:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 257
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Патило

"Анонимността ви е гарантирана!" Моля?

Нито голяма награда, нито обещания за билет към рая могат да мотивират човек да свидетелства срещу престъпник
Снимка: НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ
Преди дни братята Красимир и Николай Маринови и още няколко души бяха арестувани заради подготвян атентат срещу трима души и за участие в престъпна групировка. Обвиненията се основават на показания на арестуван наемен убиец, който към този момент е анонимен. Всичко това се случва след десетина години безплодни опити на МВР да вкара зад решетките поне един едър мафиот и логично приковава вниманието към темата за свидетелите по наказателните дела. Една доста болна тема, като се има предвид, че нищо не е в състояние да накара един човек да се яви в съда като свидетел, освен ако не е наемен убиец, арестуван и "убеден" да говори. А от това правораздаването страда изключително много.

В България врачките избягват да гледат на ръка на свидетели по тежки криминални дела, защото линията на живота на обекта е с доста съмнителна дължина, а линията на съдбата е направо изненада до изненада. Затова хората ходят по врачки, но не и в съда. Не беше изненада новината, че повече от 40 свидетели на убийството на Емил Кюлев отказаха да свидетелстват. Всякакви обещания от полицията и съда звучат като празни думи. Призивите "свидетелите да се обадят на дежурните телефони на МВР или най-близкото управление на полицията. Анонимността им е гарантирана", се приемат като клише. Едва ли някой от тези, които са видели убиеца на Кюлев, Жоро Илиев, Луканов, Илия Павлов, ще им се отзове. Не, няма. Защо? Ами защото няма доверие на държавата. Не вярва, че съдебният процес ще е кратък и ефективен. Не вярва, че в полицията всички водят битки с престъпността и ще запазят неговата анонимност докрай. А по-вероятно е да мисли, че точно човек от силите на реда или съдебната система ще го посочи на мафията. Медиите периодично се пълнят с информации за застреляни ключови свидетели по някое дело.

Но по-страшното е друго - човек не вижда смисъл, и морално, и човешки е убеден, че няма причина да прави изкуствено дишане на справедливостта в система, в която истината е сираче.Надеждност под съмнениеНякои от тежките престъпления, които се случиха в държавата през последното десетилетие на миналия век, взеха да поприключват едва сега. Причината? Здравето на българския народ не е в цветущо състояние. Това личи най-много в съда. Там редовно се отлагат дела, защото зъбните редици на тоя бандит не са у ред, адвокатът на друг има камъни в бъбреците и точно преди решаващите заседания песъчинките тръгват да излизат и се получават едни тежки кризи. Убийци получават психични разстройства, защото не могат да стоят в затворени пространства и прочее. През това време минават години. А ти, братко си свидетел, жална ти майка. Първо, през това време ще ти минат всички лоши мисли през главата, второ - около теб ще се появят едни нови приятели, които постоянно ще бъдат загрижени за твоето здраве, за това дали си добре с парите. Ако кажеш, че пари не ти трябват, пак ще питат за твоето здраве и това на роднините ти. Някак си по естествен начин, след толкова приятелски разговори и толкова изминали години на съдопроизводство, когато ти дойде времето да свидетелстваш, ще започнеш да се объркваш и да си противоречиш. Надеждността ти ще бъде поставена под съмнение и ще съжаляваш, че изобщо си се захванал.

Свидетелските показания обаче си остават основното оръжие на прокуратурата и тя е осакатена в съдебната зала поради невъзможността да гарантира дълъг живот на тези хора. Едва през последните година-две държавата започна да мисли по въпроса за защита на свидетелите и пострадалите от престъпленията. В контекста на присъединяването ни към ЕС закъснелите грижи само показват, че и тази реформа е направена след два-три удара с канче по главата. Преди това, пък и сега, критиките в тази насока се лееха както от страна ЕС, така и от страна на САЩ.

След като заработи смислено законодателството, би следвало държавата да има възможност и средства да опазва свидетелите и техните роднини. Така, както е в целия нормален свят. Даже в Румъния е така, и то от години.ДовериетоПървата битка, която трябва да започне държавата, е за връщането на доверието на своите граждани. Битката няма да започне от големите дела. Проблемът не е толкова в тях, макар че там опазването на свидетелите е най-трудното нещо. Реално погледнато, не толкова показните убийства, колкото дребната престъпност измъчва хората и почти гарантираната безнаказаност на извършителите обрича инициативността на свидетелите. Когато говорим за дребната престъпност, можем да започнем от домашното насилие, да минем през дребните кражби и престъпленията по пътищата, трафика на жени, склоняването към проституция. Битката на държавата за връщането на доверието на своите граждани трябва да започне оттук. Човек трябва да е спокоен, че когато издаде дребните бандити от своя блок, няма да му подпалят колата. А ако му я подпалят, бандитите ще съжаляват горчиво. Човек трябва да е сигурен, че когато извика полиция заради пияницата, който пребива жена си, държавата ще застане зад жертвата, зад свидетеля и срещу насилника.

Човек започва битка, когато поне отчасти е сигурен, че има смисъл. Поради каква причина някой от нас ще се натиска да свидетелства, когато знае, че само ще си загуби времето и нервите, без справедливостта да възтържествува.

От друга страна, самото общество може да направи тази промяна, колкото и утопично да изглежда това. Може би още не сме изправени напълно до стената. Оптимистичното в случая е, че българинът търпи до един момент, а след това започва да се организира. Примери от София в тази посока - след като бандитите от общината започнаха да унищожават зелените площи в столицата, започнаха да се раждат, макар и слаби засега, движения, които се опитват да спасят остатъците.

Свидетели ще започнат да се появяват и когато държавата започне да разчиства кочината си от корумпирани ченгета и магистрати. Когато съдебната система заработи бързо и ефективно. Тогава обществото лесно ще приеме подадената ръка. Ако приемаш държавата за свой дом (какъвто по презумпция би трябвало да е), ако усещаш, че тя те защитава, едва ли ще е нужно някой да те агитира да ставаш свидетел. И тогава милиони микроби ще умрат.
37
3522
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
01 Ноември 2005 21:58
К'ъв анонимен свидетел, вече ВсекиДен писа, че това бил някой си Мъзгата.
Питам се имат ли акъл Маргините да се доверят на човек с прякор "Мъзгата"
01 Ноември 2005 22:20
Разбира се, че анонимността е гарантирана! Даже и повече! Особено на тези, които казват кой е "анонимния свидетел". Групировките винаги си пазят "ушите".
01 Ноември 2005 22:29
псевдо-държавата абсурдистан. не е истина просто.
01 Ноември 2005 22:36
Ако намекваш за мене, Петре, напротив, по-страшно е да си мълча, че името/прякора/ не е изнесено вече от медиите на титулна станица.
ПП. от медия подкрепяща "горещо" партнера им д-р Бойко...

Редактирано от - volog на 01/11/2005 г/ 22:37:44

01 Ноември 2005 23:14
Отново добра статия на г-н Спахийски. Прав сте и за "дребната" престъпност. Само да допълня към още "неразбралата" прокуратура: Замяната на борческите групи с цигански банди за насилие над обикновените българи е пак Ваша вина г-да "правораздаватели" от "елита". Щом до там са паднали нещата, че "българска" учителка вика циганска банда за разправа над ученици от друг клас! Щом прекратихте делото поради неизвестен ви извършител за убийството на български професор от побесняла банда цигани. Щом и миленвелчевци им плащат за да станат с тяхна помощ пак властимащи. Щом и оня шеф на РПУ в Монтана е още шеф, и Петков забрави, че го обяви за наблюдател от варшавския договор... Каква вяра, какви свидетели, каква държава?
01 Ноември 2005 23:17
По принцип, ако престъпник тръгне да гони свидетел на извършеното от него престъпление, така само увеличават своите престъпленията и свидетелите срещу себе си. Освен това не съм чул (поправете ме ако греша) свидетел да пострада в резултат на своето свидетелстване, освен ако разбира се не е "кошаревски" (лъжлив), или не се е забъркал в престъплението, или др.
С две думи силно се съмнявам, че някой би навредил на обикновен свидетел - очевидец, който единствено може да опише заподозрения.
А гражданско общество не може да се създаде от хора, които умират от страх, че някой евентуално би ги заплашил по телефона, теоритически би ги набил, или, според гледащите много филми, би се опитал да убие. Не може и да има ефективна борба с престъпността след като (при експеримента на една телевизия), актьор "открадва" чанта и бяга 50 метра по оживена улица без някой да се опита да го спре.
01 Ноември 2005 23:42
Чуват се и други версии, че ги прибират да не проговорят, че дядо Гоцев си правел реклама, че отчитали дейност, еми ще видим
01 Ноември 2005 23:42
"Свидетели ще започнат да се появяват и когато държавата започне да разчиства кочината си от корумпирани ченгета и магистрати. Когато съдебната система заработи бързо и ефективно."

Ще стане, ама един друг път. Хубаво е да помечтаем за светлото бъдеще, когато ...... Сега се събудете, проверете дали не са ви измъкнали 5-те лв. и умната. Ако ви е тънка кожата свидетелствайте внимателно, че не се знае на кого попадаш. Гледаш го униформен, ама .......
01 Ноември 2005 23:55
Каква държава, какъв съд, каква легитимност? Зад актуалната управляваща коалиция стоят не повече от 20% електорална подкрепа. Това е за което непрекъснато трябва да тръбят журналистите, а не за Мъзгата, Пяната и Урода. Не и за Маргините. Нали дефиницията на демократичното управление е подкпрепата на мнозинството. Управлява малцинство и прицелът на репресиите на практика е истинското мнозинство - народът. Вижте първите мерки на пр/кр/ав/д/ителството! Финансов бич. По-ясно не може и да бъде.
01 Ноември 2005 23:59
Само една корукция: управляващата коалиция не е актуална, а виртуална...
02 Ноември 2005 00:12
За мене тия не са убийци!!!Та от убитите не виждам кой от тях не заслужава смъртна присъда!А и готвели атента на бивши буклуци от ДС и разни ми пенсионирани бивши полковници, всичките първи бандити от едно време та до днешни дни!
02 Ноември 2005 00:40
Вяра в Полицията никога не сэм имал , а и да имах щях да я загубя след като ми се смяха в лицето като обявявах колата за открадната преди години и ме съветваха да си платя ако ми се обадели ли!На Банките също никога вече няма да им доверя пари, след като ме отарашиха чрез фиктивните си фалити-ПЧБ Агр.Б.Б Ако пък случайно стана свидетел на поредното убийство (все едно мутра или банков мафиоз)то ще помогна с каквото мога на момчето да се покрие и ако няма пари ще му мушна някой лев в ръката за добресвършената работа!
02 Ноември 2005 00:44
В чисто пространствено отношение, някъде между малкия и големия Маргин би трябвало да се намира Средния маргин. И мисля, че точно него ни показват в момента.
02 Ноември 2005 01:49
Ако от двайсетината очевидци на убийството на Кюлев поне десетина бяха въоръжени, сега нямаше да се налага да търсят убиеца му а щяха да му правят аутопсия. Само че нашите дембели ги е страх от въоръжено население повече отколкото от въоръжени мутри - може би защото последните често са им бизнес-партньори..
02 Ноември 2005 02:08
Анацефал, за да носиш оръжие, даже и в гората, се иска подготовка, култура и интелигентност над определен минимум. За да носиш оръжие постоянно, и то в населено място, изискванията разбира се са много по-високи. Ако желанието ти около 50% от българското население да ходи въоръжено някак си магически се изпълни, всяка вечер в и около кръчми, дискотеки и т. н. ще се извършва естествен отбор на тия които не покриват минимума. Разбира се със съпътващия всеки естествен отбор "collateral damage".
Горе-долу както по пътищата постоянно тече естествен отбор на идиотите за които е било абсолютно противопоказно да сядат зад волан, само че с много по-голяма интензивност.
Де да знам, тоя процес би имал и положителни страни...
02 Ноември 2005 03:47
Да станеш свидетел в БГ е все едно сам да си поставиш таралеж в гащите.Докато го осудат убиеца ти ще си муртав преди това.Тогава какув е смисала освен ако ти платат голема сума за да поемеш риска.Но самата полиция ще те предаде моментално на мутрите за да вземат те парите.
02 Ноември 2005 06:23
Прав си хъш. Най-вече муртав..... направо даже умрял......
02 Ноември 2005 08:44
Прав си Емо (Спахийски). От доста време в държвата няма държава. По-лошото е че не се вижда и някаква надежда държавиците ни да станат държавници. Имам усещането че т.нар. политически елит се държи като треторазрядна махленка. И докато коментираме как да си върнем реда в държавата, току виж идеята за силната ръка взела та се реализирала (справка последните резултати от изборите за кмет в София). И за да бъде всичко по местата си, очаквам някое поредно демократично избрано правителство, да внесе законопроект за примяна на чл. 1 в Конституцията.
Иначе всичко ни е розово, само дето все някои ни пречат да покажем колко сме добри.
Айде стига бе!
02 Ноември 2005 08:47
Съобщение на главна прокуратура:
Вчера, 31.10.2005 година, в 11:55 лицето Володя Герговски, гр. София, кв. Стрелбища, ул. Кестенова гора 113 пожела да свидетелствува по случая срещу гарантиране на анонимността му.
Главна прокуратура е упълномощена да заяви, че с удоволствие ще изпълни молбата му и приканва и други граждани да свидетелствуват срещу гарантирана анонимност.
Край на съобщението.

Редактирано от - Йори на 03/11/2005 г/ 09:18:33

02 Ноември 2005 10:24
А да засечем, за колко време ще го очистят или ще се откаже от показанията си!
02 Ноември 2005 11:05
Колко обещания има изпълнени от държавата и колко от мутрите? Балансът какъв е и кой води по изпълнени обещания? Сещате ли се защо няма мераклии да пеят срещу бившите си работодатели?
02 Ноември 2005 11:22
За какво си приказваме - днес го имаше и в Труд прякора, не името с адресната регистрация.
Впрочем казаха, че щели да го укрият в Европа с пластична операция на лицето.
Как да свиделства човек при тези условия. Айде за Европа може и да има мераклии, ама за пластична операция
02 Ноември 2005 11:47
"смях, как' марийке, смях ..... "
02 Ноември 2005 11:50
За една пластична операция и аз съм готов да свидетелствам срещу всеки.
Че като си гледам физиономията.
02 Ноември 2005 13:21
Йорки страхотна идея - представи си саобщение от прокyратyрата.
Тарсим свидетел Срещy безплатна пластична операця - знаеш ли колко
грозотии ще се намерят)
02 Ноември 2005 14:02
Ако у нас се освободи достъпа до оръжието напълно престъпността ще нарастне в началото и накрая неменуемо ще падне. Междувременно доста ковчези ще се сковат. Но прочистването ще ни докара до Дивия Запад, откъдето американското сборище днес все още гребе с пълни шепи добродетелност, та чак и навън прелива - примери много - Южна Корея, Виетнам, Афганистан, Ирак... За Израел и съседи няма да задиряме.
02 Ноември 2005 14:13
У телефоннио указател на Ъндерграунда сите са с по едно име. И Мъзгата е там. Мое Маргините да са у панделата, ама аверите им не. Колкао му е мъзгата да пресъхне ? То, тва обикновения българин си го знае.
02 Ноември 2005 14:52
Искам само да допълня, че докато полицията се държи със свидетелите като с обвиняеми или заподозряни няма да се получи. Миналата седмица бях очевидец на един инцидент, при който се намеси полицията в един момент.
След около половин час разправии със таксиметрови шофьори и граждани, вместо да задържат шофьорите те се нахвърлиха върху гражданите. Попитаха ме дали искам да отида в полицията и да опиша какво съм видяла. Съгласих се и СЪЖАЛИХ, защото първо, че оперативните въобще не знаеха какво да правят и второ ме държаха от 22.30 до 04.30ч през ноща за да им опиша каво съм видяла. Да не говорим за дознателя, който въобще не разбираше какво трябва да направи, както и оперативния преди това и накрая се наложи аз сама себе си да убеждавам, че постъпвам правилно. Тези дори ни разясниха правата, не ме привлякоха в качеството на свидетел по делото, въобще едни хвърчащи листя. И знаете ли какво си навлякох от това, че бях добросъвестен гражданин една седмица болничен и от там разбира се по- ниска заплата. Не че полицията ги интересува това та камо ли т. нар. големи риби.
02 Ноември 2005 15:02
Е.ана е работата на властовата олигархия. Нито да разкриват частта от бандитските дела, съврзана с Маргините, нито да не. Ако бръкнат по-надълбоко, ще гърмят мини първо в службите на МВР, после в прокуратурата и съда, накрая в политическата банда. Защото, както вече всички знаят, са като свински черва. Сега силно им се иска да утрепят я свидетеля, я Маргините. Или да спазят досегашната практика съдът да ги оправдае поради липса на доказателства. Обаче обществото губи и последните си ресурси от толерантност, а този път среща някаква подкрепа и отвън. Е.ана работа ви казвам, от далеч усещам гърчове и спазми в крадливите организми на олигархията.
02 Ноември 2005 16:38
Този на снимката и той ли е анонимен??
02 Ноември 2005 18:28
Ehh... zashto precakaha mozilata?... 4e da i az da vi napi6a edna istorijka...
Ama nejse, svidetelja e nezhelan v kokoshkarskite sluchai zashtoto shte otvori povechko rabota na klatokrakite...
02 Ноември 2005 18:29
Мдаааа, ще му сменят физиономията
02 Ноември 2005 20:01
По такива въпроси професионалистите изобщо не приказват, още по-малко за задоволяване любопитството на публиката. Когато близките на престъпниците се съмняват в истиността на изтела по някакъв начин информация е едно, а когато информацията се подтвърждава официално - няма грешка. На всичкото отгоре всички знаят, че мафията има къртици в МВР.
Тия хора не можаха да се научат, че специалните (тайните) служби и средствата за масово осведомяване не трябва да имат допирни точки, освен посредством съда и частично чрез прокуратурата. Леваци!
02 Ноември 2005 20:42
Змей, няма тайни служби у нас, утрепаха ги комунягите веднага след 10 ноември. Иначе как щяха да крадат? Всичко е изгнило.
02 Ноември 2005 21:19
В."Сега" 20.04.2002 г.
Делото срещу бургаската наркомафия се проваля

Един от най-големите удари срещу наркотрафикантите е на път да се срути, след като един по един основните свидетели започнаха да си оттеглят показанията. Причината е, че полицията не ги защити
(снимка: натиснете тук)
03 Ноември 2005 09:16
Съобщение на прокуратурата:
Молим за извинение!!! Във вчерашното ни съобщение, където обещахме да запазим анонимността на свидетеля Володя Герговски, гр. София, кв. Стрелбища, ул. Кестенова гора 113, по вина на коректора е допусната малка грешка.
Свидетелят с гарантирана анонимност се казва Иван Димов Генчев, София, кв. Сухата река бл 113.
Молим вдовицата на г-н Герговски за извинение.

Редактирано от - Йори на 03/11/2005 г/ 09:17:19

03 Ноември 2005 09:48
И на мен ми хрумна същото
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД