:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,258,950
Активни 225
Страници 25,459
За един ден 1,302,066

Президентът Гоце

Общественото отношение към Първанов няма да се промени рязко, но шансовете му да спечели избори срещу Бойко Борисов май стават все по-малки
Петьо Цеков
Тежки дни настават за президента Георги Първанов. Не че е помръкнала аурата му на уравновесен политик и водещ кандидат на предстоящите наесен избори. Просто му излезе име.

След петъчните му признания, че е взел малко хонорарче за епизодично сътрудничество с комунистическото разузнаване, българският държавен глава заприлича на българските фолкпевици - известни са в обществото само с малкото си име или псевдоним. Оттук нататък нашият президент ще е известен просто като Гоце.

Защо Георги Първанов държеше да осветли досието "Гоце" точно сега? Той можеше да не прави това и истината за контактите му с бившата Държавна сигурност нямаше да бъде извадена скоро на светло. Законът е на негова страна. Според решение на Конституционния съд от 22 септември 1997 г. от обсега на закона за достъп до документите на бившата ДС трябва да се изключат президентът, вицето му и самите членове на КС. Т.е.



те не могат да бъдат проверявани за досиета



Мотивът е повече от странен - не би трябвало въпросните лица да се поставят в унизителното положение да бъдат проверявани от министъра на вътрешните работи и от комисия, излъчена от изпълнителната власт.

Спорно или не, това решение на КС е факт и отварянето на досието на президента сега е нарушение на закона. Вътрешният министър Румен Петков, който два пъти през последния месец обяви, че Георги Първанов не е съпричастен към ДС, също два пъти наруши решението на КС. (Тезата, че Румен Петков няма информация за архива на I управление на ДС, който е в разузнаването, също не е много удачна, тъй като в архива на МВР се намира картотеката на цялата бивша ДС). През 2002 г., с приемането на закона за защита на класифицираната информация, царският парламент отмени закона за достъп до документите на ДС, но това по никакъв начин не отменя решение на КС, което има надзаконова тежест.

Всичко това означава, че



законът пази държавния глава



Но Първанов не можеше да не говори за Гоце. Защото законът не го пази от слуховете. Връзката "Първанов - Гоце" е стара, още Едвин Сугарев я лансира в ранните демократични години. Около президентските избори през 2001 г. тя бе подновена, като успоредно тръгнаха и абсолютно недоказаните слухове за "агент Виктор - Петър Стоянов".

Около действията на Румен Петков в края на май и началото на юни отново се заговори за Гоце. Общественият натиск за отварянето на досиетата бе подкрепен от опозиционния напор за осветляване на президентското минало. Лидери на ДСБ и СДС не пропускаха повода да загатнат за ДС минало на държавния глава. Логично бе да се предположи, че темата ще е водеща и в предстоящата кандидатпрезидентска кампания. От тази гледна точка постъпката на Първанов е обяснима, макар че не обяснява факта, че два месеца той се снишаваше. Когато му задаваха в прав текст въпроса за досието, отговаряше с безсмисленото: "Вие ме убихте. Не това е актуалният въпрос на деня".

Държавният глава все пак овреме реши да сподели подробности около наличието на папката "Гоце". До президентските избори остават четири месеца и половина - време предостатъчно, за да може всяка тема да се изкоментира от вестниците, да се изприказва по телевизиите и да отшуми. В средата на ноември всички приказки за Гоце ще бъдат стари, прашасали и тенденциозни. Още един факт - Първанов говори за досието "Гоце" в много удобен за него момент -



в разгара на италианската афера



около Симеон Сакскобургготски и братовчеда му Виктор Емануил. Афера, която е поне десет пъти по-коментирана, тъй като става дума за следствено дело с главни герои принцове, проститутки, обикновени мошеници, и за ареал, който се простира от затънтеното италианско градче Потенца до министри от бившето българско правителство.

Кой ще обърне внимание на Гоце точно сега? Кой ще осветли подробностите, които останаха в сянка и при изявлението на Първанов, и при работата на две комисии - "Бонев" и "Андреев"? Никой, разбира се. Нали не забравихте за решението на КС от 1997 г.? Никой не може да извади досието на действащия държавен глава. Оттук нататък може да се опираме единствено на тежестта на президентските думи и на слуховете, пускани от неговите противници.



Институция срещу "надуването на балони"



Все пак въпросите, които висят във въздуха, ще продължат да изискват отговор. Според Първанов има много копия на папката "Гоце". Разработката на ДС е започнала на 4 октомври 1989 г., Първанов е снет от отчет на 17 юли 1993 г., а в папката имало само една единствена докладна записка от човек на ДС?! Къде са останалите документи? Водещият офицер очевидно е спал три години, защото Георги Първанов едва ли е най-неблагонадеждният историк в България, от който да не може да се изкара полезна за държавата информация.

Кой е ровил в досието "Гоце" и имало ли е документи в него, които са били "приватизирани". Независимо какви са били контактите на ДС с младия историк Първанов, независимо колко рецензии е написал и какъв хонорар е взел, бъдещият лидер на БСП и президент на републиката не може да бъде вкаран в класическия калъп на "ченге" и "доносник". Проблемът е друг - информацията за папката е била притежавана от доста министри на СДС и БСП - като Богомил Бонев и Румен Петков, и доста шефове на разузнаването - примерно Бриго Аспарухов. Дали лансирането на Бриго Аспарухов през 2003 г. за съветник на Сакскобургготски по въпросите на специалните служби е свързано с познанията му за досиетата? Дали те са оказвали влияние върху Георги Първанов? Дали хората с достъп до тайните на държавата не са изнудвали държавния глава - това е още по-важният въпрос около досието "Гоце"... Фактът, че две комисии не са намерили достатъчно факти да оповестят досието "Гоце", по никакъв начин не опровергава тезата, че доста хора са имали възможност да размахват папката пред българския президент.

Да, наистина това са въпроси предимно за политическа употреба. Ще се изкаже Костов, ще се изкаже Стоянов, Станишев ще го защити, някой ще се свърже със Сугарев и т.н. Някакъв софийски дебат ще се заформи, но едва ли след появата на Гоце общественото отношение към Първанов би се променило толкова рязко, че да го извади от президентската надпревара наесен. Да, шансовете му да спечели изборите срещу Бойко Борисов май стават по-малки, но в никакъв случай битката не е загубена.

Просто му излезе име на човека.



(Още статии от същия автор - в блог http://petyotsekov.dir.bg)
Снимка: Велислав Николов
Бившият шеф на разузнаването Бриго Аспарухов, който бе депутат от БСП, също е имал достъп до досието на Георги Първанов.
снимка: Юлиян Савчев
Признанието за папка "Гоце" едва ли ще свали рейтинга на Първанов, но сериозно ще намали шансовете му за втори президентски мандат, ако в битката се включи Бойко Борисов.
111
4288
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
111
 Видими 
26 Юни 2006 00:40
Стига с този Първанов.
В тази държава има и достойни хора, един от които да си изберем за президент.
26 Юни 2006 01:13
Президента на България Парванов е лъжец!
26 Юни 2006 01:15
Гоце или Бойко.
Тия социолози са идиоти.
Няма ли нормален човек в тая държава, да се кандидатира за председател на републиката?
Или алтернативата е доносник или мутра?
26 Юни 2006 01:16
Кои са тия достойни хора бе? Кои? Я да ги посочи някой. От лайно и боклук нагоре. Не мога да им гледам охранените и ехидни физиономий и да ги слушам как правят на глупаци 7 млн българи. Призовавам форумците да посочат най достойните три кандидатури. Мойте номинации са: Стефан Софиянски, Иван Костов и Петър Стоянов. Хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахах ахахахахахахахахахахахахахахахахахаххахах ахахахахахахахахахахахахахахахаха.
26 Юни 2006 01:19
Бриго Аспарухов е "изчистил" папката на Парванов!
26 Юни 2006 01:26
Достойни политици в България няма!...Всички са развратени от комунизъма!
Всички са невежи, неморални , лицемерни..
Но Парванов е най извратения от всички!
26 Юни 2006 02:10
, , Президентът предлага да се отворят досиетата на прехода, ДСБ и "Атака" му искат оставката"
Историк има защо и за каво да служи на сигурността и интересите на своята държава .Това важи с огромна сила за Балканите и особено за България
Това прави чест на Първанов.
Историк може да е консултант по проблемите на сигурността , какъвто е и Божидар Димитров.
Гоце явно е наименование на папка , почерпено от личности като Гоце Делчев , проблеми по които явно много силно е работено в защита на България.
Първанов не е агент , агент значи посредник.Самият Първанов е мозъчен тръст и други са били посредници на неговият интелектуален труд.
Това явно е ДС , която е защитавала националните интереси.
Това не е Костовашката ДС , та да защитава криминални интереси.
Най яркото доказателство за личността на ПРЕЗИДЕНТА , е , че го плюва един безродник и апаш като Иван Костов.
Агенти на криминалния преход плюват , има защо плюват.
Първанов трябва да се наложи и да ОТВОРИ ДОСИЕТАТА НА ПРЕХОДА и всичко си отива по местата.
26 Юни 2006 03:58
Съгласен съм с Цеков, че Гоце избра момента, за да мине малко по-незабелязан в суматохата около царския скандал. И инициативата да излезе от него, а не да бъде притиснат в ъгъла от друг.
*
Но предполагам, че Гоце е координирал изявлението си с БСП, което може би означава, че БСП разбира, че единственото й спасение е (1) да разследва царя, и ако има защо, той да бъде осъден - единственият й шанс да се изравни с Румъния, да покаже на ЕС напредък в борбата с престъпността и реформата на съдебната система - един осъден бивш цар-премиер (сюжет, който ще възрадва неимоверно европейската левица); (2) да отвори архивите на ДС преди влизането в ЕС, т.е. вероятно преди президентските избори - може пък Гоце да е единственият БСП лидер с досие; (3) да откъсне генералската си опашка от хора, които доведоха Симеон и вероятно ще изгърмят покрай него, и която би й съсипала живота утре в ЕС.
*
Ако БСП изпълни (1), (2) и (3), Гоце въпреки всичко сигурно ще бъде преизбран, Бойко сигурно ще бъде зле засегнат от царския скандал и отварянето на архивите, кабинета може да се спаси с махането на няколко отявлени царски мекерета като Кунева, а обикновените НДСВ депутати могат да бъдат спечелени лесно. Опортюнизмът на БСП, стремежът й да остане на сцената и да стане европейска партия на всяка цена сега работи за България. Според мене сините трябва да подкрепят БСП, ако стане така, а не да предизвикват криза, служебно правителство на Гоце и бъркотия пред ЕС.
26 Юни 2006 04:38
За мен няма никакво значение кога, как и защо лекето е било сътрудник или началник на ДС. Кажем ли комунист, това е достатъчно. Също не смятам че е историк. Той не почита българската история и допусна ДПС да си разиграва коня. Да се маха от сцената. Трябва ни нормален президент, а не ЛЕКЕ......
26 Юни 2006 05:00
"Самият Първанов е мозъчен тръст и други са били посредници на неговият интелектуален труд."
А резултатът - едни много дребни миши дудрончици зад бурето с комунистически лайна. Целуваме Ви , другарю Милошевич в интерес на България и Пирин ще Ви дадем да сърбизирате. Ако има още нещо - само се обадете - Ваши сме !
26 Юни 2006 05:06
Чичо Фичо, леко се изненадах от постинга ти--явно двата дни дъжд, дето ни вали в Ню Йорк, те е настроил малко, така, идеалистично Какво те кара да мислиш, че БСП притежава и най-елементарната политическа адекватност? БСП не е опортюнистическа, а комунистическа--опортюнизмът е присъщ на дребнобуржоазните партии. БСП е мутант, като членовете си, ерго, не може да продуцира нищо синхронно. БСП е асинхрония, точно както и НДСВ, както и ДПС. Но за да бъдем честни, трябва да признаем, че исторически България е също един такъв мутант: погледнете нейния образ в нашата собствена литература, анализирайте народностния архетип.
26 Юни 2006 05:17
А, мечтая си, и се опитвам да ги сугестирам.
26 Юни 2006 05:18
Са остава да се помисли коя от нашите партии прави изключение от описаните от Пошъл такива.

А понеже всички са такива, то аз ще кажа на Пошъл, че понеже най-тъмно е преди разведиляване, очакваме да се пръкне една светла, светла партия - най-светлата и да отрече архетипа на всички партии въобще.

Което ще стане на кукуво лято, разбира се.

А за агента или президента Гоце - какво да кажа - уцелил момента да мине сух между капките, хитър бе, ма много хитър


Редактирано от - Сибила на 26/06/2006 г/ 05:19:03

26 Юни 2006 05:37
Мали-и-и-и, Сибилата ми наскочи, помощ!!! Хем не съм й казвал и дума, начи толко я е страх, ей Пък е червена, червена, та не се знае. И много се обижда, като пионерче, намъмрено здравата, че не си е изпълнило там Тимуровското си поръчение. Страдай, Сибила, сега му е времето. Кажи сега, какво ще правиш, когато до две-три години България се върне в лоното на държавите, където се работи здравата, а? Имаш ли нещо скътанко в швейцарска банка, или и теб комуснистите те държат на една сал заплата, като горкия ви премиер? Щото ако специалността ти е само на агит-проп, да знаеш, сдухана си отсекъде. Фащай се нещо, я фризьорка, я в некое магазинче, белки да изхраниш челядта. И, понеже при нас става късно, към 10:40 PM, чадо, лягам да спинкам. А при тебе е 5:40 AM и какъв го дириш тука по това никое време--не може чак толкова добре да ти плащат ченгетата, или ти самата, такованка, си чччччччччч-е-е-е-е-е-е-е-е-е-е-е-нггггге- -е-е-е-е-е?! Лека ти нощ, и лека смяна
26 Юни 2006 05:40


А, не съм ти наскочила, Тошев, само ти се присмях елегантно.

Пък ти ми скочи с битови съвети. И още ред глупости.


Ма, гледам че и ти си измъчен от общите идеи, както казал Албер Камю : най-много ме измъчват общите идеи.

Що да ги мъчиш - легай, почивай.

26 Юни 2006 06:41
Костовата партия най-добре са се преименува в Демокрадци за Скандална България. Навремето чрез скандални подскачания пред народното събрание Гоце им даде властта, сега пак с измислени скандали искат да стане нещо, ама умрял кон не рита бе бати Ваньо-Маргиналски...Ха Ха
26 Юни 2006 07:18
Абе, както и да го въртите "Гоце" ногу пасна като нарицателно за лъжлив комуняга-президент, при това вербуван комуняга-президент. Айде, време е гоцетата да поемат за recycling.
26 Юни 2006 07:19
Ей това е мечтата на днешния комунист - мафиот: избори на които един срещу друг застават комунист-агент на дс и комунист-пожарникар, сикаджия, популист. Няма загуба каквото и да стане. Игра с ненулев резултат....
Ех, мечтииии....
26 Юни 2006 07:29
Пасна я, амчи Гоце не е ли от Герги?
26 Юни 2006 07:53
Гоце е у Пиринско. По Ломско е Гергица.
26 Юни 2006 07:55
...водещият офицер на Гоце вероятно се казва Георги Юруков и все още работи във външно министерство. Юруков отрече да е работил за Държавна сигурност. За Гоце чух в петък, беше категоричен той...




Навързани като кренвирши, един по един ги влачат.
26 Юни 2006 07:57
Фичо, гледа ли филма "Пътят за Гуантанамо"? Пуснаха го преди три дни. Ти си за там!

26 Юни 2006 08:32
Пише се разВИДЕляване, а не разведиляване.
От виделина.
За сведение на Сибила.
26 Юни 2006 09:06
Да приемем, че Първанов е голям патриот и от такива чувства е помагал за редактиране на мемоарите на пробългарски македонец срещу асимилаторските действия на сърбите.
Сега да си спомним, че Първанов лично ходи на крака при Милошевич за да чу засвидетелства подкрепата на БСП за неговата политика, а тя беше повече от просръбска, запалила няколко войнина Балканите.

Къде Първанов / Гоце / е искрен?????
26 Юни 2006 09:07
Дреме му на Президента!! Първо няма противници, така че ще спечели изборите като стой па гледай!! Бат Бойко няма да се кандидатира защото неговата цел е къде къде по-високо - министър председател, когато му дойде времето! Не че президента нищо не върши, на парите текат главно през изпълнителната власт, а бат Бойко е силен именно в изпълнителната власт и си има подходящи приятели!!! Така че Първанов президент, Бат Бойко министър председател, търси се министри на финансите и строежите /бат Доган ще помогне/ и работа се успива от всякъде!!
26 Юни 2006 09:23
Айдеееее пааак се почна
Въобще глупостите в тази държава и идиотите дето им се връзват като Fl , Фичо, и кой ли не край няма. Пък Мaрийка 1001 вижда други свястни дето можело да ги изберат.
Засега Пошъл БСП действа най-адекватно и затова печели. Не че ми харесва политиката им в момента. Но те знаят една голяма истина, и да се ритат и да се мразят всичко остава вътре. Навремето същата политика водеше академик Каишев в иснтитутите по физикохимия. Може вътре да се ритат да се мразят, но навън нищо не излизаше.
Сега е времето на дясната политика и те са надясно, на върха са хората на Луканов. Утре, когато завие политиката наляво ще дойдат хората на Виденов и пак БСП ще е на върха.
А при десните и двама да останат в партия и те ще се сритат разцепят.
Въобще аз казах вчера, че всеки, който е развивал някаква значима дейност преди 1989г. е бил в полезрението на ДС и за всеки има някаква папка. Не трябва да се говори за АГЕНТ Гоце, щото Първанов не е давал съгласие да става агент. И ако сме правова държава Първанов може да осъди тези дето пишат АГЕНТ включая и вестник СЕГА.
И най-голямата глупост в статията:
Общественият натиск за отварянето на досиетата бе подкрепен от опозиционния напор за осветляване на президентското минало. Лидери на ДСБ и СДС не пропускаха повода да загатнат за ДС минало на държавния глава
Какъв обществен натиск. Ето тук е разликата нежду общество и народ. Според нашти вестникари обществото са някои помияри, които гласуват за десните. В про тивовес народът хич не го е еня за досиета и за други подобни.
26 Юни 2006 09:29
Верно бе, как не се сетихме!? Гоце не е никакъв агент. Той е само една нещастна папка!
26 Юни 2006 09:35
Алеко-К Първанов и да е и да не е патриот, той е работил в идеологически институт, както впрочем работеха повечето дИмУкрати. На този институт му се спускаха задачи от ДС от Политбюро, от ЦК на БКП. Щом се е спуснала задача от ДС тези хора се проверяват дали са надежни, понеже тези теми са секретни и съответно им се откриват папки. Първанов, пък и който и да изпълняват задачите защото това им е работата, това е приложната страна на тяхната научна дейсност.
Защото, когато България трябваше да се защитава от македонизма на бивша Югославия или претенциите на Румъния за Добруджа, или претенции на Гърция, на Турция за тяхното малцинство в България, това трябваше да става аргументирано. И затова се даваха задачи на историци, на етнографи и т.н., а не като сега сульо и пульо да се упражнява в говорене в Парламента и по страниците на печета.
26 Юни 2006 09:56
А пък аз пак си питам: "Кой и защо създаде ОКЗНИ? Защо Гоце стана говорител на ОКЗНИ?"
Възможни отговори:
1. Лични убеждения: Тогава президентът е абсолютен шовинист и не признава правата на етносите. В момента се прикрива за политическа изгода.
2. Партията-майка. Тогава от една страна БКП връща имента на турците, а от друга инспирира обществено недоволство към този акт. Какво да се прави, стари прийоми и пионки бол за да ги осъществят. Това е най-благоприятният вариант за Гоце.
3. ДС. Да си спомним, че председател на ОКЗНИ беше Минчо Минчев - кадрови офицер от ДС, т.е. едва ли говорителят би бил човек, непознат за Службите и неработещ за тях. Тогава сътрудничеството на Гоце не се ограничава само с редактиране на мемоари, но и с дейност, насочена към инспитиране на етническа нетолерантност, с цел прикриване на золумите на възродителния процес.
Така, че за мен това е ключов въпрос за кариерата на Гоце като сътрудник на ДС. Добре е президентът да осветли обществото по него. Аз лично не вярвам това да стане, пред вид опортюнизма и хамелеонщината, която той ни демонстрира години наред на политическата сцена.
26 Юни 2006 09:58
Представителен мъж е и добре играе футбол „Гоце”-то. Не е като президента – Жельо-жабата. Но като всичките „от новите” от БСП е по всеко време с конюктурата -горе Милошевич = долу Милошевич, горе НАТО = долу НАТО, долу ЕС= горе ЕС, долу НДСВ=горе НДСВ и т. н. и т. н. Истински Бай-Ганьо - почти както Алеко го е описал. Но СЕГА в нарушение на закона огласява нещо, което по закон не може да се провери. И за това голямо нарушение трябва да му се потърси най-строга отговорност. И приятелът му Велчев незабавно да се самосезира.
26 Юни 2006 09:58
Предполагам следващото безумие, което ще ни сервира Седефчооглу ефенди и подопечният му антураж е
че ДС /Държавна Сигурност/ по това време е работила в условията на нелегалност и е требало на ушенце да му поръчат така необходимите и "исторически справки". Ма то при толкова много дисиденти, "разконспирирали" след 10-ти 11-ти - нема начин да не е била у нелегалност.
Щото иначе не виждам какъв е проблемът подобни доклади да се изискат по служебен път.
Още по-затрогвщото е как ДС се е ориентирало за подобни суперсекретни и отговорни исторически справки към супермладия и супер никому неизвестен историк от с.Сирищник.
За заплащането "на ръка" да не говорим
И какво по-нормално, ще кажат некои, за една такава историческа справчица да му лепнат и "партизанското" имя "Агент Гоце"
Пак добре не е бил Агент Янко... щот Филчев кво рече

26 Юни 2006 10:05
Явно Гоце-Първанов е написал някаква вътрешна рецензия. Тя обаче е била изпълнена с комунистически патос, прикрит зад патриотичен. И да липсва рецензията в папката на Гоце, нека той я извади от личния си архив. Така българската общественост прецени доколко е хлътнал в комунистически фалш. Ако е обективен ще му простим. Но кой помни днес статиите на Богомил Райнов в "Литературен фронт" (чисти доноси), които имаха пагубни последствия за някои наши поети, писатели и критици. Например интелегентния литературек историк Михаил Неделчев беше принуден да стане редактор на многотиражка в Кремиковци. Глупаво е да се публикуват кирливи доноси в ИНТЕРНЕТ както направи Андрей Райчев и стана актуален доносник. Доносите на Богомил Райнов и с-ие имат много по големи литературни качества. Вкарайте тях в електронната мрежа, разбира се, ако са съгласни. Вкайрайте и писанието на Гоце. То би могло да има историческа значимост.
26 Юни 2006 10:08
Круелла ти указанията по националното радио ли ги получаваш, от неделя 150 и архиваря, ама га преписваш, дай и другите кво са казали...Ха Ха.
26 Юни 2006 10:10
Осралият се най-високо крещи, че нещо наоколо му мирише...
......................
Българска мярка за политическа и материална мощ: "ЕДНА ПАПКА".
26 Юни 2006 10:19
Ми чакам Гоцето да осветли участието си в ОКЗНИ. Ха-ха-ха!
26 Юни 2006 10:20

И Първанов си има доста сериозни трески за дялане, но едва ли това активно мероприятие на Атанасов и Костов ще доведе до друго, освен до провал на авторите си. Че работата е нагласена е ясно за всеки непредубеден, като започнеш с датите - започва се от 4 октомври 1989, само 1 месец преди 10 ноември 1989-та и завършиш с пълната възможност, която имаше безконтролния Костов през 1997-2001 години да огласи и нагласи всякакви досиета. Пътем не може да подминем и момента на раздухване - точно, когато излязоха скандални факти около бившия цар и бивш премиер и явно една от целите на активното мероприятие срещу Първанов е отвличане на вниманието от тези, които ограбиха България след 1989-та година.

Бих препоръчал на критиците на Първанов да се заемат поне малко по-сериозно с критиката му и да го критикуват за съществените неща. Може би най-важния обект за критика е демографската катастрофа в България и отношението на президента по въпроса.
26 Юни 2006 10:24
XYZxyz
а от коя дата требе ги "броим" за доносници на ДС?
.. некои си купиха фабрики на 8.09.1944
.. Костов подаде молби за членство у БКП малко преди 10.11.1989
... е, и Първанов е станал доносник на ДС малко преди същата дата
26 Юни 2006 10:30
Дали хората с достъп до тайните на държавата не са изнудвали държавния глава - това е още по-важният въпрос около досието "Гоце"... Фактът, че две комисии не са намерили достатъчно факти да оповестят досието "Гоце", по никакъв начин не опровергава тезата, че доста хора са имали възможност да размахват папката пред българския президент.

Само това да беше написал авторът на статията, щеше да бъде достатъчно. Защото тук наистина важното е съществуващата ВЪЗМОЖНОСТ държавния глава (независимо кой е той) да бъде изнудван. Явно Първанов ще последва примера на П.Стоянов, когато собствените му хора му изядоха главата.
26 Юни 2006 10:35
Хикчо, пък аз си мисля, да го попитат защо върна мандата и ги докара на власт, те т, ва е най-важния му гоцевизъм... А ни обЯсняваше , че щяло да се пролее кръв...Що се отнася до демографския проблем, според мен т, ва е преливане от пусто в празно, нещата там искат десетилетия упорита работа, а не приказки за неродения Иванчо...Ха Ха.
26 Юни 2006 10:35

Въпросът опира не да изберем някого, защото другия бил "лош", а да изберем някого, защото си заслужава. В случая понеже костоваците нямат реален съперник на Първанов и не могат да измислят нормална критика срещу него, а такива има, те отиват на това, което познават най-добре - размахването на досиета. Докато за Атанасов и Костов това е разбираемо, то човек веднага си задава въпроса - а защо примерно атакисти пригласят на активното мероприятие, а и не само те? Отговорът явно е - поради същата причина - нито имат достоен кандидат за президент, нито имат глава на раменете да критикуват Първанов по съществените въпроси - като демографската катастрофа например. Е, тогава защо изобщо се надяват с активното мероприятие да отстранят Първанов и да наложат някой от своите за президент?
26 Юни 2006 10:40
До "Ха Ха",
има демографска катастрофа, а не демографски проблем. Размерите на тази демографска катастрофа са такива, че пряко заплашват националната сигурност на България. Да не забравяме, че все пак президента е председател на комисията по национална сигурност. Много неща са навързани към тази катастрофа и точно затова никой от управляващите не я подхваща.
26 Юни 2006 10:40
.... абе ако не е бил Агент на ДС, кой ще го допусне изобщо да става Президент... без да е зависим
Ако не е бил Агент на ДС - отдавна да са му спретнали някакво активно мероприятие на некоя магистрала, после - Декларация на НС, изявления на председателя на НС, ..на МВР, политическо активизиране на Гл.прокурор, десетки поръчкови статии и предавания от раболепната и услужливата на "бившата" ДС медии и газети.....
Щеха го смачкат. Да беше кат Сидеров - да издържи. Ама не е.. нема на какво да стъпи, като патриотизъм и родолюбие например.
А Седефчо си е национален предател та дрънка. Щеха го отнесат кат куцо пиле домат
26 Юни 2006 10:41
Много ми хареса поведението на Георги Първанов по случая Гоце!
За пореден път той показа че е мъжкар и умее да казва нещата в тежки моменти и има куража да направи нужните, макар и тежки стъпки!
Също както в началото на 1997г. с Николай Добрев намериха мъжеството да се противопоставят на цялата си партия и да подадат оставката на така мразеното правителство, с което да спасят гражданския мир в страната!
Този момент трябва да се помни!
С действията си сега Първанов напомня именно за този момент.
Без да се прави като бай Сакса че все едно нищо не се случва, без да се разсейва, без да е нагло отричащ - Първанов излиза и казва нещата открито, без шикалкавене, такива, каквито са!
По този начин той запушва устата на мнозина, които обичат да вадят дивиденти от такива ситуации, хвърля ръкавица на критиците си, като ги приканя да оспорят казаното от него и показва че е начисто със себе си.
26 Юни 2006 10:44
, , Президентът предлага да се отворят досиетата на прехода, ДСБ и "Атака" му искат оставката"
Това е водещият ориентир.
Като хора друга възможност нямаме.Какво е станало го извеждаме чрез съпоставяне , на близкото минало и днешната действителност.
Имало ли е геноцид измерващ се с 1 000 000 българи.Нямало е.
Имало ли е фрапираща масова бедност и нищета , на фона на ояло се и самозабравило се малцинство.Нямало е.
Имало ли е такъв нисък , африкански стандарт , бананов и маймунски.Нямало е.
Бяха ли ликвидирани болестите на мизерията и глада.Бяха.А завърнаха ли се.Завърнаха се със страшна сила.
Какво беше миналото , съзидателно или разрушително.Съзидателно.България драстично се различава и то позитивно , от блатото което представлява през 44 година.Какво е настоящето.Разрушително , толкова разрушително , че проблема за изчезването на българската нация е става основен.
Каква беше престъпността в миналото , почти нищожна.Каква е днес-масова, вулгарна , цинична , достигаща до посегателство върху целият народ
Какви са перспективите.От мрачни по мрачни.Предстои нова инфлация , огромна , нова безработица –пак огромна , ново бягство на българи от родината и те да станат над 2 000 000 милиона.
Изброяванията могат да продължат.
Ако ДС е тази която е определяла миналото , което сравнено с настоящето е недостижимо и се превръща в блян за много българи , тогава поклон на тази ДС.
, , Президентът предлага да се отворят досиетата на прехода, ДСБ и "Атака" му искат оставката"
ДОСИЕТАТА НА ПРЕХОДА ДА СЕ ОТВАРЯТ- това иска ПРЕЗИДЕНТА НА БЪЛГАРИЯ.
Това ще стане и тогава ще видим кой е ГОЦЕ и кой е ГУЦЕ , охранено и сланинесто ГУЦЕ.
А защо ГУЦЕТАТА грохтят , това е ясно на всеки нормален българин.
Днес грухтят по миналото за да скрият настоящето.Предстоида стане обратното.И ще стане.Няма да могат да се скрият ГУЦЕТАТА , охранените и сланинести ГУЦЕТА.

26 Юни 2006 10:51
Хиксчо, чети внимателно кво съм писал, а дали е проблем или катастрофа е въпрос на политически интерес и формулировка, и не е до Ха Ха..., а и Първанов го постави друг е въпроса, че не той ще го реши, а правителство с последователна и отговорна работа...Бъди здрав!
26 Юни 2006 10:53
Интересна е сега западните политици дали ще приемат Първанов или ще заемат принципна позиция и дипломатично ще се разграничат от него, оставайки го в вакуум?
ХиксИгрек ще ми освежиш ли паметта с:
- нещо полезно за България инициирано и свършено от Първанов
- случай в който той не е действал в синхрон с БСП (изключвам спора с БСП дали бившите президенти да имат доживотно право на офис, кола и секретарка).
26 Юни 2006 11:01
Гоце си е мъртав политик вече, пък вие си спрягайте обясненията ..
26 Юни 2006 11:16
Най-близкият приятел на Милошевич си избрал псивдонима "Гоце" - Боже каква наглост!!! Ако беше жив Вазов, сигурно би възкликнал: "Бедни ме, бедни Гоце..." и нямаше да има пред вид Сирищников!
26 Юни 2006 11:17
Първанов, ако е мъж на място трябваше не да се тупа в гърдите и да вика "Булгар", пардон "Патриот- патриот" ами веднага да си подаде оставката. Какъвто и патриот да си мисли, че е бил на младини, ние знаем, че комунизмът по принцип беше антипатриотична идеология, която отричаше националното. Празнувахме не националните си празници, а разни съветски. Нали комунистите предадоха западните покрайнини, въведоха националност "македонец", аха аха да минем по крилото на братските съвети и какво ли още не. Да речем, тогава млад бил и глупат, но после какво? Само, дето не е млад. Един ни разправя, че демографската катастрофа била много важна за президента. Глупости .. Да не би президента да тръгне и да прави деца? А защо при циганите няма демографска криза, а точно обратното? За мен по-важни неща са в поведението на президента Гоце в досегашната му политическа активност. Прегръщаше се с Милошевич, онзи, на който му спретнаха съдебен процес подобен на този след 2 свет.война за геноцид. После "Не на НАТО", ама като взе власта тихомълком каза "Да на НАТО". Да не говорим за "социалния" президент, дето нищо социално не можа да направи, освен да посети някой село и да се разговори с бабичките, докато ТВ камерите го снимат. Това не морално! Но най-неморалното бе последните му напъни за съставяне на антибългарската тройна коалиция, лидерите на които са чужденци! В този смисъл бих разбрал турците, циганите, царолизците да гласуват за него, но българите, защо? Ей на това ми отговорете.
26 Юни 2006 11:20
Самото приспособяване към залепеният псевдоним , самото охулване на ПРЕЗИДЕНТА на БЪЛГАРИЯ , показва толкова нисък морал , че не заслужава коментар.
Да не си съгласен е едно , да хулиш и да се държиш като пачавра е друго.
Първанов е ПРЕЗИДЕНТ на БЪЛГАРИЯ-ИНСТИТУЦИЯ.
Да се мериш с храчки в тази институция , е показателно за храчкометите.
Претенции и аз имам към ПРЕЗИДЕНТА.Сложна равносметка прави , не за себе си , а за народа на тази страна.Днешното разобличаване на апашите е трудна задача , защото зад гърба на апашите стои Европа и Америка.Там са ограбените милиарди.
Първанов не е монарх , не е крал , за да каже , , След мен и потоп” , както това е казано и направено при Френската буржоазна революция.
А живота е пред нас.Дали е жив или мъртъв като политик.
Това е индивидуален въпрос , който всеки маняк , мислещ за себе си като за свръх човек , го третира като първостепенен.
Вярно е обратното.Коя политика ще оцелее.Ако оцелее тази на апашите , е ясно каква ще е съдбата на България.
-----------------
, , Президентът предлага да се отворят досиетата на прехода, ДСБ и "Атака" му искат оставката"
Това единствено вярната политика.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД