:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,262,092
Активни 163
Страници 28,601
За един ден 1,302,066
Форум

Как да се отсеят дарителите от тарикатите

Читателите на "Сега" спорят по идеята на финансовото министерство парите за благотворителност да не се приспадат от доходите, ако са дадени на физически лица
paragraph39

Истинските и искрените дарители нямат нужда от привилегии! Единствената им "привилегия" е тяхното удоволствие, че са дарители, и убеждението им, че вършат полезно и "богоугодно" нещо!



Sta

Обаче част от парите вместо за дарението ще отидат за данъци. Следователно държавата трябва парите от тези данъци задължително да ги харчи точно за същите цели - спасяване на болни деца, имащи нужда от операция, подпомагане на социално слаби и т.н. в допълнение на приетия бюджет. Иначе идеята е много добра и ще отсее дарителите от тарикатите, които използват намалението, за да крадат данъци. Както винаги, премахването на привилегиите е от полза на цялото общество и най-добрият лек срещу мошениците.



Nickolas

Никой не си губи привилегиите, ами нещата си идват на мястото. Във всички цивилизовани страни даренията се правят не на отделни лица, а на съдебно регистрирани (най-общо) общественополезни организации със статут на такива и нямащи за цел реализиране на печалба. Квитанциите за дарението се предоставят в оригинал във финансовата служба и накрая цялата сума на дарението се сваля 100% от сумата на доходите, за които се плаща данък. Ако няма сваляне от данъците, няма и желание за дарение. Останалото са празни приказки от близкото минало.



mary1001

Истината е, че държавата иска да прибере още пари от хората, да преразпределя и тези средства. Дарителството е доброволен акт, който всеки човек прави в името на нещо или някого. Но сме бедни, много много бедни. Затова си избираме някой нуждаещ се и му помагаме, с каквото можем. Поне аз правя така от няколко години насам. Агитирам и други хора да го правят, за да съберем малко пари за лечение на определен човек. Успявам да ги убедя едва тогава, когато видят пострадалия и наистина разберат, че той/тя имат нужда от нашата помощ. А сега искат да дадем заделените от хапката си пари на някой, който ще решава как да ги разпределя. Е, няма да стане!

Даренията от физически лица се посочват в справка към годишната декларация. Така че в НАП знаят за какви суми става въпрос. Щом искат промени в законодателството, то тези суми никак не са малко.

Но според мен и скромния ми опит голяма част от тях отиват при нуждаещите се.



Nickolas

Има финансови години, когато човек (колкото и за повечето българи да е непонятно защо някой си "пилее" парите) има интерес да плати много по-малко данъци, отколкото би трябвало да плати. Единият от вентилите в този случай е даване на дарение в полза на съюза на слепите, на училищното настоятелство на гимназията, която е завършил - доколкото това настоятелство е регистрирано като общественополезно дружество, на дружеството за защита на животните и др. Според това с колко иска да си намали данъчното бреме, въпросният данъкоплатец дава съответното дарение в рамките на финансовата година. Той може да ги даде от доходи, реализирани в предходни години, но сумата се сваля от данъците винаги в годината на дарението - и винаги 100%.

Той може да направи дарение на регистрирана политическа партия или религиозна институция, като представи квитанцията за дарението във финансовата си служба. После финансовата служба на компютъра вижда дали съответната организация е регистрирала прихода. Това е законният начин на подпомагане на политическите, религиозните организации и партиите. Не тоя с черните каси. Знам, че ще е трудно да се реализира - малко по малко ще стане! И в Гърция пътят беше много труден.



dobadoba

Да платиш данък, за да направиш дарение. Абсолютен абсурд!



seterbg

1. От такъв тип подпомагане действително има нужда - аз също получих дарение, за да е възможно да ми бъде направена скъпоструваща операция. Ако бях чакал да се съберат от някакви фондове или официални организации, сега да ме няма.

2. Хората, които дариха тези пари, получиха, макар и не голямо, но все пак облекчение от данъците си, следователно и това е резонно.

3. Имам директни впечатления как масово се злоупотребява с тази законова "гънка". Безцеремонно, нагло и арогантно! Дори и по съвети и с помощ от служители от НАП.

Има начини за това и агнето да е цяло, и вълкът - сит. Ето някои от тях:

- договорът за дарение да бъде заверен и копие от него по служебен път да се представя в НАП;

- инвалидът или социално слабият, получил дарение, да няма право на социални помощи и привилегии - за телефон, за безплатни пътувания, винетки, риболовен билет и т.н.





dozo

Според мен голяма част от пишещите в този форум не разбират за какво става дума... Ето как виждам аз нещата: Няколко мои колежки вече 2-3 години подред си спестяват от данъци, като превеждат известни суми на роднини инвалиди /по банков път, разбира се, в дебитните им карти/, след което със същите тези дебитни карти отиват и си изтеглят преведените суми - хем дарението направено, хем данъци плащат по-малко, хем парите пак при тях се връщат. Та иска ми се да вярвам, че за предотвратяване на точно такива пишман дарения иде реч в материала.
1557
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД