:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,442
Активни 138
Страници 24,076
За един ден 1,302,066
Вот

Криворазбраният мажоритарен елемент

Като изключим личното обаяние на Бойко Борисов, в него няма почти нищо мажоритарно
Снимка: Минко Минев
Избирателният кодекс, който предвиждаше мажоритарен елемент в изборите, се оказа несбъдната мечта за отминалото 39-о НС. Преди местните избори през 2003 г. кодексът бе приет на първо четене с конституционно мнозинство от 165 гласа. Впоследствие обаче надделяха онези, които смятаха, че българският народ не е узрял за такава преломна промяна.

И за съжаление, съдейки по резултатите от последния вот в София, май те излязоха прави. Оказа се, че дори в столицата хората предпочитат не мажоритарното мислене, а кухи лозунги и мъгляви послания.



Мажоритарност не означава просто харизматична личност,



която да се противопостави на гадните, зли и ретроградни партии, които докараха народа до просешка тояга, разпродадоха България, напълниха си гушите и т.н. По-важното е тази личност да поеме конкретни ангажименти, да се ангажира със срокове за тяхното изпълнение и след това да се отчете под някаква форма какво е успяла и какво не е успяла да свърши.

Сред основните кандидати тези, които заложиха на подобна тактика, бяха само двама - Милен Велчев и Минко Герджиков. Велчев фокусира кампанията си върху това да асфалтира 450 км улици и да изчисти София за 6 месеца. Герджиков пък залагаше на това, че вече е доказал, че може да работи в напрегната ситуация и да взема решения. Да, може би не идеалните решения. Но, така или иначе, по време на кризата с боклуците Герджиков демонстрира, че не бяга от отговорност - ценно лично качество, което липсва у повечето български политици.

Оказа се обаче, че дори в столицата, където се предполага, че хората са по-информирани и по-способни на разумен избор,



подобна линия на поведение не носи успех



Проблемът, разбира се, не е в това, че Велчев и Герджиков загубиха изборите - глас народен, глас Божи. Но катастрофално ниският им резултат, предвид кампаниите, които водеха, е симптом, че очевидно на мажоритарния елемент у нас наистина не му е дошло времето. За двамата общо гласуваха 64 893 души от 1 085 072 имащи право на глас.

Софиянци, които отидоха до урните, очевидно предпочитат "генерална промяна", "спиране на корупцията", "открито и честно управление, което да срине стария лош модел". Това бяха основните послания на Бойко Борисов, Татяна Дончева и Светослав Гаврийски. Те обаче звучат по-скоро като кухи партийни заклинания, а не като конкретни ангажименти, каквито се предполагат за едно мажоритарно мислене. За Дончева и Гаврийски това е обяснимо - те разчитаха най-вече на твърдите ядра на партиите зад тях. Заблуда е обаче да се мисли, че Бойко Борисов е мажоритарен кандидат само защото бе издигнат като независим. Като изключим личното му обаяние, в него няма почти нищо мажоритарно. Борисов играеше ролята на антитеза на всички партии, което всъщност си е партийна кауза. Основният аргумент на генерала срещу останалите бе, че те нямат право да говорят, след като техните партии досега са управлявали. А това много напомня на поведението на БСП и СДС навремето, когато се редуваха във властта. Тогава винаги едната обясняваше собствените си неудачи главно с това, че преди това е управлявала другата.

Вярно е, че



Борисов, както всъщност и Гаврийски,



поеха някои конкретни ангажименти. Генералът се ангажира например да направи шосе под Орлов мост и да отпуши движението по околовръстното, да оправи една дупка край НДК. Конкретиката обаче се загуби в мъглявата му кауза за независимост и надпартийност. Пък и специално първите две обещания навяват спомен за едни други, с които патронът на Борисов Симеон II спечели изборите през бурното лято на 2001 г.

Единственият признак за това, че на мажоритарния елемент все пак му е дошло времето, май се оказва ниската избирателна активност. Сред причините за нея вероятно е и това, че на практика истински мажоритарен кандидат, който да спечели доверието на мислещите и разумните хора, просто нямаше. А зад тези, които разчитаха на мажоритарен стил, все пак стояха партии, доста компрометирани при това.

Ако политиците ни наистина са загрижени за апатията на хората, те може би трябва да се постараят да вадят читави кандидати, които да реализират разумни кампании. И да се постараят да поизлъскат изхабения имидж на своите партии, за да не пречат на кандидатите. С голяма доза сигурност може да се предполага, че именно въвеждането на мажоритарен елемент в изборите ще принуди политиците да работят в тази насока. Иначе всички похарчени пари за телевизионни реклами, призоваващи да се гласува, са празно бъркане във и без това тънкия джоб на данъкоплатеца.
31
1666
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
01 Ноември 2005 22:23
лично обаяние? че он прилича като да е дялан от чепат пън с тъпа секира, да ме прощавате.
01 Ноември 2005 22:53
Просто има различни партии
Тази на Бойко спечели
сега предстои да бъде назована
02 Ноември 2005 00:12
Жестокият шамар за "политическата класа" е, че гласуваха само лично заинтересуваните от властта - не повече от 1/3. Всичко останало са брътвежи.
02 Ноември 2005 00:15
Разба се, че всички са против Борисов. Дори и повечето софиянци, които всъщност са го избрали. Да не би некой да го е страх, че ще се вадят кирливи ризи от общинския килер? Щото тоя е много директен и ще захрани мощно пресата със жълтини от кухнята. Макар да го представят за прозд, той знае как да говори пред раята и да се харесва. А за умниците и интелегенцията остава да попреглътнат някак рейтинга му.
02 Ноември 2005 00:24
Най-готин беше Велчев, докато се правеше на десен. Предполагам, че ако в софия имаше 1000 000 емигранти от Сенегал, щеше да разправя за баба си - негърката. Впрочем, какво точно е говорил в ромските квартали, та са му дали такъв висок процент гласове?
--------------------------
И как точно се пише думата - мажоритарен или маДжоритарен? Защото, ако е второто, знам откъде идва.
02 Ноември 2005 00:44
Прибързани изводи. Пак. Не е толкова важно дали Велчев или Герджиков прави мажоритарна по характер кампания, а дали такава се е състояла наистина. Не се състоя, разбира се. Велчев си остана в съзнанието на хората и като образ един партиен на НДСВ кандидат. Герджиков не можа, пък и не можеше да се откъсне от връзката си със Софиянски (три пъти кандидат на СДС!) и от подкрепата на СДС. Мажоритарната му игра само попречи да вземе някой процентец повече. Всъщност от появата и поведението на двамата ползи извлече Бубойко, каквато според моята глава е бил и замисълът на кукловодите зад пишман генерала.
02 Ноември 2005 03:30
На Генерала партията ще се казва Свобода и ще буде нацйоналистическа без комунистически лекета както са в Атака.Затова неговата партия ще надмине всички в наи скоро време.
02 Ноември 2005 06:34
Какво значение дали е мажоритарна или пропорционална или каквато и да е. Не е спечелил, да си оди......
02 Ноември 2005 08:03
Моята партия ще се казва "Българско значи качествено!"
Гласувайте за "Българско значи качествено!"
Искам нотариален акт и за НДК!
02 Ноември 2005 08:23
Ало-о-о-о, автора! Кой и колко ти платиха за тази статия!?
02 Ноември 2005 09:36
За какво да са му платили? За да обърне внимание на хората, че са безнадеждно тъпи ли? Амиче то си е очевиден факт.
Казват, всеки народ сам си заслужава управниците. Ама защо трябва и аз да сърбам попарата на онези, които гласуват за мутри и мошеници?
02 Ноември 2005 10:03
всички ще я сърбаме попарата, ама като никой не гласува тва е! оставихме циганите да решават вместо нас и сега с техните грасове гадната куха кука, бате ни Мутройко ше си разиграва коня! е затва трябват задължителни избори с глоби за неявили се!пък който си е идиот -пак може да пусне невалидна бюлетина, само да не се чуди после що Доган с 400 000 гласа от 6 800 000 по списък разиграва 7млн. българи!
02 Ноември 2005 10:11
През 2001-ва имаше конкретни обещания и срокове - за 800 дни .... и т.н. И какво стана - отново едно голямо нищо. Защо тогава да вярваме на някой, който ми казва за 6 месеца ще направи това или онова? Дорасли ли сме да не му вярваме, аз си мисля, че сме дорасли. Всъщност основния проблем и в общината, както в цяла България е престъпността и корупцията. Който покаже, че ще направи нещо по този въпрос, то той обещава нещо много повече от ще направя за 6 месеца това или онова. В момента КПД-то от използването на нашите средства клони към нула. Едно намаляване на корупцията даже и с малко, би довело до огромно положително изменение на това КПД и съответно до реално извършване на много повече в много сфери за разлика от малките конкретни обещания
02 Ноември 2005 12:30
Празни мисли на един празен човек. Пардон наблюдател.
02 Ноември 2005 12:43
"Оказа се, че дори в столицата хората предпочитат не мажоритарното мислене"
Защо пък "дори в столицата"?
Чудно наистина, но София е на опашката по отношение на мажоритарното мислене.
02 Ноември 2005 13:48
Ке я видиме тая работа у субота - красавецът срещу отличничката. Ама оти сеги Требичанье не рипат? Оти суходолци кютат? Не сме народ, а мъ... боклук. Надпартиен
02 Ноември 2005 13:59
Хора секакви, не е важно кой кво мисли, ама който си е ходил на риба у събота е не е гласувал - да си трае и да си прибере мнението на топло и тихо място.
Ще ни оправят не само дупкато у НДК-то ми и други дупки.....ама кво от тва - хората казват, че болката не е голяма - срамът бил голям.
02 Ноември 2005 14:21
Обретеноф, Обретеноооф, я кажи кой и колко ти плати за да пишеш глупости. Ако Генерала не е мажоритарен, сигурно баба ти е?
Как ще глазуват за:
Велчев - над 10 хотела всеки по над 50 млн.$
Герджиков - без коментар, и за бозаджия не става
Гаврийски - само ръкавелите му липсват. За касиер в дребна банка
Лелката - ми то срамота, нахална провинциалистка и както каза един голям българин - неизбираема - по-точно не може да се каже.
В.Енчев и Начев - да приемам ги , но много хора не ги познават
02 Ноември 2005 14:31
ТАПА стига си се ибавал с Обретенофф, не ти е виновен човекот, че кандитатите са ни такива...не са ги избирали финландците, я.

Относно последните двама - и аз ги приемам...некъде прочетох, че цирк Балкански се е върнал в България.....могат да се захванат с дресура на червеи, че с гълъбите е трудно и мое да прихванат грип.
02 Ноември 2005 14:40
Интересна статия
02 Ноември 2005 15:08
След последните резултати от местните избори в София и изборите в Биг Брадър 2 е повече от ясно, че в РБ МАЖОРИТАРНИТЕ ИЗБОРИ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНЯТ! Ако попиташ столичани дали биха гласували за мутра-съдружник на Пашата, 99% ще ти отговорят с не. ако попиташ участниците в Биг Брадър дали биха гласували за алкохолик и наркоман, пак 99% ще ни отговорят с не. Но когато дойде момента да се гласуват, почти всички гласуват ЗА!
За българския народ подходяща е само пропорционалната система, защото в листите е по-вероятно да попадне и някой читав. Явно, че при мажоритарните избори този шанс е нулев.
02 Ноември 2005 15:19
Гогов, а не обобщавай така наедро бе! Ако си се припознал сред отпадъците, речи го само за себе си.

ТАПА, ми опознай ги. Енчев е разкрит в пресата като ченге още през 92-а година. Великият антикомунист и античенгесар Драгалевски, щом стана премиер, го изпрати посланик в Хърватска. Оня оттам спретна едно чуждо активно мероприятие чрез "Труд" в полза на Милошевич и във вреда на България.
Начев е първи братовчед на Аврамовсвиняров. Освен това беше и шеф в банка "Свети Никола" заедно Любен Гоцев. Сега се прави на "говореща глава" в някаква кабеларка, разсмива 50-тина зрители ката седмица.
Един и същ отбор бе, ТАПА, Костов, Гоцев, Аврмавосвиняров, комунисти, комсомолци, пионери, ченгета, десебейци, царисти, гаражни, гергьовци, вморовци, аграрници и прочия. Отгоре ционисти и турци. Получават инструкции как да ни .бават мамките по телефона или чрез интернет от ционисткия кагал и Анкара.
02 Ноември 2005 15:29
Васуки, така в общи линии обхвана всички гадове в една кошница
Само велосипедистите забраи, и те са виновни....
02 Ноември 2005 17:10
Васуки,
Дай предложение или идея бе пич. Вярвам, че си искрен. Аз тоже.На всички давах гласа си и най-вече на сините а те най-много ни лъгаха. И Костов и Царя и кой ли не. Сега съм на принципа "Избори до дупка". Дори повече вярвам на хора като Жорж Ганчев отколкото на т.н. "интелигентни".
02 Ноември 2005 17:20
Некъв светъл лъч в прокуратурата - почнали са да конфискуват имущество. Ха да видим докъде ще стигнат?
http://dnes.dir.bg/LISTS/new_DNESNEW_left _b4/news_819623.php Натиснете тук
02 Ноември 2005 18:27
И до теб ще стигнат - не се притеснявай
02 Ноември 2005 18:35
ТАПА, ти затова ли си си избрал такъв ник? Аз никога не гласувам, защото не ни се оставя никакъв избора не желая да нося отгомворност за гадостите им. Или ясни негодници и чужди субекти ни слагат на масата (в листите), или подставени като Жоржи или Долен Сайдеров. Така не ми се налага сам да се попържам. USrael и Кремъл не ни оставиха полезен ход като държава, смачкаха ни тамошните ционисти. Като нация шансовете ни бяха много големи, но Карлович, вагенщайни, продевци, левита, пасита и подобни успяха да ни изпокарат през 1990-а и така да ни разкъсат на враждуващи части. Това на тия им е древен номер, обикновено успяват. Не успеят ли, правят ги на дреб и ги разгонват задълго, ама после от глупост пак ги пускат обратно, та пак наново. Сега ние пак трябва да се съшиваме като единно национално тяло, но е страшно трудно, защото ония ни ръгат в ребрата с остриета от циганяци и турчуляци. Трябва да упорстваме, няма друг път. Народът инстинктивно го разбира и това е главната причина да загърбва продажните партии, които го разединяват. Другото е индивидуално и групово (родово) оцеляване. С нокти, със зъби, те все някога ще капнат. Капват вече, изоставят ли ги янките, жална им мамица. До ще!
така мисля, ти както си щеш.
02 Ноември 2005 19:55
bat izo
Само едно нещо ми кажи. Като пуснеш невалидна бюлетина как ще намалиш тежестта на Доган. Сигурно предлагаш да има партия на невалидните бюлетини. От много ъкъл сме на това дередже, все има хора дето много приказват (като теб) и нищо не казват!
02 Ноември 2005 20:33
Абе що е туй животно мажоритар, мажоретка в гащи ли, маджун от сливи ли, или мажо на Надка? Не разбраха ли нЕкои лидери на партии- фирми/партийки като ДСБ/, че новобогаташи нямат шанс, а банкери съвсем. Що ми се струва, че червената "селянка" ще грабне сиренцето, ама мъльчи Ва пукаль, че каруцарю пак, че ме фани за третия...Ха Ха...
02 Ноември 2005 20:58
Руританец, разбрал си максимата наопаки - Никои управници не заслужават народа си!
03 Ноември 2005 03:54
Журналиста показва че понятията "мажоритарен" и "партиен" са му мътни - страхотна каша е забъркал. Изборите за кмет са винаги мажоритарни, защото позицията е една - кметската, и може да се заеме само от един човек. Кандидатите за тази позиция могат да са партийни или независими (необвързани с дадена партия) но това е друга песен. В мажоритарните избори кандидати в повечето от случаите са партийни, тоест представители на една или друга партия и следователно ползващи подкрепата на тази партия. В рядки случаи кандидатите в мажоритарните избори са независими, тоест безпартийни.
Противополжно на мажоритарни избори са пропорционални избори. Пропорционални са сегашните избори за народното събрание, където в изборите директно участват партии. А после партиите, в зависимост от процентите получени гласове, излъчват народните представители за отделните избирателни райони. Но тези избори могат да са мажоритарни ако всеки един избирателен район избере директно своя народен представител. Мажоритарен значи болшинство тоест този който получава болшинството от гласовете а не безпартиен.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД