:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 420
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Не очаквам да скочат цените на "Гражданска отговорност"

Надявам се да не приложим опита на Великобритания, където конфискуват и унищожават незастрахованите автомобили, казва зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн
Снимка: Николай Дончев
Ралица Агайн
- Г-жо Агайн, как ще функционира Информационният център към Гаранционния фонд, който ще контролира застрахованите по "Гражданската отговорност"?

- Основната цел на Информационния център е да съдейства пострадалите при пътнотранспортни произшествия да получат обезщетение. Центърът разполага с данни за всяка сключена застраховка "Гражданска отговорност" и пострадалите могат да получат информация дали автомобилът е застрахован, при кой застраховател, както и данни за собственика на автомобила, ако той не е известен.

Втората задача на центъра е да подпомага контрола по сключването на задължителните застраховки "Гражданска отговорност" и "Злополука". Законодателството ни гарантира правото на всеки невинно пострадал при катастрофа да получи обезщетение. Когато автомобилът на виновния водач не е застрахован, обезщетението се изплаща от средствата в Гаранционния фонд. Това обаче натоварва изрядните водачи и в интерес на обществото е да има солидни механизми за ограничаване на шофирането без застраховка.

Наредбата за взаимодействието между Гаранционния фонд, МВР и Министерство на транспорта, която влезе в сила неотдавна, предвижда фондът да изпраща напомнителни писма до собствениците на незастраховани автомобили. И да им отпуска 14 дни, за да сключат застраховка. Ако в този срок не представят доказателства, че вече имат "Гражданска отговорност", Информационният център ще подава списъка с нередовните собственици на МВР, а оттам ще ги санкционират и ще спират от движение автомобилите.

Този режим започва да действа незабавно. Особеност през първата година е, че центърът все още не разполага с данните на собствениците на превозните средства. Затова през тази година МВР ще предоставя имената и адресите на Комисията за финансов надзор (КФН), като с наше съдействие ще се организира изпращането на писмата.

- С този механизъм ли ще гарантирате и през 2007 г. броят на застрахованите по "Гражданска отговорност" да остане 97%, както отчетохте неотдавна?

- Автоматичното засичане на неизрядните автомобили в комбинация с паричните санкции са адекватна мярка срещу шофирането без застраховка. Глобите за собственици и водачи на автомобили без застраховка не са малки - между 400 и 600 лв., колите се спират и от движение. Разбира се, ако това се окаже недостатъчно, може да се мисли и за още по-сериозни наказания. При последната партньорска проверка в Брюксел ни беше посочен за пример опита на Великобритания, където незастрахованите автомобили се конфискуват и унищожават. Британският ни колега сподели, че всяка седмица при тях се унищожават средно по 600 коли. Смятам, че това е изключително крайна мярка и няма да се наложи да я прилагаме в България.

- Кога българската застраховка "Гражданска отговорност" ще придобие международен статут?

- Европейските директиви предвиждат тази задължителна застраховка да е единна в рамките на ЕС. Когато бъде подписано многостранното споразумение със Съвета на бюрата на Зелената карта, тя няма да подлежи на граничен контрол, т.е. синята лента с обозначението "BG" на номерата на автомобила ще се счита за достатъчно доказателство, че за него има сключена застраховка. Ако до края на годината не се подпише това споразумение обаче, е напълно възможно на България да бъде поставено условие нашите автомобили да влизат в страните от ЕС със "Зелена карта". Изключително важно ще бъде последното решение на Европейската комисия.

- А ще се слеят ли "Гражданска отговорност" и "Зелена карта"?

- В рамките на целия ЕС, плюс Швейцария и Хърватска, ще може да се пътува безпроблемно само със сключена в България "Гражданска отговорност". Но за държави, които не са в ЕС, отделно ще се сключва застраховка "Зелена карта". Затова и ще си останат като две отделни полици.

- Напоследък много се спекулира с цената на "Гражданска отговорност" след влизането ни в ЕС. Едни застрахователи казват, че полицата няма да поскъпне драстично, други, че цената ще се увеличи в пъти и ще достигне "Зелена карта". Вие какво прогнозирате?

- Не бих могла да се ангажирам с конкретен отговор, доколкото застрахователният пазар е либерализиран и цената по никакъв начин не зависи от Комисията за финансов надзор. Но нашето очакване, а и опитът на новоприсъединилите се членки към ЕС показва, че цената не се увеличава драстично. Защото върху нея влияят няколко фактора. Единият е делът на пътуващите в чужбина автомобили, който не е толкова голям за България.

Другият фактор е размерът на обезщетенията, които се изплащат и които са фактор за ценообразуването. У нас обезщетенията все още са значително по-ниски от средните в ЕС и очакваме тази тенденция да се запази и в следващите години.

- Но как в такъв случай ще се обезпечи български водач, ако причини катастрофа в чужбина?

- Тогава обезщетението действително може да бъде в особено голям размер. Ако автомобилът е застрахован, то ще бъде покрито от застрахователя, в противен случай - от общите средства в Гаранционния фонд. Но веднага след това фондът ще си потърси парите от виновния водач на незастрахования автомобил, а подобен дълг вероятно ще бъде непосилен за него и семейството му.

- Колко са към момента средствата в Гаранционния фонд?

- Засега са около 9 млн. лева. За да не се стигне до финансови затруднения, фондът трябва да си осигури покритие на международния пазар. Презастрахователната програма ще бъде съобразена с размера на натрупаните средства. Имаме уверение от Управителния съвет на фонда, че до средата на септември програмата ще бъде осигурена, за да може да я предоставим на Съвета на бюрата и на Европейската комисия при изготвянето на есенния мониторингов доклад.

Застрахователите също са задължени да се презастраховат като членове на Националното бюро на автомобилните застрахователи.

- Може ли комисията да противодейства на прекомерно високи цени на застраховките или на дъмпинг между застрахователите?

- КФН няма правомощия при прекомерно поскъпване. Ако се установи картелно споразумение, това ще е работа на Комисията за защита на конкуренцията. Дъмпингът обаче е от компетенцията на КФН, тъй като при сключване на полици на по-ниски цени от реалните може да се влоши финансовото състояние на застрахователя.

- Говорейки за цените на застраховките, контролира ли КФН и общите условия на полиците? Не са редки оплакванията на гражданите от всевъзможни капани в текстовете на договорите?

- От тази година "Гражданска отговорност" вече е единен продукт и общите условия по нея са уеднаквени в наредбата за задължително застраховане. С другите застраховки обаче не е така. Всеки застраховател приема общи условия, които не подлежат на предварителен надзор от страна на комисията, тъй като евродирективите изискват свободна конкуренция дори и за тях. Така че нашата комисия е лишена от функциите превантивно да защити потребителите. Затова всичко зависи от културата на хората при сключване на застраховките, те трябва сами да се информират. КФН може да предприеме действия само ако е нарушен законът. Но това може да стане само вследствие на жалба от потребител или при проверка.

- Какви са санкциите за застрахователите? Отнемането на лиценза ли е най-ефективната мярка, за да спрат своеволията?

- Санкциите варират в зависимост от тежестта и честотата на нарушенията, а отнемането на лиценза е най-крайната мярка. Миналата година например бяха отнети три лиценза - на ЗК "Хилдън" - бившата "Юпитер", МЗК "Европа" и Българска взаимозастрахователна кооперация. Това е много голям брой отнети лицензи за една година, с което се надяваме, че беше внесено необходимото оздравяване на застрахователния пазар. Тази крайна мярка трябва да се прилага, когато обстоятелствата показват, че интересите на потребителите не могат да бъдат защитени по никакъв друг начин. Внесли сме молби в съда за обявяването в несъстоятелност на ЗК „Хилдън" и МЗК „Европа". Надяваме се за бързо произнасяне, за да може под надзора на съда да започне осребряване на имуществото на двете застрахователни компании и да бъде гарантирано правото на застрахованите първи да получат чаканите от тях обезщетения. В комисията има стотици жалби на потърпевши, които очакват разрешаването на тези два проблемни случая.

- Докъде стигна прелицензирането на компаниите?

- Засега само една компания бе прелицензирана - ЗК "Орел". Предполагаме, че всички останали застрахователи изчакват последния срок - 1 септември, за да подадат документи за прелицензиране по "Гражданска отговорност". Животозастрахователните компании и тези от общото застраховане, които не предлагат задължителната застраховка, не подлежат на прелицензиране.
11
2148
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
10 Август 2006 08:43
това не беше ли мацето дето беше купило някакви апартаменти без пари и дедо като се изцепи че ще го накаже, се ската барабар с апратментите?
10 Август 2006 09:08
Не знам дали мацето се е занимавало с апартаменти, но определено си го бива.
10 Август 2006 10:25
Има една приказка "Кога стана калайджия - кога му почерня задника". Та и Ралица - не знам какво е учила, но е много умна за възрастта си!
10 Август 2006 11:08
Там е проблемът, че ние сме откъснати от Европа чрез Сърбия и Хърватия. Ето защо трябваше да построи Дуняв мост 2 и магистрала до него. Сега пак ще плащаме и Гражданска застраховка и зелена карта.
10 Август 2006 13:14
Ралица Агайн... and again... and again... and again... and again...and again... and again...and again... and again...and again... and again...and again... and again...and again... and again...and again... and again...and again... and again...and again... and again...and again... and again...and again... and again...and again... and again...and again... and again...and again... and again...
10 Август 2006 13:30
Да това е същото маце с апартаментите, но има и друга подробност.Произходът и е малко специален нещо като ВКР.Дедо и ген.Агаин завеждаше този отдел.Така де независимо кой управлява ние сме винаги на власт.
10 Август 2006 13:53
Дамата с апартаментите беше Гедар Ха(е)чикян. Агаин е друга дама.
10 Август 2006 17:01
Не е сигурно дали дядо и е генерал Агаин
Може да има роднинска връзка с Директора на НИХФИ Иван Агаин, а може и да няма.
10 Август 2006 18:26
Уоу Ralitza се изказала Again.
10 Август 2006 20:50
Дамата с апартаментите бе някаква студентка на Пламен Панайотов, който я вкара в парламента.Гедар Хачикян или нещо подобно.Тя люто се заканваше, че е млада и чиста и затова ще върне апартамента.Нищо подобно естествено не стана.Прокуратурата не анулира сделката заради това че Гедар бе декларирала неверни данни при покупката.Всичко си остана ала-бала....
10 Август 2006 21:46
..долнопробна издънка на мутрозастрахователното лоби..Пък и знаела как е във Великобритания.Даа амъ не знае всичко.Щото там правят голяма разлика м/у застраховане и рекет.Ако слушаме Рали, требе цел живот да бачка електората за техните рекетозастраховки.Амии, натам отиват нещата, щом в България мафията си има държава.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД