:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Светите места помагат само на вярващите

Рупите, Златолист, гробът на Св. Иван Рилски и Кръстова гора са места със силна енергийна концентрация
<Неозаглавен>
Светите места в България не са сред най-рекламираните, но въпреки това се радват на стотици посетители всяка година, а религиозни общности организират поклоннически посещения всеки уикенд. Преди стотици години там са се издигали жертвени олтари и са се извършвали езически ритуали. Днес на местата със силна концентрация на положителна енергия са построени храмове и манастири. "Църквата се е опитала да ги покрие с християнски ореол, макар че те са чисто езически", смята тракологът Валерия Фол.



Рупите - духът на Ванга още е там



Въпреки че за Рупите и пророчицата Ванга е писано много, и мястото, и сляпата жена са обвити в мистерия. Преди много години там е съществувало древно селище, затрупано от изригналия вулкан Кожух. Ванга се е преместила да живее там заедно със семейството си от Струмица. Години наред тя се е зареждала от това място и е приемала посетители. "Това място тук е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна", казвала пророчицата за Рупите.

През 1992 г. тя построява черквата "Св. Петка Българска", която се е превърнала в място за поклонение за хиляди болни и страдащи. Иконите са рисувани от известния художник проф. Светлин Русев, образите на светците обаче са прекалено реалистични и не се одобряват от Св. синод. Съвсем не по християнски е погребана и самата пророчица - гробът й се намира до църквата.

Чудесата, които все още стават в този край, продължават и след смъртта на Ванга. Бабата на нямо дете сънувала сляпата пророчица. Тя й заръчала да постави детето на трона й в църквата, за да оздравее. Бабата завела момченцето в Рупите, изпълнила заръката и то наистина възвърнало говора си, свидетелства щастливата жена.



Златолист и преподобна Стойна



Историята на преподобна Стойна е почти същата като на Ванга. Тя също дошла от Струмица в началото на ХХ в. и се заселила в малкото село Златолист до Мелник. Тя живеела в една стаичка на тавана на църквата, пророкувала минало и бъдеще. И тя била сляпа. И при нея се стичали хора от цяла България за помощ. Учените смятат, че църквата "Св. Георги" е построена през ХIХ век, но местните хора твърдят, че е била издигната още през ХII. Храмът е забележителен със старите си стенописи. Той се поддържа от една жена, която е преживяла чудо, разказва филмът "Репортажи за вярата". Преди няколко години тя претърпяла инсулт. В съня й се явил Св. Георги и й казал да отиде в църквата и да се помоли. Жената изпълнила поръката и възвърнала здравето си. Сега се е отдала на църквата - чисти и помага там всеки ден.

Чудесата в Златолист не се свършват с църквата. В селото се издига един явор, за който се вярва, че помага при различни заболявания. Дървото е на 800 години и имало чудодейна сила.



Кръстова гора



Хората вярват, че в местността Кръстова гора е заровено парче от Христовия кръст. Хиляди поклонници идват тук всяка година на Кръстовден, за да помолят за здраве. Те търсят камъчета с кръстчета, които помагали срещу всякакви мъки и болки. Естествено идват и много туристи. Те не вярват в чудеса, но обикалят България, спират на всяко интересно място и опъват софрите.

Хората вярват, че ако оставят свои дрехи да пренощуват до 66-килограмовия кръст, който се издига там, ще бъдат здрави през цялата година. Кръстът е дарен от цар Борис III през 1936 г., след като сестра му Евдокия преспала на магическото място и оздравяла. На следващата година се родил престолонаследникът Симеон. Това било разтълкувано като чудо и приписано на кръста. Истинският кръст сега е в новия храм "Покров на св. Богородица". Той бил откраднат преди няколко години, а по-късно подхвърлен с анонимна бележка. Двама от крадците неочаквано починали, а третият се уплашил от проклятие и решил да го върне.



Гроба на Св. Иван Рилски



На няколко километра от Рилския манастир се намира гробът на Св. Иван Рилски. Той е в пещерата, в която е живял първият български отшелник. Нишата възлиза към небето с тесен като комин отвор, през който изкачаш в началото на пътечка, водеща към Аязмото, Скалата за молитва и мястото, откъдето светецът е разговарял с цар Петър и отказал даровете му и лична среща с него. Преданието гласи, че грешниците не могат да преминат през отвора. Да минеш през пещерата наистина е доста трудна работа, защото е тъмно, влажно и може да те хване страх.

До пещерата има и една чешма, изградена от камъни. Поклонниците открай време оставят между камъните бележки с молби към светеца. Хората смятат, че каквото си пожелаеш на листчето, ще се сбъдне. Трябва само наистина да вярваш.

Всъщност вярата е основен момент при посещението на светите места. Не вярваш ли истински - никакво чудо няма да те сполети. "Чудото е вътре в нас. Това, което се случва около нас, само отключва вътрешните ни сили. Светите места отключват тези сили."
 <Неозаглавен>
 Ванга
 <Неозаглавен>
7
11986
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
16 Септември 2006 02:58
Интересно защо авторът на тази "статия" не си е сложил името... Може би защото не е запознат с християнството и Библията. Христос няма нищо общо с горе описаните езически ритуали и суеверия, камо ли пък с вещицата Ванга. Едно време такива са ги убивали с камъни (врачките де, не журналистите .
16 Септември 2006 16:23
такива лумпени като тебе требе да ги убиват с камъни
16 Септември 2006 16:41

Евтин и жалък опит за реклама на злополучния български окултизъм, който не е родил нищо здраво и трайно. Той паразитира върху православието и няма нищо общо с вярата на св. Иван Рилски. Никакви "енергии" няма и не може да бъдат доказани на изброените места. Те съществуват само в кратуните на последователите на Людмила Живкова и сие.
16 Септември 2006 17:18
...шарлатани като вангя са изгаряни по 7-8 на година из средновековна католическа европа, за да не предизвикват енергийна криза...
16 Септември 2006 18:00

Чичата,
.
Три важни уточнения. Първо, изгаряни са по 7-8 на ден, а не на година. Второ, Инквизицията е основана чак през ХІІІ век и апогеят на кладите е през ХVІ-ХVІІ в., а не през Средновековието. Трето, вещиците не са изгаряни от Римокатолическата църква (тя само ги е осъждала), а от държавната власт.
16 Септември 2006 20:47
...попе не ми слагай неверни твърдения в устата...
...прав си...
02 Октомври 2006 23:12
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 03/10/2006 г/ 09:33:59

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД