:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,261,837
Активни 142
Страници 28,346
За един ден 1,302,066
Интервю

Спецорган трябва да следи партиите

Ако политическите сили имат свои фирми, финансирането ще стане по-прозрачно, твърди депутатът от левицата Бойко Радоев
Снимка: Велислав Николов
Бойко Радоев
Бойко Радоев е депутат от Коалиция за България. Роден е през 1951 г. в София. Доктор по история. Депутат в 38-ото и 39-ото НС. Един от основателите на Евролевицата и Политическо движение "Социалдемократи". Сега е председател на гражданско движение "Социалдемократи за обединена левица".



- Г-н Радоев, доста се говори напоследък колко е важно да се промени Законът за политическите партии. Какво не му е наред?

- Законът за политическите партии е структуроопределящ за политическата система. Затова той трябва непрекъснато да се привежда в съответствие с обществените потребности и да бъде променян. За тези 17 години от началото на прехода имаме само три закона за политическите партии, от които последните два бяха приети конюнктурно и винаги изоставаха от обществените потребности.

- Дори сегашният закон? Спомням си с какви амбиции за по-модерна и прозрачна система бе натоварен той.

- Да, около този закон имаше доста амбиции. Той беше внесен като вариант през 2002 г. и се прие през 2005 г. Три години са голям срок един закон да остане адекватен на темповете, с които се развива политическата система. Законът беше приет на галоп в последните дни на предишния парламент, а и при дебатите надделяха политическите страсти. И така въпреки сериозните промени, които се въведоха тогава, този закон вече не отговаря на изискванията и в политическата си част, и във финансовата.

- Как по-точно не отговаря?

- Ще дам няколко примера. Сегашният закон въведе много по-високи критерии за създаване на нови партии. В бъркотията около приемането му отпадна нещо много важно - по тези правила да се пререгистрират всички тези 340 политически субекта, които съществуват. И сега имаме един двоен стандарт - ако създаваш нова партия, тя трябва да се регистрира по новите правила, а в същото време функционират и тези партии, които са създадени по старите правила. Пререгистрацията засяга само партиите с идентични имена, с еднакви абревиатури. Този умишлен пропуск на миналия парламент доведе до това, че на практика задълбочената реформа в партийната система не се състоя.

Има и един друг проблем. След като законът е структуроопределящ за партийната система, това означава, че тя по някакъв начин трябва да се моделира. Основните политически сили трябва да постигнат консенсус към каква партийна система отиваме. В страните в ЕС е ясно - има левица, десница, либерали, има крайна левица, крайна десница. У нас всичко е пълна каша и затова се появяват на партийната сцена неидентифицирани обекти. Така се появи НДСВ, така се появи "Атака", така се появи ГЕРБ. Това разпиля общественото съзнание и цялата система като цяло буксува. Вдясно имаме стълпотворение на лидери, но няма ясен изразител на дясната идея. Вляво има множество от социалдемократически субекти с доминанта БСП, но няма ляв полюс.

- И как един закон ще дефинира тези полюси? И изобщо редно ли е да се администрира партийната система?

- Не. Не става въпрос за това. Но ако законът даде такава макрорамка, включително по-високи критерии за създаване на партии, и всички партии се пререгистрират, съм убеден, че нещата ще изглеждат по-подредени. И всички новопоявили се трябва да играят по правилата. Сега примерно ГЕРБ извършва политическа дейност, без да е партия, а това е забранено в закона.

Ако сегашните партии трябваше да се пререгистрират по новите правила, някои от участващите в Коалиция за България социалдемократически формации щяха да бъдат принудени да потърсят консолидация с по-голямата партия, защото нямаше да издържат на критериите. Особено ако беше останало моето предложение - ако на два последователни парламентарни избори една партия не покрие самостоятелно определени критерии, тя трябва да напусне политическия живот. Това също е механизъм за уплътняване и моделиране на партийната система.

- Амбицията на сегашния закон бе финансирането на партиите да излезе от ранга на държавна тайна, но не се получи така?

- Беше направена доста голяма, но много закъсняла крачка за премахване на анонимните дарения, за един по-засилен контрол на партийните финанси, за една по-строга отчетност пред Сметната палата със съответните санкции. Всичко това обаче не решава въпроса. До голяма степен това са законодателни решения, които не гарантират постигането на търсения ефект. Защото е сбъркана философията. Една партия е реална система, която работи в реална пазарна икономика и тя не може да бъде икономически стерилна, а икономическата й чистота да бъде търсена само по пътя на санкциите, ограниченията и забраните. Трябва сериозно да се помисли как да се създадат прозрачни механизми за нормалното функциониране на партиите.

- Тоест - да им се разреши някаква стопанска дейност?

- Не може да отидем на избори и да не си напечатаме плакатите, да не си платим участието в медиите. Тези средства трябва да дойдат отнякъде. Колкото и да забраняваме тази средства да не се получават по незаконен начин, в крайна сметка се намират пътища да се реагира, защото потребността е такава. Затова партиите трябва да се впишат в пазарната ситуация. Трябва да се намери балансът. Може да стане чрез по-голямо държавно финансиране на партиите, които са влезли в парламента, и тези, които са получили над 1% или 2% от гласовете на избирателите. Примерно да се каже, че държавното финансиране съставлява 50% от целия бюджет на партиите. Освен даренията, останалата част от бюджета партиите да могат да заработват легално. Да имат ограничена стопанска дейност, която обслужва мероприятията на партията.

- Например?

- Организация на конференции, конгреси, обслужване на клубната база, издателска дейност, изработка на сувенири, материали и т.н. Това може да стане чрез търговски дружества, които се знае, че са създадени с тази цел. Тези дружества да работят по законите на страната, под контрола на Сметната палата, Държавен финансов контрол, на данъчните власти. Те да се одитират всяка година, техните финансови отчети да са неразделна част от отчетите на партията. И така тази дейност да се изведе на светло. Иначе винаги ще има недостиг на средства и ще се намират механизми, чрез които партии да ги получават от неясни обръчи от фирми. А важното е тези обръчи да бъдат ясни и на светло. По-добре разреши и контролирай, отколкото забрани, без да имаш възможност за контрол.

- Смятате, че анонимните дарения съществуват, въпреки че са забранени?

- Да. Забранено е фирми и търговски дружества с повече от 5% държавно и общинско участие да финансират партиите. Но кой може да проследи как примерно наемът на еди коя си зала, при провеждането на мероприятие, е платен от друго място, а не от партийната централа. Кой може да проследи откъде са тези пари, дали са получени законно? Кой може да проследи и дали когато си отпечатваш плакати за кампанията, си обявил реалната стойност в отчета пред Сметната палата, или съответната "братска печатница" ти е поела разходите.

- Този въпрос опира до контрола.

- Да, това е много важен въпрос. В състояние ли е Сметната палата да контролира финансовата дейност на партията, или тя е само един елементарен регистратор за това дали партията си е предала отчета. По-скоро регистратор, който не е в състояние да провери дали този финансов отчет е истински. Може би в Сметната палата трябва да има създадено специално звено, което да се занимава само с политическите партии. Аз дори отивам по-далеч - да има комисия в парламента, която да се занимава с дейността на политическите партии. Тя трябва да контролира функционирането на партийната система - и във финансовата й част, и в политическата.

- И как партиите ще бъдат контролирани от самите себе си? Нали именно техни представители ще участват в тази комисия.

- Но в тази комисия ще има участници от всички партии, а не от една. И така вече ще има разумен контрол. Говоря примерно. Ако не е комисия в парламента, то трябва да има някакъв друг орган или институция, който да наблюдава този процес. Защо съдът не успява да се справи? Поне 120 партии отдавна са изчезнали от политическата сцена, но те се водят в регистрите на съда. Защо не са изчистени? Къде е механизмът? Оттам ще кажат, че не сме дали законодателно решение и така се въртим в кръг. Затова трябва да има институция, орган, екип от хора, които да работят по този въпрос.

- В т.нар. план на правителството е записано, че трябва да се забранят даренията в натура. Има ли механизъм, който може да контролира този процес?

- Преди да се забрани, трябва да се види какво да се разреши на партиите. Тоест, какво разрешава законът, за да може партията да осигури своята дейност - държавно финансиране, публични дарения, добиване по законен път на собствени средства.

- Вие говорите за публичност на скрити средства, а повечето политици призовават за ограничаване финансирането на партиите.

- Ограничаването в този вид, в който е заложено в сегашния закон, не доведе до резултат. Самото ограничение няма да доведе до решаване на въпроса. Важното е държавата да създаде възможност институциите да осъществяват контрол реално, а не формално, както сега прави Сметната палата. Нужна е силна институция, която да контролира този процес.

Въпросът е свързан и с още закони. Например - със закона за лобирането. Това също е механизъм да изведеш на светло дейността на една партия. И да не говориш литературно за обръчи от фирми, а ясно и точно да знаеш кой за кого лобира и по какви правила. Другият въпрос е свързан с етичните норми на поведение на депутатите. Когато ги има тези закони, можеш да търсиш отговорност от един или друг политик при констатиране на нарушения. За съжаление в момента няма необходимата компетентност нито в законодателната, нито в изпълнителната власт по тази проблематика. Тя се решава на парче. А е грешка да се акцентира само върху финансовите далавери. Ако решаваме само този сектор от проблеми, пак няма да стигнем доникъде. Самата система трябва да се развива по друг начин, за да може и тези проблеми да бъдат решени.
12
2247
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
26 Юни 2006 04:40
Комунистически глупости...........
26 Юни 2006 05:04
Комунягите си спретнаха конституция, която е негодна за нищо и им даде възможност безнаказано да грабят де що сварят. СЕГА овесиха цифки - ама това не било така , онова не било както трябва... Ми кой да ви го оноде както трябва , бе *****!

Редактирано от - bot на 26/06/2006 г/ 09:47:15

26 Юни 2006 07:09
Тоя щом е от "Коалиция за България", никво четене само, бой против каманизма..., против коалицията, против Българията...?!оф увлякох се по каруцарите и бираджиите... Ха Ха.
26 Юни 2006 07:56
*****

Редактирано от - bot на 26/06/2006 г/ 09:47:41

26 Юни 2006 08:38
Де, Де, каруцарче и преди и сега с коминтерна на уста..., от злоба и мисловно безсилие ще фърлиш топа бе чоджум...Ха Ха.
26 Юни 2006 12:05
Мерзки хорица сред бившите комсомолски активисти има колкото щеш. На няколко пъти забиха ножове в гърба на БСП, чрез която направиха кариера, после в Евролевицата крепиха Костов, после пак плюха по БСП, а в навечерието на избори тичат при Параван да ги уреди в листите на зарязаната и оплюта от тях партия. Забележителен гьонсуратлък на нивото на същия при Костов, потомствения комунист и преподавател по комунситчески науки във ВУЗ.
26 Юни 2006 14:55
Милчо,
а защо друже да се радваме като чуем за БСП, по каква причина?
КАжи поне една.
Аз пък казвам, че соц-нагаждаческата мафия която се създаде от любимата ти Партия превърна приветливата държава България в страна на абсурдите.
Ама на много абсурди.
До там, че вече не се и забелязват.
Ето ти го и последният, този - цитат от горе:
"... партиите да могат да заработват легално. Да имат ограничена стопанска дейност, която обслужва мероприятията на партията."
А?
Вместо дружно да се смеем, като грамотни хора, на тази детинщина и престъпна неграмотност, защото лицето е депутат,
Вие искате да спорим културно, по общи теми?
26 Юни 2006 15:23
Дъртреалист, няколко пъти се Фанах с Гаспарини и ме "лустрираха", така че ще "кажа" само, едно:явно нямаш предвид горното саркастично изречение което съм писал, а "цялостното ми творчество" и като ме обвиниш в "любещ БСП" веднага ме слагаш в определена графа, в която според тебе са или тъпаците, червените боклуци, ретроградите, или крадците, престъпниците, ченгетата и прочие демократична тротоарна терминология. Няма да споря с теб, не защото нямам аргументи, а защото в тона ти има предубеденост и ще си пишем играейки на трупаница "защо гоните негрите в Америка...", докато на Бота му писне...Бъди здрав...
26 Юни 2006 16:23
Да се издържат от членски внос и държ.субсидия. Да работят на обществени начала. На 'ползу роду'.
Май всичката 'пАра' отива за плакатите.
Каквито ни са партиите - такъв ни е политическия модел. Тотално объркан.
Какви 'десни 'партии с ляв електорат ???
Леви партии с лидери - капиталисти???
26 Юни 2006 17:47
Странник, еми вземи пример от новата футболна хроника, Марчелло Липи се афишира за социалист с незавършено средно образование, но милионер, кво сега като са леви да продават риба на буна нъмбър 2 у Варна ли...Метаморфози социални...Ха Ха.
26 Юни 2006 17:57
Милчо,
Забавих се, но ще отговоря за всеки случай, може и да прочетеш.
Не съм искал да те квалифицирам по какъвто и да е начин, но така се получи, признавам, за което се извинявам. Опазил бог да почнем да си лепим етикети.
Чета твоите постинги с интерес, защото са оригинални. И не са двуизмерни.
А за партията-майка, да, имам определено мнение, но не е пред-убеденост а убеденост. Изстрадана в личен опит посредством Си_Ви-то.


26 Юни 2006 18:32
Дъртреалист, да ти е просто, и аз често не ми издържат ангелите, а това е защото "своята" правда и мисъл много често ти се вижда най-аргументираната...?! По този повод си спомням една мисъл в книгата Великият Гетсби:"когато критикуваш някого помисли, дали е имал твоите възможности или нещо подобно беше. Личният опит и преживяно е на-добрия учител, но в този преход проточил се мъчително дълго, а както върви ще продължи безкрайно, всички като че ли изкрейзваме...?! Нейсе няма лесни пътища и никой не ни ги дава на готово...Затова се вбесявам, на "светлите хоризонти", които ни чертаят някои самозвани месии...и техни пророци тук у форума...Vale !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД