:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Планини за всеки вкус

<Неозаглавен>
Трудно е да се измисли причина защо да не се ходи на планина. Оправданията са малко, защото възможностите, които предлагат българските планини за целогодишен туризъм, са практически неограничени. Дали ще обикаляте с раница по върховете, или ще се наслаждавате на горите и езерата, ще карате ски или просто ще се отдадете на СПА процедури - всеки може да намери своя начин да изпита удоволствието от контакта с природата. И то по всяко време на годината. Зимата предлага превъзходни възможности за ски спорт, а през лятото планините са достъпни за всеки, пожелал да ги покори с множеството маршрути и природни забележителности.

Едва ли има сфера в България, където промяната да е толкова видима, колкото туризмът. Зимните курорти не правят изключение, те са част от правилото. Само за няколко години Банско, Боровец и Пампорово се превърнаха в модерни ски- центрове с мащабна инфраструктура и



възможности за всеки - от начинаещия до професионалиста



Благодарение на сериозните инвестиции се разшири както броят и дължината на пистите, така и на помощните съоръжения като лифтове и влекове. Хотелите вече не отстъпват по лукс и удоволствия на тези по черноморското крайбрежие, а развитието на спа-туризма им гарантира целогодишна заетост.

Напълно променен и непрекъснато развиващ се е Банско, който преди 10-ина години представляваше обикновен планински град с няколко семейни хотела и ресторанта. Благодарение на огромните инвестиции днес разположеният в подножието на красивата планина Пирин град е напълно конкурентен на алпийските курорти туристически център. Множество нови хотели от всякакъв ранг, жилищни сгради от съвременен тип и безброй заведения събират целогодишно туристи от цяла Европа.

Градът се утвърди успешно като място за отдих през всички сезони благодарение на множеството спа-комплекси и летни музикални фестивали. Съвсем скоро в района ще заработи и голф игрище, сякаш, за да оправдае девиза на Банско "Курорт за всички сезони". Благодарение на прекрасните гледки и благоприятното разположение (само на 150 км от София) селището стана притегателен център за желаещите да инвестират в недвижима собственост.

Истинското удоволствие обаче си остава почивката през зимата. Спечелил си сред българите славата на място за ски-спорт със само 2 писти и 1 седалков лифт, днес курортът разполага с



11 писти и 4 ски-пътя, чиято дължина е над 55 км



Тук всеки може да намери своето място - от начинаещия, до майсторите на сноуборда и ските. Перлата в короната продължава да бъде пистата, известна преди като "Балканиада", но днес изборът е наистина огромен. За начинаещите са подходящи плацовете и множеството нови трасета, докато за майсторите на ските е трудната "Томба", открита лично от легендарния алпийски скиор. Банско продължава да е и предпочитаното място за сноубордистите с множеството диви зони за максимално екстремно удоволствие.

Опашките по лифтовете са минало, забравен в миналото е и тежкият път до сърцето на ски-курорта благодарение на кабинковия лифт от самия град. Голямото предимство пред всички останали ски центрове е изключително дългият сезон. Тук той започва от средата на декември и нерядко завършва след средата на април. Снежната покривка обичайно е над метър, а в слънчеви дни удоволствието от спорта в планината е незаменимо.

Не е необходимо да сте скиор, за да изберете Банско. Тези, които идват за пръв път, откриват чара на пиринския край с неговите типични ястия и характерната архитектура. Градът предлага една разходка в традициите и историята на Югозападна България. Тези, които веднъж вече са били в Банско, няма как да не знаят, че тук от всяка къща и всеки камък лъха история, а също и че десетки механи очакват с гостоприемство и домашен уют своите гости.

Боровец е първият и все още един от най-популярните български планински курорти. Разположен на 1350 м над морското равнище в подножието на най-високия връх на Балканите Мусала и само на 70 км от София, той е най-лесно достъпният от големите български летища.

Прохладното лято, меката и снежна зима и здравословният климат превръщат курорта в привлекателно място за почивка и спорт. Ски пистите са с дължина над 45 км, а в последните години иначе богатият арсенал от съоръжения бе допълнен с още няколко лифта, които направиха достъпа до пистите "Ситняково" и "Ястребец" още по-лесен. Това са и най-известните трасета, тъй като са били домакини на множества състезания, дори и на кръг от световната купа по алпийски ски. Пистата са ски бягане и биатлон домакинства световни първенства. Във високата планина, където се стига лесно благодарение на кабинков лифт с капацитет 1200 души на час за 23 минути, пък се намират трайно заснежените писти "Маркуджици". Първата от тях е за начинаещи, втората - за напреднали, а третата - за истинските майстори на ските. Местните специалисти по поддръжка на пистите пък се славят като най-добрите в България.

Чуждата реч тук е по-скоро правило, отколкото изключение. Ски училището в Боровец е с международна известност и разполага с



над 200 ски-инструктори



Обучението преминава през 5 нива, от А до Е, групово или индивидуално, 4 часа дневно, от 6 до 12 дни. След завършване на курса се издава сертификат. Немалко англичани се научиха да карат ски на Боровец, а особено привлекателни за тях са множеството заведения за хранене и развлечения. Едно от големите предимства е умереното застрояване на комплекса с нови хотели, като наличните бяха основно ремонтирани.

Коренно различен като природа е родопският курорт Пампорово. Много популярен сред английските туристи в миналото, той винаги е бил любимо място за скиорите. Най-вече заради по-различната природа и голямото разнообразие от писти.

Зимата там е



истински рай за скиори и сноубордисти



Може да се спортува от края на ноември до края на април дори и при най-ниско ниво на снежната покривка. Общо снежните дни са над 150, а снежната покривка достига и до над 2 м. Ски-пистите са с различна дължина и с различна трудност. За начинаещи скиори са построени няколко (зелени) писти и няколко плаца, оборудвани с минивлекчета. Напредналите могат да открият няколко много стръмни трасета. За любителите на ски-бягането и биатлона има изградени писти около връх Снежанка и спортно стрелбище в местността Язовира. В Пампорово работят няколко ски-училища с висококвалифицирани преподаватели. Около пистите и в хотелите се намират около 15 ски-гардероба с общо над 8000 комплекта модерна ски- и сноуборд екипировка.

За Пампорово не са характерни нито резките промени във времето, нито лавините, така че спокойствието и безопасността ви по време на почивката са гарантирани. И тук, както в Боровец, собствениците на хотели и заведения са с богат опит в обслужването на туристи. Местните хора са приветливи и отзивчиви и ще ви предложат цялото богатство на родопската кухня и култура. Едно от най-интересните места е панорамният бар на кулата Снежанка на 2030 м надморска височина. Гледката при ясно време е фантастична. Като на длан се вижда целият курортен комплекс и ски-писти. На юг се вижда Смолянската тераса със Смолянските езера, а в далечината - гръцката част на Родопа планина. На запад - връх Голям Перелик, село Стойките, село Гела, както и панорамна гледка към Рила и Пирин. На север се вижда Стара Планина, на изток - платото Рожен, куполът на Националната астрономическа обсерватория и ридовете на Източните Родопи.

Тези, които смятат, че туризмът на планина е само зимно преживяване, грешат. Цялата приказност на планинската природа и забележителности могат да се видят само през лятото. За туристите, любители на походите, възможностите са неизчерпаеми. Немалка част от най-красивите части на планините са природни резервати със запазена автентична природа. Родопите са за желаещите спокойни разходки, алпийският релеф на Рила и Пирин предлагат повече възможности за екстремни изживявания. За подслона на туристите се грижат множество хижи и туристически домове, повечето от които са ремонтирани през последните години. Французи, чехи, унгарци - това са редовните ви компании в прохладните летни вечери сред природата на българските планини.
 <Неозаглавен>
 <Неозаглавен>
3994
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД