:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,441
Активни 138
Страници 24,075
За един ден 1,302,066
Партийно

Флиртът с десния избирател

Иван Костов тества влиянието си в чиста среда и след като разбра, че е трета сила в София, тръгва да превзема страната
Снимка: Архив "Сега"
Задава се нов кавър на стария шлагер: "Обединяване на дясното пространство". Този път желание да завърти евъргрийна по местните радиоточки има отявленият враг на произволното коалиционно събиране Иван Костов. Тонът му от онзи ден е някак смекчен, човекът дори не се изкуши да доубие остатъците от СДС (защо ли и да го прави - всичко е въпрос на време) след поредния провал на синята партия на изборите в събота. Напротив, даже се юрна да помага на СДС в Русе, където сините се промъкнаха с голям късмет на балотаж.

Някогашният стопанин на "Раковски" 134 подхвана миналогодишната тема на Надежда Михайлова за дясно обединение. Разликата е в това, че Михайлова покани тогава всички партии в десницата, които имат повече от пет члена, а Костов отсега тръшна вратата пред редица потенциални партньори -



в готвения съюз не са поканени Софиянски,



Любо Дилов-син, Яне Янев. Уж между другото Костов каза, че първо трябва да се види какво е това нещо Български народен съюз. За останалите вече нееднократно е съобщавал какво мисли и не е нужно да го повтаря. От тази позиция отстъпление не се очаква.

Костов говори за необходимостта от "нови политики", но той е последният човек, който може да бъде заподозрян, че ще изневери на линията на ДСБ. Тя и Надежда събра около себе си отломките от някогашния син съюз, присъдружните земеделци, ромски и всякакви други организации с идеята да не изневерява на политиката на СДС. Но сигналите, които идваха през последната година откъм "Раковски" 134, бяха толкова разнопосочни, че накрая "политиката на СДС" стана понятие, което съвсем не подлежи на дефиниция. В крайна сметка, СДС направи коалиция, която



спокойно можеше да се нарече бамбуча



Метафора на едно несбъднато намерение.

Костов няма да позволи провал на своя проект с привличането на хора без електорат. И правилно - десните формации-джуджета могат само да му попречат, както попречиха на СДС. Ако ДСБ навърже покрай себе си половин дузина дребосъци, сигурно в края на краищата ще повтори съдбата на синия кандидат-кмет Минко Герджиков, който не успя да прибере и по 1% от седемте подкрепящи го партии.

Десните се явиха с няколко кандидати на частичните местни избори, това беше неизбежно и логично доведе до падането на синята крепост София. Едва ли това щеше да се случи, ако Костов и СДС бяха посочили общ претендент, па макар и той да е Светослав Гаврийски. Поне щяха да участват на балотаж на мястото на БСП. На Командира обаче кмет не му трябва. Особено пък за 2 г. Той се готви за по-голяма победа.

Затова Костов направи единственото, което можеше - тества влиянието си. Беше единственият партиен лидер, който действа в чиста експериментална среда - отказа каквато и да било коалиция и след 29 ноември



вече е наясно каква е тежестта му



в най-големия български град. А тя никак не е за пренебрегване. За 2,5 г. ДСБ вече е трета политическа сила в София. Костов действаше в противоречие с всички останали, които старателно се опитваха да избягат от старата формула, че изборът в столицата е национален изпит за всяка партия. Командира спази правилата на партийния вот, при това с кандидат без харизма, но с ореола на некорумпиран човек. И спечели достатъчно много. Следващата му стъпка е разширяване на влиянието в страната. ДСБ си остава софийска партия. При СДС е обратно - макар и разгромен, съюзът има потенциала на национална партия.

Надежда Михайлова успя да се пребори за абревиатурата ОДС, но я остави без съдържание. От наследника й Петър Стоянов се очакваше да изправи СДС на крака. Засега Стоянов обаче сякаш е емигрирал и хората му се чудят как да оправдаят отсъствието му. Не му се "занимава с мишки".



Експрезидентът не направи нито една реална крачка



след избора си за лидер и затвърди убеждението, че СДС е на изчезване. Докато в същото време Иван Костов прокопаваше разделителната линия между себе си и останалите. Днес е време да направи следващата стъпка по пътя към голямото завръщане. Да мине браздата и да навлезе в лагера на врага.

Останалите десни партии просто нямат избор - въпрос на оцеляване е. Разбира го и Анастасия Мозер, и Праматарски, и Стоянов дори. Проблемът е, че няма как на една маса да седнат бившият президент и експремиерът - просто защото допирните точки отдавна са изчезнали. Пък и времената вече не са същите, ролите се размениха. Сега Костов е в силна позиция. И май дойде времето да си върне партията, която сам си направи в края на миналия век.
26
1516
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
01 Ноември 2005 22:25
"десен" електорат? де го? "десни" партии? де ги? писанията за "десни" във вестниците са лоша белетристика. идеите за "десни" между псевдо-политиците са симптоми. за диагнозата не ме питайте.
01 Ноември 2005 22:36
В крайна сметка, СДС направи коалиция, която спокойно можеше да се нарече бамбуча



Да-а-а, в рекламния спот за 30 секунди се чуват точно 3 звучни шамара. Но някои свикнаха вече със шамарите. Като Фернандел от Пловдив, наричан понякога il cornuto.
01 Ноември 2005 22:38
Преди петдесет години един мръсен комунист Дюверже описа дснешните страданията и на десните, и на левите
На кратко- - те все още помнят произхода си - едните от селото, другите от близкия до това село град
Т.е. това са партиите в латинския им смисъл
Другото са избиратели
А те хабер нямат нито от селските, нито от градските си корени
Не избират дядото си за кмет избират днешния си герой - генерала, норисован от умелата МУ пропаганда

Редактирано от - Минавам от тук на 01/11/2005 г/ 22:41:36

01 Ноември 2005 22:45

А бе, на кого му пука за тия?
Я по-добре кажете с какво се препитава сега Надка, таз хубава жена бе?
01 Ноември 2005 23:09
Да, в едно е прав автора и сигурно не само в това, че докато ДСБ е столичная, то СДС е прованса на десните. Има още много път да се извърви и като гледах как се държи Сотирчето от предизборният щаб на Герджиков не ми са вярва да го извървят заедно до президентските избори, ама всичко се случва може и случайно.
01 Ноември 2005 23:20
ДСБ в момента не е трета политическа сила в София, а втора - след БСП. Бате Бойко(ти си мъж) не е "политическа сила", а популистка мутра, явно провалила се на предишната си длъжност, подкрепена от мутрите и дс, както и от техните медии. Тоест от повечето медии в бг.
01 Ноември 2005 23:32
Изтъркани физиономии, пропилени Надежди, разбити авари и жалки останки от славно минало. Що ли хабят хартията за тия? Дясната идея я има ама не е много сигурно дали е синя на цвят. Винаги ще има електорат дето ще гласува дясно, но той вече не ще да го яхат пак същите муцуни, щото като тръгнеш подир бръмбар - на лайно ще те заведе, както вече се видя.
02 Ноември 2005 00:06
Празни думи. Много на брой. Какви десни лидери, какъв десен електорат? Десните водачи не могат да бъдат асистенти по политикономия, преводачки, провинциални бракоразводни адвокати и тути кванти цървули. Евентуалните носители на "десни" идеи са изчистени в мътните времена на по-по-по-предната революция в България. Мимикрията ще приключи когато Иван Йорданов Костов стане лидер на БСП а Дмитриевич поведе есерите.
02 Ноември 2005 00:35
Не се връзват нещата някак. Отдавна дори най-тъпите журналисти признаха, че СДС е умряло, за какво му е на Костов един труп тогава. Трупът се носи в гробищата. Най-тежките удари върху СДС, които всъщност го трупясаха, ги нанесе К/остов и това се знае от повечето седесари. Няма да отидат към ДСБ, скъсали са с Костов. Гаврийски не е нито седесар, нито десебеец, затова взе повечко гласове. Пък и това е само в много синята доскоро София, някаква част от бившите гласоподаватели на СДС сега гласуваха напук на БСП по инерция и от отчаяние. Прибързано е да се правят големи изводи за ДСБ от това гласуване. Партията на Костов няма бъдеще.
02 Ноември 2005 00:40
Следващите Парламетарни и Президенски избори десния избирател
ще гласува за кандидати Националисти като кандидата за президент Проф. Божидар Димитров и Партий Националисти които наистина мнго хора вярват че са спосбни да изведат страната от икономическата криза и да възродат Велика България!!!Десния Избирател ще гласува и ще подкрепя в Бъдеще Партий като Атка и крайно дясната Радикална Партия които ще водят война с Престъпната Олигархия и Партийна Корупция която сега се вижда в действие във всички останали партий в България която е поставена от тях на ръба на новата задаващата се иконмическа криза и Инфлация!!!Само да споменем от вчера новите цени на парното а да не говрим тези другите където идват и са приготвени за да бъде ограбен Български гражданин отново и да бъде излъган за пореден път за негонвото иконмическо чудо което 15 години вече чака и сънува!!!Колкот до Иван Костов той скоро време Прокуратурата ще му повдигне нови обвинения ще бъде обвинен в ред иконмически престъпления и най вероятно през април когато ЕС публикува доклада за напредъка за присъденяване на България към ЕС през 1 януари 2007 година Иван Костов ще му бъде снет имунитета и ще започнат съдебни действия срещу него ако естествено не бъде елимниран от ганстерската война която е започнала в България и убива наред и можеби той ще бъде един от политиците който ще бъдат убити за да се прикрият връзките между мафия и политика!!!Явно много малко от вас си спомнят случея за хвърлената бомба в градината на Иван Костов в дома му в Драгалевци!!!Тази бомаба беше знак на хората които са замесни с Иван Костов в Иконмическите Престъпления че идва техния ред за да освобдят място на конкуренцията която вече се легализира и с бели якички държи икономиката на нашата държава!!!
02 Ноември 2005 06:28
Е все пак се пише доста за Коста, значи има причина. Ще изчакаме да видим.....
02 Ноември 2005 08:58
Може ДСБ да е трета по ред, но не е никаква сила. Първите две дори не са сила, следващите просто са фикция. Става дума за синята столица все пак, където маргиналите, перковците, некадърниците и реститутите, т. е. естествения електорат на ДСБ, са твърде много. Просто Костов води отчаяна битка за самооцеляване. Не разбрахте ли, че този смрад от нищо друго не се интересува съществено?
02 Ноември 2005 09:33
Лява местна власт и десен парламент е добра формула. Когато се случи, ще има нормализация.
Преди 2-3 години не вярвах, че Командира някога ще се върне на сцената, но ДСБ има огромен потенциал, там се работи солидно и очаквам голям успех за тях още на следващите парламентарни избори. Т.е. голям успех измежду "казионните" партии. Какво ще е обаче изражението на щедро поддържания в последните години ирационален вот и къде точно ще избие той - това е история, която предстои да видим тепърва.
02 Ноември 2005 09:53
Така че борбата е за ирационалния вот. Моята хипотеза за Атака е, че Атака изпълни мисията си да даде на Кобурга едно национално-отговорно оправдание да участва в правителство на БСП. Дали кукловодите имат още задачки за точно това формирование, ще личи от съдбата и състоянието на Атака в близките 1-2 години.
02 Ноември 2005 11:01
Докато не се махнат старите мутри от дясно, нищо няма да се оправи.Същото важи и за лявото и средата, ако я има изобщо.Некадърност, безхаберие
02 Ноември 2005 11:04
и кво е тва дясно с 60 до 100 хил. гласа? и какъв фактор може да бъде то, особено ако активността е по-висока? я да видим тия 16% на Гавраджийски , че при една трета гласували колко са?ами 1/6 х 1/3 води до 1/18 или към 5, 5% от цялото! и тва е в софия, където десните би трябвало да са повече, защото нали тука е бизнеса и белите якички/мениджърска класа/, тука са реститутите, тука са свободните професии, тука е висшата администрация, т.е. принципно социалната база на едно "дясно"! въобще тия смешници десните по-добре всички "у лево" , че са жалки!
02 Ноември 2005 11:18
Малко черен хумор:
- Какво ще прави Пешо Коня начело на СДС?
- Ще тегли катафалката...
02 Ноември 2005 11:52
Дясно, ляво, център ...
Няма такова нещо в България.
Партиите ни не могат да бъдат класифицирани по този начин.
По отношение ня лявото и дясното СДС, БСП, ДСБ, ... са приблизително еднакво леви или десни. Термина дясно пространство, ако изобщо може да се употребява, обхваща на практика всички сега представени парламентарни партии. Като тръгнеш от грешната база за ляво и дясно в Бълграия, няма как да правиш вярни изводи. По-добре беше да се мъдрува как, доколко и защо българския избирател забрави клиентелизма на Иван Костов и какво стана през 1997-2001 и е готов отново да му позволи да се изживява в ролята на Командира. Колкото до Пешо коня, откакто Надежда Михайлова и спретнаха преврат, СДС ги няма никакви.
02 Ноември 2005 12:11
... като чуя "дясното" - и си го премествам в другия крачол. като чуя "лявото" - пак. цял ден си го местя от тоя в оня .... нормално ли е
02 Ноември 2005 12:19
Старшинка, ти с тоа джобен билярд ли струпа ПЪРВОТО МИЛЬОНЧЕ, ъ?
и с клечене по форумите???
пАли джипката и метлата рекох
02 Ноември 2005 13:08
шъъъъът
02 Ноември 2005 13:25
гепи
02 Ноември 2005 18:43
Казано е: нов бърдак със стари к...ви , не става. Всички са обречени и колкото по-бързо изпратим в небитието целия този самопровъзгласил се политически елит , толкова по-бързо ще видим светлинка в тунела!
02 Ноември 2005 19:44
Даниела сие Костова...No komment!
02 Ноември 2005 20:43
Фатмаков, какво си местиш из крачолите, да не би да е револверът? Не вервам да са просто некви епидермиси. Смех!
02 Ноември 2005 20:58
Старши, като гледам и чета форумот, скоро в казармата ще командват НАТО- УСА, а напред иЕС разбира се...ама да не стане сено за лято и пролет и слама за зима и есен...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД