатура се изнесоха на запад , брата на луканов, дойнов в австрия, оня гуй гасан в хамбург, покойния павлов в америка и т.н. Повечето български емигранти обаче, са реализирани, улегнали хора, справили се с живота на запад, постигнали за 3-4 години това, което местните постигат за 30-40 - кой по-бързо, кой по-бавно. И всички побесняват, като чуят някой да се изказва обидно за родината им България. Направило ми е впечатление, че малцината неудачници плюят България като изоглавени скотове. И колкото по-пропаднали и неуспели се чувстват в чужбина, толкова по кресливо ругаят България. Грешиш и за лобитата. Лоби не се прави от пицаджии и метачи като тези, които кряскат подир България във форума. Няма нещо, което справилите се, да не биха направили за България, защото я обичат до полуда, както дядо Вазов обичал България, докато писал Под Игото в Одеса и както са я обичали хъшовете на Странджата.
Накрая една лична молба, Гаспарини. Само като ти видя Ник-а и ми се дояжда пица. Приемаш ли он-лайн поръчки? Давам добри типове. С тва "Гаспарини" приличаш на самоходна реклама на веригата пицарии от които разнасяш пици? Поздрави и две пици сичилиано с чесън, пеперони, сирене и една маслинка, ако обичаш.
20 Май 2006 06:04

Хм, Реднек south, абе български корнуто ... къде си тръгнал да чепкаш никове като само посоката ти показва мисловната ти и физическа нищета и импотентност и много помощ за жена ти от милозливи frendowe..
Кви си ги наброщолевил по горе, лобита, номенклатура, пропаднали , преуспели
Вазов, Ботев..бре психопат..???
Моя бизнес е малка фабричка за доматено пюре край Детроит. За пица че ти пратим 20 долара а иначе от мен един кашон доматено пюре free да си мажеш и без това червената мутра и задник, аре сега у лево и ногу по здрави на женка ти, корнуто....
20 Май 2006 08:07
На мен пък песента не ми хареса. Много бавна и протяжна. Трябва нещо весело, леко, запомнящо се. В мажорна тоналност. Не ги разбирам тези глупости за лобите и диаспори.
20 Май 2006 08:16
.. като "Градил Илия килия...
20 Май 2006 09:26
Вени Марковски, поканвам те да посетиш сайта - (www.Belleville sur Loire) и да видиш какво правят българите в чужбина и как на България се възхищават...и и благодарят...!
20 Май 2006 09:57
Абе този конкурс ми се видя доста чалгясал и кичозен. Голямата част под вличнието на някакви ориенталски ритми. Хайде, на нашите географски ширини как да е, но от Запад се мъчат неумело да имитират направо да ти писне от безвкусицата. Със зараждането на толкова много независими държави тези от Изтока започнаха да доминират на този конкурс и да налагат модата. Това го обрича (с малки изключения!) на еднообразие. Вече от всички се знае, че ще спечелят участници от Изток.
Няма какво толкова да се вълнуваме, дори и страни с традиции в поп музиката (Ирландия например) трудно могат да пробият до челните места, а преди са печелили няколко конкурса. Конюнктура! Това да ни е кусурът!
Пък като гледам какви бози класираха (Литва например!) едва ли е толкова голяма загубата от участието на финала на този цирк!
20 Май 2006 11:01
Позволявам си да се самоцитирам, защото мчного хора не си спомнят какво са приказвали вчера и се въртят като фурнаджийски лопати, според ситуацията.
Още когато чух за сефте песента на Марияна, ви казах
че песньовката ще се представи прилично, ще направи някакво впечатление, далеч по добро от трагедията лани, но няма да е нито сред призьорите, нито дори ще влезе в десетката.
Нашите патриотари-журналисти, досущ спортни близачи на стоичковите простотии, се скъсаха да пишат колко страшно се впечатлили гърчолята и цялата публика от Мариана, щом се добрала още до Атинските хълмове, как я скъсвали да я канят на партита и да й ръкопляскат- и така вкараха бай Стамат в заблуждение, че победата ни е в кърпа вързана. Ся-нека ни боли. Статията на Спахийски тоя път си е някква такава патриотарска болка.
Що бе, Емо, да ни е виновна държавата, да сме си виновни ние, нашият национален характер?
В деня на полуфинала изброих тринайсет песни, които , според мен, заслужаваха да продължат. Е, сложих и нащта в тях, разбира се. Резултатите ме изненадаха леко. Три от песните, които определих за отпадане, обаче продължиха, на мястото на по свестни от тях, според мен
Критерият ми беше само един-баналност!В такъв фестивал се получава пресищане, получава се състезание и трябва да направиш трайно и дълбоко впечатление за да накараш някой да те предпочете пред друг и да се изръси с есемеска. Отлично се справиха бедни държави и славянски държави. Екшън, шоу, експресия, мелодика, тънък фолклорен мотив, пунтажи на успешни модели , потниче, на фона на пиано с балерина в него и прочие.Може и да пунтираш минали правилни решения-Украйна, Русия-имаше една, която не си спомням откъде беше, но изпунтира миналогодишната победителка- важното е да си наясно КАКВО СЕ ТЪРСИ, какво се харесва.
Защото твърдението, че нещата се решават от диаспората-т.е емигрантите навън, не е съвсем верно-тогава албанците щяха да са финалисти.
Просто да бяха изпратили нещо, което е актуално-или да бяха питали композиторите на препитването за Файф старс-там имаше такава задача, да се направи песен за Евровизията и се справиха за два дни доста по-добре.
Седнаха момчетата и си казаха-какво се търси, какво върви, какво печели-нещо, което държавната машина и коджакафалиите не правят сума време.
Кахърни балади спряха да се търсят преди пет-десет години, сори. Някоя кахърна песен да е пробила?? Последната беше "Лане мое "на Желико Йоксимович преди две години, но там е друга бира.Нашата беше малце в стил "урлаторе", като че сме във времената на Рита Павоне и младостта на Лили.
Такова нещо е банално, то не се запомня и още по малко няма да накара Ханс да си прати есемеската.Не казвам че не е хубава-но не е хитова, шлагерна, НЕ СЕ ЗАПОМНЯ и възприема от ПЪРВИЯ ПЪТ, трябва да я чуеш няколко пъти, повече музикантска и по малко ефектна. И усилията на Азис и Марияна просто не помагат, когато материята не е на ниво.Между другото, справиха се повече от отлично, изборът на Азис за бегвокал намирам за блестящ.
20 Май 2006 11:08
Уау, Крю-на Литва парчето беше повече от страхотно, също и на Финландия.
Аре ся кажете честно, от всичко показано кои парчета запомнихте-без нашето, разбира се? Ще видите, че точно те се класираха.
Пойнта ми е друг-аре стига сме правили национални трагедии от няма нищо-се пак това е едно състезание.Няма смисъл да си посипваме главите с пепел, да се изкарваме комплексари(то не, че не сме, а ма по такъв повод..)да вадим дебели изводи за нацзионален характер, за институции и прочие.
Представиха се много добре-не спечелиха, ми нищо-за един бит, дават двама небити.То е като в бокса-може да сииграл добре, да си много добър, но да не станеш шампион-има и други фатори.
20 Май 2006 11:11
Рядка бозица си беше поповата песньовка. Требаше да пратят Цеко Сифоня.
20 Май 2006 11:24
Смазваща глупост е написал Спахийски... Учудващо смазваща
Явно Литва (моят личен фаворит!!!) и Финландия напр. са впрегнали цялата мощ на държавите си - еврочленки, за да протежират песните си
Каква Ана Виси, каква Кети Гарби, какви пет лева? Песента на нашата мома не беше лоша, но беше толкова шаблонна, все едно че я е писал Найден Андреев... Не че не заслужаваше да се класира на мястото на недоразумения като Русия или бози като Швеция или Ирландия напр. Но имаше и други стойностни песни, много по-приятни от нашата протяжна мюезинска балада, които също не се класираха, а заслужаваха.
Просто едно забавно мероприятие, което ще забравим още в понеделник.
20 Май 2006 14:32
Ами, дано им влеза акълът в главите на разните "певци", че с тъпи блудкави песни със заглавия от рода "let me cry", "i love you so much", "my heart will go on" и подобни бози никога няма да минем първия кръг. Първо, за да спечели песента трябва да е жизнерадостна, да има ритъм (с от части включени някакви етно или фолк елементи) и просто да хваща ухото. На човек да му е приятно да си я тананика. Едва ли някой би си тананикал "Остави ме да плача"...
Освен това, защо всичките са решили, че като ще я слушат песента в чужбина, тя трябва задължително да е на английски???? Румънците постоянно бълват хитове на РУМЪНСКИ! Ние какво правим? Излизат разно Марияни и тем подобни със съмнителни акценти, едва едва сричащи английски и ми пеят разни блудкави песни. Е как искате да спечелим??? (пък после виновни са БНТ, държавата, Европа, и вселената.... а, и папата също!)
20 Май 2006 14:56
Въпрос : Чухте/видяхте ли холандското парче? Ха сега сравнете го с на6то - и гласувайте !
20 Май 2006 16:07
Не бяха ли тези от Литва, които повтаряха: "Ние сме шампиони на Евровизията" или ги бъркам. Ако ги бъркам с Латвия, моля за извинение! Определено считам това парче за гола вода.
Руското парче не беше лошо, ирландецът също се представи добре. Обаче македонката я запомних само с оскъдното облекло, албанците се бяха престарали с фолклорните мотиви, поляците се правиха на оригинални, но си бяха блудкави, някакви (не си спомням кои) го раздаваха в стил АББА. Исландката беше върхът на кича.
Българската песен беше прилична, но както каза някой не и запомняща се. Мария има страхотен глас, това е вярно. Надявам се следващият път да изкараме нещо по-добро. И тук не става въпрос за финансиране - ирландците също имаха скромно финансиране, без никаква излишна помпозност, но песента им беше издържана в техните си традиции и се класира. На нашата песен й липсваше оригиналност.
20 Май 2006 16:17
Точно, Крю, това бяха литовците и именно с головодието си бяха над всички, хеле но както е известно - на вкус и цвет...
Portos много добри бяха и според мен холандките и недоумявам защо не се класираха.
20 Май 2006 19:49
Искам да попитам знае ли някой дали проверяват песните за плагиатство?Имам в предвид песента на Ирландия.Имам чувството , че съм я чувала ./не, че беше лоша/Хайде, не се косете !Голяма работа че не сме се класирали!Затова пък ги бием на всички олимпиади по математика и физика!
20 Май 2006 20:32
Попаднах преди ден два на някакво предаване Евровижън, за което до сега бях смо слушала. Няма да смея повече да обвинявам американците в липса на култура, вярвайки си, че като европейски човек съм закърмена едва ли не с първообразите на всичко от което произлиза днешната култура. Достатъчно е да ми споменат Евровижън в ответ за да се скрия в ъгъла да се срамувам. Голяма работа къде била българската песен в тоз конкурс.
20 Май 2006 20:44
Гледах конкурса по испанската TVEinternational, която единствена предаваше конкурса от тези които хващам на острова. Нашата песен, а и всяка една може да бъде първа и последна.Особена разлика няма. Едните са по баладични другите са по скачащи, и едните и другите са набутали някакъв фолклор, едните са си взели назаем, други пък са пробутали свой. Запомнящи се песни от полуфинала нямаше, по скоро имаше запомнящи се цици, задници и бедра, турския травестит, както и противните костюми на исландката, мъчеща се безуспешно да имитира сънародничката си Бьорг, и отвратителните костюми на финландците. Дори и стари опитни, като
кюфтето Карола /Швеция/ не показаха нищо особено.
Прав е What's up, че класирането се решава предимно от имигрантите
при тази система на гласуване.

За да се спечели Евровизията от жена трябват цици, задник, бедра, огромен скандал и щуро секси тичане /ако може и е.бане/ на сцената.
За да се спечели от мъж – трябва да е изявен хомосексуалист, да е скандален в живота и на сцената. Мисля, че Азис е напълно подходящ за тови въпреки, че излагацията за България ще е голяма, шансовете да спечели Евровизия са много големи. Така, че след като с цици, задници и бедра не успяхме, догодина да изпратим задника на Азис.
20 Май 2006 21:32
Емчо, от това, което мацаш по страницата излиза, че това не е конкурс, а наддаване или надцакване. Мъни, мъни, мъни по американския стандарт -о кей, Вива USA!! Тогава за какво говорим! За какви таланти, качества и други морални "отживелици"! А може би статийката ти е просто поредния пропаганден ход за продължаващото израждане на ценностната система?!
20 Май 2006 22:38
Дотука са запомниха само молдованците и Доли Партън от Германия.
20 Май 2006 23:43
Моля, моля-въобще не приемам коментари от рода на Марковски, /специален гост "базик"-щото не стана ясно, кой от Форумците/редакцията на в-ка го е канил/а и за какво/!
И не вярвайте в постулатите за "широката, като русака степ"- славянска душа и нашата озлобена, оскотяла, мизерно сбрана в една "човешка длан", обругана Българска такава!Всички сме хора, с наши си човешки предимства и недостатъци и на тая о-ва "Ендемол", направиха маса пари.
Ана Виши е като българската Лили Иванова, около 60-те, с маса пластика по себе си, почти не излизаща от фитнес центровете, бивша касиерка.
Днес ми разправяха, че един кипърец, направил агитка в кафенето където работил-всички присъстващи да гласуват за българката М.Попова, защото имал приятелка българка и повечето гласували/цената на SMS бил о.45 кип-ки цента, прибл-но 1, 50 БГ лева/.
Така че за в бъдеще Спахийски да бъде по-прецизен в изводите си!

20 Май 2006 23:55
Още да добавим Англия, Финландия и Хрватското хоро . Най - читав глас имаше ромънеца, а баш цепеняче беше македонката, ама песньовките им глетави.
20 Май 2006 23:57
Всичка Мара втасала, та Евровизията му проблема на автора. Голямата трагедия, че нашата певица не се класирала... И дай сега, големите анализи, изводи, предложения, решения... И пак комплексарщини и народопсихологии с повод и без повод. Абе то страната ни пропада... на кой му пука за някаква песен.
21 Май 2006 00:58
България уби дете! България изнасили старец! България открадна одеалцето на малкия Пепи, като преди това го удуши и удави!
*
Аман от някакви обобщаващи и говорещи в 1 л. мн. ч, сякаш имаме нещо общо освен територията на която сме се родили, и част от езика който говорим, и на който пишем, от време на време. Хулят България и българите като цяло, като не споменават, че нещастната държава се управлява от чужденци с екзотични имена като Сакс, Доган, Дмитриевич, Марковски, Спахийски, Паси, и т. н. и т. н.
Аз се разграничавам от подобни "българи" и им забранявам да говорят от мое име!
21 Май 2006 01:02
Хората на Ина Тодорова спичелиха!
21 Май 2006 01:17


Рот Фронт!
ЗКПЧ-др.Радул
21 Май 2006 09:32
Ако конкурсът беше по радиото и нямаше костюми, сценични ефекти, оскъдно облекло и голи кълки резултатът щеше да е съвсем различен и българската песен щеше да има повече шанс. Имам чувството, музиката, текста и изпълнението отиват на задно място.
21 Май 2006 10:00
Grosskopf единствен е в час.



Нема цици, нема кълки, нема педерастчета! Невероятното стана факт - як монстър рок изфърли на боклука целия напудрен кич. Как да се се кефиш!


Monster, monster
Gonna throw you out of the door
I will die and the other shall live
21 Май 2006 10:06
Целенасочената държавна политика на Гърция излезе ялова крава, както и Спахийските пророчества. Народът на Европа си каза тежката дума. С постигнатото едва девето местО профуканите половин милион хонорар плюс незнайни суми за режийни, командировъчни, ешмедемета и кьорсофри ще тежат на съвестта на Атинските управници.
21 Май 2006 10:32
Деветото място на комшиите малце се дължи и на нашите 12 точки. Много ми е интересно откъде се взеха тези нашенски дванайсет точки-не вервам да има толкоз гръцки студенти у нас.
Кахърната гръцка балада не пасваше твърде на Ана Виси, а за кахърните балади, изпълнени с много желание и и яко напъване- сме се разбрали вече-те останаха в конкурсите Млади таланти" и Орфея нейде в миналото.
Ей, шуробаджанашка история си е тва гласуване, по принцип. Човек лесно можеше да отгатне коя страна какви точки ще даде, имайки съвсем елементарни географски и исторически познания.
И все пак състезанието си беше готино шоу и финланците съвсем заслужено си взеха наградата. Направиха голямо шоу от едно прилично рок парче.
Шоу-тва трибуквие е толкоз неразбираемо за нашего брата. Нещо да си различен, да грабнеш, да направиш впечатление. Тва е поожението, братко Дони, дето си поплакал в Труда, че не ни били разбиралии дискриминирали.. Ногу го е еня някой "как седяла песента в композиционно отношение"
Общо взето накрая се получи реално класиране. Разбира се, можеда смятаме, че има леко рамо за русначето, и босненеца да е малце прекаран, барабар с латвийците и разни други, но това го има винаги и навсякъде, па и по цвет и вкус...
21 Май 2006 11:53
Като стана дума за шоу...Ние си представяме като скандално, шоу с участието на гей с облекло на травестит. Ами това Западът го е правил 60-те и 70-те години - кой да впечатлиш освен себе си. Ние и цяла Източна Европа си живеем в някакво друго времево измерение и много си се харесваме. Deja vu.
21 Май 2006 11:55
Финалът не съм гледал. Но резултатите, за които говорите по-горе (9то място за Гърция), изхвърлят теориите на Спахийски и Вени Марковски за ползата от "лобиране" по повод такива масовки.
21 Май 2006 14:33
Не знам, самата идея за провеждане на такъв конкурс ми се струва тъпа.По принцип (мое мнение) състезание в музиката а и в какъвто и да е вид изкуство не трябва да има защото няма база от критерии по което може да се оценява.Ако трябва да има състезание "Кой е по-добър" да е в един жанр като например конкурсите в класическата музика за певци и инструменталисти.Там всички са на една основа - класическата музика и по-лесно се вижда от няколкото оперни певци или цигулари или пианисти и т.н. кой е най-добър но тук (в Европа) в сферата на поп музиката да сравняваш рок парче с етно композиция е подобно да сравняваш Дикенс с Вазов.Малко знам за историята на този конкурс който отбелязваше миналата година някакъв юбилей (ако не се лъжа 50 години) в Копенхаген (гледах го по НРК1-първа норвежка програма).Мисля че е замислен като някакво невинно развлекателно шоу но с навлизането на хората от Изтока при които всичко е борба на живот и смърт ще се опорочи.Спомнете си миналата година за скандалите тук и т.н.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД