:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Лицемерие

Голямото скатаване на досиетата

Всички законопроекти за архивите на бившата Държавна сигурност имат една цел - документите да се четат само с благословията на МВР и спецслужбите
снимка: Велислв Николов
Морално ли е точно ДПС, чието ръководство в лицето на Ахмед Доган и Юнал Лютфи е сътрудничило на Държавна сигурност, да пише закон за отварянето на нейните архиви?
Странно доволство и радостен шум настана около внесения от Движението за права и свободи (ДПС) закон за достъп до документите и обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателното управление на Българската народна армия.

Законопроекти за отваряне на архива на ДС са внесли още ДСБ и СДС. На тях не им се обръща много внимание, най-малкото защото по стара българска традиция опозицията не може да прокара нищо през пленарна зала. А точно такива опозиционери го играят сега бившият премиер Иван Костов и експрезидентът Петър Стоянов. През 4-те години, когато се разпореждаха с цялата власт в държавата, те не посмяха да стигнат докрай по този въпрос. Сега обаче са първи борци срещу ДС.

Ще оставим настрана и въпроса доколко е морално точно ръководството на ДПС да говори за отваряне на досиета, след като почти всички са бивши нещатни сътрудници на ДС - като почнем от Ахмед Доган, който е работил за няколко управления, и стигнем до Юнал Лютфи, Кемал Еюп, позабравените Кадир Кадир, Исмаил Исмаил, Осман Октай, Хасан Хасан и т.н. Все пак



на всеки трябва да бъде даден шанс да се промени



и пречисти, затова да се съсредоточим върху внесените законопроекти. Проектът на ДПС има най-големи шансове за успех в пленарна зала поради факта, че партията е част от управляващата коалиция. От беглия прочит може да се направи един извод - че за пореден път под лозунга за публичност ще се направи опит за ново затваряне на пътя към поне частичното осветяване на това кой какво е правил и кого е топил.

Достатъчно е само да се отбележи, че в чл. 13 от проектозакона на ДПС пише, че след влизането на закона в сила гражданите и институциите не могат да публикуват и разгласяват по какъвто и да е начин документи и части от тях, които удостоверяват принадлежност на български граждани към органите на бившата ДС и бившето военно разузнаване. Няма дори уточнение, че забраната ще важи само ако те все още носят гриф "секретно". Опазването на държавната тайна е работа на държавата, а не на гражданите или медиите, нали?

Но не е само това. Още в началото на проектозакона става ясно, че пак ще се прави "държавна комисия". Предвижда се тя да е 9-членна и да се избира с цели 2/3 от всички депутати - мнозинство, с което се приемат само промени в конституцията. Има ли 9 души, които да получат такова доверие? Едва ли.

Опитът с досегашните комисии - от времето на Великото народно събрание, ръководена от Георги Тамбуев, от 1997 г. с председател тогавашния вътрешен министър Богомил Бонев и от 1999 г. с шеф Методи Андреев, категорично показва, че винаги се вади половината истина, че някои имена се оповестяват, а други - прикриват. Критериите за подобна избирателност са неясни и спорни. През 1997 г. например бяха извадени само 24 имена при установени близо 100 агенти на ДС. Едни отпаднаха заради решението на Конституционния съд, който забрани да се оповестяват само картотекираните сътрудници. Други пък се спасиха, като "се реактивираха" като агенти.

Ако се приеме законопроектът на ДПС, ситуацията ще се повтори. Защото там много подробно е описано как ще се проверяват за съпричастност към бившите тайни служби всички кандидати за президенти, депутати, кметове, общински съветници, а резултатите ще се оповестяват. Нещо повече - всеки ще може да поиска информация за всеки. Това ще могат да правят и неправителствени организации, и политически партии, и граждански сдружения, синдикати и медии. С това хубавите неща се изчерпват. Защото отново е предвидено принадлежността да се доказва чрез собственоръчно написана и/или подписана декларация за сътрудничество, агентурни сведения; документи за получени възнаграждения, други материали, собственоръчно написани и/или подписани от сътрудника, съдържащи се в делата на оперативен отчет, документи от ръководилия го щатен (нещатен) сътрудник и т.н.

А е известно, че голяма част от архива е унищожен.



74% от досиетата на ДС ги няма - или са унищожени, или са изнесени.



За около 41% от целия архивен фонд на ДС изобщо няма информация. През 1990 г. са заличени или скрити всички данни за явочните квартири на ДС, а само в София те са били 2089. Липсват и 75% от работните дела на агенти. Унищожени са хиляди действащи дела, които никога не са влизали в архива. Липсва и почти целият архив на VI отдел на VI управление на ДС (наричан политическата милиция). Не е трудно да се сети човек за какво поредно "изваждане" става дума.

Според авторите на проекта този път ще се огласят имената и на картотекираните сътрудници, като изрично ще се обяви, че за тях няма други данни. Това не е за вярване. Първо, заради вече цитираното решение на КС. И второ, защото така може да се стигне до много по-тежки спекулации. Какъв е проблемът да се фалшифицира едно картонче? Никакъв.

Законопроектът на ДПС предвижда и



още много начини за скриване на истината.



Така например няма да се обявяват данни за починали хора, за лица, изразили писмена готовност да дават информация само до навършване на 18-годишна възраст, както и документи, чието оповестяване ще навреди на интересите на националната сигурност. Както вероятно всеки се досеща вече, "интересите на националната сигурност" са творчески преписани като определение от закона за защита на класифицираната информация и под тях може да попадне всичко. Без изключение.

Върхът обаче е следващата разпоредба, според която, ако проверяван кандидат за публична длъжност в тридневен срок оттегли кандидатурата си, няма да се обявява, че е бил сътрудник на бившата ДС. Защо? Никой не може да обясни. Нали ще се вади цялата истина?

Има и още един опасен текст в проекта на хората на Доган, на който никой не обръща внимание. Предвидено е въпросната бъдеща комисия да поеме целия архив на комисиите "Тамбуев", "Бонев" и "Андреев". Накрая в преходна разпоредба е записано, че "след прекратяване на дейността на комисията всички материали се предават за съхранение съгласно Закона за Държавния архивен фонд". Или иначе казано, докато има комисия - а тя ще съществува поне 12 години (толкова са възможните поредни мандати на нейните членове), нищо няма да отиде в Държавния архив. А в момента има законово задължeние МВР и останалите служби да предават всичко с изтекъл срок на класификация точно в Държавния архив. Нещо повече. Голяма част от архива на бившата ДС отдавна трябва да е там, но с много хватки през годините МВР и останалите структури успяха да запазят монопола върху него. И правото да казват когато, за когото и каквото си поискат. И политиците им ръкопляскат. Смешно и абсурдно, но факт.



А решението е много просто - да се разсекрети всичко



и да се предаде на държавния архив. И който иска - да ходи и да си чете. Но не. Трябва да има комисии, групи в МВР и службите, филтър след филтър. Истината е една и тя няма нужда от хора, структури и институции, които да я сдъвчат, орежат, манипулират и чак тогава да я пуснат на обществото.

ДПС особено се гордее с факта, че ще сложи край на т.нар. "черен пазар на досиета" с предвидените глоби и затвор за нарушителите. Как точно ще се налагат тези наказания? Защото тези работи стават на четири очи. И със сигурност изнудваният много бързо се съгласява да извърши исканото нещо, да продължи да сътрудничи или да каже това или онова срещу някого само като му се извади досието, което се държи от съответния оперативен работник. Интересното е, че тежки глоби - до 30 000 лв., се предвиждат само за хора, институции, организации (разбирай и медии), които си имат вкъщи или в службата досиета и които не ги предадат в едномесечен срок на бъдещата комисия. От затвор пък са заплашени тези, които разгласяват информация и документи в нарушение на закона, който всъщност би трябвало да отвори архива на бившите тайни служби. Изначално сбъркано.

Странно е, че не се предвижда наказание, ако например действащ оперативен работник изнудва даден човек да направи определено нещо. При това с досието, което законно стои в служебната му каса. Защото



черният пазар на досиета отдавна се вихри от официалните институции,



а не от някакви частни "архивари", които направо си глътнаха граматиката след последните порции досиета.

Ако проектите на ДПС, както и тези на ДСБ и СДС - които пак предвиждат някой да решава и преценява дали друг е бил или не доносник, не са само прах в очите, то те определено са поредният половинчат опит за прочит на историята и на истината. Жалко. Политическата класа пак клекна на бившите и настоящи служби и на тяхната власт чрез тайни. А това е не само недемократично, но и много опасно. Това е законодателен и политически театър на абсурда.
 Докога само избрани ще имат достъп до оцелелите досиета?
28
2252
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
09 Август 2006 23:35
искаш ли да скриеш истината правиш комисия, старо е, има списък, номенклатура на дс, извикват се ясно и високо имената им и край на тайната им власт
09 Август 2006 23:51
74% от досиетата на ДС ги няма - или са унищожени, или са изнесени.
Тука е гвоздеят на програмата. Затова отново се прелива от пусто в празно. Не че ги няма документите- просто си ги пазят определени хора, та като дойде момента да премахнем я неудобен политик, я новоизпечен бизнесмен, я кандидат депутат, дето не ще да бъде от "нашите"..и така до девето коляно..
панта рей, ама да побликува досиетата никой не смей..
09 Август 2006 23:54
много са лакоми, къш, Господ дал на българите прекрасно място, тук мизерия не трябва да има
10 Август 2006 00:12
"През 1990 г. са заличени или скрити всички данни за явочните квартири на ДС, а само в София те са били 2089"
Такива ми ти работи, по онуй време втора адвокатска колегия хвана властта, а за повечето от тях явно се знаеше, че са били "явочници". Други (не от същата колегия, но пак адвокати) са били "победители". Особено едно адвокатче-явочник, което известно време управляваше парламента, с мазния си глас и обноски предизвикваше спазми на отвращение в мен. "Ибо поживяхме Господи, ибо си понапълнихме гушите и т.н". Потом (ударението е на второто "о" някакъв жалък политикономист, потом (ударението е на първото "о" използва една заблудена ракета и направи от къщата си бетонен бункер от типа на тези на Енвер Ходжа. След къщата (тя всъщност е на партийната секлецарка) оправи и сума ти сервитьори и всякая сволочь (оправи в смисъл, че ги направи милионери, а иначе кой кого е оправял - дори и историята не знае, или ако знае, ще говори по-късно, когато му дойде времето). Разбиха земеделието в България. Крадоха като за последно. Обаче се оказа, че още има какво да се краде. На един кинг му подариха половин България и той сега сече нейните гори като за последно (дано да му е за последно, но после да си плати, както ние си плащаме скъпите ток, вода, парно). Е, започнахме от досиетата, минахме през явочниците и стигнахме до парното. Пак ще го повишат, щото новото Марче не е к..ва, но и на нея й се иска. Ибо и новото Марче иска да си купува тампони, близалки и вибратори с фактури.
10 Август 2006 01:06
/:/ "...гражданите и институциите не могат да публикуват и разгласяват по какъвто и да е начин документи и части от тях, които удостоверяват принадлежност на български граждани към органите на бившата ДС и бившето военно разузнаване"
......................................... ......................................... .....................................
Много ПРАВИЛНО! Тзи път "БРАВО!" на ДПС!
Само бих допълнил: "без изричното им съгласие" на тези граждани-принадлежали към бившата ДС или ВКР/РУМНО/! Освен ако те са извършили Престъпление в това им качество и са ОСЪДЕНИ за това Престъпление, с влязла в законна сила наказателна Присъда! КАЗАХ!

10 Август 2006 03:49
Дьржавният ТЕРОРИЗЪМ на комунисти4еската партия-прекрьстила се на БСП е описан доста обстойно от разследващтият журналист Христо Христов в (имал ли4но разрешение от Президента Ж.Жележв да се рови в архива на ДС) книгата си (УБИТЕ СКИТНИК) - Георги Марков.
Архива на ДС през 1989-1990г по времето на министьр прецедател-Атанас Семерджиев е горен с КАМИОНИ в металурги4ен комбинат "Ленин" в град Перник и от4асти в Кремиковци.
Книга за хора които умеият да ценият истината: (УБИТЕ СКИТНИК)
Христо Христов.
10 Август 2006 05:33
аз си прочетох досието навремето -- като можеше. много поучително четиво се оказа ша знаете. с други очи гледаш на хората около тебе след като знаеш кой се е издигнал на твой гръб и кой какво е плюл по тебе.

та, на темата -- който разправя, че "разузнавачите" и доносниците, "работили" за "вътрешно разузнаване" в ДС са правили нещо полезно или е страшно тъп (каквито са малцинството предполагам), или нещо го гони шубето и лъготи здраво. т.нар. "вътрешно разузнаване" е ефемизъм за най-гнусно шпиониране и е доста жалко, че нема да излезе наяве информация за него.

прочее, нема да се оправи таз държава.

Редактирано от - simo на 10/08/2006 г/ 05:34:51

10 Август 2006 06:59
ха така, параграф 39 а ти имаш ли право да нарушаваш човешки права, взе ли съгласието на жертвата да съсипваш живота му, да го мародериш, да го неутрализираш, и не знаеш какво правиш, нали
10 Август 2006 07:38
При положение, че над 70% от архивите вече са изгорени, какъв е смисъла да се приема закон, да се правят комисии. Просто обявете ръководната роля на ДПС-БКП (ДС) в член 1 от конституцията и да се знае..........
10 Август 2006 09:21
От "беглия прочит" на един от законопроектите се прави извода: "Голямото скатаване на досиетата". Не знам какво да кажа за такова журналистическо упражнение, освен - голяма излагация. Чудя се, как може да застанеш с името си зад подобно писане. Ами като не разбираш от тълкуване на закони, питай тези, които се занимават с това!!! Какво си тръгнал да изследваш един закон от чл.13; да правиш оценки на базата на: "от опит знаем"; да редиш: НПО, граждански сдружения, синдикати...(като че ли гражданските сдружения и синдикатите не са НПО?!); да заявяваш, че голяма част от документацията я няма, ама всичко трябва да се разсекрети и всеки да си чете и да си прави изводите, хич не са необходими доказателства за доносничеството на този или онзи. Ами ако изводите са предпоставени като в тази статия и имаш нахалството от "бегъл поглед" да даваш оценки на хора и действия, по-добре достъпът до досиетата да е строго регламентиран. На мене не ми се живее в блато от скандали просто защото някой си амбициозен "тълкувател" ще се упражнява в медиите по свободно слово. А друг ще доказва, че ... няма сестра...
10 Август 2006 09:32
има списъци на сътрудниците, има интернет, има жертви, досиетата, дела, алабала, да чете който ще
г.н коритаров си призна, поиска прошка, премина през катарзис, другите не, ами и други, древни закони има

Редактирано от - Пейчо Пеев на 10/08/2006 г/ 09:43:23

10 Август 2006 10:26
И как, моля, е установена цифрата 74% ? Този, който го е казал, сигурно знае кога е станало, при кои отговорни длъжностни лица. Защото цялата истина явно няма да бъде разкрита, но виновните трябва да се осъдят. За да не стават повече такива неща.
10 Август 2006 11:31
ДПС се опитва да отклони от себе си презрителния поглед на обществото, за да може Сава продължи да си пълни купичката, а Сидер да си разхожда пиянската физиономия из Европа на държавни разноски.
10 Август 2006 13:23
На когото са били нужни досиета вече си ги е напазарил.Всичко останало е прах в очите на обществото.
10 Август 2006 13:56
Може да не е много прецизно написана статията, но в основното е права.
Всички законопроекти за архивите на бившата Държавна сигурност имат една цел - документите да се четат само с благословията на МВР и спецслужбите

С това е казано основното. Всички упражнения по темата "досиета" и на едните, и на другите, и на третите, имат основна цел някой да държи кранчето. Точно обратното на това, което стана в другите държави. Там по презумпция с архивите на тоталитаризма се занимават независими от властта и политиците институции. Това е начинът, няма какво да се правят повече на сляпи нашите политически псевдоелити. Независим институт за национална памет и пълен достъп ни е необходим. Ако са толкова оплескани всички нашенски политици, да си поканиме пастор Глук.
10 Август 2006 14:56
ПЕЙЧО ПЕЕВ,
/:/ "...ха така, параграф 39 а ти имаш ли право да нарушаваш човешки права, взе ли съгласието на жертвата да съсипваш живота му, да го мародериш, да го неутрализираш, и не знаеш какво правиш, нали "
......................................... ......................................... .....................................
ЧЕТИ, преди да пишеш ОПОНЕНТизми!
КАЗАЛ съм го:
..........
"Освен ако те са извършили Престъпление в това им качество и са ОСЪДЕНИ за това Престъпление, с влязла в законна сила наказателна Присъда! КАЗАХ!"
..........
Сиреч, който, в качеството му на служител или сътрудник на ДС, ВКР/РУМНО/ е /из/вършил Престъпления- да му се публикува "досието" и да бъде даден на Съд и ОСЪДЕН! А кое е Престъпление- пише го в Наказателния Кодекс на Република България!
10 Август 2006 15:09
да бе, навсякъде извадиха списъците, те закони нямат, нито национална сигурност, а ти доносник ли си
не ми спирайте нета, монтирайте си апарата у вас, може да ви поникне мислене
в нормалните държави има работещи институции и бандити няма, в бандитските е обратно

Редактирано от - Пейчо Пеев на 10/08/2006 г/ 15:43:03

10 Август 2006 16:16
Познавам лично поне 20-ина лайнца - измислени поети, белетристи, критици, - които очевидно са били доносници. Личи им по всичко - от пътя от малкото селце до женитбата за столичанка с мустачки заради софийското жителство до уреждането с "работа", жилище и "кариера", които не могат да се дължат на друго, освен на това, че са снасяли.
Ама нещо не им пука, щото явно са активирани, тъй, за всеки случай и за да ги пазят (нали на активирани не можело да се отварят досиетата); само понякога плахо се поослушват и подпитват какво мислят другите за пустите досиета и не им се ще да ги отворят.
Така че - да се отварят! Па каквото е останало, останало. За (не)останалото ще се досетим...
10 Август 2006 16:32
личат си отвсекъде, незаслужената кариера, пари, имоти, разговорите, фантазират за да си пазят привилегиите, тъжно е, че зад тях стоят институции, които пазят живота, честа.... без подписа на мвр министера някои неща не могат да се случат, е, честно казано при министер петков има напредък, по.рано беше ад

Редактирано от - Пейчо Пеев на 10/08/2006 г/ 16:42:19

10 Август 2006 16:41
Да де, затова иде реч. Има и още "опознавателни" белези - не са се "наживели", наяли и напили, все не им стига... Но да спрем дотук, щото ще искат да им напишем и имената, а сетне ще ни съдят, щото нема да моем да докажем нищо, и че ни изкарат нас ченгета! Малий!

10 Август 2006 20:33
Що ли оставам с впечатление от постингите на параграфа, че той е бил доносник на ДС, при това от най-активните клеветници, работещи на "идеологическия фронт"?! Чак дотам да стигне, че да хвали ДПС?!
Сигурно греша за Параграфа, не е възможно, бъркам!
Да , ама такава яростна защита на т.нар. "доблестни служби" и "честните им патриотични сътрудници" е повод или за съмнение, или за искрено съжаление...
10 Август 2006 22:12
Голямото Скатаване...
10 Август 2006 22:24
Барбарони , престанете ! Къде са ключовете за лодъчна палуба ?

11 Август 2006 00:24
РИЖ,
Наистина БЪРКАШ!
Сигурен съм, че можеш да схванеш за какво говори/пише/ тук моята скромна персона, но или те мързи да /по/мислиш, или ти е кеф да НЕ мислиш?!
ПОЗИЦИЯТА ми по въпроса за т.нар. "досиета" на служители и сътрудници на ДС, както и на "ЖЕРТВИТЕ" им, е пределно ясна:
1. Който от тях и извършил Престъпление- да бъде съден и ОСЪДЕН! Едва след това да бъде даден свободен достъп до "досието" му- БЕЗ негово съгласие!
2. "Досиетата" на служители, сътрудници на ДС, както и на ЖЕРТВИ им, да бъдат разсекретявани само при КОНКРЕТНА Нужда и само с тяхно СЪГЛАСИЕ!
3. Всички други АРХИВИ на ДС и ВКР/ и РУМНО/ да се отварят само ако това НЕ представлява заплаха за "националната сигурност" или за ЛИЧНАТА сигурност на НЕизвършили Престъпления лица!
Ерго, НЕ виждам никакъв смисъл и резон някой да има право да прочете какво пише в "досието" на ДРУГ ! Все пак, става въпрос за ЛИЧНИ ДАННИ на този, другия- НЕзависимо дали са верни или НЕверни/а ако са НЕверни- изобщо няма смисъл да се четат, нали?!/! И НЕ съм съгласен, че служенето или сътрудничеството на бившето ДС е "Престъпление"- по дефиниция! Ако е Престъпление, значи тези хра ТРЯБВА да бъдат съдени и ОСЪДЕНИ/ако!?/! Но, дотогава, според Демокрацията, те са "НЕВИННИ- до доказване на противното в Съд!". Ако който и да е друг- пък бил той и от ДПС или цялото ДПС!-изрази същото мнение, аз ще съм СЪГТЛАСЕН с него! НЕ от любоФ, уважение или страх- от и към него- а от принципни съображения ! КАЗАХ!
П.П.: Споко, НЕ съм имал нищо общо с ДС, нито ДС с мен/предполагам- НЕ съм си чел "досието"!/. Но имам общо/иска ми се, поне!/ с НАРКОМАНИЯТА- аз съм 100%-ов "наркоман", а моят "наркотик" е Справедливостта! КАЗАХ!

Редактирано от - paragraph39 на 11/08/2006 г/ 00:28:05

11 Август 2006 00:45
Ми той Параграфа си се гордее че е комунист. Чудя се що не се гордее че е доносник. Голяма разлика няма. Се е служба на Партията.
11 Август 2006 03:16
KAR LUKOVSKI,
Аз на партии НЕ служа! Аз "служа" на ИДЕИ!
Поради това сега съм АТАКИСТ-комунист/по убеждения/ и гласувам за "Атака", а НЕ съм БеСеПеист-социалист и НЕ гласувам за "социалдемократизираното" БСП ! Ако и "Атака" ме разочароват- и на тях ще бия шута!
Комунизмът е Идея/най-близката до Християнството!/.
Комунизмът е Теория- научно обоснована и АТЕИСТИЧНА!
Комунизмът е ДЪРЖАВЕН Капитализъм- с тази разлика, че Печалбата влиза в държавния бюджет- и принадлежи на ВСИЧКИ граждани в държавата!- а НЕ в частни джобове и частни банкови сметки на Капиталисти-Работодатели!
"ДОНОСНИЧЕСТВОТО"/УВЕДОМЯВАНЕТО/ е гражданско ЗАДЪЛЖЕНИЕ за всеки!
СПРАВКА:
НАКАЗАТЕЛНО ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС
...
Задължение на гражданите и длъжностните лица за уведомяване
Чл. 205. (1) Когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, гражданите са обществено задължени да уведомят незабавно орган на досъдебното производство или друг държавен орган.
(2) Когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, длъжностните лица трябва да уведомят незабавно органа на досъдебното производство и да вземат необходимите мерки за запазване на обстановката и данните за престъплението.
......................................... ....



Редактирано от - paragraph39 на 11/08/2006 г/ 03:17:41

11 Август 2006 05:42
Дълбоко се заблуждаваш Параграфе. Комунизмът не е друго освен религия. И като всяка религия е опиум за народа. Е, поне за бедните му и непросветени представители.
11 Август 2006 15:12
KAR LUKOVSKI,
Дълбоко се ЗАБЛУЖДАВАШ!
Комунизмът НЕ е Религия! Ако беше, Царете/кралете/, Богатите и Властимащите НЯМАШЕ да са против Комунизма!
Защото, Религията им ТРЯБВА тъкмо на Царете/кралете/, Богатите и Властимащите- за да оправдава / с Госпд, Аллах, Авраам, Буда и т.н./ Властта им и богатството им, натрупано чрез ЕКСПЛОАТАЦИЯ на труда на бедните и онеправданите и пролятата в завоевателните войни НАРОДНА кръв!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД