:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 532
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Геополитика

Тайни сделки на Китай подклаждат войната

Пекин снабдява с оръжие враговете на Израел срещу петрол. В същото време внася военни технологии от Тел Авив
Снимка: АФП
През 2000 г. китайският президент Цзян Цзъмин бе на Стената на плача в Ерусалим. Това обаче не пречи на Пекин да снабдява с оръжие враговете на Израел.
Докато Израел и "Хизбула" взаимно се обстрелват с бомби и ракети, жадният за петрол Пекин осъществява собствената си зловеща стратегия.

Днешната задкулисна история в Близкия изток е война, в която Израел от името на САЩ атакува "Хизбула", който се бие от името на Иран и Сирия. Всъщност това може да се разшири още и участниците да бъдат наречени пълномощници на Запада срещу тези на войнстващия ислям.

Анализът на конфликта понякога бегло споменава отслабващото влияние на Русия. Но там има още един играч, за който незнайно как не става дума.

В продължение на десетилетия



Китай засилва влиянието си в Близкия изток



Фактът, че то почти не се споменава, добре се вписва в китайската стратегия. Както някога изтъкна Дън Сяопин, Китай трябва да "крие блясъка си и да култивира незабележимостта... за да изчака времето да увеличи възможностите си". Тъй като ролята на Китай като глобална сила непрекъснато нараства, влиянието му в региона не е незабележимо - то вече не може да бъде игнорирано.

Първоначалните следвоенни близкоизточни довереници бяха САЩ и Съветският съюз. Вашингтон поддържаше Израел, а Кремъл спонсорираше вражеските режими и техните терористични издънки. Но разривът между СССР и Китай, започнал през 60-те години на ХХ век, означаваше сваляне на ограниченията върху Пекин, който бързо започна да развива отношения с държави, които не бяха под съветско влияние, като Етипет по времето на Ануар Садат.

Блестящият анализ на ролята на Китай, направен от Бари Рубин в сп. "Middle East Review of International Affairs", описва първите стъпки на Пекин по следния начин: "След като надеждите за глобална революция се изпариха и Пекин смени партньорите си от малките опозиционни групи с правителствата, Китай вижда себе си в бъдеще като



лидер на Третия свят,



борейки се срещу хегемонията на двете суперсили - СССР и САЩ. Понеже няма силата и степента на развитие на другите велики сили, Китай ще се опита да оглави масивна коалиция от по-слаби държави." Т.е. враговете на Израел в Близкия изток.

Но стратегията на Китай съчетава геополитиката с икономическата необходимост. С достъп до петролните пазари Китай трябваше да подклажда икономическата експанзия, като се обърна към по-пренебрегвани доставчици като Иран и Ирак.

През 1996 г. Саудитска Арабия изнасяше за Китай по 60 000 барела дневно. През 2000 г. износът достигна до 350 000 барела на ден (17 на сто от вноса на петрол в Китай). Иранският износ бе още по-голям, от 20 000 барела на ден през 1995 г. до 200 000 през 2000 г.

Страните от Близкия изток в момента са четвъртият търговски партньор на Китай. Както изтъкна Бари Рубин, "тъй като навлезе толкова късно в региона и може да предложи по-малко в икономически и технологичен план от САЩ, Русия, Япония и Европа, Китай трябва да се стреми към маргиналните или рисковите пазари... като доставя на клиентите, които никой друг няма да обслужи, стоки, които никой друг няма да им продаде". Разбира се, става дума за оръжия.

В анализите Иран напълно основателно е посочен като оръжейния снабдител на "Хизбула". Но се игнорира въпросът откъде идват иранските оръжия. Китай



продаде на Иран танкове, самолети, артилерия,



ракети - крилати, противотанкови, противовъздушни и "Земя-земя", както и кораби и мини. Пекин е и главният снабдител на Техеран с неконвенционални оръжия и според всички наблюдатели е замесен в доставките на основните елементи за иранската програма за химически и биологични оръжия.

Китай продаде ядрени реактори на Алжир, Иран, Сирия и Саудитска Арабия. Китайски чертежи на ядрени оръжия бяха открити в Либия. Пекин преговаря с Дамаск за продажбата на балистични ракети М-11.

Китай и Саудитска Арабия пазят в тайна връзките си, но експертът Робърт Мълинс смята, че в саудитските бази с ракетни установки има най-малко хиляда китайски военни съветници от 90-те г. на ХХ век насам. Тези тайни сделки се извършват от "Polytechnologies Incorporated" - отбранителна фирма, контролирана от китайската Народна освободителна армия.

Но като всички успешни нелегални търговци Китай е идеологически разточителен в своите връзки. Докато доставя оръжия за враговете на Израел срещу петрол, той с готовност търгува и с Израел, като в замяна получава от него технологии. Смята се, че оръжейната търговия между Пекин и Тел Авив е на стойност от 1 до 3 милиарда долара. Но този път притокът на оръжия и технологии е от Израел към Китай.

Затова всяко по-задълбочено обяснение на "реалполитиката" в Близкия изток трябва да включва и коварната роля на Китай - бъдещата суперсила на XXI век.
64
3972
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
64
 Видими 
09 Август 2006 23:42
Краино време е Америка да види истинското лице на Китаи, а не да си затваря очите.
09 Август 2006 23:55
Пекин осъществява собствената си зловеща стратегия.

Тези пък съвсем са изули панталоните...
А какво да се каже за "демократичните", че да не каже човек "хуманни" еврейски зверства....
Или пък за "политиката" на Jewnaited States of Jewmerica? - ГУЛАГ, Абу-Граиб и прочее гадости....предназначени за форумните Тъпанари?...[/code]
10 Август 2006 00:09
Не мога да разбера Заг защо обиждаш и наричаш хората тъпънари, комплекси ли избиваш или си мислиш че като показваш балканска агресивност ше си по- убедителен(а)?
10 Август 2006 00:22
Zaq,
10 Август 2006 00:29
Zaq
10 Август 2006 00:34
Drug,
това ти ли си?
10 Август 2006 00:52
..ха ха ха , когато продаваха оръжие на Садам срещу петрол и за пуцане с Иран - немаше скруполи.Когато въоражаваха талибаните - също.Когато завъртяха оръжие и наркотици с контрите - пак.И т.н. и т.н.Сега топката се връща.Има и други подобни тарикати
10 Август 2006 00:52
/:/ "Пекин снабдява с оръжие враговете на Израел срещу петрол. В същото време внася военни технологии от Тел Авив"
......................................... ......................................... .....................................
Може ли, все пак, Китай да ВНАСЯ от Израел, а Израел да НЕ изнася в Китай?!
Все ми се струва, че ПРЕДИ Китай да "внесе"от Израел, Израел трябва да ИЗНЕСЕ в Китай! Сиреч, "кокошката или яйцето е първо"?! Сиреч, в Китай ли е "вината", че внася от Израел "военни технологии", или вината е в Израел- че ИЗНАСЯ за Китай военни технологии!!!
НЕ, не става въпрос за "антиИзраелизъм" или "антисемитизъм", а за "антиКитайизъм", ОЧЕВИДНО!
КАЗАХ!

10 Август 2006 00:59
Е те китайците задминаа и евреите по далавери.
Внасат технологии от Израел, и ги изнасят за арабите
Нема като вица от едно време дато Мохамед и Моше се стреляли, на Мохамед му свършили патроните, и Моше му продавал от неговите.
Сега Китай се намърдал като посредник помежду им
10 Август 2006 01:27
както вече попитах веднъж, какво се случва на водача на глутницата когато прояви слабост?
И другото за отбелязване е че китайците освен по-зли от мужиците са и по-умни. Честито на печелившите!
10 Август 2006 02:01
Блестящият анализ на ролята на Китай, направен от Бари Рубин в сп. "Middle East Review of International Affairs" и т.н.Това списание не е ли ето това списание - http://meria.idc.ac.il

domain: idc.ac.il
descr: The Interdisciplinary center for study of Business, law and tech
person: Shimon Schocken - Herzlia - Israel

Мисълта ми е че който иска да прочете израелската гледна точка върху събитията в Близкия Изток , може да я прочете директно от там вместо да чете статия в "Сега" , базирана на статия в "Times" , която от своя страна цитира издателя и редактор на MERIA.
10 Август 2006 02:19
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 10/08/2006 г/ 09:41:34

10 Август 2006 03:01
Руснаците са по-големи мръсници от китайците.Руснаците имат много повече интереси в Близкият изток отколкото китайците.Китайците се намесват колкото да отвлекат вниманието от истинският виновник в конфликта.
10 Август 2006 05:07
зловещата китайска стратегия е да подбива американското влияние в района както може. зловещата американска стратегия е да контролира колкото може повече петрол, за да не стане така, че след 10-15 години американците да трябва да наддават за петрол на свободния пазар заедно с китайците. тия игрички се играят вече двайсетина години. т.е.
1. нищо ново под слънцето и
2. квото повикало такова се обадило.

10 Август 2006 06:57
Когато светът бойкотираше апартейд-режима в ЮАР еврейската "демокрация" изнасяше най-много оръжие за там и еврейски "инструктори" по мъчения и "антитероризъм" "обучаваха" апартейд-касапите ...
10 Август 2006 07:06
А вие как мислите, че може да оцелее 1.4 милиардното население на Китай. Единствения изход е тарикатлъците....... Крадат от създателите на технологии и продават на износителите на петрол. Съвсем проста схема. ...... Не ви трябва много акъл за да го направите и в България. Така правеше Югославия, по времето на Тито. Хем угаждаше на Москва, хем на САЩ...... Стара история.....
10 Август 2006 08:11
Американците да не плюят китайците, защото са им най-големия кредитор и ако решат утре ще им затворят държавата.
10 Август 2006 08:56
Абсолютни глупости говориш Zaq !
ЮАР и Израел разработваха заедно ядрени и космически иследвания ! Е , и диамантените залежи в ЮАР- негрите копаеха , евреите обработваха диамантите и ги продаваха !
10 Август 2006 09:22
Цялата стратегия на САЩ за контрол на световните петролни запаси е свързана с налагането на контрол върху Китай, който о т една страна е най-силният икономически конкурент на САЩ в света, а от друга е най-големият потребител на петрол и др. енергийни суровини в света. Ерго, ако САЩ контролират основните енергийни запаси в света - Китай ще стане зависим от тях. Като контрапункт на тази политика е съвсем естествено Китай да се съюзява с други регионални сили - Русия, Индия и Иран в противовес на САЩ. За тези, коитоне знаят ще поясня, че на последната сесия на Шанхайската организация за сигурност и сътрудничество Иран присъстваше като наблюдател. Да не говорим, че на света му писна от световния жандарм САЩ, сателитчето му Израел и каубойскит еизпълнения на тексаският рейнджър Буш.
10 Август 2006 09:42
Боже, колко овце са изпълнили форума. САЩ и Китай били врагове. Ох, ще пукна от смях.
Затова имат 150 млрд. долара стокооборот, защото са врагове. Искам и аз такива врагове...
10 Август 2006 10:11
Тезата, че Китай подклажда конфликта, се нуждае от много сериозни доказателства. Защото конфликта вдига цената на петрола, а Китай е голям вносител.
10 Август 2006 10:13
Освен това Китай няма изгода от евтиния долар, а истерията с петрола води именно до евтин долар... Китай има нужда от евтин петрол и скъп долар, а не обратно.
10 Август 2006 10:23
Китай не подклажда конфликта, но ще извлече ползи от него...
Поправете ме, уважаеми колеги, но ситуацията напомня много 1939 г. Ще посоча аналогии, моля за допълнения и поправки:
Германия (1939г.) >>> САЩ (сега)
САЩ (1939г.) >>> Китай (сега)
Рим, Берлин и Токио (1939г.) >>> Лондон, Вашингтон и Йерусалим (сега)
10 Август 2006 10:25
Рим-Берлин-Токио=Лондон-Вашингтон-Йерусали м

Мче то тука сме имали нов Генри Кисинджер у форума, пък аз да не забележа...
10 Август 2006 10:58
леле Никифоре, как имаш нерви да се занимаваш с тия плитки паници
10 Август 2006 11:29
Според Таймс само САЩ и Великобритания имат право да продават оръжие в Близкия изток, а и в целия свят. Ама Китай си нямат Филип Димитров да им унищожи ВПК.
10 Август 2006 11:37
Китай прави това което е правила всяка империя - британската, съветската, американската. Абсолютно същите методи и средства - и по-изненадващото би било да постъпва по друг начин. Само, че времето работи за тях.
Още не са достигнали по двуличие и двоен стандарт САЩ.
За един е "зловеща" политика, за друг е държавен интерес.
Останалото е глупаците да си дерат очите един на друг...
10 Август 2006 11:41
Сухаре, Китай внася петрол горе-долу колкото Франция.
Тезата за Китай-големият вносител и консуматор на петрол, е една от публичните партенки да прикриване истинските причини за ръста на цените.
10 Август 2006 12:18
Ами ти откъде се пръкна бе Никифоре "Победоносецо" , глупостносецо!!! Голям разбирач ми се извъди. Естествено, че са врагове бе *****. Няма да е зле малко книжки да прочетеш, някои документчета на САЩ, които ги има в нета , ако знаеш английски в което се съмнявам. Поограмоти се малко пък тогава акъл давай - или вземи се пукни от смях, както сам предложи - на никой няма да му е мъчно за тебе.

Редактирано от - bot на 10/08/2006 г/ 12:40:22

10 Август 2006 12:23
Чарли ще прощаваш, че си златен, ама тая глупост дето я изръси, че Франция и Китай внасят горе-долу едно и също количество петрол е такава партенка, че само ти си вярваш в нея. Чети Чарли, чети Дарвине и не се излагай да пишеш глупости. Направи само един прост паралел между капацитета и ръста на двете икономики и си признай дали това, което твърдиш е възможно. Всяка втора стока произведена в света е Made in China!!!!
10 Август 2006 12:30
Душко май подивя в Тасмания
10 Август 2006 12:46
Великият китайски народ не се шегува... Започнаха като японците с евтина и некачествена стока и ще спрат само след като изпратят китаец на Луната....
Пардон, няма да спрат и тогава!
че те са бъдещата водеща световна сила не се и съмнявам! САЩ пасти ще ядат след 10-15 години...
10 Август 2006 12:52
А иначе, то си е казано:
Дъ бизнес ис бизнес!
Ако и българския политик правеше това, което прави китайския, вместо да целува задните части на ралични по величина велики сили от всички идеологии, цветове и звездички, можеше и да има някаква оправия...
10 Август 2006 13:09
Никифоре, стокооборота няма нищо общо: в днешното състояние на глобализация и на корпоративни интереси, търговията спокойно може да върви срещу официалните изказвания и позиции на премиери или президенти и това е особено вярно в областта на оръжейния бизнес. Аз пък не виждам какво сте се заяли или зачудили на Китай след като това си е едно съвсем нор; ално поведение на една страна на която малко и пука. И с право. Да не мислите че щатите или Русия ще вземат да кажат "Оле, глей как хубаво Китай си спазва ембарготата и прочие!". Те си правят същите изпълнения, че и повече! за справка, годишния отчет на SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute), една от двете институции референции по темата на трансферите на оръжие: за 2005 номер едно е русия, после щатите, после три от европейските страни.
10 Август 2006 13:09
За русия това е само счетоводна победа понеже за годината е имало повече изплащания по дългосрочни договори, иначе си е на второ място. Китай варира според годините от 6-то до 8-мо място, а европейския съюз от три години говорят да отменят оръжейното ембарго към китай, така, че не се опитвайте да искарате един по-лош от друг, все са едни и същи, че и навързани като свински черва.
10 Август 2006 13:10
и правописни грешки допускам от възмущение по някои дивотии дето чета!
10 Август 2006 13:22
.. изходът е един: израел да нападне и китай .... аааа, да вземе македония за първи съюзник, че да не се чудят после къде да ги копат ...
10 Август 2006 13:59
Tazmanetsdiv:
Чарли ще прощаваш, че си златен, ама тая глупост дето я изръси, че Франция и Китай внасят горе-долу едно и също количество петрол е такава партенка, че само ти си вярваш в нея. Чети Чарли, чети Дарвине и не се излагай да пишеш глупости. Направи само един прост паралел между капацитета и ръста на двете икономики и си признай дали това, което твърдиш е възможно. Всяка втора стока произведена в света е Made in China!!!!

Ами Франция и Германия са приблизително съпоставиме икономически. Именно и заради туй грешно съм запомнил - Китай внася петрол приблизително колкото Германия. Вярно че консумира повече, но понастоящем повече от половината му консумация е собствен добив. Ето по данни на ам. админ: Натиснете тук


Top World Oil Consumers, 2004
United States 20.7
China 6.5
Japan 5.4
Germany 2.6
Russia 2.6
India 2.3
Canada 2.3
Brazil 2.2
South Korea 2.1
France 2.0
Mexico 2.0


Top World Oil Net Importers, 2004
United States 12.1
Japan 5.3
China 2.9
Germany 2.4
South Korea 2.2
France 1.9
10 Август 2006 14:06
P.S. Взех, че прочетох документа на Бари Рубин- доста дивотии и това като оставим настрана правилната забележка на цамбурко, че статията е на еврейско списание, сетете се сами до колко е безпристрастна. Няма да ви правя обстоен прочит и коментар, щото няма сми, ама само ще ви дам няколко гвоздейчета:
1- първото изречение: "China's involvement in the Middle East has some negative and destabilizing effects on the region." Олелееее, то да беше само китайската намеса... или автора си мисли, че каквото щатите правят е само благодат за близкия изток!?
2- по-долу авторът изтъква като аргумент за ненормалността на китайските връзки в близкия изток факта, че исторически, Китай не е имал особени връзки с региона. моят коментар: чакайте бе, една страна да не е длъжна векове наред само с една група страни да търгува? Евреите познават търговията твърде добре, за да се опитат да пробутат теория за неизменимостта на икономическите отношения и афинитети на дадена държава.
10 Август 2006 14:07
3- две от трите важни (според автора) точки, обясняващи специфичността на китайската намеса са идеологията и самопреценката, както и икономическите интереси на Китай, после разнищва надълго и нашироко комунизма, марксизма... явно забравяйки, че не китайците се мислят за избран народ, че не китайците виждат във всяко нещстие сполетяло евреин някъде из чужбина, непременно антисемитско държание. За икономиката, няма и да споменавам, ако една държава не си гледа икономическите интереси, кой ще го прави?!
4- спестявам ви останалите дивотии, само да отбележа, че творбата на Бари Рубен е от 1999 година, че бая неща са се променили от тогава и същевременно- бая са си същите. Китай определено не действа по същите правила днес, по каквито е действал през 1999 година, когато части от азия едвам излизаха от голямата криза 1997-1998, когато европа беше заета с бивша югославия и тъй нататък. Но този последен коментар се отнася и до журналиста на Сега, който прави анализ по стари документи.
10 Август 2006 14:47
Тазманец, аз не бих се хванал на бас за пропорцията между внасянето на петрол на китай и на франция. Франция е внесла (говорим за внасяне, не консумация или прозводство) през 2004 85 милиона тона, тоест, 623 милиона барила. Китай за 2004 е внесъл 6.6 милиона барила на ден, тоест 2 милярда и половина (грубо сметнато) барила за годината. Обаче, като погледнеш разликата в населението и в растежа на икономиката, Франция внася и яде, повече от необходимото, след като няма нито това население, нито китайския растеж. Обаче ние си знаем за начините на смятане според резултата дето ни трябва, така че, няма да се заяждам повече.
10 Август 2006 16:00
разрешавам!
пекин, действай!
двама се таковат третите печелят, щот' играят!

10 Август 2006 16:21
Публикуването на статиите на ционистите в собствените им печа(л)тни издания е съизмеримо със "случайното" улучване на Китайското посолство по врема на гадната агресия над Югославия. Опитват се да прилъжат китайците да вземат страна. Най-много с тях да се случи същото каквото на комара който си мислел, че оножда слона!
10 Август 2006 16:47
Не, че съм разбирач по Восток - дело тонкое - но някой би ли ми казал как Китай ще изхрани 600-те си милиона пенсионери след 30-40 години?Данните са на руски анализатори.
10 Август 2006 17:06
""През 1996 г. Саудитска Арабия изнасяше за Китай по 60 000 барела дневно. През 2000 г. износът достигна до 350 000 барела на ден (17 на сто от вноса на петрол в Китай). Иранският износ бе още по-голям, от 20 000 барела на ден през 1995 г. до 200 000 през 2000 г."" Оказва се, че наща даскалИца по математика в първо отделение ни е лъгала ужасно, освен ако, пред "..Иранският.." не липсва думичка и тя е: Нарастване(то).
.
Нарастването на енергийните нужди, не само на Китай води до познатите ни на всички проблеми и конфликти. Да си трудолюбив, сръчен производител и немързелив Плантатор е просто велико, но да събереш нужната Енергия за това - трудно. Необходими са компромиси, при това, в повечето случаи, водещи до нови компромиси с Идеите, и Позивните, които би требало да се следват- Тези позивни, които обикновенно ни се снасят преди "избори". Избори, които ни се поднасят, като С/више "влагородие". Е, аз не познавам нито един "влагородник", дето да не е пукнал досега, че да е равнява с Бога, както те твърдят, че били. Били, били, Бил и Буш... тук оркестъра да свири - туш. Туш, но черен. Чернота покри, целия пейзаж дори. Пейзаж, нарисуван в главата твърде болна на не един пейзан(и) и фашисти самозвани.
.
Отклоних ли се? Верно. И има защо!
10 Август 2006 17:33
Перко, продължавай да се опитваш, въпреки че е безсмислено. Къде си тръгнал да търсиш причините, за следствията, които виждаме днес? Нали си имаме КОЙ да ни посочи къде са причините? Единствената причина е, че те са ЗЛИ и ни ЗАВИЖДАТ.
От гледна точка на медиите, ключовата думичка е timeline (таймлайн). Всичко започва от днес. Днес ни нападат, днес взривяват самолети/днес ни отвличат войниците, днес палят и чупят магазини и банки, днес отвличат работници от нефтени платформи. Всичко(злото) започва от днес. Няма история, няма причини в миналото, няма дори и смисъл да се търсят такива - злото е видно, то е тука и сега. Кое го предизвикало - ами самото ТО се е предизвикало, защото ТО си зло "поначало". Никога не е било иначе. А ако някой неразумен тръгне да се рови из историята и да търси дали пък "съвсем случайно" и НИЕ нямаме някаква вина за случващото се, то изборът е голям - комунист/антисемит/чалма/мързеливец(дето тръгнал да се оплаква вместо да бачка)/НЕВЯРВАЩ в универсалните човешки ценности НАЛАГАНИ от Запада на изостаналите хлебарки/"green"( зелен, демек такъв дето го е грижа дали внуците му ще имат шанс да видят бял свят) и т.н.
10 Август 2006 17:57
перколезе, че ти чак днес ли научи, че 60000 е по-малко от 20000) и 350000 е по-малко от 200000? ма нищо де! по - добре късно отколкото по-късно! и днес не ти е загубен ден! научи нещо полезно все пак ма как ти се занимава с такива дреболий?
10 Август 2006 18:05
Ре.ПриРене. Как мога да завиждам, на съдбата на хората, дето им предстои!? аз да не съм някъв си "'съвременен' 'димукрат' и 'пулитик'"
...
Лудкъмлуди, абе, я да я срешнем учителката ми по политикономическа мъдематика, че да видиш ти...
10 Август 2006 18:08
Аз имам един леко ирелевантен въпрос "Who killed the electric car?"
10 Август 2006 18:19
el mojado,
Гледа ли го? Как е филмчето?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД